ת"פ 69154/12/21 – מדינת ישראל נגד מחמוד גנידי
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 69154-12-21 מדינת ישראל נ' גנידי ואח'
|
|
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד הילה שושני מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
1. מחמוד גנידי ע"י ב"כ עוה"ד פראס דראושה 2. מצטפא קואסמה ע"י ב"כ עוה"ד וסים דראושה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן בו הודו הנאשמים
1. הנאשמים הורשעו על-פי הודאתם בביצוע עבירות של כניסה לישראל שלא כדין, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ניסיון לחבלה במזיד לרכב בצוותא לפי סעיפים 413ה, 29(א) ו-25 לחוק העונשין, התשל"ז-1977; ניסיון גניבת רכב בצוותא, לפי סעיפים 413ב, 29(א) ו-25 לחוק העונשין והחזקת כלי פריצה לרכב בצוותא, לפי סעיפים 413ז ו-29(א) לחוק העונשין.
2. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי ביום 21.12.2021 נכנסו הנאשמים לישראל ללא היתר, כשהם נוסעים ברכב הנהוג ע"י גב' שורוק ובו נסעו גם שניים אחרים. בשעה 02:00 לפנות בוקר הגיעו הנאשמים לשכונת ארמון הנציב בירושלים. באותן נסיבות התפרצו נאשם 1 ואדם אחר לרכב השייך למתלונן י"ת. השניים שברו חלון בדלת הרכב, נכנסו לתוכו, הרימו את מכסה המנוע, הוציאו ממסר קיצור הנעה בצבע כחול ממקומו ויחד הניעו את הרכב. כעבור כעשרים דקות קיבל המתלונן הודעה מחברת "קוברה" על כך שמערכת האיתור הועלה והמתלונן דיווח על כך למשטרה. מיד לאחר מכן הגיעו כוחות משטרה למקום. נאשם 1 ניסה להתרחק מהשוטרים רגלית יחד עם האחר, עד שנתפס. גם לאחר שנתפס, המשיך הנאשם להתנגד, ניסה להימלט מהשוטרים ונאבק באופן פיזי אתם, עד שהוכרע. בסמוך לנאשם 1 נתפסו כפפות ומכשיר פריצה חכם מסוג בקר ניהול לכלי רכב.
3. במקביל לכך, נאשם 2 ניסה להתרחק מהשוטרים בנסיעה ברכב המוביל, יחד עם שורוק, וזאת עד שנתפסו השניים ע"י השוטרים. נאשם 2 נתפס כאשר הוא יושב במושב האחורי ברכב המוביל, ידיו עטויות כפפות ובסמוך לו נתפסו מכשירי פריצה, ביניהם מכשיר שיבוש תדרים, וכן מברג וגז מדמיע.
מהלך הדיון
4. הנאשמים נעצרו ביום האירוע, 21.12.2021, ונותרו במעצר עד ליום 17.1.2022 אז שוחררו בתנאים.
טיעונים וראיות לעונש
5. במסגרת הטיעונים לעונש התברר, כי לא הוגש כתב אישום נגד המעורבת השלישית, והסניגורים סברו כי מדובר באפליה נוכח חלקה של זו. המאשימה ציינה כי טרם התקבלה החלטה בעניין והתיק נגד המעורבת עודו פתוח, וכן ציינה כי מעורבת זו טענה להפעלת איומים כלפיה, עובדה שהוכחשה ע"י הסניגורים, וממילא לא נכללה בכתב האישום, כך שלא אתייחס אליה. יחד עם זאת, העובדה שלא הוגש כתב אישום נגד המעורבת היא בגדר נסיבה לקולה.
6. ב"כ המאשימה טענה למתחם שבין 15 ל-30 חודשי מאסר ועתרה להטיל על הנאשמים עונש מאסר עד לאמצע המתחם וענישה נלווית. הסניגורים אבחנו כל אחד את חלקו של מרשו, ועתרו להטיל על הנאשמים עונש בתחתית מתחם מחמיר הרבה פחות מאשר זה לו טענה התובעת. נטען כי מדובר בצעירים בתחילת דרכם, שזוהי מעורבותם היחידה בפלילים, שממנה למדו לקח והורתעו.
קביעת מתחם העונש ההולם
7. בבוא בית המשפט לגזור את הדין עליו לעשות כן בהתאם לקביעת מתחם העונש ההולם הנגזר מעקרון ההלימה. עקרון זה מבוסס על הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם וכן על מדיניות הענישה הנוהגת.
8. אשר לערכים המוגנים, עבירות כלפי כלי רכב וגניבת כלי רכב הם "מכת מדינה" של ממש, ואף חלה החמרה בהיקף התופעה בשנה האחרונה, כפי שמדווח מעת לעת בתקשורת. בענייננו מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית.
9. אשר לנסיבות ביצוע העבירות, מדובר בעבירה מתוכננת שאופן ביצועה מתוחכם תוך שימוש בכלי פריצה אלקטרוניים המאפשרים שליטה בכלי רכב. חלוקת התפקידים, והשימוש ב"רכב מוביל" הם בגדר נסיבות לחומרה, לרבות הביצוע בצוותא, וכך גם המניע הכלכלי לביצוע העבירות. הנאשמים אחראים למעשיהם וצריכים היו להימנע מהם. בפועל נגרם נזק לרכב שהנאשמים לא הצליחו להשלים את גניבתו, וזאת בשל תושיית חברת הביטחון, המתלונן והמשטרה, שחשה למקום וסיכלה את המעשה בעודו באבו. גניבות כלי רכב גורמות לנזק כלכלי לכלל החברה בשל האמרת מחירי פוליסות הביטוח והפגיעה בביטחון האישי והקנייני. אציין כי לא סברתי שיש להבחין בין הנאשמים נוכח הביצוע בצוותא, כאשר כלל המעשה היה מתוכנן והתבסס על חלוקת תפקידים ביניהם, דבר שהופך אותם לאחראים גם יחד לאירועים.
10. מדיניות הענישה בעבירות מסוג זה מחמירה ובנסיבות דומות יש להטיל עונש מאסר.
א. רע"פ 1052/17 ג'ברין נ' מ"י (מיום 12.3.2017) - הנאשם גנב מפתחות תוך ניצול הזדמנות, וגנב רכב אך נתפס במחסום טרם כניסתו לשטחים. בנוסף נהג ללא רישיון וללא ביטוח. אושר מתחם שבין מס' חודשים שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד למעלה משנת מאסר. אושר עונש של 8 חודשי מאסר.
ב. רע"פ 9269/17 אבו עישא נ' מ"י (מיום 15.1.2018) - הנאשם גנב רכב וברח משוטרים בצורה מסוכנת. אושר מתחם שבין 15 ל-30 חודשי מאסר ועונש של 15 חודשי מאסר שהוחמר מעונש של של"ץ.
ג. רע"פ 1123/18 דבארי נ' מ"י (מיום 15.3.2018) - הנשם גנב רכב מחברו אך הגניבה סוכלה אגב שהנאשם השמיע איומים כלפי בעל הרכב. בנוסף נהג הנאשם ללא רישיון נהיגה. אושר מתחם שבין 12 ל-24 חודשי מאסר ועונש של 14 חודשי מאסר. בתיק זה עמד בית המשפט על כך שמדובר ב"מכת מדינה" (פסקה 17 לפסק הדין).
11. לפיכך, מתחם הענישה יעמוד על 10 - 20 חודשי מאסר בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה עליהן עמדתי ובהשוואה למקרים האחרים שסקרתי.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
12. שני הנאשמים צעירים ללא עבר פלילי, תושבי האזור. הם קיבלו אחריות בהזדמנות הראשונה והתייצבו לדיוניהם ללא בעיות, הגם שהם תושבי האזור - דבר שאינו חזון נפרץ מניסיונו של בית משפט זה. נדמה, כי אכן מצוקה כלכלית הנובעת ממציאות החיים באזור היא שעמדה מאחורי ביצוע המעשים וגם אם אין בכך הצדקה למעשים, יש בכך כדי להבין את מכלול הנסיבות.
המיקום במתחם
13. הואיל ואין מנוס מהטלת מאסר, והואיל ומדובר במאסרם הראשון של צעירים ללא עבר פלילי, כאשר הנזק המדרדר לפלילים כתוצאה ממאסר ידוע ומוכר (ר' והשווה דו"ח וועדת דורנר), הרי שאין למצות את הדין עם הנאשמים ויש להטיל עליהם מאסר בתחתית המתחם.
גזירת הדין
14. נוכח כל האמור, גוזר על כל אחד מהנאשמים את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל לתקופה של 10 בניכוי מלא של ימי מעצרם של הנאשמים על-פי חישוב שב"ס שיכריע. על הנאשמים להתייצב לריצוי עונשם בבית הכלא "ניצן" ברמלה ביום 5.2.2023 עד לשעה 10:00 כשהם מצוידים בתעודת זהות ובעותק מגזר הדין. רשויות צה"ל יאפשרו כניסתם לישראל;
ב. מאסר על תנאי של 3 חודשים, שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל בתוך 3 שנים מיום השחרור;
ג. מאסר על תנאי של 6 חודשים, שלא לעבור כל עבירת רכוש כלפי רכב לרבות היזק לרכב בתוך 3 שנים מיום השחרור;
ד. קנס בסך 3,000 ₪ או 12 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד 1.2.2023;
ה. פיצוי למתלונן עד תביעה 1 מר תאשמע בסך 1,000 ₪. הפיצוי ישולם עד 1.2.203;
ו. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל ועבירות כלפי רכב בתוך שנתיים מהיום.
אציין כי בשל הטלת עונש המאסר החלטתי לא למצות את הדין בהטלת הרכיבים הכספיים.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
תשלומים ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול, וככל שקיימת יתרת זכות ולא קיים עיקול, ניתן להשיב ההפקדה למפקידים. ההשבה לנאשמים של יתרות זכות תבוצע לאחר קבלת אישור על התייצבותם לריצוי העונש.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, י"א כסלו תשפ"ג, 05 דצמבר 2022, במעמד הצדדים.
