ת"פ 61448/11/15 – מדינת ישראל נגד מור מרדכי פרנקו
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו |
|
|
|
ת"פ 61448-11-15 מדינת ישראל נ' פרנקו(עצור בפיקוח)
תיק חיצוני: 0 |
1
לפני |
כב' השופט ג'ורג' קרא, סגן הנשיא |
|
מאשימה |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
נאשם |
מור מרדכי פרנקו (עצור בפיקוח)
|
|
ה ח ל ט ה |
ר ק ע
1.
לפניי
בקשה להפרדת אישומים בכתב האישום שהוגש כנגד הנאשם. הגם שהדבר לא צוין במפורש
בבקשה, בחנתי את הבקשה כאילו הוגשה במסגרת הסמכות הקבועה בחוק להפרדת משפט בסעיף
2. הנאשם מואשם בפעילות פלילית שאותה ביצע במסגרת חבורה, ששמות חבריה מופיעים בסעיף 6 לאישום הראשון של כתב האישום. האישומים נגדו הם תוצר של פעילות בצוותא עם חברים שונים מאותה חבורה. התיק נגד שאר חברי הקבוצה מתנהל לפני מותב אחר, מאחר שהנאשם הוא עד תביעה במשפטם.
3. כתב האישום מייחס לנאשם ארבעהאישומים:
2
לפי עובדות האישום הראשון, בתאריך 29.8.15 ובסמוך לו קשרה החבורה ובתוכה הנאשם קשר להטיל אימה על שני בני אדם, מוסא וחיים, שאתם הסתכסכו בסכסוך כספי, וזאת על מנת לממש את דרישותיהם הכספיות. במסגרת הקשר ולשם קידומו הם איימו על מוסא ואף הגיעו לביתו בקבוצה גדולה כדי להתעמת אתו. בעקבות כך עוכב הנאשם לחקירה, ובתחנת המשטרה קילל את השוטר, איים עליו ואף הטיל את מימיו כשהוא פונה לכיוונו.
הוראות החיקוק לפיהן
מואשם הנאשם הן: סחיטה באיומים בצוותא, עבירה לפי סעיף
לפי עובדות האישום
השני, בהמשך לאירוע הסחיטה קשרו אחדים מאותה חבורה קשר לגרום למוסא
חבלה חמורה. ביום 2.11.15 הם הצמידו מטען חבלה לקיר ביתו, פוצצו אותו, וכתוצאה
נגרם נזק רב לבית. במהלך ביצוע התכנית נעשה שימוש בקטנוע הרשום בבעלות הנאשם.
בהוראת אחד מאנשי החבורה הגיש הנאשם תלונה כוזבת במשטרה, לפיה נגנב הקטנוע ביום
1.11.15. הוראות החיקוק לפיהן מואשם הנאשם הן: ידיעות כוזבות, עבירה לפי סעיף
לפי עובדות האישום
השלישי, בתאריך 11.6.15 נהג הנאשם בקטנוע מדגם שעליו אין לו רישיון
נהיגה, ובלא שקיבל רשות מבעליו, כשעמו על הקטנוע נוסע נוסף. בעקבותיו נהג אדם בשם
דוד שריקי, המוזכר כאחד מחבורת הקושרים באישום הראשון. שני כלי הרכב נעו במהירות
בדרך עירונית, עברו מנתיב לנתיב בנסיעה פרועה וחצו 6 רמזורים באור אדום, כשאחריהם
דולק שוטר. הוראות החיקוק לפיהן מואשם הנאשם הן: סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה,
עבירה לפי סעיף
לפי עובדות האישום
הרביעי, בתאריך 11.11.15 הגיעו שוטרים לעצור את הנאשם. במהלך ביצוע
צו המעצר איים הנאשם על השוטרים, קילל אותם, ניסה לפגוע בהם באמצעות השלכת חפץ
וירק על אחד מהם. הוראות החיקוק לפיהן מואשם הנאשם הן: נסיון תקיפת שוטרים, עבירה
לפי סעיף
טענות הצדדים
3
4. לטענת ב"כ המבקשים, אישום 3 אינו קשור לתיק: יש בו פ"א שונה - עניין של אופנוע שנחקר בחודש יוני, לפני שאירעו האירועים האחרים; הנסיבות שונות ולא מדובר באותה עבירה - לכן יש להפרידו מכתב האישום. בנוסף, לטענתה, גם את אישומים 2 ו-4 מוטב היה שלא לצרף לכתב האישום, מאחר שמקבץ האישומים משחיר את הנאשם.
5.
בתגובתה
מפנה המאשימה לסעיף
כך, לפעילות המתוארת באישום השלישי שותף דוד שריקי, המוזכר גם כקשור לאירוע הראשון; ובאשר לאישום הרביעי - הוא נוגע למעצרו של הנאשם בתיק זה. בשל הדמיון בין העובדות המתוארות באישומים ובשל השתייכות המבצעים לאותה חבורה - יש לראות בהן סדרת מעשים בפרשה עבריינית אחת.
ד י ו ן
6.
הסמכות
לצירוף אישומים קבועה בסעיף
4
7.
המטרות
שמבקש צירוף אישומים להשיג - בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף
בפרשת סוסן,
העוסקת בשילוב של צירוף נאשמים ואישומים (סעיפים
5
8.
להוראת
ה
מספר פסיקות נדרשות
למשמעות המונח 'עיוות דין' בהקשר של סעיפים
9. לפני בית המשפט מונחים על כפות המאזניים מצד אחד הטעמים לצירוף אישומים הנזכרים לעיל: יעילות דיונית - מניעת סרבול הליכים; וצדק מהותי - הערכה אחידה של מהימנות העדים; ומצד אחר הטעמים להפרדת המשפטבשלקיפוחיכולתושלהנאשםלהתגונןבפניהאישומים. הקו של הפסיקה הוא כי "ככלל, שיקולי יעילות אינם שיקולים פסולים, אך הם מהווים שיקולים משניים לשיקולי צדק ולחשש מפני פגיעה בנאשם" (ת"פ (נצ') 592/97 מדינת ישראל נ' שאולוב [26.11.97] (עמ' 417 א-ג); ואולם, כל עוד אין בצירוף פגיעה בהגנתו של הנאשם - המגמה השלטת היא להותיר על כנו את צירוף האישומים. באופן זה, יישמעו העדים פעם אחת במאוחד, ויינתן פסק דין אחד החורץ דין אחד על סמך קביעה עובדתית אחת באשר לראיות ולהערכתן (ר' למשל: עניין סוסן; עניין כהן). בג"ץ חדר מגבש את עניין האיזון במילים אלה: "ככלל, ובהיעדר בסיס ממשי לקיום חשש שבירור האישומים במאוחד עלול לפגוע בהגנת הנאשם, אין בית-המשפט שועה לטענה כי בעצם צירופם של אישומים המבוססים על עובדות דומות יש כדי 'להשחיר' את פני הנאשם ולפגוע בסיכוייו שגרסתו ביחס לאישום זה או אחר תזכה לאמונו של בית-המשפט" (פס' 7).
מן הכלל אל הפרט
6
10. בענייננו לבקשת ההגנה שתי טענות עיקריות: האישום השלישי אינו קשור לשאר האישומים שבתיק האישום; והאישומים השני והרביעי משחירים את הנאשם, ועל כן מוטב לנהל אותם בנפרד. מנגד מצביעה המאשימה על קשר בין האישומים, הנובע הן מההשתייכות של הנוטלים חלק בפעילות הפלילית לאותה חבורה והן מהדמיון בין העובדות המתוארות באישומים - עד שיש לראות בהן סדרת מעשים בפרשה עבריינית אחת.
הבקשה להפרדת האישום השלישי נבחנת, ראשית, במסגרת הוראת התנאי
השלישי של סעיף
11. בנוגע לטענה שהאישומים השני והרביעי משחירים את הנאשם, איני מוצא כי הונח לכך יסוד קונקרטי כלשהו בבקשת ב"כ הנאשם. לא הועלו טענות של ממש, כיצד עלולה ההגנה להיפגע כתוצאה מניהולו של משפט משותף. אין לי אלא לקבוע כי טענה זו נטענה כטענה בעלמא, בלא שהונח בסיס מוצק לחשש להשחרה.
7
12. סיכומו של דבר, המכנה המשותף העובדתי בין האישומים, מצדיק בירורם בפני אותה ערכאה שיפוטית. באשר לחשש מפני השחרת פניו של הנאשם נקבע בפסיקה, כי "ככלל אין לקבל טענה זו, לאור העובדה כי מדובר בשופט מקצועי, וחזקה עליו שיידע להכריע בכל אחד מהאישומים בנפרד, על יסוד התשתית הראייתית שתונח לפניו" (בג"ץ חדר). לא מצאתי, כי התקיימו בענייננו נסיבות שיצדיקו חריגה מהכלל בקבלת טענת ב"כ הנאשם. מן האמור לעיל, באיזון בין האינטרסים השונים גובר האינטרס בדבר ניהול הליך משותף על פני הפגיעה הנטענת בהגנת המבקש. ולפי שהמגמה בפסיקה היא לבכֵּר צירוף אישומים ונאשמים משיקולי יעילות ועשיית צדק מהותי - כאשר אין בכך כדי לקפח את הגנת הנאשם - נוטה הכף לעבר דחיית בקשת ב"כ הנאשם.
הבקשה נדחית אפוא.
ניתנה בלשכתי היום ט"ו כסלו תשע"ז, 15/12/2016 בהיעדר הצדדים.
|
ג'ורג' קרא , שופט, סגן נשיא |
