ת"פ 54389/01/19 – מדינת ישראל נגד אסאמה עוואד
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד שירלי אוחיון תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
אסאמה עוואד ע"י ב"כ עוה"ד מחמוד רבאח |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שביום 10.7.2016, הגיע הנאשם למבנה הספריה בה עובד כפועל ניקיון. הנאשם פתח את דלת הכניסה ונכנס למקום באמצעות מפתח מותאם, אותו החזיק לצרכי עבודתו. סמוך לאחר מכן, כאשר בדק שאין איש במקום, עלה לקומת הספרייה, ניגש לכספת שהייתה מונחת מתחת לשולחן וניסה לפתוח אותה באמצעים שונים כגון מספריים, סרגל, מברג וזאת תוך שהוא הופך אותה ומנסה להתגבר על מנגנון הנעילה, אך ללא הצלחה. בגין מעשים אלה, הורשע הנאשם בעבירות של ניסיון גניבה, לפי סעיפים 384 +25 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (חוק העונשין) ובעבירה של הסגת גבול כדי לבצע עבירה, לפי סעיף 447(א) לחוק העונשין.
מהלך הדיון
הנאשם הורשע על פי הודאתו, בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית ונשלח לשירות המבחן.
תסקיר שירות המבחן
2
מהתסקירים שהוגשו בעניינו של הנאשם עולה כי הנאשם בן 42, נשוי ואב לתאומים בני 13. הנאשם מתגורר בירושלים ועובד כמנקה ברובע היהודי. שירות המבחן גולל קורות חייו של הנאשם מהן עולה כי בגיל 13 נאלץ לנשור מהלימודים בשל דרישת אביו שיסייע כלכלית למשפחתו. מאז נשירתו מבית הספר הוא עובד בתחום הניקיון. הנאשם שלל שימוש בסמים ואלכוהול, אך סיפר לשירות המבחן כי הוא מכור להימורים. אשר לעבירה לעבירות בהן הורשע, הנאשם תיאר כי באותה תקופה נהג לבזבז את כל משכורתו על הימורים ואשתו גירשה אותו מהבית. הנאשם מצא עצמו ישן ברחוב, לכן הלך למקום עבודתו וניסה לפרוץ לכספת. שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשיו והביע חרטה כנה. בהפניית שירות המבחן, הנאשם השתלב ביחידה להתמכרויות. מדיווחים של גורמי הטיפול ביחידה נמסר כי תחילה עלו קשיים שונים בהשתלבות הנאשם במסגרת, אולם מחודש מאי 2021, הנאשם משתף פעולה באופן מלא עם הטיפול וכי נענה לסמכות וגבולות. לאור האמור, המליץ שירות המבחן, להימנע משליחת הנאשם למאסר בפועל ולו בעבודות שירות ולהטיל עליו מאסר על תנאי, 140 שעות של"ץ וצו מבחן.
ראיות לעונש
לנאשם הרשעה אחת מיום 25.2.2018 בגין עבירת גניבה, בגינה נדון למאסר על תנאי לחודשיים למשך שנתיים.
טיעונים לעונש
ב"כ המאשימה עתרה להטיל ענישה חמורה יותר בדמות היקף של"ץ נרחב יותר נוכח נסיבות ביצוע העבירה. הסניגור ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן -עבירות רכוש פוגעות במרקם חיי היומיום, ואף יורדות לשורש ביטחונו האישי של אדם, בביתו, במקום עבודה, במקום בילוי או בדרך. מלבד הנזק החומרי והנזק הנגרם בשל אובדן זמן מיותר הנובע מכל הכרוך בהתמודדות הקורבן עם עבירה מסוג זה, קיים נזק נפשי הנלווה לביצוע עבירות מסוג זה. בעניינו הפגיעה בערך המוגן נמוכה.
3
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין ספק כי מדובר בעבירה מתוכננת. הנאשם הגיע למקום עבודתו, נכנס תוך שימוש במפתח שהיה ברשותו וניסה לפרוץ את הכספת שהייתה במקום באמצעות כלים שהכין מבעוד מועד. הסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה הן מצוקתו הכלכלית. על אף שלא נגרם נזק בפועל, הואיל והנאשם לא הצליח לפרוץ את הכספת, הנזק שהיה נגרם אילו היה הנאשם משלים את העבירה, היה גדול יותר. הנאשם כאדם בוגר היה צריך להימנע מביצוע המעשים ולו האחריות הבלעדית לביצועם, ומצוקתו אינה סיבה מספקת להצדיק את המעשים.
מדיניות הענישה הנוהגת - מדיניות הענישה הנוהגת ביחס לעבירות של הסגת גבול וגניבה מלמדת כי העונשים נעים ממאסר מותנה ועד תקופת מאסר קצרה, כאשר עסקינן בריבוי עבירות, או בביצוע בצוותא, או כאשר היקף הרכוש הגנוב הוא רב, עונשי המאסר אף ממושכים יותר. כך בת"פ 32482-12-15 מ"י נ' יוסף חוג'יראת (שלום קריות) (מיום 5.5.2016) הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בהסגת גבול פלילית וגניבה, בכך שהסיג גבול למוסך על ידי כניסה דרך דלת שירות שהייתה פתוחה וגנב מברגה בשווי 1,200 ₪. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם הנע בין מאסר קצר אשר יכול וירוצה בדרך של עבודות שירות ועד 8 חודשי מאסר וגזר על הנאשם, בעל עבר פלילי מכביד, 6 חודשי מאסר בפועל בנוסף להפעלת מאסרים מותנים; בת"פ 56657-09-14 מ"י נ' ש' ל' (שלום ת"א-יפו) (מיום 2.3.2017) הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בהסגת גבול פלילית, גניבה והיזק לרכוש במזיד בכך שהסיג גבול לדוכן על ידי שבירת מנעולי דלתות האחסון, גנב סחורה בשווי 3,000 ₪. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם הנע בין מאסר לתקופה קצרה ועד 8 חודשי מאסר וגזר על הנאשם, בעל עבר פלילי, 6 חודשי מאסר ובנוסף הפעיל מאסר מותנה שעמד לחובת הנאשם.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על מאסר על תנאי ושל"ץ ועד 8 חודשי מאסר בפועל.
4
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, חסך מזמנו של בית המשפט, קיבל אחריות מלאה על מעשיו והביע חרטה כנה. מתסקיר שירות המבחן עולה, כי נסיבות חיו של הנאשם אינן קלות וכי כל חייו היה מכור להימורים. הנאשם השתלב בטיפול במסגרת השירות, אותו ממשיך ויש לקוות שיצליח בו. כיום מטפל בהתמכרותו ועובד קשה לפרנסת משפחתו. לנאשם הרשעה אחת משנת 2018 ומאז תחילת ההליך הפלילי בתיק זה, לא נפתחו לו תיקים חדשים, כאשר העבירות בהן הורשע בוצעו בשנת 2016. אני סבור כי בנסיבות העניין, הטלת מאסר ולו בעבודות שירות, יפגעו בתהליך הטיפולי של הנאשם ובפרנסת משפחתו.
המיקום במתחם - לפיכך, יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 200 שעות של"ץ ע"פ תוכנית שיכין שירות המבחן ויגישה לבית המשפט בתוך חודש מהיום;
ב. 3 חודשי מאסר שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת רכוש בתוך 3 שנים מהיום;
ג. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת רכוש במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס;
ד. צו מבחן למשך 12 חודשים מהיום.
הנאשם הוזהר למלא אחר הוראות שירות המבחן במסגרת צו מבחן וצו של"ץ שאם לא כן ניתן יהיה לגזור את דינו מחדש לרבות הטלת מאסר.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ד בחשון התשפ"ב, 20 באוקטובר 2021 במעמד הצדדים.
