ת"פ 60581/11/15 – פרקליטות מחוז מרכז נגד חסן אלעברה
בית משפט השלום ברמלה |
|
ת"פ 60581-11-15 פרקליטות מחוז מרכז נ' אלעברה(עציר)
|
|
1
בפני |
כב' השופט ד"ר עמי קובו, סגן הנשיאה
|
|
בעניין: |
פרקליטות מחוז מרכז
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
חסן אלעברה (עציר)
|
|
2
|
|
הנאשם |
ב"כ המאשימה: עו"ד אלירן אשכנזי
ב"כ הנאשם: עו"ד שי טובים
גזר דין |
רקע
1.
הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות
כתב האישום המתוקן בעבירת החזקת נשק ותחמושת, לפי סעיף
2. על-פי המתואר בעובדות כתב האישום המתוקן, בעקבות החרפה בסכסוך הגירושין שבין הוריו של הנאשם, נסע הנאשם ביום 24.10.15, לבית אביו (להלן: "המתלונן"), שם התפתח ביניהם עימות מילולי במהלכו ביקש המתלונן מהנאשם שיעזוב את ביתו. באותן נסיבות הוציא הנאשם אקדח טעון במחסנית, הצמידו לרקתו ואיים שיהרוג את עצמו.
3. הצדדים הגיעו להסדר דיוני, לפיו הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן. המאשימה הצהירה כי תעתור לעונש של שנת מאסר ומאסר על תנאי, ללא רכיבים כספיים, ואילו ההגנה תהיה חופשיה בטיעוניה.
תסקיר שירות המבחן
3
4. על פי תסקיר שירות המבחן מיום 10.4.16, הנאשם כבן 20, סיים 9 שנות לימוד. עזב את לימודיו, על אף הישגיו הלימודיים הטובים, על רקע רצונו לסייע בכלכלת משפחתו נוכח פרידת הוריו. מאז נשירתו מהלימודים עבד בעבודות מזדמנות. לפני כעשר שנים, נפרדו הוריו, וניכר כי הנאשם חווה קונפליקט נאמנות, תוך שהוא מנסה להוות גורם מפשר ומתווך בין הוריו. שירות המבחן התרשם כי הנאשם חווה קונפליקט בין רצונו לגונן על אמו ובין צרכיו לחוש שייכות וקבלה מצד אביו. אמו מתקשה להכיר במצוקתו ורואה בו דמות גברית במשפחה וכמי שמשמש כמגשר מול האב למרות גילו הצעיר והקושי עימו הוא מתמודד. בהתייחסו לעבירה מסר הנאשם כי ברקע לביצוע העבירה עמד סכסוך בין אמו לבין אביו. לתפיסתו, המתלונן מפעיל עליו ועל אמו לחצים לשוב להתגורר בסמוך אליו וכל מטרתו היתה לשכנע את אביו להפסיק את דרישותיו. הנאשם שלל שימוש בנשק והחזקת נשק והתקשה לקחת אחריות על העבירה. הנאשם שלל דפוסי אלימות ושלל כל צורך בבחינת התנהלותו. בשיחה עם המתלונן תאר את הנאשם כבעל ערכים חיוביים הנתון ללחצים מצד אמו. לתפיסתו מעבר של הנאשם בסמוך אליו ואל משפחתו יסייע במניעת הידרדרות במצבו. המתלונן תיאר ויכוח קולני בינו לבין הנאשם שבמהלכו הוא דרש מהנאשם לעזוב את הבית. תאר כי הוא אינו חושש מבנו ומאשים את רעייתו כאחראית למקרה. שירות המבחן התרשם מנאשם צעיר אשר גדל במסגרת משפחתית מורכבת אשר חוה קונפליקט נאמנויות בין הוריו אשר מחזיקים בתפיסות שונות. אלו גורמים לו לתחושת בלבול ותסכול לצד רצון לשייכות וקבלה. הנאשם נמצא בשלב בו הוא מנסה לרצות את סביבתו והוא חווה עומס רגשי ואחריות שאינן מותאמות ליכולותיו ולגילו. נוכח זאת ונוכח קשייו לקחת אחריות התרשם שירות המבחן כי ישנו חשש להישנות מעשים דומים בעתיד. שירות המבחן נמנע מהמלצה טיפולית בשל העדר הכרה מצדו של הנאשם בבעיותיו.
טיעוני הצדדים
5. לטענת ב"כ המאשימה, עו"ד קובי מושקוביץ, הנאשם צעיר, ללא עבר פלילי, נשלח לתסקיר חובה בשל גילו. מהתסקיר עולה הקושי המשפחתי שברקע לביצוע העבירה והסיכון להישנות התנהגות אימפולסיבית בתוך המערכת המשפחתית. שירות המבחן נמנע מהמלצה טיפולית. בכל הנוגע לעבירות החזקת נשק ותחמושת הרי שמתחם העונש כפי שנקבע בפסיקה מתחיל מ- 9 חודשים ומגיע עד ל- 36 חודשי מאסר. במקרה דנן כאשר הנאשם הינו צעיר אשר עשה שימוש בנשק כלפי עצמו, כשתסקיר שירות המבחן אינו חיובי, עתר ב"כ המאשימה להשית על הנאשם עונש מאסר של 12 חודשים לצד מאסר על תנאי.
4
6. לטענת ב"כ הנאשם, עו"ד שי טובים, בפתח הדברים מובהר כי הנאשם אינו חוזר בו מהודאתו וכי היתה אי הבנה באשר לאופן השימוש בנשק בינו לבין קצינת המבחן. יש לבחון לעומק את נסיבות ביצוע העבירה, שכן הנסיבות מצדיקות הקלה במתחם העונש. במקרה דנן אין ספק כי לא הייתה כל כוונה לעשות שימוש בנשק כלפי המתלונן. הנאשם איים לפגוע בעצמו וגם מכך לא חשש המתלונן אשר אף אמר לנאשם שיפגע בעצמו מחוץ לבית. גם בתוך המתחם יש להתייחס לכך שהנאשם הינו קורבן של סכסוך בין הוריו, הוא נמצא תחת עומס רגשי גדול שעימו אינו יודע איך להתמודד. הוא מנסה לגשר ביניהם, הוא קיבל על עצמו את תפקיד האב, ואמו ואחותו תלויות בו והוא מנסה להגן עליהן. הנאשם יכול היה להשתחרר ואולם הוא בחר להישאר במעצר. הוא נמצא במעצר כבר חמישה חודשים וחצי. הנאשם נעדר עבר פלילי למרות שהוא מתגורר באזור בעייתי. העבירה לא בוצעה על רקע עברייני אלא על רקע מצוקה משפחתית שאיתה לא הצליח להתמודד. לפיכך עתר ב"כ הנאשם לקבוע מתחם עונש נמוך ולהשית על הנאשם עונש ברף הנמוך של המתחם.
7. הנאשם הביע חרטה על מעשיו. מסר כי כיום מבין שאת הבעיות בין הוריו הם צריכים לפתור בעצמם.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם
8. כתב האישום מתאר אירוע אחד, ומכאן שיש לקבוע בגינו מתחם עונש הולם אחד.
במקרה דנן, הערך החברתי אשר נפגע הינו הגנה על שלומו וביטחונו של הציבור. בית-המשפט העליון עמד על חומרת עבירות בנשק בע"פ 4945/13 מדינת ישראל נ' סלימאן (19.1.14):
"עבירות המבוצעות בנשק - לרבות רכישה, החזקה ונשיאת נשק - טומנות בחובן פוטנציאל סיכון הרסני לפגיעה בשלום הציבור וביטחונו. החשש הוא כי נשק המוחזק שלא כדין ישמש לפעילות עבריינית העלולה להביא לפגיעה ואף לקיפוח חייהם של אזרחים תמימים. אכן, "התגלגלותם" של כלי נשק מיד ליד ללא פיקוח עלול להוביל להגעתם בדרך לא דרך לגורמים פליליים ועוינים. אין לדעת מה יעלה בגורלם של כלי נשק אלה ולאילו תוצאות הרסניות יובילו. ודוק: הסיכון שנשקף לשלום הציבור צריך להילקח בחשבון על-ידי כל מי שמחזיק בידו נשק שלא כדין - גם אם אינו מחזיק בו למטרת ביצוען של עבירות אחרות. עצם החזקת נשק בעל פוטנציאל קטילה מבלי שיש עליו ועל בעליו פיקוח מוסדר של הרשויות טומן בחובו סיכון, באשר המחזיק בו נתון תמיד לחשש שיתפתה לעשות בו שימוש, ולו ברגעי לחץ ופחד".
9.
על חומרתה של עבירת החזקת הנשק ניתן
ללמוד אף מהעונש המרבי שנקבע לה ב
10. עבירת החזקת נשק היא עבירה שהוכרה בפסיקה "כמכת מדינה" ו"כמכת אזור" שפגיעתה בשלום הציבור ובטחונו היא קשה גם אם לא הוכח שנעשה שימוש פלילי בכלי הנשק ועל כן מצדיקה ענישה משמעותית (ראו עפ"ג 27417-11-15 (מח' מרכז-לוד) מדינת ישראל נ' עבד אל רחים (17.1.16), 49160-11-15 (מח' מרכז-לוד) מדינת ישראל נ' נאסר (10.4.16), עפ"ג (מח' מרכז לוד) 15337-10-14 ג'אבר נ' מדינת ישראל (7.12.14)).
5
11. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן הינה ברף בינוני. הנאשם הגיע לבית המתלונן כשברשותו אקדח טעון במחסנית. בלהט הוויכוח הוציא הנאשם את האקדח הטעון ואף איים לעשות בו שימוש ואולם לא איים הנאשם לפגוע במתלונן אלא בעצמו.
12. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים במנעד רחב כמפורט להלן:
א. בע"פ 3288/14 מדינת ישראל נ' קריספל (24.8.14), התקבל ערעור המדינה על קולת העונש. הנאשם הורשע בעבירות של החזקת נשק והחזקת רכוש חשוד כגנוב. הנאשם החזיק באקדח ומשתיק קול אשר היה טעון במחסנית ובה שבעה כדורים. בית המשפט המחוזי קבע מתחם בין 6 ל - 22 חודשי מאסר וגזר על הנאשם עונש של 9 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט העליון קבע כי מדובר בעונש החורג לקולא והעמיד את עונשו של הנאשם על 18 חודשי מאסר בפועל.
ב. בע"פ 5646/15 תיהאווי נ' מדינת ישראל (14.2.16), נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע בעבירה של החזקת נשק בצוותא. הנאשם החזיק באקדח טעון במחסנית מוסלק מתחת לשטיח. בית המשפט המחוזי קבע כי מתחם העונש הינו בין 9 חודשי מאסר ל- 3 שנות מאסר. הנאשם צעיר נורמטיבי. נידון ל- 15 חודשי מאסר בפועל.
ג. בע"פ 5604/11 נאסר נ' מדינת ישראל (5.10.11), נדחה ערעורו של נאשם, אשר הורשע בהתאם להודאתו בביצוע עבירה של החזקת נשק ותחמושת. בחזקת הנאשם נתפסו אקדח ומחסנית ובה 8 כדורים. הנאשם נדון ל-12 חודשי מאסר בפועל.
ד. בע"פ 6294/10 אלקיעאן נ' מדינת ישראל (13.2.11), נדחה ערעורם של הנאשמים, אשר הורשעו בביצוע עבירה של החזקת נשק ותחמושת שלא כדין. הנאשמים נתפסו, כאשר כל אחד מהם החזיק באקדח טעון ומחסנית, וכן הנאשם 2 החזיק בכיס מעילו מחסנית נוספת. כל אחד מהנאשמים נדון ל- 10 חודשי מאסר בפועל.
ה. בע"פ 7502/12 כוויס נ' מדינת ישראל (25.6.13), נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע על יסוד הודאתו בביצוע עבירה של החזקת נשק. הנאשם החזיק בביתו באקדח, שתי מחסניות לאקדח ו- 15 כדורי אקדח. נידון ל- 7 חודשי מאסר בפועל.
6
ו. בע"פ (מח' מרכז-לוד) 18780-06-14 עאזם נ' מדינת ישראל (14.9.14), נדחה ערעור של נאשם שהורשע בהחזקת אקדח וכדורי אקדח ברכבו. לנאשם עבר פלילי ישן בגינו אף ריצה מאסר. בית המשפט קבע מתחם בין 10 ל- 24 חודשי מאסר וגזר עליו 14 חודשי מאסר בפועל.
ז. בע"פ (מח' מרכז-לוד) 39796-06-12 חטיב נ' מדינת ישראל (20.3.13), נדחה ערעורו של נאשם, אשר הורשע בביצוע עבירה של החזקת נשק וחלק מנשק שלא כדין, והוטלו עליו 12 חודשי מאסר בפועל.
ח. בעפ"ג (מח' מרכז-לוד) 50329-10-15 מדינת ישראל נ' ענזי (26.1.16), התקבל ערעור המדינה על קולת עונשו של נאשם אשר הורשע בעבירה של החזקת נשק ותחמושת ונידון ל- 6 חודשי עבודות שירות. הנאשם החזיק אקדח גנוב שנתפס כשהוא מוסלק, דרוך במחסנית ולצידו מחסנית נוספת. בית המשפט קבע כי מתחם העונש מתחיל החל מ- 9 או 10 חודשי מאסר. הנאשם בגיר- צעיר, נעדר עבר פלילי. נידון ל- 10 חודשי מאסר ועונשים לווים.
ט. בעפ"ג (מח' מרכז-לוד) 12058-07-12 זמירו נ' מדינת ישראל (21.10.12), נדחה ערעורו של נאשם, אשר הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירה של החזקת נשק. הנאשם החזיק במחסן בשני אקדחים ובהם מחסניות תואמות, וכן מחסנית תואמת נוספת. הנאשם צעיר ונעדר עבר פלילי. נידון ל- 10 חודשי מאסר בפועל.
י. בע"פ (מח' מרכז-לוד) 57617-02-14 ריאן נ' מדינת ישראל (16.11.14) נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירות של החזקת נשק והחזקת אביזר נשק ותחמושת. הנאשם החזיק בסמוך לביתו רובה מאולתר טעון במחסנית תואמת. בית משפט קבע כי מתחם העונש הינו בן 8 ל - 18 חודשי מאסר. הנאשם נידון ל- 9 חודשי מאסר בפועל.
13.
במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע
העבירה (סעיף
14.
בהתאם לתיקון 113 ל
7
15. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם, לחומרה או לקולא. השיקול השיקומי הינו ממין העניין נוכח גילו הצעיר של הנאשם, אשר משתייך לקבוצת "בגירים -צעירים" אשר לגביהם יש מקום להעדיף את שיקולי השיקום. כמו כן מתוך תסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם לוקח חלק בקבוצה טיפולית בכלא המונחית על ידי עובדת סוציאלית. אולם סבורני כי אין בכך כדי להצדיק סטייה מהמתחם, הגם שיש להתחשב בהם בגזרת העונש בגדרי המתחם.
גזירת העונש המתאים לנאשם
16. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי ליתן את הדעת לנסיבות הבאות:
א. הפגיעה של העונש בנאשם, לרבות בשל גילו; הנאשם יליד 1996, משתייך לקבוצת "הבגירים-צעירים", נעדר עבר פלילי, אשר מסייע בפרנסת אמו ואחיותיו. עונש מאסר יפגע ללא ספק בו ובמשפחתו.
ב. נטילת האחריות של הנאשם על מעשיו, וחזרתו למוטב או מאמציו לחזור למוטב; הנאשם הודה בפני בית המשפט במיוחס לו בהזדמנות הראשונה, הגם שבפני שירות המבחן נמנע הנאשם מלקחת אחריות מלאה על מעשיו.
ג. נסיבות חיים קשות שהיתה להן השפעה על ביצוע מעשה העבירה; הוריו של הנאשם נפרדו לפני כעשור ומאז הם מצויים בסכסוך מתמשך. על רקע זאת נמצא הנאשם בקונפליקט נאמנויות ונקרע בין רצונו להגן על אמו מחד גיסא, לבין רצונו להשתייך למשפחתו של אביו מאידך גיסא. מעשיו של הנאשם בוצעו על רקע רצונו לגשר בסכסוך ביניהם.
ד. עברו הפלילי של הנאשם או העדרו; הנאשם נעדר עבר פלילי.
17. עוד יש ליתן את הדעת לשיקול הרתעת היחיד בגדרו של המתחם, וזאת בשים לב להתרשמות שירות המבחן לפיה הנאשם נמצא בשלב בו הוא מנסה לרצות את סביבתו וכן כי הוא מתקשה לקחת אחריות מלאה על מעשיו, ולפיכך ישנו חשש להישנות מעשים דומים בעתיד.
18. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל בגדרו של מתחם לצד עונשים נלווים. לאור האמור בהסדר הטיעון, לא יוטלו רכיבים כספיים.
8
סוף דבר
19. אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 10 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו מיום 24.10.15 עד 27.10.15 ומיום 25.11.15 ועד היום.
ב. 8 חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שלוש שנים מיום שחרורו מן המאסר כל עבירת נשק מסוג פשע.
ג. 4 חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שלוש שנים מיום שחרורו מן המאסר כל עבירת נשק מסוג עוון.
מזכירות בית המשפט תמציא העתק גזר דין לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ג ניסן תשע"ו, 01 מאי 2016, בנוכחות הצדדים.
