ת"פ 63434/06/19 – מדינת ישראל נגד יהודה הרשקוביץ
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
יהודה הרשקוביץ ע"י ב"כ עוה"ד שלום בן שבת |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של סחר בסמים מסוכנים, עבירה לפי סעיפים 19א + 13 לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג - 1973. על פי עובדות כתב האישום המתוקן ביום 7.5.2019 מכר הנאשם לסוכן משטרתי 11 גרם של סם מסוג MDMA.
מהלך הדיון
הנאשם היה עצור מיום 25.6.2019 והוגשה נגדו בקשה למעצר עד תום ההליכים. הנאשם נעצר עד תום ההליכים ושוחרר למעצר בית מלא ביום 15.7.2019. מעת לעת הוקלו תנאי מעצר הבית וכיום לא חלים תנאים מגבילים. ביום 1.12.2019 הצדדים הגיעו להסכמה לפיה הנאשם יודה בכתב אישום מתוקן, כאשר אין הסכמה עונשית בין הצדדים והנאשם ישלח לשירות המבחן. בהמשך שלחתי את הנאשם ביוזמתי לממונה על עבודות השירות.
תסקירים
2
מהתסקיר הראשון שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי הוא בן 20, רווק ללא עבר פלילי. במועד הגשת התסקיר התגורר בבית אימו במודיעין עלית בתנאי מעצר בית לילי ועבד בחברה להתקנת מזגנים. הנאשם גדל במשפחה חרדית - חסידית, תוך שהוא נולד וגדל במציאות מורכבת הכוללת אלימות פיזית ונפשית, חוסר ביטחון והיעדר דמות אבהית מיטיבה. הנאשם למד במסגרות לימוד שונות, אך לא סיים 12 שנות לימוד. לאחר שעזב את מסגרת הלימודים האחרונה, החל לעבוד בעבודות מזדמנות, בהן עבד בין חצי שנה לשנה תוך שסייע לפרנסת אמו ואחיו. הנאשם לא התגייס לשירות צבאי עקב אי התאמה. הנאשם מסר, כי החל לצרוך סמים מסוג קנבואידים בגיל 16, כאשר השימוש הלך והחמיר לאחר שעזב את בית אמו ועבר להתגורר לבדו בירושלים. לדברי הנאשם, ניסה להפסיק את השימוש בסמים באופן עצמאי ומסר, כי כיום נמנע לחלוטין משימוש, אולם בדיקה לגילוי סם שמסר, נמצאה חיובית לשימוש בקנאביס. שירות המבחן מסר, כי הנאשם נמצא בקשר טיפולי ארוך טווח עם היחידה להתמכרויות במודיעין עלית, כאשר מהדו"ח עולה, כי הנאשם פנה ליחידה לפני כארבע שנים ותואר קשר טיפולי אינטנסיבי ומשמעותי עמו. במסגרת הליך המעצר הופנה הנאשם למסגרת מרכז יום בירושלים ממנה הורחק, זמן קצר לאחר כניסתו, לאחר שמסר בדיקה שהעידה על שימוש באלכוהול. שירות המבחן תיאר, כי הנאשם לוקח אחריות מלאה על מעשיו ומביע חרטה. לדברי הנאשם, במהלך השנים נמנע מעבירות סחר, על אף השימוש שלו בסמי רחוב. ברקע לעבירה, בקשות חוזרות ונשנות של שותפו לדירה שיעזור לו עם הסחר, כאשר הנאשם תיאר כי לא ידע איך להתמודד עמו והסכים לעזור לו. כאמור לנאשם אין עבר פלילי, אך נפתח נגדו תיק בנהיגה ללא רישיון. שירות המבחן ביקש דחיה על מנת למצות את ההליך הטיפולי.
מהתסקיר השני, שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי שירות המבחן הפנה את הנאשם לתכנית "יתד" לאור המוטיבציה לשינוי בחייו. לאור המגבלות הקיימות, הנאשם טרם הוזמן לפגישה, אך עם החזרה המתוכננת לחזרה לשגרה, הנאשם יוזמן לפגישת היכרות ותיבדק התאמתו. במהלך תקופת הדחייה, הנאשם שמר על קשר רציף עם שירות המבחן, תוך שהביע רצון לשינוי ושירות המבחן התרשם כי מדובר במוטיבציה כנה. לא נפתחו לנאשם תיקים חדשים, לפיכך המלץ שירות המבחן להטיל על הנאשם צו מבחן למשך שנה ו - 180 שעות של"ץ.
מהתסקיר השלישי שהוגש בחודש ינואר 2021 עולה, כי בתקופת הדחיה לא נפתחו לנאשם תיקים חדשים. הנאשם המשיך להשתלב במסגרת תוכנית "יתד" ושמר על רצף תעסוקתי. המשך שילובו בטיפול אופיין בצורה חיובית מבחינת שיתוף הפעולה שלו ורצינותו. במהלך תקופת הדחיה מסר הנאשם בדיקות שתן שנמצאו נקיות משרידי סמים. לפיכך, שב השירות על המלצתו הקודמת.
3
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה היפנו לחומרת המעשים ולטיב הסם וסברו שמתחם הענישה צריך לעמוד על 8 ועד 18 חודשי מאסר. ב"כ המאשימה עתרו להטיל עונש בתחתית המתחם, בעונש שיכול וירוצה בעבודות שירות וענישה נלווית לרבות חילוט.
מאידך, הסניגור טען כי ניתן להסתפק בהמלצת שירות המבחן נוכח המהלך הטיפולי שעשה הנאשם.
הצדדים השלימו טיעוניהם לעונש היום, לאחר קבלת התסקיר השלישי.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן -בעפ"ג (י-ם) 29138-07-17 מ"י נ' גית (מיום 17.8.2017) עמד בית המשפט המחוזי על חומרת הנזקים הנגרמת מסמים אלה, כפי שעולה, בין היתר מאתר הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול: " 'השימוש באקסטזי גורם למוח נזק, וזה יכול להיות בלתי הפיך... שימוש באקסטזי יכול לגרום גם לפגיעה בכבד, במערכת הכליות ובשרירים'. באתר אגודת 'אל סם', מוגדר האקסטזי כסם הלא חוקי המאיים ביותר על הנוער כיום" (ס' 9 לפסק הדין).
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מדובר בעבירה שבוצעה תוך כדי תכנון, יצירת קשר מוקדם עם אדם שאינו מוכר לנאשם, כאשר הדבר בוצע ככל הנראה תמורת כסף; הנאשם אדם בוגר, וחזקה שידע את הפסול שבמעשיו והוא אחראי להם באופן מוחלט; הנזק מעבירות סמים ידוע ופוטנציאל הנזק הוא רב; מאחר שהסמים נמכרו לשוטר סמוי, לא נגרם נזק בפועל; השוטר, הוא שיזם פניה התחלתית לנאשם, שהוא נעדר עבר פלילי, ואולם, לאחר יוזמה זו של השוטר, הנאשם לא נמנע מלשוב ולספק לו סמים.
4
מדיניות הענישה הנוהגת - סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת על טווח עונשי רחב המוטל על נאשמים, כאשר הכלל בעבירות מסוג זה הוא מאסר בפועל. יחד עם זאת בעפ"ג (י-ם) 31347-08-14 מ"י נ' בשיטי (מיום 10.12.2014),הנאשם, נעדר עבר פלילי, הורשע במכירת סם מסוג קנאביס בשתי הזדמנויות, במשקל 97 גרם ו- 47 גרם וכן 5 טבליות MDMA. נגזרו עליו 6 חודשי עבודות שרות, מאסר על תנאי וקנס; עפ"ג (י-ם) 59106-03-14 מ"ינ' סליימה (מיום 8.5.2014) נאשםבעלעברפלילימשמעותיונסיבותאישיותקשות,הורשעבחמשעבירותשלסחרבסם, ארבעמתוכןבחשישבכמותשלכ- 100 גרםבכלפעם, והחמישיתמכירת 30 טבליות MDMA. בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של הנאשםמ- 16 חודשימאסרל-24 חודשימאסרבפועל, אךהדגישכיהדברנובעמכךשערכאתהערעוראינהממצהאתהדין, וכיהעונשהראויהואכ- 9 חודשימאסרלכלאחתמהעבירות. בית המשפט השלום קבע מתחם של 6 חודשי מאסר ועד 12 חודשים לכל אירוע.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על חודש ועד 12 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם לקח אחריות מלאה על מעשיו, הביע חרטה כנה ועושה מאמצים לשקם את חייו ולהתחיל דרך חדשה; הנאשם בן 21 עם נסיבות חיים לא פשוטות, אשר שמר על רצף תעסוקתי יציב וגם כיום עובד לפרנסתו ומגלה מוטיבציה ממשית לשינוי חיובי; אין ספק, כי גילו הצעיר של הנאשם ונסיבות חייו השפיעו על שיקול דעתו בביצוע העבירות ויש לשקול זאת לקולא; הנאשם היה עצור ממש מעל לשבועיים ושהה בתנאי מעצר בית מעל לשנה, ללא הפרות; אני סבור כי שליחת הנאשם למאסר מאחורי סורג ובריח תפגע בטיפול ובמוטיבציה של הנאשם לשנות את דרכיו. בתקופת הדחיה הוכח, כי הנאשם עלה על מסלול חיובי, התמיד בטיפול ובמתן בדיקות שתן נקיות והתמיד בעבודתו.
5
המיקום במתחם - אלמלא שיקולי שיקום, היה מקום להטיל על הנאשם עונש עד לאמצע המתחם שקבעתי. אלא שמצאתי כי הנאשם הוכיח במעשיו ולאורך תקופה ארוכה, לא רק פוטנציאל שיקום, אלא שיקום בפועל, והוא נכון להמשיך וללכת במסלול זה גם בעתיד. אם אטיל עליו מאסר בעבודות שירות הוא עלול לאבד את מקור פרנסתו המהווה עבורו עוגן לתפקוד יצרני וחיובי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודש מאסר שלא ירוצה, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שלוש שנים מהיום;
ב. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם בתוך שלוש שנים מהיום כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים;
ג. קנס בסך 1,500 ₪ או 8 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס יקוזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור, על אף כל הודעת עיקול. יתרת חובה תשולם עד ליום 1.6.2021. תיוותר יתרת זכות ואין עיקול, יש להשיב לנאשם;
ד. 400 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו לא לפני יום 2.5.2021, בהתאם לתוכנית שיכין שירות המבחן ובפיקוחו. השירות יגיש את התוכנית בתוך 30 יום מהיום. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות אפשרות של הטלת מאסר בפועל;
ה. צו מבחן לתקופה של 18 חודשים מהיום. במהלך תקופה זו הנאשם מחויב בשיתוף פעולה עם שירות המבחן, כאשר מובהר כי הפרת הצו תוכל להביא לפתיחה מחודשת של המשפט וגזירת עונשו של הנאשם, לרבות עונש מאסר.
ו. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה לפי פקודת הסמים במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
מורה על השמדת המוצגים.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"ד אדר תשפ"א, 08 מרץ 2021, במעמד הצדדים.
