ת"פ 52977/07/19 – מדינת ישראל נגד אדיר רצון
ת"פ 52977-07-19 מדינת ישראל נ' רצון(עציר)
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת מיכל ברנט
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
אדיר רצון (עציר)
|
|
2
|
|
הנאשם |
גזר דין |
הנאשם הודה במסגרת הסדר טיעון בעובדות כתב האישום
המקורי והורשע בעבירה של הצתה, עבירה לפי סעיף
על פי עובדות כתב האישום, בסוף חודש יוני 2019 פורסמה בהרחבה בכלי התקשורת פרשיית התעללות בילדים בגן ברחוב סנהדרין 44, ראש העין (להלן: "הגן").
הגן ממוקם בבית פרטי, בקומה השלישית העשויה עץ, ובני משפחתה של בעלת הגן מתגוררים בשתי הקומות הראשונות (להלן: "הבית").
בת מקורב של הנאשם טופלה בגן.
על רקע האמור, ביום שבת, 6.7.19, בשעה 05:43 או בסמוך לכך, הגיע הנאשם אל הגן על מנת להציתו.
הנאשם נכנס אל חצר הבית, ובאופן שאינו ידוע למאשימה במדויק, שלח אש במבנה מעץ שהוצב בסמוך לקיר הבית ובו שני מיכלי גז ותכולה נוספת.
בשעה 05:47 יצא הנאשם מחצר הבית ועל מנת לוודא שהאש אחזה, הסתכל מבעד לשלבי גדר הבית למשך כמה שניות, ואז פתח בריצה ונמלט מהמקום.
3
כתוצאה ממעשיו של הנאשם אחזה אש בבית, התלקחה והגיעה עד לגן וכן לבית פרטי נוסף צמוד מדרום. תושבי הבית והבית הצמוד , לרבות ילדיהם הקטינים אשר ישנו במיטותיהם, ניעורו לקול האש המתלקחת ונסו מבתיהם. נזק רב נגרם לשני הבתים ולרכוש, מבנה העץ ותכולתו נשרפו כליל, נזקי אש, חום ועשן נגרמו לחלק מהחדרים בתוך הבית, קירות העץ של הגן נשרפו וכך גם חלק מתכולתו, וכן נשרפה הגדר המפרידה בין הבית לבית הצמוד וניזוק רכוש בחצר הבית הצמוד.
הצדדים הגיעו לידי הסדר עונשי ולפיו יעתרו לעונש של 40 חודשי מאסר בגין תיק זה, הפעלת מאסר מותנה בן 6 חודשים באופן שחודשיים יצטברו למאסר נושא תיק זה וארבעה חודשים ירוצו בחופף למאסר בתיק זה. בסה"כ ירצה הנאשם מאסר בן 42 חודשים מיום מעצרו, יושת עליו מאסר על תנאי ופיצוי כספי לנפגעי העבירה.
בשל גילו של הנאשם שהיה בן 19 בעת ביצוע העבירה, הוזמן תסקיר משירות המבחן.
תסקיר שירות המבחן תאר את תולדותיו של הנאשם, את חייו המורכבים בעיקר בשל העדר דמויות הוריות מכוונות, ואת גורמי הסיכון במצבו והמליץ על הטלת ענישה מוחשית וקונקרטית בדרך של מאסר.
אדגיש כי הסדר הטיעון הושג בהליך גישור שנערך על ידי וסבורני כי עונש המאסר בפועל הינו עונש ראוי נוכח חומרת העבירה והרשעה קודמת נוספת שיש לנאשם, הרשעה מיום 28.11.18 בעבירת הצתה בגינה נדון בבית משפט לנוער לעונש מאסר בן 5 חודשים ומאסר מותנה.
המחלוקת בין הצדדים נעוצה בגובה הפיצוי שעל הנאשם לשלם לנפגעי העבירה.
בעניין זה העיד מר מרדכי מעודה אשר הגיש הצהרת נפגע ובה עלויות התיקונים הנדרשים והנזקים הכספיים בעקבות ההצתה. כן סיפר כי נגרמה לו עוגמת נפש ובחודש האחרון גילו כי מחלה ממארת מקננת בגופו. מר מעודה נשאל האם הערכות הנזק הן הערכות שמאי והשיב כי זו הערכתו לפי מחירים שבדק באינטרנט והנזקים שפירט הם חלקיים. קבלות לא צורפו.
4
הוגש תצהיר נפגע העבירה הראל מעודה, קרוב משפחה שהתגורר בקומה הראשונה של הבניין שהוצת, נפגע העבירה לא הגיע להעיד ולא צורפו קבלות על הנזקים שנגרמו ועלות תיקונם.
ב"כ המאשימה טענה כי יש לפצות ארבעה נפגעי עבירה ברמות שונות של פיצוי - שניים מהם הם שכנים בבית המגורים הסמוך שהציוד שלהם ניזוק, ועיקר הנזק נגרם לבני משפחת מעודה בבניין שהוצת.
סרטון ההצתה הוגש לבית המשפט.
כן הוגש גיליון רישום פלילי וגזר הדין שבו הושת על הנאשם מאסר מותנה.
ב"כ המאשימה טענה כי מדובר בהסדר ראוי ומאוזן ויש בו כדי ליתן מענה לאינטרס הציבורי. המדובר במעשה חמור שהיווה סכנה לחיי אדם, האש שאחזה בבניין הייתה מפושטת ועוצמתית והיה קשה לכבות אותה. ההצתה בוצעה ביום שבת בשעה מאוד מוקדמת בבוקר, כשאנשים במיטותיהם ובסרטון רואים איך אנשים נמלטים מהבתים עם ילדים קטנים ישנים על ידיהם. לצד ממד החומרה שטמון בביצוע ההצתה והקמת הסכנה הגדולה לחיי אדם, הדברים נעשו על רקע פרסום פרשת ההתעללות בפעוטות ע"י כרמל מעודה, בת המשפחה. גן הילדים נמצא בקומה העליונה של הבית . חומרה יתרה לעובדה שהנאשם לקח את החוק לידיו ובעצם עשה מעשה של התרסה כנגד רשויות אכיפת החוק במקום לתת להליך נגדה להתברר ולהתנהל לפי אמות המידה של הדין והצדק על ידי הגופים המוסמכים לכך.
לזכותו של הנאשם יש לשקול את לקיחת האחריות ואת גילו הצעיר, למרות הרשעה קודמת בתיק דומה מאוד, שם זכה לעונש מקל וסלחני.
5
לגבי הפיצוי , הפיצוי לא מתיימר לפצות על כל הנזק שנגרם, ובידי נפגעי העבירה האפשרות לנקוט בהליכים אזרחיים. לפיצוי במסגרת ההליך הפלילי חשיבות מעבר לנזקים הקונקרטיים שפורטו בתצהירי נפגעי העבירה, ללא מסמכים וללא קבלות, והוא נועד לפצות את נפגעי העבירה , בין השאר, על הבהלה הגדולה שאחזה בהם עת התעוררו ביום שבת בבוקר לקול פצפוץ האש שהתלקחה בחפציהם ובבתיהם. עתירת המאשימה לפסוק פיצוי בסכום כולל של 100,000 ₪, שיחולק באופן הבא: 20,000 ₪ לכל אחד מהשכנים בבית הסמוך, רויטל הלפרין ואיציק ששון, ו-30,000 ₪ למרדכי מעודה ובני ביתו, ולהראל מעודה 30,000 ₪.
ב"כ הנאשם טען כי הנאשם נוצל על ידי גורמים עברייניים לאור משבר שעבר בגילאי 16-17 שנים, הם אלו שסיבכו אותו בהרשעה הראשונה בה הושת עליו מאסר מותנה, ותוך כדי שנמצא בהליך שם בתנאים מגבילים סיבכו אותו אותם גורמים בעבירה הנוכחית. אלה לא מצדיקים את האירועים ולא הופך אותם לפחות מכוערים, אבל מסביר את הרקע ואת העובדה שהנאשם היה נתון לחסדי אותם אנשים בתקופה הנ"ל.
היום המצב שונה, הנאשם חידש את הקשר עם משפחתו, והאם התייצבה לדיון.
אותם גורמים עברייניים אצלם התגורר הנאשם, פיזרו שיקים שלו ולמעשה תוך כדי מעצרו הוא גילה שיש לו חובות של מאות אלפי שקלים ללא ידיעתו ,כך שגם אם לא פורמלית, מעשית הוא פושט רגל ואלה יהיו הפעולות הראשונות איתן יצטרך להתמודד בעת שחרורו.
העונש המוסכם אינו קצר ,לבטח לבחור בן 20, שזהו מאסרו הראשון. יש תיק נוסף המתנהל בבימ"ש השלום בפ"ת, קרוב לסיום, בו תהיה תוספת מאסר. העונש שאינו מקל, משקף את חומרת המעשה ולכן עתר לכבד את ההסדר.
לשאלת הפיצוי -בדרך כלל נוצר איזון כך שכאשר בית משפט מקל בעונש המאסר, הוא מחמיר בעונש הפיצוי ולהפך.
6
לנאשם אין יכולת כלכלית ואין לו רכוש. הוא צריך להתחיל את חייו, הוא יצטרך לשוב ולהיתמך ע"י אחרים ולא יוכל לעמוד בתשלום. הפיצוי שיפסק על ידי בית המשפט יצטרף לחובות הקיימים ויש לפסוק פיצוי מידתי ביחס לעונש המאסר שהושת על הנאשם , פיצוי שלא יעלה על 20,000 ₪ ויהיה אף פחות ממנו.
הנאשם בדברו האחרון אמר כי אמו מפרנסת חמישה ילדים, כי אינו מתכוון לשלם פיצוי למי שהתעללה בילדים, ויתרום את כספי הפיצוי לכל ילד שנפגע ממעשיה של כרמל מעודה.
כאמור, השאלה שבמחלוקת בין הצדדים היא גובהו של הפיצוי שיש לפסוק לטובת נפגעי העבירה.
לבית המשפט הוצגו מסמכים שנערכו על ידי נפגעי העבירה אודות הנזק הנטען שנגרם כתוצאה מן ההצתה.
למסמכים אלה לא צורפו קבלות או אסמכתאות כלשהן לגבי עלות רכיבי הנזק, מר הראל מעודה לא התייצב לדיון ואילו מר מעודה מרדכי טען כי הסכומים שהציג נלקחו מתוך האינטרנט.
בנסיבות אלה סבורני כי לא ניתן להסתמך על המסמכים שהוגשו.
יחד עם זאת, אין כל ספק כי נגרם נזק כבד לנפגעי העבירה ומשכך יפסק להם פיצוי כמפורט להלן:
למר מרדכי מעודה- 30,000 ₪.
למר הראל מעודה - 10,000 ₪.
לגב' רויטל הלפרין - 5,000 ₪.
למר יצחק ששון - 5,000 ₪.
לאור האמור הנני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
1. 40 חודשי מאסר בפועל.
7
2. הנני מפעילה את המאסר המותנה מתיק פלילי 13177-05-18 (מחוזי מרכז) מאסר מותנה בן 6 חודשים, באופן שחודשיים מתוכו יצטברו לעונש בתיק זה וארבעה חודשים ירוצו בחופף למאסר בתיק זה.
סה"כ ירצה הנאשם 42 חודשי מאסר בפועל מיום מעצרו 6.7.19.
3. 8 חודשי מאסר על תנאי והתנאי שהנאשם לא יעבור תוך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר עבירת הצתה.
4. פיצוי בסך 50,000 ₪ אשר ישולם לנפגעי העבירה על פי הפירוט הבא ועל פי פרטים שימסרו למזכירות על ידי ב"כ המאשימה:
למר מרדכי מעודה- 30,000 ₪.
למר הראל מעודה - 10,000 ₪.
לגב' רויטל הלפרין - 5,000 ₪.
למר יצחק ששון - 5,000 ₪.
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ד תמוז תש"פ, 16 יולי 2020, במעמד ב"כ המאשימה עו"ד נתנאל בוג'ו , ב"כ הנאשם עו"ד אלי מסטרמן והנאשם אשר הובא על ידי שב"ס.
