ת"פ 68497/12/18 – מדינת ישראל,תביעות ירושלים נגד מוחמד חסן יוסף
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
תביעות ירושלים |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוחמד חסן יוסף |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד עומייר א' מריד |
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שביום 29.8.2018 בעט וחבט ברכבה של מתלוננת שנסעה ברכבה, וכתוצאה מכך גרם לשבר מראת צד, שתיקונה עמד על שווי של 350 ₪. אין מחלוקת, כי בשעת מעשה, היה הנאשם תחת השפעת אלכוהול, כשהמתלוננת הייתה בתוך רכבה.
מהלך הדיון
הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות, ובהמלצתי, לאחר עיון בתיק, הוסכם כי הנאשם יודה בכתב האישום כפי שהוא. המאשימה הגבילה עצמה לעמדה עונשית של מאסר בפועל לריצוי בעבודות שירות, כשהסניגור חופשי בטיעוניו. לאחר שמיעת הצדדים, הוריתי על שליחת הנאשם לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
תסקירי שירות המבחן
2
בעניינו של הנאשם הוגשו מספר תסקירים, וההליכים נמשכו בשל הניסיון למצות את האפיק הטיפולי. מהתסקירים עולה, כי מדובר באדם באמצע שנות השלושים לחייו, נשוי ואב ל-5 ילדים. הוא גדל בתנאים סוציו-אקונומיים קשים, סיים בטרם עת בית ספר תיכון ויצא לעבוד מחמת המצוקה הכלכלית. יחד עם זאת לא שמר על יציבות תעסוקתית וכבר מגיל 15 החל לשתות אלכוהול והפך מכור לו, ועבר עבירות שונות. הנאשם נטל אחריות למעשיו והביע אמפטיה ראשונית למתלוננת, אם כי ציין כי בשל מצבו על רקע השתיה, אינו זוכר חלקים ניכרים מן האירוע. במהלך תקופות הדחיה נעשו מספר ניסיונות לשלב את הנאשם בטיפול. יחד עם זאת, ולמרות מוטיבציה חיובית של הנאשם במהלך חלק מהתקופה, הדבר לא צלח. בשיא הטיפול שולב הנאשם באשפוזית לגמילה פיזית מאלכוהול, ואולם לאחר שחרורו סירב להשתלב במסגרת המשך כוללנית המבוססת על טיפול שנתי. בשורה התחתונה, שירות המבחן העריך כי הנאשם נעדר בשלות לעבור טיפול עמוק ויסודי בבעיית שימוש לרעה באלכוהול, ולכן נמנע מהמלצה טיפולית.
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הנאשם נמצא כשיר לבצע עבודות שירות ב"הדסה הר הצופים".
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טענה כי יש להטיל על הנאשם מאסר קצר לריצוי בעבודות שירות על-פי מתחם המסתיים לשיטתה, ב-8 חודשי מאסר בפועל. הסניגור סבר כי אין למצות את הדין עם הנאשם.
היום 21.3.2021, השלימו הצדדים את טיעוניהם וחזרו עליהם למעשה.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירה אותה עבר הנאשם פוגעת בערך המוגן של שמירה על שלום הציבור ורכושו. בנסיבות ביצוע העבירה מידת הפגיעה בערכים אילו בינונית, כי במעשיו של הנאשם, בעת שהמתלוננת שהתה ברכבה, היה משום הטלת מורא עליה, שכן מדובר בחוויה מפחידה, כשמדובר בנוסעת תמימה המשתמשת בדרך באופן שגרתי.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין מדובר בעבירה מתוכננת אלא בעבירה שבוצעה על רקע צריכת אלכוהול מופרזת מצד הנאשם, והגם שהדבר אינו מפחית מאחריותו, יש לכך משמעותו לעניין מידת שליטתו במעשיו. אין בכך להפחית מחומרת המעשים. בפועל נגרם נזק לרכוש וסביר שהדבר גרם לבהלה ופחד אצל המתלוננת.
3
מדיניות הענישה הנוהגת - מצד אחד, עבירה של היזק במזיד לרכב היא עבירת פשע שהעונש הקבוע לצדה הוא עד חמש שנות מאסר. מצד שני, לרוב מדובר בעבירה נלווית לעבירות רכוש כלפי רכב ומכאן החומרה. בנסיבות דומות, אישר בית המשפט העליון מתחם ענישה שבין מאסר על תנאי ועד 4 חודשי מאסר בפועל, במקרה שבו שבר נאשם זגוגית חלון רכב בקסדתו, ונגזר עליו עונש של של"ץ ומאסר על תנאי, כשדובר בנאשם ללא עבר פלילי. ר': רע"פ 1931/15 מיססקו נ' מ"י (מיום 26.3.2018).
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה בנסיבות העניין צריך לעמוד על מאסר על תנאי ועד 5 חודשי מאסר בפועל, לרבות לריצוי בעבודות שירות. מתחם הענישה כולל גם של"ץ בחלקו התחתון.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בנאשם כבן 34, נשוי ואב ל-5 ילדים, הקטנה שבהם בת 4, הוא עובד בעבודות מזדמנות ויש לו חובות בהוצאה לפועל. לחובתו 6 הרשעות קודמות, בעיקר בעבירות אלימות, והוא ריצה מאסרים בפועל. הרשעתו האחרונה לגבי עבירה משנת 2015 אז נגזר עליו עונש מתון, ומאז לא חזר לבצע עבירות למעט זו הנוכחית; הנאשם נטל אחריות למעשים כפי שציין שירות המבחן וביקש להשתלב בתהליך טיפולי אך מלבד השתלבות באשפוזית, לא עבר טיפול משמעותי. לזכותו, לא פתח תיקים חדשים בתקופת המשפט.
המיקום במתחם - במכלול הנסיבות יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם שקבעתי. סברתי שהעובדה שהנאשם לא פתח תיקים חדשים לאורך תקופה ארוכה, מלמדת על כך שהוא נמצא במסלול התייצבות חיובי, ומרכז את מירב מרצו למען המשפחה ופרנסתה, ויש בכך מן החיוב, ויש לעודד זאת. שליחתו של הנאשם לעבודות שירות תפגע במצבו הנוכחי של הנאשם ועלולה לגדוע את פרנסתו ופרנסת הסמוכים עליו.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה כלפי רכב, לרבות העבירה בה הורשע, וזאת בתוך שנתיים מהיום;
ב. קנס בסך 500 ₪ או יומיים מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-2 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 2.5.2021 וב-1 לחודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
4
ג. פיצוי למתלוננת ע"ת 1, בסך 600 ₪. הפיצוי ישולם עד ליום 2.5.2021;
ד. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה כלפי רכב לרבות העבירה בה הורשע במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ח' ניסן תשפ"א, 21 מרץ 2021, במעמד הצדדים.
