ת"פ 6513/04/20 – מדינת ישראל,מתביעות ירושלים נגד בפלוני
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 6513-04-20 מדינת ישראל נ' פלוני
|
|
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ פקד דוד כהן, מתמחה מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
בפלוני ע"י ב"כ עוה"ד שילה דורפמן |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על-פי הודאתו בביצוע עבירות של תקיפה הגורמת חבלה לבת-זוגו, לפי סעיף 382(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, תקיפה סתם כלפי חסר ישע בידי אחראי, לפי סעיף 382(ב) הנ"ל, תקיפה חבלנית לפי סעיף 380 לחוק העונשין ואיומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי עת שהו הנאשם המתלוננת וילדיהם בבית הורי המתלוננת, נכח הנאשם כי בתם בת השנתיים סגרה את הדלת על ידו של אחיה. בתגובה סטר לה הנאשם בפניה. המתלוננת העירה לנאשם על כך, ובתגובה אמר לה הנאשם שאינה מדברת יפה, ושתביא את מפתחות הבית. המתלוננת סירבה ואמרה לנאשם, כי עליו לסייע לה עם ילדיהם. מיד לאחר מכן, אחז הנאשם בחוזקה במתלוננת בזרועה השמאלית, הניף ידו ואמר לה: "אשבור לך את הפנים". ממעשיו של הנאשם נגרמה למתלוננת המטומה בידה השמאלית. במקביל ראתה את הדברים גיסתו (אחות המתלוננת), וביקשה ממנו להפסיק לנהוג באלימות. בתגובה, הסתובב הנאשם לעבר גיסתו וחבט בפניה מספר פעמים. חמיו, אביהן של המתלוננות, ביקש ממנו להירגע, אך הנאשם קם מכסאו, עמד עליו, ובעט בפניה של גיסתו תוך שהוא מזנק לעברה מן הכסא. הדבר גרם לגיסתו של הנאשם להמטומות בפניה, נפיחות מסביב לעיניה ולתלישת חלק משערותיה.
מהלך הדיון
2. הצדדים לא הגיעו להסדר לעניין העונש, אך הוסכם על תיקון כתב האישום ושליחת הנאשם לשירות המבחן לצורך קבלת תסקיר.
תסקירי שירות המבחן
3. בעניינו של הנאשם הוגשו שלושה תסקירים. מהתסקירים עולה, כי הנאשם בשנות הארבעים לחייו, גרוש ואב לשלושה ילדים קטנים, כיום עובד כמנהל במפעל לייצור כובעים ומתגורר בגפו. הנאשם מנהל אורח חיים חרדי. הוא נשר ממסגרות הלימוד המקובלות במגזר החרדי בגיל 14, לאחר שלדבריו חווה התעללות פיזית ונפשית ממושכת ע"י בעל סמכות, וכן חווה אלימות מצד אביו בשנות ילדותו ונערותו. הנאשם השתלב בגיל צעיר בשוק העבודה. הוא נישא והתגרש פעמיים, כאשר ילדיו הם מנישואיו השניים למתלוננת. הנאשם תיאר יחסים מורכבים עם גרושתו השניה המתלוננת בתיק, בין היתר על רקע צריכת אלכוהול מופרזת מצדו, וכן על רקע מעורבות של בני משפחתה בחיי הזוגיות, כשסיבה אחרונה זו עמדה ברקע התפרצותו כמתואר בכתב האישום. שירות המבחן שוחח עם המתלוננת שאישרה את דבר מורכבות מערכת היחסים בינה לנאשם, אשר התאפיינה לדבריה ביחסים מתוחים, בקנאה, וגילויים של השפלות, אלימות נפשית ומילולית כלפיה וכלפי הילדים, בין היתר על רקע צריכת אלכוהול מופרזת. כיום בני הזוג גרושים והנאשם מתראה עם ילדיו באופן קבוע. המתלוננת סיפרה לשירות המבחן כי אינה חוששת מן הנאשם, וכיום מתנהל ביניהם קשר תקין ומיטיב המתמקד בצרכי הילדים.
4. הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשים, סיפר כי הם לא בוצעו בעקבות צריכת אלכוהול, אלא בשל התפרצות רגשות בשל תחושות תסכול והשפלה שחש ביחס להתנהגות המתלוננת ובני משפחתה, בדגש על אחותה, כלפיו. הנאשם הצר על התנהגותו, התחרט עליה ומבין כי טעה. הנאשם סיפר כי נחשף לשימוש באלכוהול וקנביס בשנות העשרה המאוחרות שלו, והביע הבנה כי צרך אלכוהול בצורה מופרזת. מאז האירוע, החל לקבל טיפול בתחום השימוש לרעה באלכוהול וחדל לעשות בו שימוש. מדובר בטיפול תחת פיקוח שירות המבחן ביחידת ההתמכרויות העירונית בו מתמיד הנאשם תקופה ארוכה. הנאשם צורך קנביס ברישיון לצרכים רפואיים. בנוסף לטיפול בתחום האלכוהול שולב הנאשם בטיפול בדגש על התפקוד ההורי, ובהמשך שולב בטיפול בתחום השליטה בכעסים, כשלצורך כך נדחה הדיון.
5. שירות המבחן מסר בתסקירו האחרון, כי הנאשם סיים בהצלחה את הטיפול בתחום השליטה בכעסים ובתחום ההתמכרות, וכיום ממשיך בטיפול בתחום ההורות, והוא עושה כן באופן פעיל וחיובי תוך הפקת לקחים, ותוך ששירות המבחן מעריך כי הדבר הביא להפחתה ברמת הסיכון הנשקפת מן הנאשם. שירות המבחן המליץ נוכח האמור על הטלת של"ץ בהיקף 250 שעות וצו מבחן שיבטיח את המשך הטיפול.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
6. הנאשם נמצא כשיר לביצוע עבודות שירות בחברת המשקם בירושלים החל מיום 6.3.2023.
טיעוני הצדדים לעונש
7. ב"כ המאשימה עתר להטיל על הנאשם עונש מאסר בעבודות שירות על בסיס מתחם המתחל ממספר חודשי מאסר ועד 18 חודשים. ב"כ הנאשם ביקשה לחרוג ממתחם העונש וביקשה לאמץ את המלצת שירות המבחן נוכח השיקום והטיפול שעבר ובו הצליח מאוד.
קביעת מתחם העונש ההולם
8. בית המשפט יגזור את הדין לאחר שקבע את מתחם העונש ההולם הנגזר מעקרון ההלימה, המתבסס על הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירות ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה הנוהגת. ברע"פ 11/15 פלוני נ' מ"י (מיום 1.3.2020) צוין כך:
"... מן הראוי להזכיר את דבריו של השופט ס' ג'ובראן, בדבר החומרה היתרה אשר גלומה בעבירות של אלימות במשפחה: "עבירות אלו, מתרחשות על דרך הכלל בבית פנימה, באין רואה ובאין שומע, ומוסתרות היטב מהסביבה. פעמים רבות, שרוי התוקף בקונספציה שגויה לפיה אין בכוחו של החוק לפרוץ את מפתן ביתו, בו רשאי הוא, לשיטתו, לנהוג במשפחתו כרצונו, כמו הייתה קניינו. אלמנטים אלו, המשולבים דרך כלל בעבירות האלימות במשפחה, מעצימים את הסכנה הנשקפת מן התוקף כמו גם את חשיבותם של שיקולי ההרתעה האישית והציבורית." (ע"פ 792/10 מדינת ישראל נ' פלוני [פורסם בנבו] (14.2.2011))".
9. אשר לערכים המוגנים - פגיעה בתוך המשפחה היא מטיבה פגיעה קשה הפוגעת בכבוד האדם, בחירותו ובאוטונומיה שלו ובעיקר בתחושת האמון שלו בזולת ובתחושת הביטחון העצמי שלו. בענייננו, מידת הפגיעה בערכים המוגנים גבוהה.
10. אשר לנסיבות ביצוע העבירה - העבירות בוצעו על רקע תסכולו של הנאשם מהתנהלות המתלוננת ובני משפחתה כלפיו. הוא חש מתוסכל ומושפל ופעל מתוך התקף זעם בלתי נשלט שבמהלכו פגע בשלושה קורבנות - כולם בני משפחתו - בתו הקטינה מאוד בת השנתיים, אשתו וגיסתו. הדבר לא בוצע על רקע שימוש לרעה באלכוהול, אלא על רקע זעם בלתי נשלט. מדובר במעשים נלוזים שפלים ומכוערים שאין להם כפרה. הנאשם עלול היה לגרום לכל אחת מקרבנותיו נזק חמור יותר, מעבר לנזק הפיזי והנפשי שחזקה שגרם להם במעשיו. הנאשם אחראי בלעדית למעשים, והתנהגותו מלמדת על ליקוי מאורות של ממש, ועל תחושה כי "כל דאלים גבר".
11. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - מדיניות הענישה בעבירות מסוג זה נוטה להחמיר בדרך של הטלת מאסר בפועל או בעבודות שירות:
א. רע"פ 11/15 פלוני נ' מ"י (מיום 20.1.2015) - במקרה זה מדובר בשני אירועים של תקיפה חבלנית כלפי בת זוג ואיומים, נקבע מתחם שבין 6 ל-15 חודשי מאסר ואושר עונש של 7 חודשי מאסר בפועל.
ב. רע"פ 340/21 מסרי נ' מ"י (מיום 28.1.2021) - הנאשם הורשע בתקיפה חבלנית של בת זוגו בכך שתקף אותה עם חפץ וגרם לה לדימום. נגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות.
ג. עפ"ג (חיפה) 26397-07-21 מ"י נ' עואד (מיום 14.12.2021) - במקרה זה דחף הנאשם את אשתו ובעט בה וכן הפר פעמיים צו הגנה. בית המשפט קבע מתחם המתחיל ב-6 חודשי מאסר והחמיר את העונש ממאסר מותנה ל-5 חודשי מאסר בעבודות שירות.
12. מתחם העונש ההולם - סברתי, כי נוכח חומרת המקרה, העובדה שמדובר בפגיעה בשלושה קרבנות שונים במהלך אותו אירוע, מתחם הענישה צריך להתחיל בחודשיים מאסר ולהסתיים ב-12 חודשי מאסר, כאשר ניתן לשקול עבודות שירות. עונש של של"ץ אינו עולה בקנה אחד עם עקרון ההלימה במקרה זה. בשולי הדברים אפנה לע"פ (י-ם) 11194-01-16 מ"י נ' פלוני (מיום 6.12.2016) - מקרה חמור שבו הנאשם תקף שלוש פעמים את אשתו תקיפה הגורמת חבלה של ממש. בית המשפט המחוזי אישר מתחם שבין של"ץ במקרים חריגים לבין 15 חודשי מאסר וההליכים הסתיימו בשל"ץ, מאסר מותנה וענישה נוספת. לטעמי, נוכח נסיבות המקרה הקונקרטי שלפניי, יש קושי ממשי לאמץ גישה זו גם כאן ולכן אינני מאמץ את פסק הדין האמור. ברור לי, כי ישנם פסקי דין בנסיבות חמורות לא פחות ממקרנו, שהסתיימו בשל"ץ, אך כאמור, בנסיבות הקונקרטיות שמניתי, אין זה ראוי לעשות כן כאן.
המיקום של הנאשם במתחם
13. הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשים וחסך את העדת גרושתו וגיסתו. מאז לא נפתחו לו תיקים חדשים ובמהלך כל תקופת המשפט ותחת פיקוח שירות המבחן, עבר טיפול במספר אפיקים - ביחס לשימוש לרעה באלכוהול, ביחס למיומנויות הוריות וביחס לשליטה בכעסים. הטיפול הניב תוצאות חיוביות ושירות המבחן העריך כי אף הפחית את רמת הסיכון. מעבר לכך, נתתי משקל לדבריה של המתלוננת שאינה חוששת מן הנאשם ומנהלת עמו מערכת יחסים קורקטית ביחס לילדיהם. בנסיבות אלה, יש מקום להטיל על הנאשם עונש בתחתית המתחם, אך אין מקום לחרוג מן המתחם מטעמי שיקום נוכח נסיבות המקרה. שיקולי השיקום במקרה זה, אינם חזות הכל, ואינם מצדיקים סטיה ממתחם העונש ההולם, וזאת על מנת שהתוצאה העונשית תהלום את חומרת המקרה. ראו בהקשר זה את ע"פ (ב"ש) 66931-12-20 מ"י נ' כהן (מיום 25.8.2022) והאסמכתאות הרלבנטיות שם בהקשר זה - גם שם דובר בתיק אלימות במשפחה.
גזירת הדין
14. נוכח האמור, גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר לתקופה של חודשיים שיבוצע בעבודות שירות בניכוי ימי המעצר בתיק זה על-פי חישוב שב"ס שיכריע. העבודות יבוצעו בחברת המשקם בירושלים החל מיום 30.4.2023. ביום זה יש להתייצב במשרדי הממונה עד לשעה 08:00 לתחילת ביצוע העבודות. מובהר כי אי-ביצוע העבודות כנדרש עלול להוביל להפקעתן ולהמרתן במאסר של ממש ללא החלטה שיפוטית;
ב. מאסר על תנאי של 6 חודשים, שלא לעבור כל עבירת אלימות לרבות איומים כלפי בן משפחה בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות;
ג. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת אלימות לרבות איומים כלפי בן משפחה, בתוך שנתיים מסיום עבודות השירות;
ד. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים, בפיקוח שירות המבחן.
תשומת לב לכך שאי ביצוע צו המבחן עלול להוביל להפקעתו ולגזירת העונש מחדש, לרבות הטלת מאסר בפועל.
ככל שקיימות הפקדות, ניתן להשיבן למפקיד בכפוף להיעדר עיקולים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"ב טבת תשפ"ג, 15 ינואר 2023, במעמד הצדדים.
