ת"פ 63473/06/19 – מדינת ישראל נגד תומר אוחיון
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 63473-06-19 מדינת ישראל נ' אוחיון
|
|
1
בפני |
כבוד השופט, סגן הנשיא שמואל הרבסט
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
תומר אוחיון באמצעות ב"כ עוה"ד מ. עירוני |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום והסדר הטיעון
הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בעבירות של סחר בסמים והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית לפי סעיפים 19+13א ו-7(א)+7(ג) לפקודת הסמים המסוכנים[נוסח חדש], תשל"ג-1973 (להלן: "פקודת הסמים המסוכנים").
האישום הראשון מתייחס ליום 7.5.19, ומתאר כי לאחר דין ודברים בין סוכן משטרתי לאדם בשם יהודה, העביר הנאשם 5.05 גרם סם מסוג MDMA ליהודה. יהודה העביר את הסמים לסוכן אשר נתן לו סכום של 1,400 ₪, אותם העביר יהודה לנאשם.
אישום שני מתייחס ליום 14.5.19, אז יצר הסוכן קשר עם יהודה לצורך רכישה נוספת של סמים. יהודה ביקש כי הסוכן ירכוש את הסם ישירות מהנאשם, ולאחר תיאום בין הסוכן לנאשם באמצעות תוכנת הטלגרם, במהלכו ביקש הנאשם מהסוכן לאמת את זהותו באמצעות משלוח תצלום תעודת זהות, עמוד פייסבוק וסרטון מצולם של הסוכן, סוכמו פרטי העסקה.
בהמשך נפגשו הנאשם והסוכן, והנאשם מסר לסוכן סם מסוג MDMA במשקל 7.9 גרם ובתמורה מסר הסוכן לנאשם 2,200 ₪.
אישום שלישי נמחק מכתב האישום במסגרת תיקונו.
2
אישום רביעי מתאר כי ביום 23.6.19 פנה הסוכן לחשבונו של הנאשם בטלגרם והשניים סיכמו כי הנאשם ימכור לו 15 גרם סם תמורת 3,900 ₪. כאשר נפגשו, לאחר תיאום מוקדם, אמר הסוכן לנאשם שהוא צריך רק 10 גרם מהסם. הנאשם פנה לחזור לביתו כדי לשקול את הסם מחדש, וטרם הספיק לשוב לביתו, הגיע למקום אדם אחר, לו העביר הנאשם סם. הנאשם ביקש מהסוכן שיעביר לאותו אדם סכום של 100 ₪ מתוך הסכום המוסכם. הנאשם שב לביתו וכעבור מספר דקות שב עם שקית המכילה סם מסוג MDMA במשקל 10 גרם. בהמשך, שילם הסוכן לנאשם 2,600 ₪, לאחר שניכה מהמחיר את הכסף שמסר לידיו של האחר.
אישום חמישי מתייחס למועד מעצרו של הנאשם ביום 23.6.19, אז נמצאו על גופו של הנאשם 2,600 ₪. בחיפוש בביתו נמצאו 3 שקיות שקופות ובתוכן סם מסוג MDMA במשקל 28.98 גרם נטו, 183 בולים של חומר מסוכן מסוג LSD ושקית שקופה המכילה סם מסוג קוקאין במשקל 1.04 גרם.
הסדר הטיעון במסגרתו הודה הנאשם בביצוע העבירות, לא כלל הסכמה לעניין העונש.
תסקיר שירות המבחן
שירות המבחן ערך מספר תסקירים בעניינו של הנאשם, ומהם עולה כי הנאשם, רווק בן 36 ואב לתינוקת. בעת עריכת התסקיר הראשון, ביום 26.2.20, שהה בתנאי מעצר בית בבית סבו וסבתו, במשך כ-7 חודשים. טרם מעצרו התגורר ביחידת דיור בבית הוריו בירושלים, ועבד באופן לא סדיר כנהג מונית.
הנאשם, השלישי בסדר הלידה במשפחה שבה 4 ילדים, סיים 12 שנות לימוד בבית ספר מקצועי וניגש לחלק מבחינות הבגרות. בשל קשיי הסתגלות ערק מהשירות הצבאי באופן חוזר וריצה מאסר, אך שב לשיבוץ בתפקידי מנהלה עד להשלמת שירותו. לאחר שחרורו למד בבית ספר לסאונד ומוזיקה במשך 3 שנים, אולם בשל קשיי פרנסה, לא המשיך בכך. בחמש השנים האחרונות עבד כנהג מונית, אך בחודשים שקדמו למעצרו, הפחית את היקף עבודתו בשל צריכת סמי רחוב.
מאז גיל 17, הנאשם צורך אלכוהול, ומגיל 22 צורך סמי רחוב מסוג קנאביס, אקסטזי, MDMA, וקוקאין. בשנה וחצי עובר לביצוע העבירות הפכה צריכת הסמים לתלות, מימון הסמים היווה נטל כלכלי והוא חיפש דרכים שיקלו עליו לרכוש סמים.
לנאשם בת זוג, ילידת בוסניה, השוהה בארץ באשרת עבודה ומצויה בהליכי גיור והנאשם תיאר השקעה רגשית וכלכלית בהסדרת מעמדה ובליווי רפואי בעת הריונה, אשר ערערו את יציבותו הכלכלית ובגינם צבר חובות.
3
בת זוגו של הנאשם תיארה אותו כאדם אכפתי הדואג לה ומסרה כי עובר למעצרו, היא והנאשם היו טרודים ממצבם הכלכלי הירוד, בפרט לאור ההוצאות הגבוהות בעקבות מעמדה הלא מוסדר בארץ, והנאשם צרך סמים בתדירות לא גבוהה, כדרך להירגע מלחצים. כיום היא והנאשם מבינים שהיה מוטב לו היו פונים להוריו בבקשת עזרה.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל על עצמו אחריות לביצוע העבירות והכיר בכך שפעל באופן שגוי. הוא מסר שאינו מקיים קשרים עם עוברי חוק ובשל כך שמתפקד באופן תקין, סבור שאין סיכוי שיבצע עבירות פליליות נוספות.
במסגרת מעצרו, הנאשם החל להשתתף בקבוצה טיפולית לעצורי בית, ובהמשך מסר בדיקות שבועיות באופן קבוע וכולן העידו על ניקיונו מסמים.
מודעות משפחתו למורכבות מצבו והיותה גורם מכוון וממתן, מעצרו לראשונה בחייו למשך חודש ושהותו בתנאים מגבילים, מאפשרים לו להתבונן באופן הבעייתי בו הוא מנהל את חייו ולערוך שינוי בהם.
הנאשם התייחס ללידת בתו לאחרונה, תיאר את קשייו לשהות במעצר בית והביע רצון לשקם את חייו ולהימנע מהתנהלות עבריינית ולהוות דוגמא מיטיבה לבתו. הוא תיאר את קשייו עם התרחבות משפחתו ואי יכולתו לסייע בפרנסתם ומסר שמאז נקיטת ההליך המשפטי נגדו, חדל משימוש בסמים והבדיקות שמסר העידו על כך.
לאור התרשמות שירות המבחן מנזקקות טיפולית ובשל אופי העבירות, ולאור הערכתם כי שילובו בטיפול בתחום הסמים במסגרת יחידת של"מ יפחית באופן משמעותי מרמת הסיכון, הומלץ על תקופת ניסיון טיפולי בת 4 חודשים, שבסופה יוגש תסקיר משלים אודותיו.
תסקיר משלים מיום 15.6.20 דיווח כי לנוכח מגפת הקורונה לא התקיימה וועדת אבחון לשם בחינת אופי הטיפול, אך הנאשם המשיך והתייצב לפגישות עם העובדת הסוציאלית, מסר בדיקות המעידות על ניקיון מסמים ולא נפתחו נגדו תיקים נוספים.
הנאשם חווה קשיים בשל כך שהמשיך לשהות במעצר בית בבית סבו, עם בת זוגו ובתם התינוקת, ולא עלה בידו למצוא מעסיק שיהיה מוכן לקבל אותו ולפקח עליו, אך הוא הבין את חומרת העבירות ומעצרו וההליך המשפטי תרמו לחידוד גבולות המותר והאסור בכיוון ההרתעתי ולהפחתת הסיכון מעבריינות.
לצורך מיצוי השתלבותו בטיפול והעמקת ההיכרות עמו, ביקש שירות המבחן ארכה נוספת.
4
תסקיר מיום 23.9.20 מתאר כי הנאשם התמיד בהגעה לפגישות מעקביות בשירות המבחן ומשקיע מאמציו בעבודתו כנהג מונית, לאחר תקופה ארוכה בה לא עבד. הנאשם שיתף שהוא שואף להינשא לבת זוגו, אשר כעת הסדרת מעמדה עומדת לבחינה במשרד הפנים בגין ההליך הפלילי נגדו.
עובדת סוציאלית בשל"מ דיווחה כי הנאשם מגיע לכל הפגישות ביחידה ומשתף בקשייו וכך שירות המבחן דיווח על שיתוף פעולה מלא ומוטיבציה להמשך תכנית השיקום, אך בשל כך שטרם נקבעה לו ועדה באשר לשילובו בטיפול ביחידת השל"מ, נתבקשה דחייה נוספת.
תסקיר מיום 27.12.20 דיווח כי הנאשם שכר דירה עם בת זוגו והוא ממשיך בעבודתו כנהג מונית ושוהה בתנאי מעצר בית לילי וחל שיפור במצבו הכלכלי.
ועדה שהתכנסה בעניינו תיארה כי הבדיקות שמסר נקיות מסמים, הוא מתמיד להגיע לטיפול ועובר תהליכים בפן האישי, הזוגי והמשפחתי ולאחר בחינת מכלול נתוניו הוחלט על המשך טיפול פרטני ביחידה ובדיקות לאיתור סמים.
לאור ההליך הטיפולי החיובי בו נמצא ועל מנת לעודדו להמשך השקעת מאמצים בכיוון של שיקום, המליץ שירות המבחן להימנע מהטלת עונש מחמיר, ולו בעבודות שירות, אשר עלול לגרום לנסיגה משמעותית בחייו ולחבל ביכולות תפקודיות, במצבו הכלכלי ובמוטיבציה לשיקום.
תסקיר אחרון מיום 21.4.21 מלמדנו כי הנאשם ממשיך ומתגורר עם בתו זוגו ובתו התינוקת בשכירות בירושלים ועובד כנהג מונית.
הנאשם שיתף כי השתתפותו בטיפול מסייעת לו במישורי חייו השונים והוא הביע חשש מגזר הדין, אשר עשוי להשליך על מעמדה של בתו זוגו בארץ ואפשרותה לקבל תעודת זהות ישראלית. נקבעה לו ועדה במשרד הפנים לאחר קיום הדיון בעניינו לגבי הסטטוס המשפטי שלו ותוצאות ההליך הפלילי.
העובדת הסוציאלית המטפלת בו ביחידת של"מ לטיפול בהתמכרויות מסרה כי הוא מקפיד להגיע לכל הפגישות, משתף פעולה ומגיע למסור בדיקות שתן אשר כולן נמצאו נקיות.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם ממלא תפקיד כמפרנס ודמות אב משמעותית יותר ולאחרונה החל לחזור לעבוד בתחום המוזיקה וחש שהעבודה מעניקה לו משמעות וסיפוק, לצד המשך עבודתו כנהג מונית.
העובדת הסוציאלית דיווחה כי הנאשם מתאמץ למען בניית התא המשפחתי, הוא למד את הלקח ומביע רצון לתקן ולעשות את הנדרש ממנו.
5
עוד התרשמה לאורך הקשר עמו, כי הוא לוקח ברצינות ומתמסר לטיפול מזה תקופה ארוכה, מחכה לשיחות הפרטניות והוא זקוק לשיקום ולחיזוק יכולותיו, באופן שיקל עליו לנהל את חייו ויאפשר לו לחזור לשגרת חיים נורמטיבית.
שירות המבחן העריך כי האמון שנוצר אל מול גורמי הטיפול והתייצבותו בטיפול כמקור לקבלת תמיכה ועזרה, מסייע לו לגבש עמדה אחראית יותר ויכולת להיעזר בסביבתו.
שירות המבחן הדגיש כי חשוב שהנאשם ימשיך להיות במסגרת פיקוחית, תחת צו מבחן כגורם תומך ומסייע להתנהגות נורמטיבית, ולפיכך הומלץ על הטלת צו מבחן למשך שנה, במהלכו שירות המבחן ימשיך לעקוב אחר הקשר עם יחידת השל"מ והטיפול בשיחות פרטניות ובדיקות לאיתור שרידי סם, אשר יידרש למסור בקביעות.
לאור ההליך הטיפולי החיובי, שיתוף הפעולה המשמעותי עם גורמי הטיפול, מזה למעלה משנה, ועל מנת לעודד השקעת מאמציו בכיוון של שיקום, הומלץ להימנע מהטלת עונש מאסר בעבודות שירות אשר יחבל במאמציו להשתקם ובאפשרותו להתפרנס. עוד הודגש כי בת זוגו עדיין במעמד תיירת ואם הנאשם יהיה אסיר - הדבר ישליך באופן ישיר על מעמדה בישראל ועשוי לפגוע באפשרותם להסדיר את מעמדה.
לפיכך הומלץ על הטלת צו שירות לתועלת הציבור בהיקף שעות נרחב, בשילוב עונשים צופים פני עתיד. עוד הומלץ כי לנוכח מצבו הכלכלי, לא יוטל עליו קנס, אלא עונש הרתעתי בדמות התחייבות כספית.
הטיעונים לעונש
ב"כ המאשימה הדגישה שנסיבות כתב האישום מלמדות על עבירות של סחר בסמים מסוכנים משני תודעה בכמויות משמעותיות עבור כל דורש ולמרבה במחיר, אשר פגעו בערכים המוגנים של בריאותו הנפשית והפיסית של הציבור.
לשיטתה, לאור חומרת העבירות, יש להעדיף את האינטרס הציבורי של הרתעה על פני הנסיבות האישיות של הנאשם, ובהתאם לפסיקה, מתחם הענישה ההולם בגין אישומי הסחר נע בין 12 ל-24 חודשי מאסר ובאישום של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית, המתחם הוא 18 עד 36 חודשי מאסר ועל הנאשם יש לגזור ענישה מצטברת.
6
המאשימה טענה כי לחובת הנאשם שתי הרשעות בעבירות של מכירת אלכוהול לקטינים. אמנם התסקיר חיובי, אך הוא מרחיק לכת בהמלצתו על ריצוי העונש בצו שירות לתועלת הציבור, שכן נסיבותיו האישיות של הנאשם נסוגות מפני האינטרס הציבורי, ולכן יש לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל ברף הנמוך של המתחם העונשי.
לבסוף ביקשה המאשימה לגזור על הנאשם עונש מאסר בן 36 חודשים, מאסר על תנאי, קנס גבוה של לפחות פי 5 ממה שהנאשם ביקש להרוויח, התחייבות, פסילה, פסילה על תנאי, וכן להכריז על הנאשם כסוחר סמים.
הסנגור טען כי הנאשם עבר הליך שיקום במשך שנתיים, מהמשבר שבו היה. עובר לכך היה אדם נורמטיבי לחלוטין, לעולם לא הסתבך, אך בעקבות משבר אישי קשה והקשיים שנאלץ להתמודד עמם, נפל לתחתית הבאר, אך התרומם ממנה. היום הנאשם הוא אדם חזק יותר שמתמודד היטב עם הקשיים ולבטח לא יבצע עבירות נוספות.
שירות המבחן הסביר היטב את המלצתו על של"צ, במטרה שהנאשם לא יסוג לאחור, אך המאשימה מתעלמת מהשיקום.
בנסיבות אלה, כאשר מדובר באדם בן 37 שנים, ללא עבר פלילי של ממש, אשר נמצא בהליך שיקומי מוצלח ולא הפר את האמון שבית המשפט נתן בו, הרקע והבסיס לביצוע העבירות לא קיים עוד. הוא נמצא בקשר עמוק ומבוסס עם גורמי הטיפול ולכן המלצת שירות המבחן נכונה ומאוזנת.
הסנגור הוסיף כי שליחת הנאשם לכלא לא תביא לרווח כלשהו, ולכן יש לאפשר לו להמשיך את דרכו ולאמץ את המלצת שירות המבחן.
הנאשם בדברו האחרון אמר כי הוא מודה על התהליך והטיפול אליו נכנס ובעטיו הוא רק מתרומם וכיום הוא חי חיים נורמטיביים עם בת זוגו ובתו, ונמצא במקום אחר מהמקום בו היה.
דיון והכרעה
הסמים פוגעים בבריאות המשתמשים בהם, עשויים לגרום להתמכרות ולעבריינות נלוות, וכך הם מזיקים לא רק לצרכני הסמים עצמם, אלא גם למעגלים החברתיים והמשפחתיים הקרובים והרחוקים להם, לחברה כולה.
הסוחרים בסמים הם אלה המפיצים את הסמים בציבור, ומשום כך החומרה הרבה שבמעשיהם, אשר לצדם קבע המחוקק ענישה מירבית משמעותית של 20 שנות מאסר.
משום כך בתי המשפט רואים בחומרה את עבירות הפצת הסמים ועל הצורך בענישה הולמת ומרתיעה, עמד בית המשפט העליון בפסיקה עניפה, בין היתר בע"פ 3172/13 סואעד נ' מדינת ישראל (מיום 7.1.14) :
7
"על פגיעתן הרעה של עבירות הסמים ועל תפקידו של בית המשפט במאבק בנגע הסמים לצד גורמים וגופים נוספים, עמד בית משפט זה פעמים רבות (ראו, לדוגמה, ע"פ 972/11 מדינת ישראל נ' אמארה (4.7.2012)). אין ספור מילים נאמרו בדבר הצורך להכות בכל אחת ואחת מחוליות הפצת הסם ואם אוסיף דברים, אהיה כמכניס תבן לעפריים. המאבק בנגע הסמים הוא סיזיפי ואל לנו להשלות את עצמנו כי ענישה מכבידה תביא לחיסול הנגע. כל עוד יהיה ביקוש לסמים יהיה גם היצע, כך בישראל וכך במדינות הים. אך המאבק אינו חסר תוחלת. גם אם לא ניתן לחסל את נגע הסמים לחלוטין, ניתן גם ניתן להקטין את היקפו ולצמצם את נזקיו. כל חוליה בשרשרת הפצת הסם לוקחת בחשבון את "תוחלת הנזק" מבחינתה, קרי, הסיכוי להיתפס במכפלת העונש. ככל שתוחלת הנזק גבוהה מהרווח הכספי הצפוי, כך גדל הסיכוי להרתעתה של אותה חוליה מפני הצטרפות לשרשרת הפצת הסם".
במקרה זה הנאשם הורשע במספר אישומים של סחר בסמים, לאחר שהעבירות בוצעו במעורבותם של אותו סוכן משטרתי ואדם נוסף שהכיר ביניהם, בנסיבות דומות וכאשר בין אירוע לאירוע קשר הדוק ומשום כך אקבע מתחם עונש אחד אשר יהלום את הפרשיה בכללותה.
נסיבות כתב האישום מלמדות כי במשך יותר מחודש ימים, הנאשם סחר בסמים כעיסוק לשם רווח. הוא היה ידוע כמי שניתן להשיג באמצעותו סמים, ובמספר הזדמנויות סחר בסמים, תוך שימוש בתוכנת הטלגרם, בעודו מתאם פרטי עסקאות לסחר בסמים. הוא תיאם והתווה את תנאי העסקאות, ולאחר שנקבעו הכמויות שנדרשו ומחירן, העביר את הסמים לסוכן.
דרך פעולתו של הנאשם מלמדת על תכנון וזהירות, הן בעת תיאום הפרטים עם הסוכן בטלגרם והן בעת המפגש להעברת הסמים. הנאשם היה מודע היטב לפסול שבמעשיו ולאפשרות שייתפס, ולכן נקט באמצעי זהירות. הוא דרש מהסוכן להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות, צילום סרטון אישי והעברת דף הפייסבוק שלו, ורק אז נאות להמשיך את ההתקשרות עמו באמצעות הטלגרם. גם כאשר תיאם את המפגש, עשה זאת בזהירות רבה ובתחילה ביקש להימנע מלפגוש בו ישירות. כל אלה מעידים שעל אף מודעתו לחומרת העבירות והאפשרות שייתפס, הנאשם בחר לבצע אותן, כשלנגד עיניו הכסף שירוויח מביצוע עסקאות אלה.
הסמים היו זמינים ומוכנים לנאשם, וכל אימת שנדרש לכך, היו בידיו די סמים בכמות הנדרשת לצורך סחר בהם, כפי שעולה מהאישום האחרון בכתב האישום בו נתפסה בביתו של הנאשם כמות גדולה של סמים מסוגים נוספים, קוקאין ו-LSD, אשר בסחר בהם לא הואשם.
לאחר שנתתי דעתי לערך המוגן, למידת הפגיעה בו בנסיבות אלה, ובהתחשב בענישה הנוהגת בפסיקה בעבירות דומות, אני קובע כי מתחם העונש ההולם נע במקרה זה בין 10 ל-20 חודשי מאסר לריצוי בפועל, נוסף לעונשים נלווים ובעלי רכיב כלכלי.
8
העונש המתאים
הנאשם, יליד שנת 1983, בן 36 שנה, בקשר זוגי ואב לתינוקת.
לחובת הנאשם הרשעה קודמת בעבירה של מכירת משקה משכר לקטין מתחילת שנת 2012, בגינה נידון לענישה הכוללת שירות לתועלת הציבור, אך לאחר שלא ביצע את העונש, הוטל עליו עונש חלופי. העבירות דנן בוצעו בשנת 2019, כשבע שנים לאחר מכן.
הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו בשלביו הראשונים של הליך זה ובכך נטל אחריות על ביצוען. על קבלת האחריות והבנתו כי מעשיו פסולים וחמורים מעיד גם התהליך שהנאשם עבר כפי שתואר בתסקירי שירות המבחן.
תסקירי שירות המבחן עקבו אחר התהליך שהנאשם עבר במשך יותר משנה, והם עמדו על מצבו של הנאשם מתחילת ההליכים נגדו ועד עתה.
התסקירים מתארים כיצד הנאשם החל בשימוש בצריכת אלכוהול בנעוריו, בהמשך צרך סמים מסוגים שונים, עד אשר התדרדר לעבירות סחר בסמים, בעת משבר אישי וכלכלי אליו נקלע. הנאשם שגה וראה בסחר בסמים דרך מוצא לפתרון בעיותיו, אך הדבר החמיר והחריף את בעיותיו אף יותר.
הנאשם נעצר בגין ביצוע העבירות, ולאחר מכן שהה בתנאים מגבילים ובמשך תקופה משמעותית לא היה ביכולתו לפרנס את בת זוגו ובתו התינוקת והוא התגורר בבית סבו, כחלק מתנאי מעצרו, וכך החל את בניית משפחתו עם בת זוגו ובתם שנולדה באותה עת, ללא פרנסה וללא קורת גג פרטית משלהם.
נסיבות אלה, כמו גם מעצרו לראשונה בחייו, על שלל השלכותיו, הכלכליות והמשפחתיות, הביאו את הנאשם להבנת חומרת מצבו והעבירות, וניכר כי הוא מבין כיום את הפסול שבמעשיו.
כבר בעת מעצרו, הנאשם הביע מוטיבציה לטיפול ושיקום, והוא גייס את כוחותיו להליך טיפולי ביחידת השל"מ. בדיקות הסמים שנערכו לו בשירות המבחן, לאורך תקופה משמעותית, מעידות כי הוא חדל לעשות שימוש בסמים והוא הצהיר כי הוא לא בקשר עם גורמים עוברי חוק, הכל מתוך מטרה לשוב לחיים נורמטיביים ולהותיר מאחור את השימוש בסמים וכל הכרוך בו.
9
על אף שלא מדובר בעבירה בודדת, הרי שכפי שנקבע לעיל, מדובר בעבירות שיש ביניהן קשר הדוק ובתקופה מוגבלת בחייו של הנאשם, אשר בה התדרדר לנסיבות חיים מאתגרות, אשר הובילו אותו לביצוע העבירות.
מהלך חייו של הנאשם כפי שתיאר אותו שירות המבחן מאופיין בקשיים ומאמצים שהנאשם השקיע כדי להשתלב במסלול המקובל של לימודים, צבא ועבודה. הנאשם נתקל בקשיים להתמיד במסגרות, אך הוא התגבר על המהמורות ובסופו של דבר, השלים את לימודיו, השלים את שירותו הצבאי והשתלב בעבודה.
הפרשייה העבריינית שבמהלכה עבר את עבירות הסמים, גם היא מהמורה משמעותית בחייו של הנאשם. הנאשם נתקל בקושי כלכלי, בהיותו בראשית קשר זוגי וטרם הפיכתו לאב, וחטא בעבירות המתוארות, בכך שסחר בסמים בהם עשה שימוש עוד קודם לכן.
אין חולק כי העבירות הן חמורות והן פגעו בערכים המוגנים, אולם התמונה המשתקפת כיום מלמדת כי ההליכים הפליליים נגדו גרמו לנאשם להבין את הצורך בשינוי משמעותי בחייו, והוא התגייס במלוא כוחותיו להליך ששינה את מצבו.
ההליכים הפליליים טלטלו את עולמו של הנאשם, הוא התגייס להליך הטיפול והשיקום כבר בראשית ההליכים והשתתף בתוכנית שהותאמה לו והוכיח בבדיקות שנערכו לו, כי הוא לא משתמש עוד בסמים.
משפחתו הגרעינית מודעת למצבו ותומכת בו, עקב בצד אגודל הוא חזר לחיים נורמטיביים, התנאים המגבילים ששונו עם הזמן אפשרו לו לחזור לעבוד, והוא שב לעבודתו כנהג מונית, שכר דירה למשפחתו וכפי שדווח, את מירב זמנו ומאמציו הוא משקיע עתה במשפחתו, בפרנסתו, בהסדרת מעמדה של בת זוגו בישראל ובתפקודו כאב לבתו.
במהלך התקופה אשר חלפה, הנאשם הוכיח כי הוא לקח את גורלו בידיו. הוא זנח את השימוש בסמים, התרחק מהשפעות חברתיות שליליות, והשכיל להסתייע בגורמים הטיפוליים המקצועיים בשירות המבחן וביחידת השל"מ. הנאשם צועד עתה בדרכו לעבר חיים שונים, אשר יהלמו גם את מצבו המשפחתי החדש, כבן זוג ואב לתינוקת ומבקש להותיר את העבירות שביצע מאחור.
בת זוגו של הנאשם שיתפה כי הנאשם הוא בן זוג תומך ומכיל, אשר מבקש טוב עבורה ועבור בתם, ודבריה משתלבים ומסבירים היטב את הכיוון החיובי שהנאשם צועד בו. נראה שלנגד עיניו של הנאשם כיום, עומדת טובת משפחתו ועתידו.
העובדה שהנאשם, אשר החל בשימוש בסמים ואלכוהול בנעוריו, שומר על ניקיון מסמים במשך תקופה משמעותית, מעידה על כנות ורצינות כוונותיו לנטוש את הסמים ואת הרעות החולות שהם מביאים עימם- ההתמכרות, העבריינות וזניחת משימות החיים המהותיות.
10
התהליך שהנאשם עבר נמשך זמן. הוא לא היה פשוט ודרש מהנאשם התגייסות מלאה- גיוס משאבים נפשיים, התמודדות עם קשיים הכרוכים במגורים בבית סבו בתנאים מגבילים ועם חוסר יכולת להתפרנס, אך הנאשם צלח אותו.
הנאשם עבר הליך שיקום מרשים, וכך מאדם שמגיל צעיר עשה שימוש בסמים והגיע לביצוע עבירות של סחר בסמים, הפך לאדם נורמטיבי שהקים תא משפחתי משלו, עובד לפרנסת משפחתו ומשקיע את מאמציו בהסדרת מעמדה של בתו זוגו ובתפקידו כבן זוג וכאב.
על אף התהליך המשמעותי שעבר, הנאשם עדיין זקוק לליווי גורמי הטיפול המקצועיים ופיקוח, אשר יבטיחו את המשך צעידתו בדרך זו, בבטחה. הנאשם כבר צועד בדרך טובה, אך עליו לקבל את התמיכה הנדרשת לשם המשך צעידתו במסלול זה. זהו האינטרס האישי - פרטי של הנאשם, אך זהו גם האינטרס של החברה כולה- שימורו של הנאשם במסלול החיים הנורמטיבי.
שירות המבחן חזר והדגיש כי עונש מאסר, ולו כזה שירוצה בעבודות שירות, עלול לגרום לנסיגה משמעותית בשלב זה בחייו ורגרסיה במצבו ועשוי לחבל ביכולות תפקודיות ומצבו הכלכלי, כאשר רק לאחרונה החל לעבוד, ובמוטיבציה שלו להשתקם.
עוד עמד שירות המבחן על השלכות עונש מאסר על הסדרת מעמדה של בת הזוג של הנאשם וההשפעות הנלוות על משפחתו של הנאשם, משפחה צעירה בראשית דרכה.
נוכח המלצתו זו של שירות המבחן, בהתחשב במכלול השיקולים הנדרשים, הרי שמדובר באחד המקרים בהם בית המשפט יחרוג ממתחם הענישה, והעונש אשר ייגזר על הנאשם יהא כזה אשר יאפשר את המשך הליך השיקום שהנאשם צועד בו.
כמו כן, בהתחשב בהליך השיקומי אשר הנאשם עבר, בעובדה כי מזה למעלה משנה הוא הוכיח ניקיון מסמים, ובכך שלפרנסתו הוא עובד כנהג מונית, לא ייגזר על הנאשם עונש של פסילת רישיון נהיגה בפועל, על מנת שלא לחבל במאמציו לשיקום ולעבודה סדירה.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
1. שירות לתועלת הציבור בהיקף של 420 שעות על פי תכנית שערך שירות המבחן ובכפוף לה. ריצוי רכיב עונשי זה לא יחל לפני יום 1.10.21.
11
2. ארבעה (4) חודשי מאסר אשר לא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם על אחת מהעבירות בהן הורשע, וזאת תוך שלוש שנים מהיום.
3. קנס בסך 5,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם עד ליום 1.1.22.
4. צו מבחן למשך שנה מהיום, במהלכו ימשיך הנאשם בהליך ביחידת השל"מ בפיקוח שירות המבחן.
5. הנאשם מתחייב בסך 4,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה המנויה בפקודת הסמים המסוכנים, וזאת תוך שנתיים מהיום. הנאשם הבין והתחייב.
6. המוצגים יחולטו או יושמדו, וזאת על פי שיקול דעתו של רשם המוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 יום.
ניתן היום, ב' אב תשפ"א, 11 יולי 2021, בנוכחות הצדדים ובאי כוחם.
