ת"פ 62593/07/18 – מדינת ישראל נגד פלוני
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 62593-07-18 מדינת ישראל נ' פלוני
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י תביעות ירושלים |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
פלוני |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד חגית רייזמן אבו-דרהם |
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על-פי הודאתו בכתב אישום מתוקן, בביצוע עבירה של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי הנאשם היה נשוי למתלוננת ולהם ילד משותף כבן 10. בתאריך 8.3.20218 בשיחה טלפונית בין הנאשם למתלוננת, התפתח ויכוח ביניהם על רקע התנהלות הנאשם כלפי הבן. במהלך השיחה, קילל הנאשם את המתלוננת ואיים עליה באומרו: "תגידי לי איפה את, אבוא אזיין אותך, ארצח אותך". עוד באותו יום ולאחר השיחה, הגיע הנאשם לביתה של המתלוננת והמתין לה בפתח הבניין. בהמשך לאותן נסיבות, עם הגעת המתלוננת ביחד עם בנה ברכב לביתה, ניגש הנאשם אל הרכב בו שהתה יחד עם בנה, פתח את דלת הנהג, קילל את המתלוננת ואיים עליה באומרו: "אני אראה לך מה זה, אני ארצח אותך", כל זאת בנוכחות בנם, שהתחנן שהנאשם יפסיק את מעשיו.
מהלך הדיון
הצדדים הגיעו להסדר טיעון ללא הסכמה עונשית, והנאשם נשלח לשירות המבחן לצורך עריכת תסקיר בעניינו.
2
תסקירי שירות המבחן
בעניינו של הנאשם הוגשו מספר תסקירים.
מהתסקיר שהוגש בחודש נובמבר 2019 עולה, כי הנאשם כבן 43, רווק ולו שני ילדים, בנו מהמתלוננת, כבן 13.5 כיום, ובן נוסף, כבן ארבע מבת זוג אחרת. הנאשם נמצא בקשר רציף עם ילדיו כיום. הנאשם סיים לימודי תיכון ולאחריהם נסע לארצות הברית לסייע לאחיו ולסעוד אותו במחלתו, שם שהה מספר שנים. הנאשם הוא מוזיקאי מתופף שעובד בתחום וכן עובד לפרנסתו בתחום השיפוצים. לאחר חזרתו לארץ לא התגייס לצבא. בשנים האחרונות, סעד את אביו שנפטר בגיל מתקדם, וזמן קצר לאחר מכן, נפטרה אמו של הנאשם. הנאשם חווה מקרים אלה באופן טראומתי, דבר שהשפיע על תפקודו בכל תחומי החיים. אשר למתלוננת, השניים הכירו לפני שנים ומערכת היחסים ביניהם היתה מתוחה לכתחילה, במיוחד נוכח הולדת הבן. בעבר הורשע הנאשם בעבירות אלימות כלפיה ונדון למאסר בעבודות שירות. שירות המבחן שוחח עם המתלוננת שסיפרה, כי בשל מצוקה כלכלית, עברה להתגורר עם בנם המשותף אצל הנאשם. היא סיפרה כי מאז האירוע נשוא כתב האישום, השתפרו היחסים ביניהם והשתפרה התנהגותו של הנאשם. השירות התרשם מאשה אסרטיבית, אך יחד עם זאת סבר כי קיימת תלות שלה בנאשם. אשר לעבירה, קיבל הנאשם אחריות חלקית בלבד בפני השירות. שירות המבחן התרשם כי הנאשם סובל מבעיות רגשיות ואף פנה לטיפול פסיכולוגי פרטי. בהמלצת שירות המבחן הופנה גם לטיפול פסיכיאטרי. הנאשם הביע רצון לעבור טיפול במסגרת שירות המבחן ולכן המליץ השירות על דחיה.
בשני התסקירים הנוספים שהוגשו, האחרון שבהם בינואר 2021, ציין שירות המבחן כי התקשה לשמור על קשר עם הנאשם. הנאשם שהבטיח להצטרף לקבוצה טיפולית, לא עשה כן, ואף לא פעל להתמיד בטיפול הפסיכולוגי, וכן לא פעל לקיים טיפול פסיכיאטרי, למרות שהוא עצמו הודה בנזקקותו לכך. לפיכך, שירות המבחן העריך שבהיעדר טיפול, קיימת רמת סיכון להישנות עבירות בתחום האלימות הזוגית. לכן, לא בא השירות בהמלצה טיפולית בעניינו של הנאשם והמליץ לשקול להטיל עליו מאסר בעבודות שירות וענישה צופה פני עתיד מרתיעה.
חוות דעת הממונה על עבודות שירות
3
הממונה על עבודות השירות מצא את הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות ב"בית אבות סן סימון נוה הורים" בירושלים, החל מיום 23.5.2021.
ראיות וטיעונים לעונש
ב"כ המאשימה הגישה את רישומו הפלילי של הנאשם הכולל הרשעה אחת קודמת בעבירות איומים, תקיפה סתם של בת זוג והפרת צו הגנה, משנת 2012 (אירוע משנת 2010) בגינה נגזרו על הנאשם 4 חודשי מאסר בעבודות שירות וענישה נוספת.
ב"כ המאשימה עתרה למתחם ענישה המגיע כדי שנת מאסר אחת, ועתרה להטיל על הנאשם עבודות שירות ברף גבוה בהתאם למתחם, כשעמדה על עברו הפלילי של הנאשם, היעדר תהליך טיפולי ונסיבות ביצוע העבירה.
ב"כ הנאשם הדגישה את נסיבותיו הלא קלות של הנאשם, את העובדה שהוא ממשיך לחיות עם המתלוננת למרות שאינם מקיימים זוגיות, וביקשה לאמץ את המלצת שירות המבחן, אך ברף נמוך ולתקופה קצרה של עבודות שירות.
עקרון ההלימה - על בית המשפט לקבוע מתחם ענישה ולגזור את הדין בהתחשב בעקרון ההלימה, הנגזר מהערכים המוגנים, מידת הפגיעה בהם, רמת הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
הערכים המוגנים - הנאשם פגע בערכים המוגנים של כבוד האדם, שלומו ביטחונו ושלוות נפשו וכן האוטונומיה שלו. עבירת איומים נועדה לקעקע את ביטחונו העצמי של המאוים, את יכולתו לתכנן את עתידו, תוך הטלת מורא עליו מפני פגיעה רעה. כשהדבר מתרחש בין שותפים אינטימיים, גם אם מדובר בבני זוג לשעבר, הפגיעה קשה יותר. בענייננו הנאשם פגע בערכים המוגנים במידה בינונית, שעה שלא הסתפק במילים, אלא גם התייצב לאחר מכן והתעמת עם המתלוננת ושב ואיים עליה שיהרגה.
4
אשר לנסיבות ביצוע העבירה - מדובר בעבירה המעידה על קושי בשליטה בכעסים וחוסר יכולת לפתור סכסוכים בדרכי שלום. אם תחילת העבירה בוצע על רקע חוסר שליטה, הרי חלקה השני, שהיה כרוך בהגעה לבית המתלוננת והתעמתות עמה, גלש לתכנון, ובכך טמון סיכון. בפועל לא נגרם נזק פיזי אך האיומים פסולים מכוערים ומפחידים, ועצם אמירתם לוותה לנזק למתלוננת וכן לנזק לבן הצעיר כבן 10, שהיה עד לאירוע, דבר שלא מנע מן הנאשם להשתלח במתלוננת. הנאשם אחראי בלעדית למעשים וצריך היה להימנע מהם.
אשר למדיניות הענישה הנוהגת - מנעד הענישה בעבירת האיומים הוא נרחב. ברע"פ 4662/20 יאסין נ' מ"י (מיום 14.7.2020)הואשם אדם באיומים על בעל חוב בנשק. ביחס לעבירת האיומים נקבע מתחם שבין 3 ל-12 חודשים והנאשם נדון בשל מכלול המעשים למאסר בפועל של 18 חודשים, מקרה חמור בהרבה ממקרנו; מתחם דומה, בין 3 ל-14 חודשי מאסר, נקבע ברע"פ 4265/15 דדון נ' מ"י (מיום 22.6.202158), מקרה בו איים אדם ברצח על אחר בפאב ותקף אותו. שם נדון הנאשם ל-4 חודשי מאסר בפועל והפעלת תנאי שהיה תלוי נגדו. גם כאן במקרה זה הנסיבות חמורות ממקרנו; ברע"פ 3150/19 שטרנברג נ' מ"י (מיום 8.5.2019) אושר מתחם שבין מאסר קצר בעבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר, וכן עונש של 6 חודשי מאסר בפועל, בנסיבות חמורות ממקרנו שלווה גם בהתנהגות פרועה במקום ציבורי ובהעלבת עובד ציבור.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על חודש ועד 8 חודשי מאסר לרבות בעבודות שירות.
אשר לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה - לנאשם עבר פלילי בעבירות אלימות במשפחה נגד אותה מתלוננת ויש לייחס לכך משקל לחומרא; הנאשם אמנם הודה במיוחס לו, אך לפני שירות המבחן קיבל אחריות חלקית למעשים. יחד עם זאת, נדמה כי אין מחלוקת, כעולה מדברי הנאשם ומתיאור המצב בתסקירי שירות המבחן, כי הנאשם שומר על מערכת יחסים תקינה עם המתלוננת שאף ציינה שהוא מסייע לה רבות, והיא מתגוררת עמו בשל הדחק הכלכלי. במובן זה, נדמה שיש במעשיו של הנאשם משום נטילת אחריות; העובדה שהנאשם לא נרתם לטיפול עומדת לו לרועץ, גם אם מדובר באילוצי פרנסה, שכן עולה מהתסקיר שלא רק סיבות אלו, הן שעמדו מאחורי אי מיצוי האפיק הטיפולי.
5
המיקום במתחם - לפיכך, יש למקם את הנאשם בתחילת המתחם שקבעתי, והנאשם יוכל לבצע את העונש בעבודות שירות. החלטתי למקם את הנאשם בתחילת המתחם, בשים לב למערכת היחסים כיום עם המתלוננת ולעמדתה, וכן בשל העובדה שהוא מפרנס עיקרי לשני ילדיו ונושא בנטל כלכלי משמעותי, שפגיעה בו, תביא לפגיעה בכלל התא המשפחתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודש מאסר לריצוי בעבודות שירות. עבודות השירות יבוצעו ב"בית אבות סן סימון" בירושלים, החל מיום 23.5.2021. במועד זה יתייצב הנאשם אצל הממונה בבאר שבע לתחילת ריצוי העבודות, וזאת עד לשעה 08:00. אם לא ישתף הנאשם פעולה עם הממונה, הממונה רשאי להמיר את העבודות למאסר בפועל. יש לנכות מתקופה זו את ימי מעצרו של הנאשם בתיק זה ע"פ חישוב שב"ס שיכריע;
ב. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור בתוך 3 שנים סיום עבודות השירות כל עבירת אלימות כלפי בן משפחה, לרבות איומים כלפי בן משפחה;
ג. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור בתוך שנתיים מהיום כל עבירת אלימות לרבות איומים כלפי בן משפחה.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, י"ד אייר תשפ"א, 26 אפריל 2021, במעמד הצדדים.
