ת"פ 67084/03/18 – מדינת ישראל רשות המיסים נגד לי-ארץ פרוייקטים בע"מ,אלדד ואקנין
1
בפני |
כבוד השופט, סגן הנשיאה מנחם מזרחי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל רשות המיסים באמצעות ב"כ עוה"ד מרב יולי |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.לי-ארץ פרוייקטים בע"מ 2.אלדד ואקנין באמצעות ב"כ עוה"ד ניר רשף |
|
|
|
הנאשמים |
גזר-דין |
הנאשמים הורשעו בעקבות הודאתם בכתב-אישום ובו 7 עבירות בניגוד לסעיף 117 (א) (6) לחוק מס ערך מוסף, בתשל"ו - 1976.
נאשמת 1 הינה חברה פרטית, עוסק מורשה כדין, ונאשם 2 היה המנהל הפעיל בה בין השנים 2015 - 2017.
הנאשמים לא הגישו במועד 7 דוחות תקופתיים, ללא צירוף התשלום הנובע מהם, לחודשים 12/15, 2/16, 12/14, 6/16, 2/17, 4/17 ו - 6/17, לפי הסכומים, כמפורט בטבלאות שצורפו.
ב. מתחם ענישה:
הערכים המוגנים אחר העבירות שאותן ביצעו הנאשמים הינם הפגיעה במשטר המס הקיים במדינה, ביכולת לגבות מיסים בצורה תקינה, בערך השוויון של תשלום המס ופגיעה בקופת המדינה.
2
אין מדובר ברצף אירועים, אלא במחדלים שכל אחד מהם נפרד מחברו בזמן, שכל אחד מהם מפר חובה וכל הפרת חובה מקימה מחדש, בפני עצמה, במנותק מחברתה, במועד אחר ונפרד, את כל יסודות העבירה. בעניין זה ראו הכללים, בשינויים המחויבים, שנקבעו בע"פ 4910/13 בני ג'אבר נגד מדינת ישראל (29.10.14).
נוכח עקרון ההלימה ופסיקה הנוהגת בתחום ולאור מדיניות הענישה בעבירות דנן, אני קובע שמתחם הענישה ביחס לכל עבירה של אי הגשת דוח נע בין עונש מאסר הצופה פני עתיד ועד למאסר בפועל בן שבעה חודשים, וזאת לצד רכיבים נוספים וקנסות בשיעור שבין אלפים בודדים עד עשרות אלפים, וביחס לכתב-האישום הכולל בין מאסר מותנה עד שנת מאסר בפועל וכן קנסות בשיעור של אלפים בודדים עד עשרות אלפים.
אפנה אל פסקי-הדין הבאים תוך אבחנת כל מקרה לנסיבותיו, הן לקולה והן לחומרה:
רע"פ 6095/06 לוי נגד מדינת ישראל (5.11.06): בעניינו של נאשם שהורשע בארבע עבירות של אי הגשת דוחות, לא הסיר את המחדלים, נדון לשנת מאסר ולעשרת אלפים ₪ קנס.
רע"פ 3120/14 נעים נגד מדינת ישראל (8.5.14) בעניינו של נאשם אשר הורשע באי הגשת עשרה דוחות מס הכנסה, המחדלים לא הוסרו, נדון ל - 9 חודשי מאסר בפועל.
רע"פ 4173/15 אבו הלאל נגד מדינת ישראל (29.6.15): בעניינו של מי אשר הורשע ב- 26 עבירות של אי הגשת דוחות מע"מ, נעדר עבר פלילי, בעל נכות נפשית, לא הסיר את המחדל (קרן מס כ - 400,000 ₪), נדון ל - 8 חודשי מאסר בפועל.
רע"פ 3137/04 חג'ג' נגד מדינת ישראל (18.4.04): בעניינו של נאשם שהורשע בעבירות שונות של אי הגשת דוחות מס הכנסה במועד שנדון לשבעה חודשי מאסר בפועל. בית-המשפט העליון הפנה להלכות קודמות שלפיהן: "בהטלת עונשי מאסר אלה מביעה החברה המאורגנת את סלידתה מהתנהגותם העבריינית של מעלימי המס, ומטביעה עליהם אות קלון..." וכן: "עבירות המס הכלכליות הפכו בשנים האחרונות להיות רעה חולה ומכאן יש מקום ליתן לכך משקל בענישה על הפן ההרתעתי. כך שבבוא בית המשפט לגזור את דינו של אדם אשר הורשע בעבירות מסוג זה לא ייתכן משקל לנסיבות אישיות ולמצוקה כלכלית".
3
רע"פ 5127/07 שופאני כרם נגד מדינת ישראל (21.06.07): בעניינו של מי שהורשע בחמש עבירות של אי הגשת דוחות, לא הסיר את המחדל, בעל עבר פלילי בעבירות מס, בעל מאסר מותנה בר הפעלה בן חודשיים, נדון ל - 13 חודשי מאסר בפועל.
רע"פ 6371/14 באסם נגד מדינת ישראל (28.10.14): בעניינו של נאשם אשר ביצע 26 עבירות של אי הגשת דוחות מע"מ, נעדר עבר פלילי, הסרה חלקית של המחדל, נדון ל - 8 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט קבע: "עבירות המס פוגעות בקופת המדינה ובעיקרון השוויון בין נישומים, חומרתן של עבירות אלה היא מן הידועות, והרשעה בהן גוררת, על פי רוב, ענישה הכוללת רכיב של עונש מאסר לריצוי בפועל לצד רכיב של קנס כספי...מצבו הכלכלי של המבקש, והיעדר יכולת מצדו לשלם את החוב, אינם מהווים עילה להקלה בעונש".
רע"פ 6167/11 ספקיוריטי נגד מדינת ישראל (19.2.12): בעניינו של נאשם בעל עבר פלילי אשר הורשע באי הגשת דוחות, לא הסיר את מלוא המחדל, נדון ל - 6 חודשי מאסר בפועל ול - 25,000 ₪ קנס.
עפ"ג 37359-08-13 (מחוזי מרכז) מדינת ישראל נגד דניארוב (28.1.14): בעניינה של נאשמת, אשר לא הגישה ארבעה דוחות מע"מ, ודוח אחד באיחור, לא הסירה את המחדלים (לא הוברר מה היקפם משום שהדבר לא צוין בכתב-האישום), נדונה לענישה מותנית ול - 8,000 ₪ קנס. בית-המשפט המחוזי אישר מתחם ענישה שבין מאסר על תנאי לשישה חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות וציין את העובדה שכתב-האישום נעדר את פירוט סכום המחדל.
עפ"ג 24241-12-14 (מחוזי מרכז) אוזן נגד מדינת ישראל (10.2.15): בעניינו של נאשם אשר הורשע ב - 11 עבירות של אי הגשת דוחות מע"מ במשך שלוש שנים, סכום מע"מ כ - 50,000 ₪, הוכרז פושט רגל, לא הסיר את המדלים, נדון ל - 3 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות.
עפ"ג 26177-05-14 (מחוזי מרכז) בהרב נגד מדינת ישראל (22.2.15): בעניינו של נאשם אשר ביצע 7 עבירות של אי הגשת דוחות מס, נערך הסדר לפריסת תשלום כלל החוב, נדון לענישה מותנית ולקנס בסך 15 אלף ₪.
עפ"ג 53360-10-13 (מחוזי מרכז) בן משה נגד מדינת ישראל (28.1.14): בעניינו של נאשם אשר הורשע ב - 37 עבירות של אי הגשת דוחות במועד, מחדל של כ 24,000 ₪, נדון ל - 5 חודשי מאסר בדרך עבודות שירות ולקנס בסך 10,000 ₪.
4
עפ"ג 51920-12-14 (מחוזי מרכז) מוסקוביץ נגד מדינת ישראל (15.3.15): בעניינו של נאשם שהורשע ב- 7 עבירות של אי הגשת דוחות מע"מ במועד, מחדל של כ - 113,000 ₪, שהוסר חלקית (כמחצית), קושי כלכלי, נדון ל - חודשיים מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות ול - 9,000 ₪ קנס.
עפ"ג 12944-09-18 (מחוזי באר שבע) ריכארט נגד מדינת ישראל (12.12.18): בעניינו של נאשם שבחמישה אישומים לא הגיש במועד דוחות על הכנסותיו, בעל עבר פלילי ל - 8 חודשי מאסר בפועל ולקנס של - 25,000 ₪.
עפ"ג 54745-01-14 (מחוזי חיפה) עדוה סם נגד תביעות צפון (12.6.14): בעניינו של נאשם אשר הורשע בשני אישומים בשלוש עבירות של אי הגשת דוחות מס הכנסה, ניהל משפט, הודה לאחר סיום פרשת התביעה, בעל 3 הרשעות קודמות בעבירות מס, לעשרה חודשי מאסר בפועל שכללו הפעלת 6 חודשי מאסר מותנים.
עפ"ג 24721-12-14 (מחוזי חיפה) מדינת ישראל נגד נחמני (29.1.15): בעניינה של נאשמת, אשר הורשעה ב - 9 עבירות של אי הגשת דוחות במועד, אי הסרת המחדל עקב קושי כלכלי, יתרת מחדל כ - 10,000 ₪, נדונה לשל"צ בהיקף 250 שעות ול - 20,000 ₪ קנס.
ג. שיקולי ענישה:
בעניינם של הנאשמים אני שוקל את השיקולים הבאים:
ראשית, חומרת העבירות שאותם ביצעו הנאשמים.
עבירות אלה מובילות לפגיעה במשטר מס תקין, שהיא מערכת הכרחית לניהולה של כלכלת מדינה, ובהעדר הסרת מחדל גם לגריעה מן הקופה הציבורית הלכה למעשה.
שנית, מחדל המס נשוא כתב-האישום עומד על כ - 107,812 ₪ והוא לא הוסר.
אין חולק, שלהסרת המחדל (תשלום חוב המס לרשות המסים) ישנה השפעה ישירה לענישה מקלה, משום שיש בכך, מעבר להשבת הגזל, שהיא תכלית חשובה ביותר, גם הוכחה בדבר חרטה שבמעש להבדיל מחרטה שבמלל פה בלבד.
5
אזכיר, כי זהו כתב-אישום ממרץ 2018 ובית-המשפט אפשר לנאשמים פרקי זמן נכבדים כדי לפעול להסרת המחדל, באופן שבהחלט היה ממתיק את עונשם, ואם לא פעלו לעשות כן יש לכך משמעות לחומרה (ראו למשל הצהרת הנאשמים מתאריך 20.6.19, מתאריך 18.6.20).
אכן, במקרנו, הלכה למעשה, המחדלים לא הוסרו במלואם ומשמעות הדבר היא שהנאשמים גזלו את קופת המדינה בסכום הנ"ל, אשר לא הושב לה.
שלישית, לחובת הנאשם 2 עבר פלילי, הכולל הרשעה קודמת ביחס לעשר עבירות זהות (במ/1) והרשעה זו מצמיחה לחובתו מאסר מותנה בן 4 חודשים, שהינו בר הפעלה עתה. לאמור, עברו הפלילי, אשר לא הרתיעו מלשוב ולבצע עבריינות דומה, מחייב עתה לנקוט כלפיו בענישה מחמירה יותר, אשר תבהיר לו את חומרת מעשיו.
יצוין, כי בכתב-האישום דלעיל הורשעה גם נאשמת 1 - הוטלו עליה קנס והתחייבות שלא לבצע עבריינות דומה.
עוד אפנה אל הקנסות המנהליים שהוטלו בעבר (במ/2).
רביעית, שקלתי את הודאתו של הנאשם ואת החיסכון בזמן ציבורי וכן את יתרת הנסיבות שנטענו בידי ב"כ ובכללם את קשיי הפרנסה, תקופת הקורונה שהיא תקופה משברית בריאותית וכלכלית, שאין להקל בה ראש, מצבו האישי, עובד לפרנסתו, לידת התינוקות וכיו"ב.
ד. מסקנה:
בפסיקת בתי-המשפט ניתן לראות שקיים קו ענישתי ברור ומאבחן בענישה בעבירות אלו - בין אלו אשר פעלו להסרת המחדל, להשבת הגזלה ועשו כן באופן מלא או חלקי, ובין אלו אשר לא השיבו את הגזלה והדברים הם בבחינת פשיטא.
יש להסרת המחדל משמעות של ממש, המובילה להקלה בענישה, ומנגד יש לאי הסרת המחדל משמעות עונשית מחמירה, ואבחנה זו טמונה גם בחובה לעודד את הנאשמים ונאשמים שבכוח לעשות כל שלאל ידם להשבת הגזלה.
על כן, במקרה העומד בפניי לא ניתן ליהנות את הנאשמים מאותה הקלה, קל וחומר שאין מדובר במעידה ראשונה בעניין זה של שני הנאשמים.
6
סבורני, כי במקרה זה, שבו לא הוסר המחדל, במיוחד נוכח המאסר המותנה, יש לגזור ענישה מדתית, אך לריצוי בדרך של עבודות שירות.
ה. תוצאה:
לאור כל האמור לעיל, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים.
נאשמת 1:
א. מאחר ואין לדעת האם מדובר בחברה פעילה, אני גוזר קנס סמלי בסך של 1,000 ₪ , שישולם עד ליום 30/12/21.
ב. אני מורה על הפעלת ההתחייבות הכספית בסך 5,000 ₪ מת"פ 17918-09-14 ונאשמת 1 תשלם את סכומה עד ליום 30.12.21.
נאשם 2:
א. חודש מאסר.
ב. אני מורה על הפעלת עונש המאסר המותנה בן 4 החודשים מת"פ 17918-09-14 שלום רמלה במצטבר לעונש המאסר בפועל.
ג. סה"כ ירצה הנאשם 2 - חמישה (5) חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות לפי חוות דעת הממונה על עבודות השירות, ולשם כך יתייצב הנאשם 2 בתאריך 17.10.21 בשעה 09:00 (או במועד אחר לפי שיקול דעת הממונה) במפקדת הממונה על עבודות השירות מחוז מרכז.
עותק לממונה על עבודות השירות.
ד. 3 חודשי מאסר שאותם לא ירצה הנאשם אלא אם כן יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירה בה הורשע,
7
ה. קנס בסך 5,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו והקנס ישולם בעשרה תשלומים חודשיים שווים, בראשון בתאריך 01/12/21 ובכל ראשון לחודש שלאחר מכן.
ו. אני מורה על הפעלת ההתחייבות הכספית של נאשם 2 בסך 5,000 ₪ שנחתמה בתיק פלילי 17918-09-14 והנאשם ישלם את הסכום בעשרה תשלומים חודשיים שווים, הראשון בתאריך 1.12.21 והנותרים בכל ראשון לחודש שלאחר מכן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 ימים.
ניתן היום, א' חשוון תשפ"ב, 07 אוקטובר 2021, במעמד הצדדים.
