ת"פ 51336/10/21 – מדינת ישראל נגד ליהי חייטוב
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשמת |
ליהי חייטוב ע"י ב"כ עוה"ד יריב אבירם מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן בו הודתה הנאשמת
1. הנאשמת הורשעה על-פי הודאתה בכתב אישום מתוקן בביצוע עבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א)ו-(ג) רישא לפקודת הסמים, וכן בביצוע עבירת סחר בסמים, לפי סעיפים 13 ו-19א לפקודה. מהאישום הראשון עולה, כי ביום 10.10.2021 נתפסה הנאשמת בתוך רכב בו החזיקה קנביס במשקל 273.49 גרם נטו וחשיש במשקל 25.83 גרם נטו בחלוקה לשקיות כאשר הסם אוחסן במקומות שונים ברכב. בנוסף נתפסה כשבכליה 6,450 ₪ במזומן. מהאישום השני עולה, כי באותו יום ביצעה הנאשמת עסקת סמים מול נ"ל שהופנה אליה דרך יישומון "טלגרם", בכך שמכרה לנ"ל 5 גרם קנביס תמורת 300 ₪.
מהלך הדיון
2. הנאשמת נעצרה ביום האירוע 10.10.2021 ושוחררה למעצר בית מלא טרם קבלת תסקיר ביום 9.11.2021. ביום 16.1.2022 הודתה הנאשמת לפניי בכתב האישום המתוקן תוך שהוסכם על הקלה מסוימת בתנאי מעצר הבית שנקבעו לה. הנאשמת נשלחה לשירות המבחן לקבלת תסקיר, מבלי שהצדדים הגיעו להסכמה עונשית.
תסקיר שירות המבחן
3. מתסקיר שירות המבחן עולה, כי הנאשמת כבת 23, רווקה והתגוררה עם הוריה עוד טרם מעצרה ומעצר הבית. הנאשמת בת יחידה להוריה, אך יש לה אחים ואחיות למחצה מנישואיו הקודמים של אביה, עמם אין לה קשר. השירות תיאר נסיבות מורכבות עת התבגרה הנאשמת. היא סיימה 11 שנות לימוד ולאחר מכן שירתה שירות צבאי אותו סיימה בטרם עת על רקע רפואי. שירות המבחן עמד על מאפייני אישיותה של הנאשמת ומפאת צנעת הפרט לא אפרט מעבר לכך. לאחר שחרורה, עבדה הנאשמת בהוסטל לבוגרים עם אוטיזם, אך סיימה לעבוד במקום לאחר שזה הופרט ונסגר. כחודש טרם מעצרה נותרה ללא עבודה ונקלעה למצוקה כלכלית, שהייתה הרקע לביצוע העבירות. מעבר לכך יצוין כי ברקע הדברים שימוש הולך ומחמיר בקנבואידים על רקע מצוקה נפשית וחברתית. הנאשמת קיבלה אחריות למעשיה והביעה חרטה. בנוסף ,תיארה כחוויה קשה מאוד את מעצרה במשך חודש ימים מאחורי סורג ובריח, והשירות התרשם כי מדובר בחוויה מרתיעה ומפחיתת סיכון להישנות עבירות בעתיד. הנאשמת טענה, כי חדלה להשתמש בסמים ומכל מקום מסרה בדיקת שתן שנמצא נקיה משרידי סמים. כיום הנאשמת עובדת בתחום הנדל"ן, ויש לה שאיפות להקים עסק עצמאי בתחום. שירות המבחן מצא כי קיים פתח לטיפול בעניינה נוכח התובנות שהפיקה הנאשמת מכשלונה ומן ההליכים המשפטיים, ולכן המליץ להטיל עליה של"ץ בהיקף 340 שעות לביצוע בפרוייקט אקי"ם - אשכול דרום בתפקיד סיוע לצוות וחונכות. בנוסף הומלץ על הטלת צו מבחן שיבטיח שילוב הנאשמת בקבוצה טיפולית ומתן בדיקות שתן, וכן הומלץ על הטלת מאסר על-תנאי.
טיעוני הצדדים לעונשים
4. מחד גיסא, עתר ב"כ המאשימה להטלת עונש מאסר בפועל לתקופה מצטברת של 10 חודשים בהתחשב במתחמים להם טען, וכן ביקש להטיל ענישה נלווית. התובע לא סבר שמתקיימות הנסיבות לחריגה ממתחמי הענישה המקובלים לשיטתו. מאידך גיסא, עמד הסניגור על נסיבותיה האישיות של הנאשמת וביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם העונש ההולם
5. בבוא בית המשפט לגזור את הדין עליו לעשות כן לאחר שקבע את מתחם העונש ההולם על-פי עקרון ההלימה, הנגזר מן הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות המעשה ומידת אחריות הנאשמת וממדיניות הענישה הנוהגת.
6. אשר לערכים המוגנים - עבירות סחר בסמים פוגעות בביטחון הציבור, בשלומו ובבריאותו. יש בהן פוטנציאל לדרדור המוסר הציבורי ולהגברת ביצוע עבירות לצורך מימון ההתמכרות לסם, שלא לדבר על הנזקים הבריאותיים והחברתיים הנלווים לשימוש בסם. בענייננו, מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית-נמוכה.
7. אשר לנסיבות ביצוע העבירות - הנאשמת פעלה מתוך מניע כלכלי לסחור בסמים מול צרכנים שאינם מוכרים לה. היא נתפסה ברכב עם כמות גדולה יחסית של סם, וגם אם מדובר ב"סם קל", הסחר בו עדיין אסור, שלילי והרסני. הנאשמת הספיקה לבצע עסקה אחת ביום בו נתפסה ועל-סמך הכמות שנתפסה אצלה מחולקת, ניתן להסיק כי לא הייתה מפסיקה עד למיצוי המכירה. הנאשמת ידעה את הפסול שבמעשיה אך לא נמנעה מביצועם ולכן היא אחראית להם באופן מלא. בפועל נגרם נזק מצומצם. פוטנציאל הנזק ידוע.
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - בית המשפט העליון ציוונו להחמיר בעבירות סחר בסמים, אך קיימת הבחנה בין הנסיבות (לרבות מספר מקרי הסחר וסוג הסמים), ולכן מכך נגזרת מציאות ענישתית מגוונת.
א. רע"פ 2139/16 אברמס נ' מ"י (מיום 18.5.2016) - במקרה זה הנאשם סחר 3 פעמים בסמים מסוג חשיש במשקל כולל של 90 גרם תמורת כ-2,000 ₪. אושר מתחם שבין 8 ל-27 חודשי מאסר ועונש של 8 חודשי מאסר בפועל.
ב. רע"פ 5478/19 לוין נ' מ"י (מיום 25.8.2019) - במקרה זה דובר בריבוי מקרים של סחר בחשיש בטלגראס, לרבות מכירות לקטינים. אושר עונש של של"ץ בהיקף 200 שעות ומאסר מותנה.
ג. עפ"ג (חיפה) 53901-05-15 איטח נ' מ"י (מיום 20.7.2015) - במקרה זה הנאשמת סייעה לסחר במריחואנה בשלושה מקרים. אושר מתחם שבין 6 ל-18 חודשי מאסר ועונש של של"ץ ומאסר מותנה.
ד. עפ"ג (ירושלים) 10175-02-16 מ"י נ' דייני (מיום 14.6.2016) - במקרה זה הנאשם הדיח קטינים לעישון מריחואנה וכן סחר בסם במספר הזדמנויות. אושר מתחם שבין 5 ל-15 חודשי מאסר למקרי הסחר, וכן אושר עונש של מאסר בעבודות שירות בשל שיקולי שיקום.
ה. עפ"ג (ירושלים) 21958-07-16 שם טוב נ' מ"י (מיום 9.4.2018) - במקרה זה הנאשם, צעיר, מכר לקטינים סמים מסוג קנביס. אושר מתחם שבין 10 ל-30 חודשי מאסר והעונש הוקל מ-10 חודשי מאסר ל-6 חודשי מאסר בעבודות שירות בשל שיקולי שיקום.
9. מתחם העונש ההולם יעמוד על ימי מאסר או של"ץ נרחב של ייפול מ-300 שעות ועד ל-8 חודשי מאסר לכלל המעשים, שמתקיים ביניהם קשר הדוק נוכח מועד ביצוע העבירות ודרך הפעולה.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
10. הנאשמת ללא עבר פלילי, צעירה בתחילת שנותיה, שהוכיחה חריצות עד היום בתחום התעסוקה, קיבלה אחריות למעשיה ושמרה על התנאים המגבילים. היא שהתה במעצר ממש כחודש ימים, חוויה שהותירה בה חותם ,והביעה נכונות לטיפול. בדיקת שתן שמסרה נמצאה נקיה משרידי סמים.
המיקום במתחם העונש
11. נוכח מכלול השיקולים והנסיבות שמניתי, סברתי שניתן להטיל על הנאשמת עונש של של"ץ, צו מבחן, מאסר מותנה וקנס, וזאת בתחילת המתחם שקבעתי. זאת בהתחשב בכך שהנאשמת שהתה לראשונה בחייה במעצר ממש בן חודש ימים, עובדה שיש לתת לה משקל ניכר.
גזירת הדין
12. נוכח כל האמור, גוזר על הנאשמת את העונשים הבאים:
א. מאסר על תנאי של 6 חודשים, שלא לעבור כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים בתוך 3 שנים מהיום;
ב. מאסר על תנאי של חודשיים, שלא לעבור כל עבירת עוון לפי פקודת הסמים בתוך 3 שנים מהיום;
ג. של"ץ בהיקף 400 שעות שיבוצע בפיקוח שירות המבחן על-פי התוכנית שהוכנה על-ידו. השל"ץ יבוצע לא לפני ה-1.1.2023 בפרוייקט אקי"ם;
ד. קנס בסך 5,000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד 1.1.2023;
ה. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים בתוך שנתיים מהיום;
ו. צו מבחן לתקופה של 18 חודשים מהיום, בפיקוח שירות המבחן.
תשומת לב לכך שאי ביצוע צו המבחן או צו השל"ץ עלול להוביל להפקעתם ולגזירת העונש מחדש, לרבות הטלת מאסר בפועל.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
תשלומים ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול, וככל שקיימת יתרת זכות ולא קיים עיקול, ניתן להשיב ההפקדה למפקידים.
מורה על חילוט המוצגים וכן מורה על השמדת הסמים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"ו חשוון תשפ"ג, 20 נובמבר 2022, במעמד הצדדים.
