ת"פ 63069/01/20 – מדינת ישראל נגד סאמי חטיב
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 63069-01-20 מדינת ישראל נ' חטיב(אחר/נוסף)
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד שירלי אוחיון מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
סאמי חטיב ע"י ב"כ עו"ד יוסי זילברברג |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על-פי הודאתו במסגרת כתב אישום שתוקן בהסדר טיעון, בביצוע עבירות של גניבת רכב, לפי סעיף 413ב לחוק העונשין, התשל"ז-1977, והתנגדות למעצר, לפי סעיף 47(א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969.
2
מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי בין התאריכים 13.5.2015 ל-31.1.2019 הועסק הנאשם בחברה העוסקת בהפצת סחורה בתחום המזון. במסגרת זו נהג הנאשם על משאית ששוויה כ-200,000 ₪. במועד לא ידוע השיג הנאשם מפתח משוכפל של המשאית ללא רשות בעליה. ביום 17.1.2020 בשעת בוקר מוקדמת, הגיע הנאשם לחולון שם חנתה המשאית, הניע אותה באמצעות המפתח המשוכפל ועזב עמה את המקום. במשאית היה מותקן ציוד קירור בשווי עשרות אלפי שקלים. בעקבות זאת, התקבלה בחברת איתורן התרעה על שימוש לא מורשה ברכב והדבר דווח למשטרת ישראל. שוטרים זיהו את המשאית בירושלים. כשעצרה המשאית בצומת באור אדום, חסמו אותה השוטרים. הנאשם פתח את דלת המשאית, קפץ ממנה כשהוא עוטה כפפות שחורות, ופתח בריצה בניסיון להימלט מהשורים. אחד השוטרים דלק אחריו ואמר לו שהוא עצור אך הנאשם המשיך להימלט. אז תפס השוטר בנאשם בראש ובכתפו. בתגובה שלף הנאשם גז פלפל וריסס לעבר השוטר, ולאחר מכן השליך את התרסיס על המדרכה. הנאשם המשיך להתנגד למעצר ושוטר אחר בעט בו בידו השמאלית וכן הפעיל נגדו טייזר, דבר שהביא להצלחת ההשתלטות על הנאשם ע"י שני השוטרים.
מהלך הדיון
הנאשם נעצר ביום האירוע 17.1.2020, וכתב אישום ובקשה למעצר תום הליכים הוגשו נגדו ביום 27.1.2020. עוד באותו יום שוחרר הנאשם למעצר בית מלא. כעבור כחצי שנה בחודש יולי 2020, הותר לנאשם לצאת לעבודה בפיקוח. ביום 16.9.2020 הודה הנאשם לפניי בכתב האישום המתוקן במסגרת הסדר טיעון שבו הציגו הצדדים "הסדר טווח", שבו המדינה תעתור למאסר עד 14 חודשים ואילו הסניגור יהא רשאי לטעון להטלת מאסר בעבודות שירות לתקופה של 9 חודשים. בנוסף הוסכם על הטלת מאסר מותנה, קנס פיצוי התחייבות ופסילה על-תנאי לשיקול דעת בית המשפט. באותו מועד סוכם על ביטול התנאים המגבילים.
תסקירי שירות המבחן
בעניינו של הנאשם הוגשו שלושה תסקירים. מהתסקירים עלה כי הנאשם כבן 32, נשוי ואב לשני ילדים קטנים ואב לילד מתבגר מיחסים קודמים. הוא סיים 8 שנות לימוד ויצא לעבוד כבר בגיל צעיר, בתחילה כעוזר לנהג משאית, ולאחר מכן כנהג משאית במספר חברות. הוא שמר על יציבות תעסוקתית. לחובתו שתי הרשעות קודמות בעבירות מעשה מגונה בגינה הוטל עליו מאסר מותנה (עבירה משנת 2012, הרשעה משנת 2013) והרשעה בגין גניבה, גניבת רכב ואיומים בגינה הוטל עליו של"ץ ומאסר מותנה (עבירה מ-2008, הרשעה משנת 2011). הנאשם מסר כי ביצע עבירות בעבר על רקע שימוש מופרז ולרעה באלכוהול, שאת השימוש בו הפסיק, למעט בנסיבות חברתיות. הנאשם מסר בדיקות שתן נקיות משרידי סמים. הנאשם סיפר כי ביצע את העבירה באופן מתוכנן, כנקמה במעסיקו, בשל יחסו המבזה של המעסיק כלפיו במשך שנות עבודתו אצלו. הנאשם חזר על דברים אלו לפניי בעת שהשמיע את דברו לפני מתן גזר הדין. הנאשם שלל מניע כספי לביצוע העבירה, קיבל על ביצועה אחריות מלאה וידע לשקול דרכים חלופיות לתחושותיו. הנאשם נרתם לתהליך טיפולי שהחל רק בחודש ינואר 2022 בתחום השליטה בכעסים, ודוּוח על שיתוף פעולה חיובי בהקשר זה. הטיפול צפוי להימשך, ולכן המליץ שירות המבחן על הטלת מאסר קצר בעבודות שירות, צו מבחן וענישה נלווית.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
3
הנאשם נמצא כשיר לבצע עבודות שירות במסגרת חברה קדישא לעדת הבבלים בבית העלמין בירושלים, החל מיום 7.4.2022.
טיעונים לעונש
מחד, עתרה ב"כ המאשימה להטיל על הנאשם מאסר לתקופה המירבית על-פי ההסדר נוכח נסיבות ביצוע העבירות ועברו הפלילי של הנאשם. מאידך, עתר הסניגור לאמץ את המלצת שירות המבחן.
היחס שבין הסדר טיעון לבין מתחם ענישה ו"תיקון 113 לחוק העונשין" - בידוע, כי בית המשפט אינו כבול בהסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים, הגם שלרוב, בית המשפט לא יתערב בהסדר, אלא בנסיבות חריגות. נקבע גם לא אחת, כי השיקולים המביאים צדדים להגיע להסדר טיעון לסוגיו (לרבות "הסדר טווח ענישה") שונים מהשיקולים עליהם אמון בית המשפט, ואשר לאורם עליו לקבוע את מתחם הענישה לנוכח עקרון ההלימה והקריטריונים הקבועים בתיקון 113 לחוק העונשין. יחד עם זאת נקבע, כי קביעת מתחם הענישה על-פי המתווה האמור, אמורה לשמש אבן בוחן לבית המשפט, בהתייחסו לסבירות ונאותות ההסדר המוצג לפניו, בוודאי בבואו של בית המשפט להכריע בשאלת שיעור העונש בתוך מתחם ענישה מוצע. ראו בהקשר זה: ע"פ 921/17 אבו זעילה נ' מ"י (מיום 28.5.2017).
בהתחשב בערכים המוגנים שנפגעו, קניינו של הפרט וכן ביטחון הציבור, בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה לרבות תכנונה מטעמים של "נקמה" וההמלטות מהשוטרים, ובהתחשב בגישת בית המשפט העליון לעבירת גניבת רכב כאל "מכת מדינה" ובהתחשב ברמת הענישה הנוהגת, שנעה בין עבודות שירות ועד 30 חודשי מאסר [ראו לדוגמה רע"פ 4606/16 מסרי נ' מ"י (מיום 18.4.2018) שם אושר עונש של 12 חודשי מאסר לא כולל הפעלת מאסרים מותנים, וכן אושר מתחם שבין 15 ל-26 חודשי מאסר במקרה של שתי גניבות רכב], מצאתי שההסדר אליו הגיעו הצדדים משקלל נכונה את מכלול השיקולים הצריכים לעניין. ההפניה לרע"פ 780/15 חאג' יחיא נ' מ"י (מיום 4.2.2015) מחזקת את מסקנתי.
4
אשר לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה - מצד אחד ולקולא, הנאשם קיבל אחריות למעשים וחסך זמן שיפוטי. כמו כן הוא נרתם לטיפול בשירות המבחן שהתמקד בשליטה בכעסים, מסר בדיקות שתן תקינות, שמר על התנאים ולא פתח תיקים חדשים בתקופת משפטו. כמו כן היה עצור בתיק זה 11 יום. מאידך ולחומרא עברו הפלילי של הנאשם, הגם שהוא ישן.
המיקום במתחם - מצאתי שאין מקום לשלוח את הנאשם למאסר בפועל, שכן השיקולים לקולא עולים על השיקולים לחומרא. סברתי שעונש שכזה ידרדר את הנאשם, שכיום נשוי ואב לשני ילדים שפרנסת משפחתו תלויה בו. אני סבור כי הנאשם הוכיח יציבות ושיתוף פעולה עם שירות המבחן, ללא פתיחת תיקים חדשים, ומכאן גם שהניח את התשתית להאמין שיצליח להתמיד בדרך זו גם לעתיד לבוא. שליחתו למאסר בפועל, תביא לגדיעת מטה לחמה של המשפחה הגדלה.
גזירת הדין
לפיכך מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 9 חודשי מאסר לביצוע בעבודות שירות בחברה קדישא לעדת הבבלים בירושלים, החל מיום 8.5.2022 (לאחר הרמדאן). במועד זה על הנאשם להתייצב אצל משרדי הממונה בבאר שבע עד לשעה 08:00 לתחילת ריצוי העונש. הנאשם הוזהר כי אם לא יבצע כראוי את העונש, ניתן להמירו למאסר בפועל ללא החלטה שיפוטית. מתקופה זו יש לנכות את ימי מעצרו בתיק זה ע"פ חישוב שב"ס;
ב. 8 חודשי מאסר על-תנאי שלא יעבור הנאשם במשך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג פשע;
ג. 5 חודשי מאסר על-תנאי שלא יעבור הנאשם במשך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג עוון, למעט החזקת רכוש החשוד כגנוב;
ד. 6 חודשי פסילה על-תנאי מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירת רכוש מסוג פשע;
ה. קנס בסך 2,500 ₪ או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 3.4.2022 ויקוזז מכל הפקדה שבתיק, על אף הודעת עיקול;
ו. פיצוי בסך 2,500 ₪ לע"ת 1 שישולם עד ליום 3.4.2022 ויקוזז כאמור לעיל;
ז. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא יעבור הנאשם בתוך שנתיים מהיום כל עבירת רכוש.
5
יש לשלוח לממונה על עבודות השירות ולשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, י"א אדר ב' תשפ"ב, 14 מרץ 2022, במעמד הצדדים.
