ת"פ 52340/09/20 – מדינת ישראל נגד מודול יזמות בע"מ,אנטון שיינין
בית משפט השלום בחיפה |
|
ת"פ 52340-09-20 מדינת ישראל נ' מודול יזמות בע"מ ואח' |
|
1
בפני |
כבוד השופט שלמה בנג'ו
|
|
בעניין: |
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל באמצעות מס הכנסה חיפה |
|
נגד
|
|
|
|
1.מודול יזמות בע"מ 2.אנטון שיינין באמצעות הסניגוריה הציבורית על ידי בא כוח עו"ד שלומי עובדיה |
גזר דין |
כתב האישום:
הנאשמים הורשעו על פי הודאתם בכתב האישום בשלוש עבירות של אי הגשת דו"ח במועד, לפי סעיף 216(4), וסעיף 224א לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א- 1961 (להלן: הפקודה). כמו כן, הורשע הנאשם 2 באישום נוסף, בשלוש עבירות, של אי הגשת דוח במועד, לפי סעיף 216(4) לפקודת מס הכנסה.
לפי עובדות האישום הראשון בכתב האישום, נאשמת מס' 1 הייתה בזמן ביצוע העבירות המיוחסות לה, חברה פרטית שנאגדה בישראל, ועיקר עיסוקה ייבוא ושיווק קוראי ספרים אלקטרוניים.
נאשם מס' 2 היה, בעת ביצוע העבירה, מנהל פעיל בנאשמת מס' 1.
בשנים הרלוונטיות לכתב האישום, הסתכמה הכנסתה של נאשמת מס' 1 בסכום של 1,448,850 ₪.
הנאשמים היו חייבים, בהתאם לסעיפים 131 ו-117 לפקודה להגיש דו"ח על הכנסות הנאשמת מס' 1 במועד הקבוע בסעיף 132 לפקודה.
הנאשמים, בלי סיבה מספקת, לא הגישו במועד את הדו"ח כנדרש על פי הפקודה והוראותיה, בגין שנות המס 2015, 2016 ו-2017.
לפי האישום השני, בשנת המס הרלוונטית לאישום זה היה הנאשם תושב ישראל אשר מלאו לו 18 שנה ו"בעל שליטה" בחברה, כמשמעותה בסעיף 32(9) לפקודה.
2
הנאשם בלי סיבה מספקת, לא הגיש במועד, כנדרש על פי הפקודה והוראותיה, את הדו"חות האישיים שלו, לשנות המס 2015, 2016, 2017.
ראיות לעונש:
המאשימה הגישה גיליון רישום פלילי של הנאשם (ת/1).
ההגנה הגישה תדפיסי הוצאה לפועל (נ/1); אישור שנתי למס הכנסה על תקבולי אבטלה מביטוח לאומי (נ/2); תלושי שכר של אשת הנאשם (נ/3); ודו"ח על הכנסות לשנת 2015 (נ/4).
טענות הצדדים:
המאשימה הדגישה בטיעוניה את נסיבות ביצוע העבירה, על כך שכתב האישום מייחס לנאשם 3 עבירות של אי הגשת מאזנים דוחות חברה ודוחות אישיים לשנים 2015 עד 2017, כאשר בשנים אלו, מחזורי העסקאות עמדו על 1.5 מיליון ₪. עוד נטען, כי המחדלים הוסרו באופן חלקי, הדוחות האישיים לשנת המס 2016 ו-2017 הוגשו, אך מאזני החברה והדוח האישי לשנת מס 2015, לא הוגשו.
המאשימה ביקשה לקבוע מתחם שנע בין מאסר על תנאי ועד 9 חודשי מאסר, וכן מאסר על תנאי וקנס מרתיע. לאור העובדה כי מרבית המחדלים לא הוסרו באופן מלא, ובשים לב למחזורי עסקאות החברה הנמוכים יחסית, עתרה המאשימה, בעניינו של הנאשם, לענישה באמצע מתחם הענישה המוצע, וכן עתרה להטלת קנס סמלי על הנאשמת, בשים לב לכך שהיא אינה חברה פעילה.
ההגנה פרשה את נסיבותיו האישיות של הנאשם, בן 43, נשוי עם ילדים קטינים הסמוכים על שולחנו. מצבו הכלכלי קשה; נמסר כי גם נגד הנאשם וגם נגד אשתו מתנהלים תיקי איחוד בהוצאה לפועל בחוב כולל של למעלה מ-800 אלף ₪; הנאשם מובטל ובשנים 2020-2021 מקבל קצבת אבטלה ואילו אשתו עובדת זמנית בחברת כוח אדם ומשתכרת בכ-2800 ₪.
3
עוד נטען כי המחדלים בתיק הוסרו באופן חלקי; הדוחות האישיים ל-2015, 2016 ו-2017 הוגשו. נטען כי הנאשם עשה כל שלאל ידו על מנת לנסות ולהסיר את המחדל. עוד נטען כי הנאשמת אינה פעילה כבר משנת 2017. כמו כן, נטען כי הנסיבות לכתב האישום הן הסתבכות כלכלית של החברה. עוד הפנתה ההגנה לכך שמדובר במחזורים זעומים, כחצי מיליון ₪ לשנת מס, ומכל מקום כל השנים הללו הסתכמו בהפסדים משמעותיים.
אשר לעברו הפלילי, נטען כי מדובר באותה פרשה, אותה הסתבכות של הנאשם בחברה ולכן אין לזקוף זאת לחובתו, משום שרשותה מיסים בחרה לפעול נגד הנאשם בשני צינורות נפרדים.
עוד נטען כי הנאשם הודה, בהזדמנות הראשונה, חסך מזמנו של בית המשפט ופעל כפי מיטב יכולתו להסרת המחדלים, ובכך יש לראות חרטה כנה ומלאה. בנסיבות אלה, ביקשה ההגנה להטיל על הנאשם עונש של מאסר מותנה וקנס ;בתשלומים שיהלמו את מצבו הכלכלי של הנאשם.
דבר הנאשם בטרם מתן גזר הדין:
הנאשם ביקש להדגיש כי לא ביצע את העבירות בכוונת זדון. עוד מסר כי קופת המדינה לא נפגעה, ההפסדים נגרמו רק לו. הנאשם מסר כי הוא מתחרט על המעשה ופועל על מנת לתקנו, אך מסיבותיהם הכלכליות העניין מתעכב. כיום יש מנהל חשבונות שאוסף את החומר, אותו יש לשחזר, ואין צפי כמה זמן זה ייקח. יצוין, כי מאז נשמעו הטיעונים לעונש, נדחה מתן גזר הדין, לפרק זמן ניכר, ועד היום לא הוסרו יתרת המחדלים.
דיון והכרעה עונשית:
ריבוי אירועים (סעיף 40יג לחוק העונשין):
למרות המועדים השונים של הגשת הדוחות, והעובדה כי לפי הפסיקה, ניתן להשקיף על אי הגשת הדוחות בשנים השונות כאירועים שונים, לא נטען לריבוי אירועים על ידי המדינה, ועל כן, בית המשפט יתייחס בגזר הדין לכלל האירועים, כאירוע אחד, לצורך קביעת מתחם העונש ההולם, וכן לצורך גזירת העונש בתוך המתחם.
הערך החברתי שנפגע ומידת הפגיעה בו (סעיף 40ג (א) לחוק העונשין):
אי הגשת דוחות מס הכנסה במועד, פוגעות בגביית מס תקינה, המושתת על דיווח תקין ומסודר של כלל הנישומים, וכן פוגעת בעיקרון השוויון בין נישומים שונים, לכך ישנן השלכות רוחביות, פיסקליות, בעלות פוטנציאל פגיעה בכלל הקופה הציבורית, ובהתנהלות מערכת הגבייה. מידת הפגיעה של הנאשמים בערכים מוגנים אלה, בשים לב להיקף המחזורים הינה נמוכה.
4
מדיניות הענישה (סעיף 40ג (א) לחוק העונשין):
הענישה הנוהגת, נגזרת ממספר דוחות המס שלא הוגשו, המשליך על סכום החוב שנוצר עקב המחדל. ככל שהנאשם מסיר את המחדלים, מגיש את הדוחות, וחושף את ההכנסה החייבת במס, נזקף הדבר לטובתו בגזירת העונש.
הפסיקה הנוהגת באי הגשת דוחות תקופתיים, נעה בין מאסר על תנאי וקנס, ועד למס' חודשי עבודות שירות (רע"פ 288/13 אלחלאויה נ' מדינת ישראל (2013); רע"פ 6167/11 ספקיורטי המוקד המרכזי בע"מ נ' מדינת ישראל (2012); עפ"ג (חיפה) 24721-12-14 מדינת ישראל נ' נחמני (2015); ת"פ (רחובות) 51997-07-13 מדינת ישראל נ' חיים זאודי (2015).
יחד עם זאת, כאשר מדובר באי הגשת דוחות במקום בו קיימים מחזורים גבוהים, והמחדל לא הוסר, מתחם העונש ההולם חמור יותר, נוכח שיעור המס המתחייב, והנזק הגדול יותר לקופת הציבור (רע"פ 2933/15 קאלה נ' מדינת ישראל (2015); רע"פ 253/19 ערן רייכטר נ' מדינת ישראל (2019); רע"פ 3120/14 רון נעים נ' מדינת ישראל (2014)).
עוד בהקשר זה, אפנה לעפ"ג 20603-09-13 תפארת הבשר והעוף נ' מדינת ישראל, שם אישר בית המשפט המחוזי 6 חודשי מאסר בפועל, בגין אי הגשת שני דוחות שנתיים, כאשר המחדלים הוסרו רק במהלך הערעור; עוד אפנה לת"פ 32096-08-16 מ"י - רשות המסים נ' א. ר. מובילי הנגב הצפוני בע"מ ואח' שם הטיל בית המשפט 12 חודשי מאסר בפועל בגין אי הגשת 3 מאזנים ו-4 דוחות אישיים, אשר הוגשו בסופו של דבר, ולמרות הסרת המחדלים, הוטל מאסר בפועל.
נסיבות שקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40ט לחוק העונשין):
בנדוננו, מדובר ב-6 עבירות של אי הגשת דוחות במועד.
בשנים הללו הסתכמו הכנסותיה של הנאשמת בסכום של 1,448,850 ₪. כאמור, מהיקפי המחזור העסקי נגזר המס השולי שיש לשלם למדינה, ולכך יש השלכה עונשית, נוכח הנזק שנגרם לקופת הציבור.
5
הנאשמים הסירו את המחדלים באופן חלקי בלבד. הדוחות האישיים, נשוא האישום השני, הוגשו. הדוחות נשוא האישום הראשון, לא הוגשו.
נלקחה בחשבון טענת הנאשם, כי ההסתבכות והקשיים הכלכליים הם שהובילו אותו לביצוע העבירה, וכי העבירה לא בוצעה מתוך זדון או בצע כסף.
מתחם העונש ההולם (סעיף 40ג (ב) לחוק העונשין):
מתחם העונש ההולם בנדוננו לנאשם, מנהל החברה, נע בין מאסר על תנאי ועד 9 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי מרתיע, וקנס.
על הנאשמת שאינה חברה פעילה, יוטל קנס סמלי בלבד.
חריגה ממתחם העונש ההולם לקולה או לחומרה (סעיפים 40ד ו-40ה לחוק העונשין):
אין תשתית ראייתית, המצדיקה חריגה לקולה או לחומרה, ממתחם העונש ההולם.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40יא לחוק העונשין):
הנאשם בן 43, נשוי ואב לשני ילדים קטינים הסמוכים על שולחנו.
על פי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, נראה כי מצבה הכלכלי של הנאשם ומשפחתו בכי רע. הנאשם ואשתו מצויים בחובות בהוצאה לפועל של למעלה מ-800 אלף ₪, הנאשם מובטל ומקבל קצבת אבטלה ואילו אשתו משתכרת ממשכורת זעומה של כ-2800 ₪.
הנאשם הודה וחסך מזמנו של בית המשפט.
הנאשמת התמוטטה כלכלית והיא אינה פעילה.
כאמור, המחדלים הוסרו באופן חלקי והנאשם פועל להמשך הסרתם.
עוד נתתי את הדעת לנסיבות שהובילו לקריסת עסקו של הנאשם וכן להפסדים העצומים שהנאשם טוען שספג.
6
לנאשם הרשעה אחת בעבירות מע"מ, נטען כי מדובר על אותה הסתבכות כלכלית של החברה, ולקחתי זאת בחשבון.
העונש המתאים (סעיף 40יד (2) לחוק העונשין):
בשים לב לערכים החברתיים שנפגעו עקב מעשיו של הנאשם, עוצמת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה, העובדה שמדובר ב-6 עבירות של אי הגשת דוחות, להסרת המחדלים באופן חלקי בלבד, מחזוריה הכספיים של החברה והשלכת נתון זה לגבי חבות המס והנזק הפוטנציאלי למדינה, בדגש על העובדה כי מדובר בשנים בהם הכנסותיה של החברה היו זעומות והנאשם סבל מהפסדים עצמיים עקב קריסה כלכלית של הנאשמת, לנסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שפורטו לעיל, תוך מתן דגש לעובדה כי מדובר בנאשם עם הרשעה אחת בגין אותה הסתבכות כלכלית, לאור כל אלה, סבורני כי יש להטיל על הנאשם עונש מאסר מתון שירוצה בעבודות שירות, לצד עונשים נלווים.
אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
הנאשם -
4 חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות בבית החולים רמב"ם בחיפה.
הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עבודות השירות ביום 17/8/21 בשעה 08:00 בפני הממונה על עבודות השירות, ביחידת "ברקאי" - עבודות שירות - שלוחת צפון - סמוך לבית הסוהר מגידו.
מובהר לנאשם כי מדובר בתנאי העסקה קפדניים המצריכים התייצבות רציפה, וכל חריגה מכללים אלו ו/או אי הישמעות להוראות הממונה על עבודות השירות, עלולה להוות עילה להפסקה מנהלית של עבודות השירות ולריצוי עונש המאסר בכליאה ממשית.
4 חודשי מאסר על תנאי לשלוש שנים והתנאי הוא שלא יעבור העבירות בהן הורשע ו/או כל עבירה על פקודת מס הכנסה מסוג פשע.
קנס 5000 ₪ או 50 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים. פיגור יעמיד את מלוא הקנס לפירעון מידי ויפעיל את צו המאסר שלצדו.
7
התחייבות בסך 10,000 ש"ח לשלוש שנים להימנע מביצוע העבירות בהן הורשע ו/או כל עבירה על פקודת מס הכנסה מסוג פשע.
הנאשמת -
קנס סמלי בסך 1 ש"ח הואיל ואינה פעילה עוד.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
המזכירות תמציא העתק גזר הדין לממונה על עבודות השירות.
ניתן היום, ה' אב תשפ"א, 14 יולי 2021, במעמד הצדדים.
