ת"פ 52757/08/21 – מדינת ישראל – רשות המיסים נגד ט.ה. עבודות חשמל בע"מ
בית משפט השלום בכפר סבא |
|
ת"פ 52757-08-21 מדינת ישראל- רשות המיסים, היחידה המשפטית מחוז מרכז-מע"מ פלילי נ' עיסא
|
|
לפני |
כבוד השופט אביב שרון
|
בעניין: מדינת ישראל - רשות המיסים המאשימה
ע"י ב"כ עו"ד חיים וינר וגב' שירן לוי, מתמחה
נ ג ד
1. מוראד עיסא
2. ט.ה. עבודות חשמל בע"מ הנאשמים
ע"י ב"כ עו"ד עמית זיו
גזר דין
כתב האישום המתוקן והסדר הטיעון
1. הנאשמים - חברה העוסקת בהתקנת מערכות חשמל ובעל המניות ודירקטור בה - הורשעו על פי הודאתם, ובמסגרת הסדר טיעון, ב-49 עבירות של ניכוי מס תשומות מבלי שיש להם לגביו מסמך במטרה להתחמק או להשתמט מתשלום מס בנסיבות מחמירות, לפי סעיף 117(ב)(5) יחד עם סעיף 117(ב2)(3) לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975; והכנה, ניהול או הרשאה לאחר להכין או לנהל פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות, במטרה להתחמק או להשתמט מתשלום מס, לפי סעיף 117(ב)(6) לחוק מע"מ.
על פי העובדות בתקופה שבין ינואר 2019 לאוגוסט 2019 ביצעו הנאשמים את העבירות יחד עם אחר שזהותו אינה ידועה למאשימה. בתקופה הרלוונטית לכתב האישום, כלל הנאשם בספרי הנהלת החשבונות של הנאשמת 49 מסמכים הנחזים להיות חשבוניות מס, על שמות 7 עוסקים שונים, מבלי שבוצעו בגינן העסקאות לגביהן הוצאו המסמכים, בסכום כולל של 13,217,841 ₪, וניכה את מס התשומות הגלום בהן בסך של 1,920,541 ₪ בדיווחים התקופתיים שהגיש למנהל מס ערך מוסף.
2. במסגרת הסדר הטיעון הוסכם שהמאשימה תעתור לגזור על הנאשם עונש של 22 חודשי מאסר ואילו ההגנה תטען באופן חופשי לעונש. כמו כן, הוסכם שהצדדים יטענו באופן חופשי לרכיבי ענישה נלווים, הכוללים מאסר על תנאי, קנס כספי והתחייבות להימנע מעבירות. עוד הוסכם שהנאשם יישלח לשרות המבחן לצורך קבלת תסקיר בעניינו.
תסקיר שרות המבחן
3. מתסקיר שרות המבחן מיום 26.12.22 עולה שהנאשם כבן 25, רווק, בעל השכלה של 12 שנות לימוד, אך אינו יודע קרוא וכתוב. עובד במפעל גלידה. הוריו בשנות השבעים לחייהם מתקיימים מקצבאות זקנה ומתמודדים עם מחלות כרוניות (אביו משותק ומתנייד על כיסא גלגלים), ומשכך, הנאשם נוטל חלק בהוצאות הבית. הנאשם מתמודד עם חובות כבדים בשל אי עמידה בתשלומים לרשות המיסים בעקבות הסתבכותו בעבירות כאן. מגיל 15 הנאשם עושה שימוש לרעה באלכוהול ובשנת 2015 היה מעורב בתאונת דרכים עקב שימוש באלכוהול. כעת משתמש בקנבוס רפואי ברישיון. לאחרונה עבר גמילה פיזית בכוחות עצמו. הנאשם נעדר עבר פלילי. בהתייחס לעבירות כאן קיבל אחריות לביצוען, הכיר בתוצאות מעשיו וביטא נכונות לשאת בתוצאות התנהגותו. הוא תיאר שהסכים להצעת אחרים לחתום על חשבוניות שיוצגו בפניו תמורת תשלום חודשי. אותה תקופה היה מכור לאלכוהול וגילה חוסר אחריות למצבו, התפתה לרווח כספי קל והתנהג ללא שיקול דעת ובחוסר אחריות. הנאשם הביע חרטה עמוקה. שרות המבחן התרשם שלא מדובר בבחור עם דפוסי חשיבה או התנהגות עבריינים מושרשים, ולאור יכולתו לקחת אחריות על מעשיו, ובשים לב למניעים שעמדו בבסיס התנהגותו, השינוי שערך בחייו בשנים האחרונות והיותו נעדר עבר פלילי, המליץ להעדיף את הפן השיקומי-טיפולי ולהעמידו בצו מבחן למשך שנה. כמו כן, הציע תכנית טיפולית שמטרתה זיהוי מצבי סיכון, בחינת קשרים חברתיים ורכישת דרכי התמודדות עם מצבי לחץ. הנאשם החל להשתתף בקבוצה בחודש דצמבר 2022. לאור האמור, המליץ שרות המבחן על הטלת ענישה מוחשית וקונקרטית בדמות מאסר שירוצה בעבודות שרות.
ראיות לעונש וטיעוני ב"כ הצדדים
4. כעד אופי הובא בן דודו של הנאשם, מר מוחמד עיסא, כבן 24, בוגר לימודי הנדסת בנין וסטודנט שנה שלישית לראיית חשבון. מר עיסא העיד שהנאשם אדם טוב, בגיל 15 התנתק מהמשפחה וחי לבד, אך לאחרונה הוא עובד ומשתדל לתפקד באופן חיובי. הוא עוזר להוריו ותומך בהם. מר עיסא ביקש ליתן לנאשם הזדמנות להוכיח את עצמו ולהקל בעונשו.
עוד כראיות לעונש הוגשו מטעם ההגנה מסמכים רפואיים אודות מצבו של הנאשם לאחר תאונת הדרכים שעבר בשנת 2015, המעידים על חתך בראשו של הנאשם וכאבי ראש חזקים מהם החל לסבול (נע/1); רישיון לשימוש בקנבוס רפואי (נע/2); מסמכים רפואיים ותעודת נכה בקשר לאביו של הנאשם (נע/3); מכתב המלצה ממעסיקו הנוכחי של הנאשם; ותלושי שכר (נע/4).
5. ב"כ המאשימה ביקשה להשקיף על כלל האירועים המפורטים בכתב האישום המתוקן כאירוע אחד ולקבוע מתחם עונש הולם אחד. היא הפנתה לערכים החברתיים המוגנים שנפגעו ממעשיו של הנאשם, כאשר מידת הפגיעה בערכים החברתיים היתה גבוהה לדבריה, זאת נוכח התכנון המוקדם, היקף הפעילות, משכה, מספר החשבוניות הכוזבות אותן הוציא הנאשם, סכומן הכולל (כ-13 מיליון ₪) וסכום המחדל הפלילי (כ-1.9 מיליון ₪). היא טענה שחלקו של הנאשם בלעדי, נוכח העובדה שהוא היה בעל מניות יחיד בנאשמת ודירקטור בה, ושהנאשם ביצע את העבירות בשל בצע כסף. ב"כ המאשימה הפנתה למדיניות הענישה הנוהגת, אשר קוראת להחמרה בעונשם של מבצעי עבירות המס, שכן מדובר ב"מכת מדינה" שיש להילחם בה. על סמך פסיקה שהגישה, עתרה ב"כ המאשימה לקבוע מתחם עונש הולם הנע בין 18 ל-36 חודשי מאסר, לצד מאסר על תנאי וקנס כספי הנע בין 5% ל-10% מגובה המחדל הפלילי. את עונשו של הנאשם ביקשה התובעת למקם מעל תחתית המתחם לו עתרה, וזאת נוכח העובדה שהנאשם לא הסיר את המחדל, אף לא בחלקו. היא טענה שבהתאם לפסיקה בעבירות מס נסיבות אישיות של העבריין, כמו גם מצבו הכלכלי, נסוגים מפני האינטרס הציבורי שבהחמרת הענישה. על כן, ביקשה התובעת לדחות את המלצות שרות המבחן להטיל על הנאשם עונש מאסר לריצוי בעבודות שרות. לאור האמור לעיל, ביקשה ב"כ המאשימה לגזור על הנאשם 22 חודשי מאסר, קנס כספי בשיעור שבין 5%-10% מגובה המחדל הפלילי, מאסר על תנאי והתחייבות.
6. ב"כ הנאשם טען שמדובר באדם צעיר, כבן 25, בן זקונים למשפחה בת 8 נפשות, עומד לדין לראשונה בחייו, הוא ביצע את העבירות כשהיה מכור לאלכוהול ושיקול דעתו היה לקוי, העבירות נמשכו בין החודשים ינואר לאוגוסט 2019. בהיותו צעיר התנתק הנאשם ממשפחתו ואיבד שליטה על חייו, אך כעת הוא מיסד את עצמו, עובד ומסייע בפרנסת המשפחה. הוא נגמל מאלכוהול. שרות המבחן מציין שאין לנאשם דפוסים עבריינים מושרשים, ועל כן, מדובר באפיזודה בודדת בחייו, כך שאין סיכון שיחזור על מעשיו. נטען שהנאשם שיתף פעולה בחקירה, הודה במיוחס לו בהזדמנות הראשונה וחסך מזמנו של בית המשפט. נטען שאמנם הנאשם לא הסיר את המחדל הפלילי, שכן מתלושי השכר שהוגשו ונוכח החובות בהם הוא נתון עולה שהפרוטה אינה מצויה בכיסו, אך אין הדבר מצביע על אי נטילת אחריות ואי הבעת חרטה. נטען שעצם ההליך הפלילי היווה גורם מרתיע עבור הנאשם. עוד הפנה ב"כ הנאשם להמלצות שרות המבחן להטיל על הנאשם עונש מאסר לריצוי בעבודות שרות לצד צו מבחן, כאשר שליחתו של הנאשם למאסר מאחורי סורג ובריח לא תועיל לו ולא תועיל לחברה. לפיכך, עתר ב"כ הנאשם לאמץ את המלצות שרות המבחן ולגזור קנס כספי שיתחשב במצבו הכלכלי.
דיון והכרעה
7. העבירות שביצע הנאשם חמורות ומעשיו פגעו בשורה של ערכים חברתיים מוגנים, וביניהם: מניעת פגיעה בערך השוויון בנשיאה בנטל המס; מניעת פגיעה וגזל של הקופה הציבורית; מניעת פגיעה בעבודת רשויות המס להוציא שומת מס אמת בזמן אמת; מניעת פגיעה במעמדם של מסמכי חשבונות המוצאים על ידי עוסקים מורשים ובאמון שרשויות המס נותנות בהם; ועוד.
8. מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים, במקרה שלפניי, היתה גבוהה, ועל כך יעידו הנסיבות הקשורות בביצוע העבירות, כמפורט להלן -
א. היקף - הנאשם כלל בספרי הנהלת החשבונות של הנאשמת 49 חשבוניות פיקטיביות בסכום גבוה של כ-13.2 מיליון ₪.
ב. הסכום שנוכה שלא כדין - סכום מס התשומות הגלום בחשבוניות הפיקטיביות, אותו ניכה הנאשם בכזב, עמד על סכום גבוה של כ-1.9 מיליון ₪, וזהו הסכום שנגרע מהקופה הציבורית.
ג. מספר העוסקים - הנאשם עשה שימוש בחשבוניות פיקטיביות של 7 עוסקים מורשים, לצורך רישומן בספרי החשבונות של הנאשמת ולצורך ניכוי מס תשומות שלא כדין, וזאת ללא ידיעתם וללא רשותם, הכל כמפורט בנספחים א'-ז' לכתב האישום המתוקן.
ד. משך הזמן - הנאשם ביצע את העבירות על פני תקופה של 8 חודשים, ינואר-אוגוסט 2019.
ה. חלקו של הנאשם - חלקו של הנאשם בביצוע העבירות בלעדי, שכן מדובר בנאשם שהוא בעל מניות ודירקטור יחיד בנאשמת. יחד עם זאת, בסעיף 3 לחלק הכללי מצוין שהנאשם ביצע את העבירות יחד עם אחר שזהותו אינה ידועה למאשימה. אף אם אניח לטובת הנאשם שהוא אינו הנהנה העיקרי מפירות העבירות, וכי נוצל על ידי אחרים, הרי שהנאשם עצמו הודה בפני שרות המבחן שעבר את העבירות בשל בצע כסף ובתמורה ל"שכר" חודשי.
]וראה לענין זה: רע"פ 4791/08 כהן נ' מדינת ישראל (9.2.09) שם נקבע - "אף אם נקבל את טענת המבקש כי היה איש קש עבור אותו רבי אשר ניהל בפועל את החברה, אין זה ברור כלל וכלל כי יש בכך כדי להפחית מחומרת מעשיו. אדם המאפשר במודע כי יעשה בו שימוש כ"איש קש", היינו עומד בחזית העבירה על מנת שאליו תפנה האצבע המאשימה מה לו כי ילין על ש"תוכניתו "התגשמה?"].
9. מדיניות הענישה הנוהגת, כעולה מפסיקת בתי המשפט, קוראת להחמרה בענישת עברייני המס, זאת אף בשים לב שעבירות המס מבוצעות, לרוב, על ידי נאשמים "נורמטיביים", נעדרי עבר פלילי. ההחמרה בענישה מתבקשת אף נוכח העובדה שמדובר בעבירות קלות מאוד לביצוע, קשות מאוד לאיתור ולאכיפה, אשר פוגעות פגיעה אנושה בקופה הציבורית. משכך, נקבע שנסיבותיהם האישיות של הנאשמים נסוגות מפני האינטרס הציבורי שבהחמרת הענישה על מנת להרתיע את מבצעי העבירות ועבריינים בכוח (רע"פ 977/13 אודיז נ' מדינת ישראל (20.1.13); רע"פ512/04 אבו עבייד נ' מדינת ישראל פ"ד נח(4) 381) -
רע"פ 2533/21 נתיבים אספקת דלקים ושמנים בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל - רשות המיסים (28.4.21) - הרשעה לאחר שמיעת ראיות בריבוי עבירות של ניכוי מס תשומות ללא מסמך במטרה להתחמק או להשתמט מתשלום מס ערך מוסף בנסיבות מחמירות; ריבוי עבירות מרמה בניגוד לפקודת מס הכנסה; וביצוע פעולה במטרה להביא לכך שאדם אחר יתחמק מתשלום מס ערך מוסף; סכום המחדל כ-2.3 מיליון ₪; המחדל לא הוסר; נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 40-20 חודשי מאסר; על הנאשם, בעל עבר פלילי, נגזרו 24 חודשי מאסר.
רע"פ 372/17 ח'ורי נ' מדינת ישראל (18.1.17) - הרשעה לאחר ניהול הוכחות בעבירות של ניכוי מס תשומות ללא מסמך ומסירת דו"ח הכולל ידיעה כוזבת, לפי סעיף 117(ב) לחוק מס ערך מוסף; המס שנוכה עמד על סך של כ-1.2 מיליון ₪; על הנאשם הוטלו 12 חודשי מאסר לצד קנס כספי בסך 60,000 ₪; ערעור שהוגש נדחה וכך גם בקשת רשות ערעור.
רע"פ 5070/17 אבו חמיד נ' מדינת ישראל (4.7.17) - הרשעה על פי הודאה בניכוי מס תשומות שלא כדין; חשבוניות מ-14 עוסקים שונים; על פני תקופה של 3 שנים; סכום המחדל כ-2.5 מיליון ₪; המחדל לא הוסר; נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 48-18 חודשי מאסר; על הנאשם נגזרו 27 חודשי מאסר.
רע"פ 4149/16 אברהם נ' מדינת ישראל (23.10.18) - הרשעה על פי הודאה ב-305 עבירות בניגוד לסעיפים 117(ב)(7), 117(ב)(3), 117(ב)(8), 117(ב1) ו-117(א)(5) לחוק מע"מ - סכום המחדל כ-1.8 מיליון ₪; המחדל לא הוסר; נקבע מתחם עונש הולם הנע בין 40-20 חודשי מאסר; על הנאשם נגזרו 30 חודשי מאסר.
10. נוכח נסיבות ביצוע העבירות, כמפורט לעיל, מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים ומדיניות הענישה הנוהגת, אני קובע שמתחם העונש ההולם נע בין 15 ל-32 חודשי מאסר, לצד קנס כספי בשיעור של עשרות אלפי שקלים ומאסר על תנאי.
11. נוכח הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות, כמפורט להלן, החלטתי למקרם את עונשו של הנאשם מעל לתחתית מתחם העונש ההולם אותו קבעתי -
א. הנאשם הינו בחור צעיר, כבן 25.
ב. הנאשם נעדר עבר פלילי מכל סוג ומין שהוא, וזו לו הסתבכותו הראשונה עם החוק.
ג. בעת ביצוע העבירות היה הנאשם מכור לאלכוהול, וככל הנראה השימוש באלכוהול היווה את הגורם להסתבכותו בעבירות. הנאשם עבר גמילה פיזית בעצמו ושרות המבחן התרשם שהוא אינו זקוק למענה טיפולי בתחום ההתמכרויות.
ד. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה, נטל אחריות וחסך בזמן שיפוטי יקר.
ה. שרות המבחן התרשם מנאשם שאינו בעל דפוסים עבריינים מושרשים, אשר הסכים להשתלב בהליך טיפולי בו החל בחודש דצמבר 2022.
ו. נלקחו בחשבון מצבו הרפואי והכלכלי של הנאשם, כפי שעולה מהמסמכים שהוגשו על ידי ההגנה, כמו גם מצבו הבריאותי של אביו של הנאשם בו הוא תומך.
ז. מנגד, נלקחה בחשבון, לחומרא, העובדה שהנאשם לא הסיר את המחדל, ולמעשה, אף לא החל בהסרת המחדל ולא שילם מאום על חשבון המחדל הפלילי.
12. לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים:
נאשם 1
א. 18 חודשי מאסר בפועל.
הנאשם יתייצב לריצוי מאסרו ביום 30.3.23 שעה 10:00 בבית סוהר "הדרים" כשבידו תעודת זהות וגזר הדין. צו עיכוב היציאה מן הארץ שהוצא נגד הנאשם יעמוד בתוקפו עד להתייצבותו למאסר.
ב. 7 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו והתנאי שלא יעבור אחת העבירות בהן הורשע.
ג. קנס כספי בסך 50,000 ₪ או 90 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-50 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים, החל ביום 15.5.23. לא ישולם תשלום במועד - תעמוד כל היתרה לפרעון מיידי.
נאשמת 2
קנס סמלי בסך 500 ₪ אשר ישולם עד ולא יאוחר מיום 15.4.23.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום.
בשל שהותי בשבתון גזר הדין משומע על ידי סגן הנשיא, כב' השופט עמית פרייז.
ניתן היום, כ"ד שבט תשפ"ג, 15 פברואר 2023, בנוכחות ב"כ המאשימה, הנאשם ובא-כוחו.
