ת"פ 69918/09/16 – מדינת ישראל נגד נתן אביטל
ת"פ 69918-09-16 מדינת ישראל נ' אביטל
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת, סגנית הנשיאה אפרת פינק
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
נתן אביטל
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
מבוא
1. הנאשם הורשע, לפי הודאתו, בשני כתבי אישום כדלקמן:
2.
בת"פ 69918-09-16
- בהכרעת דין מיום 27.3.17, הורשע הנאשם, לפי הודאתו בעובדות כתב האישום, בעבירה
של קבלת רכב גנוב, לפי סעיף
2
לפי כתב האישום, ביום 7.1.15 נגנב רכב מסוג מאזדה 3, מספר רישוי 69-768-71. כחודש וחצי לפני יום 25.4.16 קיבל הנאשם לידיו את הרכב שהושג בעבירה. הנאשם החליף את לוחית הזיהוי בלוחית שונה הנושאת מספר רישוי 63-673-71, הזהה למספר רישוי השייך לרכבה של אמו. ביום 25.4.16 הנאשם נהג ברכב הנושא לוחית זיהוי מזויפת, ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח.
3. ביום 14.11.17 ההליכים בתיק הותלו, לאחר שהנאשם לא אותר. ביום 7.8.18 ההליכים בתיק חודשו.
4.
בת"פ 57582-12-17
- בהכרעת דין מיום 31.10.18, הורשע הנאשם, לפי הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן, בעבירה
של התחזות כאדם אחר במטרה להונות, לפי סעיף
לפי כתב האישום, ביום 30.6.17, בשעות הערב, הבחין שוטר בנאשם נוהג ברכב כשהוא אוחז בידו הימנית טלפון נייד. השוטר כרז לנאשם לעצור, ניגש לרכב וביקש מהנאשם להציג רישיון רכב ותעודת זהות. הנאשם מסר ששכח את ארנקו ומסר מספר תעודת זהות של אחיו משום שידע שהוא נוהג ללא רישיון. בעת שהשוטר פנה לכיוון הניידת על מנת לכתוב לנאשם דו"ח, נמלט הנאשם מהמקום ברכב. בהמשך נשלח לאחיו של הנאשם בדואר דו"ח תנועה על שמו.
5. לפי הסדר הטיעון בכתב האישום הראשון, נשלח הנאשם לעריכת תסקיר שירות מבחן בעניינו, ללא הסכמה עונשית.
6. לפי הסדר הטיעון בכתב האישום השני, נשלח הנאשם לאבחון פסיכולוגי- פסיכיאטרי מטעמו.
תסקיר שירות מבחן
7. שירות המבחן, בתסקירו מיום 8.6.17, ציין כי הנאשם בן 49, אב לחמישה ילדים, מתגורר לסירוגין בבית אמו ובבית גרושתו. באותה העת עבד הנאשם כמתקין מזגנים. הנאשם מסר כי הוא וגרושתו עתידים להינשא בשנית. עוד ציין שירות המבחן, כי לחובתו של הנאשם הרשעות קודמות בעבירות של התחזות, זיוף, מרמה, ביצוע עבודות ללא היתר ואיומים, בגינן אף הוטל עליו בשנת 2008 מאסר לתקופה של 14 חודשים. עוד הוסיף, כי הנאשם מוכר לשירות המבחן משנת 2008. באותה העת, שלל הנאשם נזקקות טיפולית ולפיכך לא ניתנה המלצה טיפולית. להערכת שירות המבחן, הנאשם ביצע את העבירות על רקע קשיים כלכליים, מחלת אביו, המשבר ביחסים עם בת זוגתו והמורכבות בחייו. להתרשמות שירות המבחן, הנאשם סובל מפגיעה בערך העצמי, בעל תפיסה קרבנית, מאופיין בדפוסי מרמה, ונעדר גבולות פנימיים. עוד התרשם שירות המבחן, מקשיי הנאשם להתמודד עם משברים אישיים וכלכליים לצד דינמיקה משפחתית מורכבת. שירות המבחן הוסיף, כי הנאשם אינו לוקח אחריות על מעשיו, מפחית מחומרתם וקיים קושי ניכר בהבנת הנזק. הנאשם מרוכז בעצמו ובצרכיו, מאופיין בחוסר יציבות במישורי חייו השונים, ואינו מכיר בדפוסי המרמה החוזרים בהתנהגותו. הנאשם שלל באותה העת נזקקות טיפולית ולאור האמור, שירות המבחן לא בא בהמלצה שיקומית.
8. בין ובין התאפשר לנאשם להשתלב בהליך טיפולי.
3
9. לאור תחילת הליך הטיפולי ובטרם מתן גזר הדין, נשלח הנאשם - ביוזמת בית המשפט - לעריכת תסקיר משלים וחוות דעת ממונה על עבודות שירות. אולם מתסקירו האחרון של שירות המבחן מיום 10.4.19 עולה, כי הנאשם לא התייצב בפני שירות המבחן. מחוות דעת הממונה מיום 14.4.19 עולה, כי הנאשם תחילה לא התייצב בפני הממונה ולאחר מכן התייצב עם מסמכים חסרים.
טענות הצדדים
10. באת כוח התביעה טענה, שכתוצאה מביצוע העבירות אותן ביצע הנאשם נפגעו הערכים החברתיים של הגנה על קניינו של אדם, פרטיותו ושמו הטוב, שמירה על שלומם וביטחונם של משתמשי הדרך והגנה על שוטרים המבצעים תפקידם כדין. לטענתה, מידת הפגיעה בערכים החברתיים כתוצאה מביצוע העבירות מושא כתב האישום הראשון היא גבוהה ואילו מידת הפגיעה בערכים החברתיים כתוצאה מביצוע העבירות מושא כתב האישום השני היא בינונית.
11. עוד טענה, כי יש לקחת בחשבון את הנסיבות הבאות הקשורות בביצוע העבירות: לפי כתב האישום הראשון, הנאשם קיבל לידיו רכב גנוב, זייף את סימני הזיהוי שלו על מנת להקשות על גורמי אכיפת החוק וטשטש זהותו. כל זאת, בעוד הנאשם נוהג ללא רישיון וללא ביטוח. לפי כתב האישום השני, כשנה לאחר מכן, נהג הנאשם שוב ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח ואף הזדהה כאחיו עת נעצר על ידי שוטר. הנאשם אף נמלט מהמקום בזמן שהשוטר רשם לו דו"ח.
12. מכאן, טענה, כי לאור נסיבות ביצוע העבירות ומדיניות הענישה, מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום הראשון, נע בין מאסר לתקופה של 8 חודשים ובין מאסר לתקופה של 20 חודשים לצד ענישה נלווית. מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום השני, נע בין מאסר לתקופה של 4 חודשים ובין מאסר לתקופה של 12 חודשים.
13. עוד הוסיפה וטענה, כי יש לקחת בחשבון את הנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירות: הנאשם הודה במיוחס לו, נטל אחריות על מעשיו וחסך בזמן שיפוטי; לחובתו של הנאשם 4 הרשעות מהשנים 2001 - 2010 בעבירות של מרמה, זיוף והתחזות, מתוכן אחת התיישנה. על הנאשם הוטל מאסר לתקופה של 14 חודשים בגין הרשעה משנת 2008. לחובתו של הנאשם עומד גם עברו התעבורתי, הכולל 35 הרשעות בין השנים 1985 - 2007 לרבות בעבירה של נהיגה ללא רישיון. מכאן שלא מדובר במעידה חד פעמית אלא מדובר בדרך חייו של הנאשם. מתסקיר שירות המבחן עולה, כי הנאשם מוכר לשירות המבחן מהליך קודם. גם בהליך הנוכחי, התקשה הנאשם לקחת אחריות על מעשיו, הפחית מחומרתם, התקשה להתייחס לנזק ולפגיעה במעשיו, שלל נזקקות טיפולית ונעדר מוטיבציה להשתלב בתוכנית שיקומית. עוד התרשם שירות המבחן, כי קיים סיכון להישנות עבירות מרמה. שירות המבחן לא בא בהמלצה שיקומית.
14. מכאן, עתרה באת כוח התביעה, להטיל על הנאשם בגין שני כתבי האישום, מאסר לתקופה של 15 חודשים, מאסר על תנאי, קנס, פסילה בפועל ועל תנאי.
4
15. בא כוח הנאשם טען, לעומת זאת, כי לאור נסיבות ביצוע העבירות ומדיניות הענישה, מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום הראשון, נע בין מאסר על תנאי וצו שירות לתועלת הציבור ובין מאסר, שיכול ויבוצע בדרך של עבודות שירות. עוד טען, כי מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום השני, נע בין מאסר על תנאי ובין מאסר לתקופה של מספר חודשים, שיכול ויבוצע בדרך של עבודות שירות.
16. עוד הוסיף וטען, כי יש לקחת בחשבון את הנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירות: הנאשם בן 50, אב לחמישה ילדים; הנאשם הודה במיוחס לו ולקח אחריות על מעשיו; הנאשם ובת זוגתו מצויים בטיפול של השירות הסוציאלי. הנאשם מנסה לחזור ולהשתלב בחיי ילדיו; לנאשם חובות בסכומים של למעלה מ- 3 מיליון ₪ עקב כישלון עסקי. הנאשם מתפרנס כיום מהבטחת הכנסה (ענ/1). לאור מצבו הכלכלי, הנאשם ישן ברכב, ואף רוכש רכבים שהורדו מהכביש כדי לישון בהם; הנאשם עבר אבחון פסיכיאטרי, החל ליטול תרופות והופנה לטיפול סוציאלי (ענ/2). האבחון מלמד על הטעמים להתנהגותו של הנאשם לאורך השנים וסירובו לקבל טיפול.
17. מכאן, עתר בא כוח הנאשם להטיל על הנאשם מאסר על תנאי בלבד.
18. בדברו האחרון, מסר הנאשם כי הוא מצטער.
דיון והכרעה
קביעת מתחם העונש ההולם
19. הנאשם הורשע, לפי כתב האישום הראשון, בעבירות של קבלת רכב גנוב, זיוף סימני זיהוי של רכב, ונהיגה ללא רישיון וללא ביטוח. עוד הורשע הנאשם, לפי כתב האישום השני, בעבירות של התחזות כאדם אחר במטרה להונות, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ונהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח. מדובר באירועים שונים שבוצעו בפער זמני גדולים זה מזה. מכאן, שלפי מבחן הקשר ההדוק, יש לקבוע מתחם עונש בגין כל אירוע (ע"פ 4910/03 ג'אבר נ' מדינת ישראל (29.10.14); ע"פ 5643/14 עיסא ואח' נ' מדינת ישראל (23.6.15)).
20. בקביעת מתחם העונש ההולם את מעשי העבירות אותן ביצע הנאשם יתחשב בית המשפט בערך החברתי הנפגע מביצוע העבירות, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירות.
21. כתוצאה מביצוע העבירות בהן הורשע הנאשם נפגעו הערכים החברתיים של שמירה על קניינו ורכושו של אדם, הגנה על משתמשי הדרך והגנה על יכולתן של רשויות אכיפת החוק לבצע תפקידן כראוי. מידת הפגיעה בערכים המוגנים כתוצאה מביצוע העבירות מושא כל אחד מכתבי האישום היא בינונית. הנאשם קיבל לידיו רכב גנוב, זייף את סימני הזיהוי של הרכב ונהג ללא רישיון וללא ביטוח. הנאשם התחזה לאדם אחר, מסר פרטים לא נכונים לשוטר ונמלט מהמקום עת כתב השוטר דו"ח תנועה. הנאשם נהג ללא רישיון נהיגה ללא ביטוח.
5
22. על מדיניות הענישה הנהוגה ביחס לעבירות של קבלת רכב גנוב, זיוף סימני זיהוי ונהיגה ללא רישיון וללא ביטוח, ניתן ללמוד מהפסיקה הבאה:
- רע"פ 6976/16 טוויל נ' מדינת ישראל (12.9.16): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו בעבירות של שינוי זהות של רכב, נהיגה בזמן פסילה, שימוש ברכב ללא פוליסת ביטוח וגניבה או זיוף של מסמכי רכב. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 7 חודשים, מאסר על תנאי ופסילת רישיון בפועל ועל תנאי. בית המשפט המחוזי דחה את ערעורו של הנאשם. בית המשפט העליון דחה את בקשתו של הנאשם להרשות ערעור;
- ת"פ (ב"ש) 52580-10-15 מדינת ישראל נ' מטיראת (5.12.16): בית משפט השלום הרשיע את הנאשמים בעבירות של קבלת רכב גנוב, נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח. נאשם 2 הורשע בנוסף בנהיגה בזמן פסילה. בית המשפט הטיל על נאשם 1 מאסר לתקופה של 6 חודשים בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילת רישיון בפועל, קנס בסכום של 1,500 ₪ ופיצוים בסכום של 5,000 ₪. על נאשם 2 הטיל בית המשפט מאסר בפועל לתקופה של 6 חודשים, מאסר על תנאי, פסילת רישיון בפועל, קנס בסכום של 1,500 ₪ ופיצוים בסכום של 5,000 ₪;
- ת"פ (י-ם) 45178-02-14 מדינת ישראל נ' סלאיימה (7.11.16): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירות של נהיגה ברכב ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח וקבלת רכב גנוב. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר על תנאי, צו שירות לתועלת הציבור, פסילת רישיון בפועל ועל תנאי וקנס בסכום של 4,000 ₪;
- ת"פ (פ"ת) 13131-01-13 מדינת ישראל נ' אושרובסקי (27.10.15): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם בעבירות של קבלת רכב גנוב ונהיגה ללא ביטוח. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס בסכום של 2,500 ₪;
- ת"פ (ת"א) 52109-11-13 מדינת ישראל נ' עביד (12.4.15): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירות של קבלת רכב גנוב, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 8 חודשים, מאסר על תנאי, קנס בסכום של 2,000 ₪ ופסילה בפועל;
- ת"פ (כ"ס) 22908-01-14 מדינת ישראל - שלוחת תביעות כפר סבא נ' עזבה (15.7.14): בית משפט שלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירות של קבלת רכב גנוב, נהיגה ברכב ללא רישיון נהיגה וללא רישיון רכב. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 12 חודשים, הפעיל מאסר על תנאי, ולצד זאת, הטיל עליו מאסר על תנאי, פסילת רישיון בפועל וקנס בסכום של 2,000 ₪.
23. על מדיניות הענישה הנהוגה ביחס לעבירות של התחזות כאדם אחר במטרה להונות, הפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח, ניתן ללמוד מהפסיקה הבאה:
6
- רע"פ 8046/13 זוהר נ' מדינת ישראל (4.2.14): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירות של התחזות כאדם אחר, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח. בית המשפט הפעיל מאסר על תנאי למשך 10 חודשים והטיל מאסר לתקופה של חודש בחופף ומאסר על תנאי. בית המשפט המחוזי דחה את ערעורו של הנאשם. בית משפט העליון דחה את בקשתו של הנאשם להרשות ערעור;
- עפ"ג (מרכז) 36074-01-12 כהן נ' מדינת ישראל (28.2.12): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו בעבירות של התחזות כאדם אחר, שימוש ברישיון נהיגה מזויף, והפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 4 חודשים בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלווית. בית המשפט המחוזי דחה את ערעורו של הנאשם;
- ת"פ (י-ם) 18487-01-18 מדינת ישראל נ' עאיש (12.2.19): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לאחר ניהול הוכחות, בעבירה של התחזות כאדם אחר והפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר על תנאי, צו שירות לתועלת הציבור וקנס בסכום של 300 ₪. (הוגש ערעור תלוי ועומד בע"פ (י-ם) 50746-03-19);
- ת"פ (רח') 18350-02-16 מדינת ישראל נ' בצלאל (16.5.18): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, ב-2 עבירות של התחזות כאדם אחר והפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר על תנאי, צו שירות לתועלת הציבור, צו מבחן וקנס בסכום של 2,000 ₪;
- ת"פ (רמ') 55557-03-14 משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נ' כהן (11.1.16): בית משפט השלום הרשיע את הנאשם בעבירות של התחזות כאדם אחר, הפרעה לשוטר בשעת מילוי תפקידו, נהיגה בזמן פסילה ונהיגה ללא ביטוח. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילה בפועל ועל תנאי, צו מבחן וקנס בסכום של 5,000 ₪;
- ת"פ (רמ') 49218-05-13 מדינת ישראל נ' אעראר (25.1.15):בית משפט השלום הרשיע את הנאשם, לפי הודאתו, בעבירות של התחזות כאדם אחר, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ונהיגה ללא רישיון רכב. בית המשפט הטיל על הנאשם מאסר לתקופה של 6 חודשים בדרך של עבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילה בפועל ועל תנאי וקנס בסכום של 2,500 ₪;
24. לאור מדיניות הפסיקה ונסיבות ביצוע העבירות, מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום הראשון, נע בין מאסר על תנאי ובין מאסר לתקופה של 12 חודשים, לצד ענישה נלווית. מתחם העונש ההולם את העבירות מושא כתב האישום השני, נע בין מאסר על תנאי ובין מאסר לתקופה של 6 חודשים, שיכול ויבוצע בדרך של עבודות שירות.
העונש ההולם בתוך המתחם
7
25. בקביעת העונש ההולם בתוך כל אחד ממתחמי הענישה, לקחתי בחשבון את הנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירות:
לזכותו של הנאשם עומדת הודאתו במיוחס לו ונטילת אחריות על מעשיו; הנאשם אב לחמישה ילדים; הנאשם נתון בחובות גדולים (ענ/1); הנאשם מטופל בשירות הפסיכולוגי (ענ/2); הנאשם עובד כמתקין מזגנים;
לחובתו של הנאשם 4 הרשעות מהשנים 2001 - 2010 בעבירות מרמה, זיוף והתחזות, שמתוכן התיישנה עבירה אחת. על הנאשם כבר הוטל מאסר בפועל בשנת 2008 (עת/1); עוד עומד לחובתו של הנאשם עברו התעבורתי, הכולל 35 הרשעות בין השנים 1985 - 2007;
מתסקירי שירות המבחן עולה, כי הנאשם מוכר לשירות המבחן מהליך קודם, שבמסגרתו, בשל שלילת נזקקות, נמנע שירות המבחן מהמלצה טיפולית. שירות המבחן התרשם, גם בהליך דנן, כי לנאשם תפיסה קרבנית, דפוסי מרמה, והוא נעדר גבולות פנימיים. עוד התרשם שירות המבחן, כי הנאשם מרוכז בעצמו ובצרכיו, מאופיין בחוסר יציבות במישורי חייו השונים ועודנו שולל נזקקות טיפולית. מכאן, כי שירות המבחן לא בא, גם הפעם, בהמלצה שיקומית. לקראת מתן גזר הדין, ובחלוף זמן ממושך מהתסקיר הראשון, החל הנאשם הליך טיפולי בשירות הסוציאלי. מטעם זה, נדחה מתן גזר הדין לצורך עריכת תסקיר משלים וקבלת חוות דעת הממונה על עבודות שירות. אולם הנאשם לא התייצב בפני שירות המבחן. ממילא, אין המלצת טיפולית. בהיעדר המלצה טיפולית, גם אין מקום להשלמת חוות דעת ממונה. יודגש, כי ההזדמנות שניתנה לנאשם היתה הזדמנות חריגה, למרות הזמן שחלף והיעדר שיתוף פעולה של הנאשם עם ההליך המשפטי, ולמרות זאת הנאשם לא ניצל את ההזדמנות החריגה שניתנה לו.
26. מכאן, כי יש להטיל על הנאשם בגין כל אחד מכתבי האישום עונש שנמצא מעט מעל מחצית מתחם העונש ההולם. לאור ההיבטים הכלכליים של העבירות ועבירות התעבורה, לצד מאסר בפועל ועל תנאי, יש להטיל גם קנס ופסילת רישיון.
27. העונש הכולל יכלול, אפוא, מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס, פסילה בפועל ועל תנאי.
סוף דבר
28. לפיכך, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר לתקופה של 12 חודשים, בניכוי ימי מעצרו מיום 26.4.16 עד 28.4.16;
ב.מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים, והתנאי הוא שבמשך 3 שנים ממועד שחרורו לא יעבור כל עבירת רכוש מסוג פשע;
ג. מאסר על תנאי לתקופה של 3 חודשים, והתנאי הוא שבמשך 24 חודשים ממועד שחרורו לא יעבור כל עבירת רכוש מסוג עוון;
ד.פסילה מלהחזיק או מלקבל רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים ממועד שחרורו;
ה. פסילת רישיון על תנאי לתקופה של 6 חודשים, והתנאי
הוא שלא יעבור כל עבירה לפי
8
ו. קנס בסכום של 3,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. את הקנס ישלם הנאשם ב-5 תשלומים שווים ורצופים, הראשון לא יאוחר מיום 1.6.19 והיתרה ב-1 לכל חודש קלנדרי שלאחר מכן;
צו להשמדת לוחית הזיהוי - כמבוקש.
הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט עם שחרורו.
זכות ערעור כחוק תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ו ניסן תשע"ט, 01 מאי 2019, במעמד הצדדים.
