ת"פ 66953/09/19 – הגב' שלומית יעקוב נגד מדינת ישראל,משה יעקב
בית משפט השלום בקריית גת |
|
|
|
ת"פ 66953-09-19 מדינת ישראל נ' יעקב(עציר)
|
1
לפני |
כב' סגנית הנשיא, השופטת נגה שמואלי מאייר |
|
המבקשת |
הגב' שלומית יעקוב באמצעות בא כוחה, עוה"ד אייל שמריהו
|
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. מדינת ישראל 2. משה יעקב (עציר) באמצעות בא כוחו, עוה"ד יוסי דגה
|
|
החלטה
|
לפני בקשה להמצאת כל הפרוטוקולים של ההליך העיקרי וכן של הליך המעצר מושא תיק זה,
וזאת
לפי סעיף
רקע (עיקרי הדברים)
1.
ביום
27.09.2019, הוגש כנגד המשיב 2 (להלן: "הנאשם") כתב אישום המייחס לו
עבירות של היזק לרכוש במזיד; איומים; תקיפה סתם - בן זוג; תקיפה
הגורמת חבלה של ממש; ותקיפה סתם - קטין ע"י אחראי לפי סעיפים 452;
192; 382 (ב); ו- 380 ל
2.
המבקשת,
שהינה רעייתו של הנאשם והמתלוננת בתיק זה, הגישה בקשה לבית המשפט ביום 05.08.2020
והבהרה לבקשה ביום 23.08.2020, ועתרה לקבל לידיה את כלל הפרוטוקולים שנרשמו בהליך
העיקרי וכן בהליך המעצר מושא תיק זה (למעט פרוטוקולים העוסקים בחומרי ראיות
ופרוטוקולים שעניינם מענה לפי סעיף
2
3. המאשימה השאירה לשיקול דעת בית המשפט את סוגיית העברת הפרוטוקולים מההליך העיקרי לידי המבקשת, אך התנגדה להעברת הפרוטוקולים מהליך המעצר המתייחסים לחומרי הראיות בתיק, וכן התנגדה להעברת המענה בתיק (על אף שזה לא התבקש), וזאת מחשש לזיהום ההליך העיקרי, עת תידרש בבוא היום המתלוננת למסור עדותה בבית המשפט.
4. הסנגור התנגד לבקשת המתלוננת להמצאת הפרוטוקולים, והפנה בעניין זה לת"פ (שלום אש') 28343-10-14 פישמן דניאל נ' יצחק אלמלך (פורסם בנבו, 15.04.2018) (פסיקה אליה הפנתה אף המאשימה) התומכת, לשיטתו, בעמדתו.
5. למען שלמות התמונה יצוין, כי הצדדים נתנו הסכמתם כי החלטת בית המשפט תינתן עלי כתב.
דיון והכרעה
6.
נקודת המוצא לבחינת הבקשה הינה כי זכותו של כל אדם לעיין
בתיקי בית המשפט, עת זכות העיון נגזרת מעיקרון פומביות הדיון הקבוע בסעיף
(א) כל אדם רשאי לבקש מבית המשפט לעיין בתיק בית משפט (להלן - בקשת עיון), ובלבד שהעיון בו אינו אסור על פי דין.
(ב) בקשת עיון תוגש לשופט או רשם שהתיק נדון לפניו, ובאין אפשרות כאמור, לשופט או רשם שיקבע נשיא בית המשפט.
(ד) בבואו לשקול בקשת עיון, ייתן בית המשפט את דעתו, בין השאר, לעניינו בתיק של המבקש, לעניינם של בעלי הדין ושל מי שעלול להיפגע כתוצאה מהעיון, וכן לסבירות הקצאת המשאבים הנדרשת לשם היענות לבקשה.
(ו) החליט בית המשפט להתיר את העיון, רשאי הוא לקבוע בהחלטתו כל תנאי או הסדר הדרושים כדי לאזן בין הצורך בעיון לבין הפגיעה אשר עלולה להיגרם לבעלי הדין או לצד שלישי בשל העיון, לרבות השמטת פרטים, הגבלת מספר המעיינים ונקיטת אמצעים למניעת זיהוים של בעלי דין או אנשים אחרים; בית המשפט רשאי להגביל את היקף העיון ולהתנותו בתנאים, אם ראה כי הקצאת המשאבים הנדרשת מחייבת זאת.
3
7.
בשלב
הראשון לפי סעיף
8. עם זאת, זכות העיון אינה זכות אבסולוטית, ויש לאזנה למול זכויות ואינטרסים אחרים, כגון הפגיעה הפוטנציאלית בבעלי הדין בתיק, בצדדים שלישיים או באינטרס הציבורי, כמו גם שקילת סבירות הקצאת המשאבים הנדרשת לשם היענות לבקשה. עוד יצוין, כי בית המשפט רשאי אף להתנות את העיון בתנאים, ולהורות על נקיטת אמצעים שיפחיתו את הפגיעה באינטרסים של בעלי הדין ושל צדדים שלישיים (וראו, עניין רובין, לעיל, וכן ראו, עע"מ 3195/18 אורן יצחקיאן נ' המועצה המקומית שהם- רשות הרישוי לעסקים (פורסם בנבו, 10.06.2019) להלן: "עניין יצחקיאן").
9. מכיוון שהכלל הינו המצאת המסמכים, אזי שעל המתנגד לעיון בהם, רובץ הנטל לשכנע את בית המשפט בקיומו של טעם ממשי, המצדיק את שלילת העיון ואף לספק הסבר קונקרטי ומפורט באשר לפגיעה העלולה להיגרם כתוצאה מחשיפתם של המסמכים המבוקשים (עניין יצחקיאן, לעיל).
10. מקום בו נמצא כי ישנה פגיעה אפשרית שתגרם כתוצאה מחשיפת המסמכים, אזי כאמור, יש לערוך איזון בין הפגיעה האפשרית שתיגרם כתוצאה מהעיון, לבין זכות העיון המתבקשת בנסיבות העניין (ראו לעניין זה, רע"א 943/15 אליין קליין נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (פורסם בנבו, 23.06.2015))
11.
ומן התם אל הכא, אקדים ברישא דברי,
ואומר כי לא מצאתי בעניין זה להתייחס לאמור ב
4
12.
שנית,
ובכל הנוגע לבקשת המבקשת לקבלת הפרוטוקולים הנוגעים להליך המעצר מושא התיק
העיקרי, הרי שהליך המעצר נדון בפני מותב אחר, והוראת סעיף
13. שלישית, ובכל הנוגע לקבלת הפרוטוקולים הנוגעים להליך העיקרי, נראה כי קבלת הבקשה אינה סותרת כל דין, הצדדים לא טענו זאת, מה גם שהתיק מתנהל בדלתיים פתוחות. כמו כן, לאחר קריאת תגובות הצדדים, ועיון בחוק ובפסיקה, הגעתי לכלל מסקנה כי ניתן להתיר למבקשת לעיין בפרוטוקולים שניתנו עד כה בהליך העיקרי.
14. למסקנתי זו הגעתי לאחר עיון באותם הפרוטוקולים, שהובילו אותי לכלל דעה כי לנאשם או לאינטרס הציבורי לא יגרם כל נזק מחשיפתם. באותם הפרוטוקולים המבוקשים אין כל דיון בראיות, או פגיעה בפרטיותו של הנאשם, ולמעשה אין בהם כל דיון מהותי לגופו של עניין. כמו כן, סבורתני כי אין בחשיפת פרוטוקולי הדיון באמצעות מזכירות בית המשפט, משום הקצאת משאבים לא סבירה. עוד אוסיף, כי המאשימה לא התנגדה לבקשה זו, והשאירה העניין לשיקול דעתו של בית המשפט ואף הסנגור, מטעמיו שלו, לא הצביע על טעם ממשי, או סיפק הסבר קונקרטי ומפורט מדוע אין להמציא למבקשת את הפרוטוקולים האמורים.
15. למעלה מהצורך אעיר, כי הפסיקה אליה הפנה הסנגור אינה תומכת בהתנגדותו. עיון בפסיקה זו מגלה כי בית המשפט נעתר לבקשת המבקש, והתיר לו לעיין בפרוטוקול הדיון (אם כי סייג החלטתו באשר לפרוטוקול המענה, וכן נדחתה בקשתו לקבלת גישה חופשית לעיון בתיק באמצעות מערכת נט המשפט).
16. סוף דבר, לא מצאתי מניעה בדין לאפשר למבקשת לעיין בפרוטוקולים מושא התיק העיקרי מהימים:07.10.2019; 07.01.2020; 28.01.2020; 12.05.2020; 20.05.2020; 02.06.2020; 21.07.2020. עם זאת, יובהר כי ההיתר ניתן רק בנוגע לפרוטוקולים שנרשמו במסגרת ההליך העיקרי (ת"פ 66953-09-19), ולמבקשת לא תותר כניסה חופשית לתיק באמצעות מערכת נט המשפט (דבר שאף לא התבקש על ידה), והיא תוכל לקבל הפרוטוקולים אך באמצעות מזכירות בית המשפט, במזכירות עצמה או דרך הפקס.
ניתנה היום, ז' אלול תש"פ, 27 אוגוסט 2020, בהעדר הצדדים.
