ת"פ 51682/01/21 – מדינת ישראל נגד פ.מ.ו. עבודות בנייה ופיתוח בע"מ,מוחמד פנדי
בית משפט השלום בחיפה |
|
ת"פ 51682-01-21 מדינת ישראל נ' פ.מ.ו. עבודות בנייה ופיתוח בע"מ ואח' |
|
1
בפני |
כבוד השופט שלמה בנג'ו
|
|
בעניין: |
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
1.פ.מ.ו. עבודות בנייה ופיתוח בע"מ 2.מוחמד פנדי באמצעות בא כוחו עו"ד תמים שיאהב |
גזר דין |
כתב האישום:
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום בעבירות של אי הגשת דו"ח במועד, עבירה לפי סעיף 216(4) וסעיף 224א לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה").
לפי עובדות כתב האישום, נאשמת מס' 1 הייתה, בזמן ביצוע העבירות המיוחסות לה, חברה פרטית שנרשמה ונתאגדה בישראל ועיקר עיסוקה בעבודות בנייה.
בשנת 2017 היו לנאשמת מס' 1 הכנסות בסכום של 4,784,943 ₪ לכל הפחות.
נאשם מס' 2 היה, בעת ביצוע העבירה, מנהל פעיל בנאשמת מס' 1.
הנאשמים היו חייבים, בהתאם לסעיפים 131 ו-117 לפקודה, להגיש דו"ח על הכנסות הנאשמת מס' 1 במועד הקבוע בסעיף 132 לפקודה.
הנאשמים, בלי סיבה מספקת, לא הגישו במועד את הדו"ח כנדרש על פי הפקודה והוראותיה, בגין שנת המס 2017
טענות הצדדים:
ב"כ המאשימה ציין כי המחדל לא הוסר, הודגשו הערכים החברתיים המוגנים והפגיעה הקשה בהם, נוכח מחזור הכנסותיה של הנאשמת 1.
2
בשים לב להיעדר הרשעות קודמות של הנאשם 2, עתרה המאשימה לקביעת מתחם ענישה לנאשם 2, שנע בין 4 חודשי מאסר בפועל ל-9 חודשי מאסר בפועל בעבודות שירות, לצד מאסר על תנאי. ואילו על החברה, הנאשמת 1, ביקשה להטיל קנס סמלי בהתאם לשיקול דעת בית המשפט, לאור העובדה שאינה פעילה.
ב"כ הנאשם ציין כי כתב האישום מונה עבירה אחת בלבד של אי הגשת דו"ח מס
הכנסה בשנת 2017. עוד נטען כי נעשו ניסיונות להגיש את הדו"ח, אך הדבר לא צלח
עקב חוסר בחומרים. עוד צוין כי הנאשם נעדר עבר פלילי, הודה בהזדמנות הראשונה, לקח
אחריות גם בחקירתו. כמו כן, הנאשמת 1 אינה פעילה.
אשר לנסיבותיו האישיות של הנאשם, נטען כי מדובר בנאשם צעיר בן 27, כאשר בעת ביצוע העבירה היה בן 24 ולא הבין את המשמעות וההשלכות של אי הגשת דו"ח לחברה. אשר למחזור ההכנסות, נטען כי בפועל הנזק שנגרם לקופת המדינה הוא למעשה 150,000-200,000 ₪. נטען כי הנאשם לכוד בין הפטיש לסדן, הוא מעוניין לשלם את החוב למס הכנסה אך אינו יכול להגיש את הדוח בצורה מלאה.
ב"כ הנאשם ציין כי הנאשם היה חלק מתקרית ירי וקיבל 4 יריות לתוך גופו, אחת בצוואר ושלוש בכף הרגל וברגל, בעקבות כך עבר ניתוחים וטיפולים. עוד נטען כי הנאשם מצוי במצב כלכלי קשה; ישנם 7 תיקי הוצאה לפועל פתוחים נגדו. הנאשם אינו יכול לעבוד בשל מצבו הרפואי כאמור. כמו כן, טענה ההגנה כי מאז העבירה חלפו 4 שנים, הנאשם אינו עצמאי יותר והחברה כאמור אינה פעילה עוד, כך שהיתכנות ביצוע עבירה על פקודת מס הכנסה פעם נוספת הינה מינימלית ביותר.
לאור האמור, עתרה ההגנה לקביעת מתחם ענישה הנע בין מאסר על תנאי ועד מספר חודשי עבודות שירות וביקשה להשית על הנאשם מאסר צופה פני עתיד.
דבר הנאשם בטרם מתן גזר הדין:
הנאשם מסר כי ניסה להגיש את הדו"ח ולא הצליח וכי ינסה שוב להגישו. עוד מסר כי היה הבעלים של החברה.
דיון והכרעה עונשית:
הערך החברתי שנפגע ומידת הפגיעה בו (סעיף 40ג (א) לחוק העונשין):
3
אי הגשת דוחות מס הכנסה במועד, פוגעות בגביית מס תקינה, המושתת על דיווח תקין ומסודר של כלל הנישומים, וכן פוגעת בעיקרון השוויון בין נישומים שונים, לכך ישנן השלכות רוחביות, פיסקליות, בעלות פוטנציאל פגיעה בכלל הקופה הציבורית, ובהתנהלות מערכת הגבייה. מידת הפגיעה של הנאשמים בערכים מוגנים אלה, בשים לב להיקף המחזורים הינה בינונית.
מדיניות הענישה (סעיף 40ג (א) לחוק העונשין):
הענישה הנוהגת, נגזרת ממספר דוחות המס שלא הוגשו, המשליך על סכום החוב שנוצר עקב המחדל. ככל שהנאשם מסיר את המחדלים, מגיש את הדוחות, וחושף את ההכנסה החייבת במס, נזקף הדבר לטובתו בגזירת העונש.
הפסיקה הנוהגת באי הגשת דוחות תקופתיים, נעה בין מאסר על תנאי וקנס, ועד למס' חודשי עבודות שירות (רע"פ 288/13 אלחלאויה נ' מדינת ישראל (2013); רע"פ 6167/11 ספקיורטי המוקד המרכזי בע"מ נ' מדינת ישראל (2012); עפ"ג (חיפה) 24721-12-14 מדינת ישראל נ' נחמני (2015); ת"פ (רחובות) 51997-07-13 מדינת ישראל נ' חיים זאודי (2015).
נסיבות שקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40ט לחוק העונשין):
המדובר בעבירה אחת הנוגעת לדו"ח משנת 2017. על פי כתב האישום סכום הכנסותיה של הנאשמת בשנה זו עמד על כ-4.8 מיליון ש"ח.
הנאשם 2 הוא המבצע הבלעדי של העבירה.
במעשיו ובאי הגשת הדו"ח, גרם הנאשם לנזק לקופת המדינה, בכך שלא שילם מס אמת כנדרש ממנו. כאמור, כפועל יוצא מהנזק שנגרם לקופת המדינה, פוגע הנאשם גם בכלכלת המדינה וכן בשוויון בין משלמי המיסים.
מידת הפגיעה של הנאשם בערכים החברתיים הינה ברף הבינוני.
מתחם העונש ההולם (סעיף 40ג (ב) לחוק העונשין):
מתחם העונש ההולם נקבע בעיקר על יסוד הנסיבות האופפות את ביצוע העבירה, ודרגת האשם שהפגין הנאשם, על מנת לשקף הלימה ראויה בין חומרת המעשה, בנסיבותיו, במידת האשם שהפגין הנאשם בעת ביצוע העבירה, לבין העונש לו ראוי הנאשם בגין מעשיו אלה.
4
מחד, מדובר באי הגשת דוח אחד לשנת 2017. מאידך, גובה ההכנסות של הנאשמת 1 עמד על כ-4.8 מיליון ₪, דבר המשליך על חבות המס והנזק שנגרם כתוצאה מהמחדל.
כמו כן, שקלתי את הסיבות שהביאו את הנאשם לביצוע העבירה, הקושי באיתור המסמכים.
בנסיבות המתוארות לעיל, ובשים לב למכלול הנתונים שבפני, לרבות מדיניות הענישה הנוהגת, ועמדת המאשימה לעונש, אני קובע כי מתחם הענישה במקרה דנן, נע בין מאסר מותנה ועד ל-9 חודשי מאסר בעבודות שירות וקנס הולם לנאשם, וקנס סמלי לנאשמת שאיננה פעילה עוד.
חריגה ממתחם העונש ההולם לקולה או לחומרה (סעיפים 40ד ו-40ה לחוק העונשין):
לא הונחה בפני בית המשפט תשתית ראייתית-שיקומית, שבכוחה לבסס חריגה לקולה ממתחם העונש ההולם. עם זאת, גם לא נמצא בסיס לחרוג ממתחם העונש ההולם לחומרה.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40יא לחוק העונשין):
מדובר בנאשם בן 28, נעדר עבר פלילי.
הנאשם הודה ולקח אחריות על מעשיו ובכך חסך זמן שיפוטי יקר.
לטענת הנאשם, הוא מצוי במצב כלכלי קשה, כאשר קיימים נגדו 7 תיקים פעילים בהוצאה לפועל, כאשר סך כל חובותיו עומד על כ-43 אלף ₪ (נספח ב').
הנאשם לא הסיר את המחדל.
עוד לקחתי בחשבון את מצבו הרפואי של הנאשם ואת העובדה כי הוא בהחלמה מפצעי ירי שספג במהלך תקרית ירי.
מאז ביצוע העבירה חלפו 4 שנים.
העונש המתאים (סעיף 40יד (2) לחוק העונשין):
5
העונש המתאים בנסיבות העניין, חייב לשקף את חומרת הנסיבות ומידת האשם שהפגין הנאשם באירוע, כמו כן את מכלול הנסיבות הקשורות לביצוע העבירה וכן חייב העונש המתאים להלום את יתר הנסיבות האישיות של הנאשם והכל כפי שפורט בהרחבה לעיל.
לאחר ששקלתי את מכלול הנסיבות, ובכלל זה, את העובדה שמדובר בעבירה אחת של אי הגשת דוח, את היקף ההכנסות לשנה נשוא הדו"ח, את מצבו הכלכלי והבריאותי של הנאשם, אי הסרת המחדל, העדר עבר פלילי, משך הזמן שעבר, מצאתי, ולא בלי היסוס, למקם את עונשו של הנאשם בתחתית מתחם עונש המאסר כשלצד רכי זה יוטל קנס הולם שישקף באופן מוחשי את חומרת העבירה.
אשר על כן, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים:
הנאשמת 1:
אני גוזר קנס סמלי של שקל אחד, הואיל ומדובר בחברה בפירוק.
הנאשם 2:
7 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים שהנאשם לא יעבור בתוך תקופה זו את העבירה בה הורשע בתיק זה ו/או לא יורשע בכל עבירה על פקודת מס הכנסה מסוג פשע.
קנס בסך של 20,000 ₪ או 200 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-20 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מ-1.11.21 ובכל 1 לחודש שלאחר מכן. פיגור יעמיד את מלוא הקנס לפירעון מידי ויפעיל את צו המאסר שלצדו.
התחייבות כספית בסך של 40,000 ₪ להימנע מביצוע העבירה בה הורשע הנאשם בתיק זה ו/או כל עבירה מסוג פשע על פקודת מס הכנסה לפרק זמן של 3 שנים מהיום.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
ניתן היום, י"ג חשוון תשפ"ב, 19 אוקטובר 2021, במעמד הצדדים.
