ת"פ 56712/06/19 – מדינת ישראל נגד מוחמד מוסה
|
|||
ת"פ 56712-06-19 מדינת ישראל נ' מוסה
|
11 דצמבר 2022 |
|
|
1
כבוד השופטת אילה אורן
|
||
|
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
מוחמד מוסה |
|
|
|
גזר דין |
1. הנאשם הודה בעובדות כתב האישום מתוקן שהוגש בהתאם להסדר דיוני, בכך שביום 22.12.2018 בשעות הערב, החזיק בכיס מכנסיו סכין מתקבעת שאורך הלהב שלה כ- 9 ס"מ, בהיותו באוטובוס נטוש בשטח פתוח בעיר לוד, והורשע בעבירה של החזקת סכין, לפי סעיף 186(א) לחוק העונשין, התשל"ז -1977.
תסקיר שירות המבחן
2. תסקיר שירות המבחן מיום 5.4.2021 עמד על נסיבותיו האישיות של הנאשם בהיותו בחור צעיר שסיים 9 שנות לימוד, שגם כיום מתקשה עם מיומנויות קריאה וכתיבה, עובד בשני מקומות עבודה, וגדל במשפחה קשת יום בה אביו התמודד עם התמכרות לסמים, כשנוסף על כך עקב סכסוך בין משפחות ירו לעבר ביתם בעבר.
3. עוד עולה מהתסקיר שהנאשם הודה במיוחס לו, והסביר כי הסכין הייתה בחזקת קרוב משפחתו הקטין, והוא נטל אותה ממנו מתוך דאגה לו, כשבכוונתו הייתה להחזירה להוריו של הקטין בדרך לביתו. הנאשם שלל קיומם של סכסוכים פעילים, שלל שימוש באלכוהול או סמים, כפי שנמצא בשתי בדיקות שתן אקראיות נקיות משרידי סם, ושלל צורך בנזקקות טיפולית כלשהי.
4. שירות המבחן העריך שהסיכון מהנאשם בינוני, בין היתר משום שגדל בסביבה משפחתית מורכבת ולא יציבה, נחשף לגורמי סיכון ויצר קשרים עם גורמים שוליים באזור מגוריו. מנגד עמד שירות המבחן על סיכויי הנאשם לשיקום בשל העדר מעורבות בפלילים, נטילת אחריות, יציבות תעסוקתית לאורך שנים מגיל צעיר, ולאור שאיפותיו לחיים נורמטיביים ולהקמת משפחה. היות שהנאשם הביע נכונות ראשונית להשתלב בטיפול מותאם לקשייו, הומלץ להעמידו בצו מבחן למשך שנה, ולהשית עליו מאסר מותנה.
2
טיעוני הצדדים לעונש
5. ב"כ המאשימה עוה"ד עדי בן חיים, הגישה כראיה לעונש את תמונת הסכין והרשעתו היחידה של הנאשם בת"פ (מרכז-לוד) 55360-06-21 מדינת ישראל נ' מוסא ואח', מיום 14.11.2022 - אז נדון בהתאם להסדר טיעון מוסכם לעונש, למאסר על תנאי בן 4 חודשים למשך שנתיים שלא יעבור כל עבירת נשק, בגין הרשעתו בעבירה של קשירת קשר לפשע.
6. לעניין מתחם הענישה טענה ב"כ המאשימה כי הסכין שהחזיק הנאשם אינה שגרתית, כי הלב משוננת, ולכן פוטנציאל הנזק היה משמעותי. לפיכך טענה כי מתחם העונש ההולם נע בין 6 חודשי מאסר ל- 12 חודשי מאסר, והפנתה לפסיקה לתמיכה בטענתה. בנוגע לעונש שיש להשית על הנאשם נטען כי נוכח הודאתו ונכונותו הראשונית לעבור טיפול, אך מנגד בשים לב שהרשעתו החדשה מלמדת כי ההליך הפלילי לא הרתיעו מביצוע עבירה, יש לגזור עליו עונש בחלקו התחתון של המתחם, כך שישתו עליו 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, מאסר מותנה וקנס.
7. ב"כ הנאשם עוה"ד ראפת נאשף, טען כי הפסיקה שהגישה המאשימה אינה רלוונטית בהיותה חמורה בהרבה בנסיבותיה, בעוד שבענייננו העבירה ברף נמוך שכן הנאשם שהה באוטובוס נטוש לבדו, ולא סיכן איש. לפיכך נטען כי מתחם העונש ההולם נע בין מאסר מותנה ועד מספר חודשי עבודות שירות.
8. ב"כ הנאשם הפנה לגוף התסקיר ולהמלצתו, לצד נסיבותיו האישיות של הנאשם שבעת ביצוע העבירה היה כבן 18 וכמה חודשים, ומאז חלפו 4 שנים, הנאשם התחתן, והוא עובד מזה שנים במפעל לפירוק עופות, אשתו עובדת והיא בהריון. לפיכך עתר ב"כ הנאשם להשית על הנאשם מאסר מותנה בלבד.
9. הנאשם בדברו האחרון סיפר שהוא התחתן, אשתו בהיריון ועתה הוא מקים את ביתו. הצטער על מעשיו, והסביר כי היה אז צעיר כבן 18 ולא ידע שאסור להחזיק סכין, אך הבטיח שהדבר לא יחזור על עצמו.
גזירת העונש
קביעת מתחם העונש ההולם
3
10. החזקת סכין היא עבירה שפוגעת בערכים המוגנים של שמירה על שלום הציבור, ומניעת סיכון ופגיעה בגופו וביטחונו של הזולת. מפאת פוטנציאל הסיכון הרב הכרוך בעבירה זו, קבע המחוקק שזוהי עבירת פשע שהעונש המקסימלי בצידה הוא 5 שנים. מניה וביה נוקטת הפסיקה, דרך כלל, בגישה מחמירה במטרה לעקור תופעה זו המכונה "תת תרבות הסכין".
11. עם זאת, עבירות של החזקת סכין אינן מקשה אחת בחומרתן, אלא הן משתנות בהתאם לסוג הסכין והנסיבות להחזקתה. כפועל יוצא מכך, בהתאם לעוצמת הפגיעה בערכים המוגנים, כבכל עבירה אחרת, נקבעים מתחמי הענישה ההולמים.
12. עיון בפסיקה מלמד כי מתחם הענישה משתנה בתחתיתו, כאשר הנסיבות מקלות באופן יחסי יחל המתחם מעונש מאסר מותנה ושל"צ או קנס ועד 10 חודשי מאסר, ובנסיבות חמורות יותר תחתית המתחם תחל במאסר קצר שיכול שירוצה בעבודות שירות ותסתיים במאסר למשך 12 חודשים:
א. ברע"פ 3059/22 אבו עלי נ' מדינת ישראל (6.12.2022), הורשע המבקש לאחר ניהול הוכחת בכך שהחזיק בסכין מתקבעת שאורך הלהב שלה 9 ס"מ, בהיותו בטיילת באילת, וכשהבחין בשוטרים הטמין את הסכין בתחתוניו. לאחר הרשעתו נטל הנאשם אחריות למיוחס לו בפני שירות המבחן, אשר המליץ על ביטול הרשעתו. בית המשפט השלום באילת קבע שמתחם העונש נע בין מאסר מותנה ועד מספר חודשי מאסר, ונוכח גילו הצעיר והתסקיר החיובי השית עליו 4 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 1,500 ₪. ערעור ובקשת רשות ערעור שהגיש המבקש על כך שלא נעתרו לבקשתו לביטול ההרשעה, נדחו.
ב. ברע"פ 5833/20 יקיר נ' מדינת ישראל (17.9.2020) (פסיקה שהגישה המאשימה), הורשע המבקש בהחזקת סכין בתיקו האישי בעת שהגיע להכיל בית המשפט בתל-אביב כשהוא לבוש במעיל מג"ב, וכשהתבקש להזדהות הציג תעודה משטרתית מזויפת, וטען שהוא משרת בשב"ס. המבקש הורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירה של החזקת סכין, וזוכה מעבירה של שימוש במסמך מזויף. מתחם עונש שנקבע נע בין מאסר קצר שירוצה בעבודות שירות ועד 8 חודשי מאסר בפועל. בהעדר נטילת אחריות על מעשיו, ונוכח רישום יחיד בפלילים בגינו ריצה מאסר בפועל, נדון הנאשם ל -4 חודשי מאסר בפועל, משלא התייצב לממונה על עבודות השירות. ערעור ובקשת רשות שהגיש המבקש נדחו.
ג. בעפ"ג (מרכז לוד) 38348-03-21 פלוני נ' מדינת ישראל (9.5.2021), נדחה ערעור שהגיש נאשם על גזר דין למשך 10 חודשים שהושת עליו במצטבר לעונש שריצה, בגין הרשעתו לאחר שמיעת הוכחות בהחזקת סכין יפנית שהוסלק בספר טלפוני בהיותו עצור במשמורת שב"ס, לאחר שבית משפט השלום בנתניה קבע מתחם שנע בין 4 חודשים ל- 12 חודשי מאסר, בהתחשב בנסיבות החזקת הסכין ועברו הפלילי המכביד.
4
ד. בעפ"ג (מרכז לוד) 23553-08-18 בבייב נ' מדינת ישראל (27.11.2018), הורשע נאשם בהתאם להודאתו בעבירה של החזקת סכין. בית המשפט השלום ברמלה קבע מתחם עונש שנע בין מספר חודשים ל-12 חודשי מאסר בפועל. ערכאת הערעור הקלה בעונשו והעמידה אותו על 3 חודשי מאסר בפועל, בהיותו בעל עבר שאינו מכביד, והיות שתסקירי שירות המבחן נשאו אופי שלילי והוא לא התייצב לממונה על עבודות השירות.
ה. ברע"פ 322/15 ג'אנח נ' מדינת ישראל (22.1.2015) (פסיקה שהגישה המאשימה), נדון נאשם שהורשע בהתאם להודאתו בשני כתבי אישום אותם צירף זה לזה, בגין עבירות החזקת סכין, והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית. הנאשם הגיע לבית החולים לקבלת טיפול רפואי ובכיסו נמצאה סכין. טענתו כי הוא החזיק את הסכין להגנה עצמית כנימוק להקלה במתחם העונש נדחתה. לעבירה זו נקבע מתחם שנע בין 6 חודשי מאסר לבין 12 חודשים, ונגזרו על הנאשם של 18 חודשים (במכלול העבירות בהן הורשע). ערעור ובקשה לרשות ערעור שהגיש נדחו.
ו. ברע"פ 2012/16 רחאל נ' מדינת ישראל (13.3.2016), נדון נאשם שביצע עבירות תעבורה והחזקת אגרופן בדופן דלת הרכב, לעונש מאסר למשך 7 חודשים ולענישה נלוות, לאחר ששבית משפט השלום בנצרת קבע מתחם ענישה לעבירה זו שהנע בין מאסר מותנה ועד 10 חודשי מאסר.
ז. ברע"פ 3676/15 מחגאנה נ' מדינת ישראל (8.6.2015), נדון נאשם שהודה והורשע בהחזקת סכין בתוך קופסת סיגריות בתאו שבכלא אילון בהיותו אסיר. בית משפט השלום ברמלה קבע מתחם עונש הנע בין עונש מאסר שאפשר שירוצה בעבודות שירות לשנת מאסר בפועל, ובהתחשב בעברו המכביד והעדר אפשרות לריצוי מאסר בעבודות שירות (מפאת סיכון לסביבה), הושת עליו מאסר בפועל למשך 6 חודשים. ערעור שהגיש הנאשם על חומרת העונש ובקשת רשות ערעור נדחו.
ח. ברע"פ 1490/12 אבו גוש נ' מדינת ישראל (15.7.2012), נדחתה בקשת הנאשם לביטול הרשעתו ואושר עונש של של"צ בהיקף של 180 שעות, לאחר שהורשע בהחזקת אגרופן בכניסה לתחנה המרכזית בירושלים, לטענתו לשם "הגנה עצמית".
ט. בעפ"ג (מרכז-לוד) 9095-02-11 מסראוה נ' מדינת ישראל (17.5.2011), אושר עונש של 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, שנגזר על נאשם בעל עבר פלילי מכביד אך ישן, שהורשע על יסוד הודאת בהחזקת סכין. תוך כך קבע בית המשפט כי מי שמחזיק סכין למטרה לא כשרה, אף אם הוא נעדר עבר פלילי, יש להשית עליו עונש מאסר בפועל כדי למגר את תופעת הסכינאות.
5
13. נתתי דעתי גם לרע"פ 8181/20 אלקיען נ' מדינת ישראל (26.11.2020) שהוגש ע"י המאשימה, אך מצאתי כי הוא חמור בהרבה מענייננו, שכן דובר בנאשם שהחזיק ברכבו במצ'טה, הורשע לאחר ניהול הוכחות, ולחובתו עבר פלילי שכלל מאסר על תנאי בן 7 וחצי חודשים.
14. ולענייננו, נסיבות החזקת הסכין מקלות באופן יחסי. אמנם, מדובר בסכין שאין להקל ראש בפוטנציאל הסיכון ממנה, אולם הנאשם החזיקה בכיס מכנסיו בעת ששהה לבדו באוטובוס נטוש בשטח פתוח בעיר לוד. כלומר, הנאשם החזיק את הסכין כשהיה מבודד מהסביבה, ולכן פוטנציאל הפגיעה בפועל היה נמוך. לפיכך מתחם העונש ההולם נע בין עונש מאסר על תנאי ושל"צ או קנס, ועד 10 חודשי מאסר בפועל.
קביעת העונש בתוך המתחם - נסיבות אישיות של הנאשם שאינן קשורות בעבירה
15. הנאשם בן 23, הודה במיוחס לו ונטל אחריות על מעשיו, הביע חרטה ובכך חסך זמן שיפוט. מאז ביצוע העבירה חלפו 4 שנים, אז היה הנאשם צעיר כבן 19, נעדר עבר פלילי. לאחרונה הורשע ונדון בתיק שהתנהל בבית המשפט המחוזי מרכז לוד, ואולם מחמת חלקו השולי והמתון הורשע בעבירה של קשירת קשר לפשע ודינו נגזר למאסר על תנאי בלבד - כפי שעתרו הצדדים בהסכמה.
16. כמפורט בתסקיר שירות המבחן, הנאשם גדל במשפחה מורכבת והתמודד עם קשיים מגיל צעיר. לאחרונה התחתן הנאשם, הוא עובד משך שנים בעבודה של פירוק עופות מאז היה קטין צעיר, ושומר על יציבות תעסוקתית. התסקיר הצביע על כך שהנאשם נטל אחריות על מעשיו, ובבדיקות אקראיות שמסר נמצא שהוא נקי מסמים, והביע נכונות ראשונית לטיפול. כאן ייאמר, שבשים לב שמאז הגשת התסקיר חלפו שנה וחצי (בעיקר עקב דחיות להן עתר הנאשם), לא מצאתי הצדקה להטיל עליו עתה צו מבחן בחלוף הזמן.
17. במכלול השיקולים הללו, מצאתי כי נכון למקם את עונשו של הנאשם בתחתית המתחם.
אשר על כן אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר מותנה למשך 5 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירה בה הורשע או כל עבירת אלימות מסוג פשע, למשך 3 שנים מהיום.
6
ב. קנס בסך 2,000 ₪ או 10 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישתלם ב-5 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים, החל מיום 1.2.2023 ובכל אחד בחודש שלאחריו (ככל שקיים פיקדון בתיק, בהסכמת הנאשם, יקוזז לטובת הקנס, והיתרה תושב לו כפוף לכל מניעה חוקית).
ניתן צו להשמדת המוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז לוד בתוך 45 ימים.
ניתן היום, י"ז כסלו תשפ"ג, 11 דצמבר 2022, בנוכחות ב"כ המאשימה עוה"ד קרן פינקלס, הנאשם ובא כוחו עוה"ד ראפת נאשף.
