ת"פ 50998/12/18 – מדינת ישראל נגד פלוני
בית משפט השלום בפתח תקווה |
|
ת"פ 50998-12-18 מדינת ישראל נ' פלוני (עציר)
|
|
1
|
לפני כבוד השופט דרור קלייטמן |
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל |
||
נגד
|
|||
הנאשם |
פלוני
|
||
גזר דין |
רקע
1. הנאשם
הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן הכולל 5 אישומים של סחר
בסם בהתאם לסעיפים
2. האישום הראשון, מתאר כי, בתאריך 17.12.18, מכר הנאשם לאחר סם מסוכן מסוג קנאבוס במשקל 1.62 גרם, וזאת בתמורה לתשלום בסך 100 ₪. בנוסף למתואר, במהלך שנה עובר ליום 17.12.18, במספר רב של הזדמנויות שונות, הנאשם מכר לאחר סמים מסוכנים מסוג גראס, במשקל של 1 גרם, בתמורה לתשלום בסך 100 ₪.
3. האישום השני, מתאר כי, בתאריך 17.12.18 הגיעו שוטרים לביתו של הנאשם וזאת על מנת לבצע חיפוש על פי צו. במהלך החיפוש, נמצא הנאשם מחזיק בסמים מסוג קנאבוס במשקל: 99.87 גרם, 175.30 גרם, 292.81 גרם, 114.01 גרם, 194.13 גרם, 39.32 גרם. בנוסף לכך, נתפסו שני משקלים דיגיטליים וכסף מזומן בסך 19,900 ₪.
2
4. האישום השלישי, מתאר כי, במהלך חצי שנה עובר ליום 16.12.18 בכ-20 הזדמנויות מכר הנאשם לאחר סמים מסוכנים מסוג קנבוס, במשקל 1.01 לגרם, וזאת בתמורה לתשלום בסך 100 ₪. בנוסף, במהלך חצי שנה עובר ליום 16.12.18 בכ-20 הזדמנויות שונות, מכר הנאשם סם מסוכן גראס, במשקל 1 גרם, בתמורה לתשלום בסך 100 ₪.
5. האישום הרביעי, מתאר כי, בתאריך 13.12.18 מכר הנאשם לאחר סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של 1.05 גרם, וזאת בתמורה לתשלום בסך 100 ₪. בנוסף במהלך שנתיים עובר ליום 13.12.18, בכ-30 הזדמנויות שונות, מכר הנאשם לאחר סמים מסוכנים מסוג גראס, במשקל שבין חצי גרם לגרם, בתמורה לתשלום בסך 50-100 ₪.
6. האישום החמישי, מתאר כי, במהלך כ-3 חודשים עובר ליום 18.12.18 בתדירות של פעם בשבוע, מכר הנאשם לאחר סם מסוכן מסוג גראס במשקל של 1 גרם בתמורה לתשלום בסך 100 ₪.
7. האישום השישי, מתאר כי, במהלך שנה עד כחודשיים עובר ליום 18.12.18 בתדירות של פעמיים בחודש, מכר הנאשם לאחר סם מסוכן מסוג קנאביס במשקל של 1 גרם בתמורה לתשלום בסך 100 ₪.
תסקיר שירות המבחן
8. בהתאם למוסכם בין הצדדים נשלח הנאשם לשירות המבחן על מנת שיתקבל תסקיר בעניינו.
3
9. בתסקיר שהוגש לדיון שהתקיים בתאריך 14.7.19, מתאר שירות המבחן כי מדובר ברווק בן 55, סובל מבעיית התמכרות רבת שנים לסמים, סובל ממצב בריאותי בעייתי, מחלת עור (פסוריאזיס) ומחלה זיהומית של הכבד. התגייס לצבא בשנת 1982, שירת ביחידה קרבית והשתתף במלחמת לבנון הראשונה. עם תום המלחמה התקשה להסתגל למסגרת הצבאית, ריצה מאסר למשך חודש בגין סירוב פקודה ושוחרר מהצבא לאחר שירות של שנתיים. בשנים האחרונות עובד במרכז המיועד להורים של ילדים שלקו בסרטן, שם משמש כאב בית ופקיד קבלה. הנאשם תיאר כי ברקע לעבירות, קיימת מחלת עור ממנה סובל בה הוא מטפל באמצעות שמן שהוא מפיק מקנאבוס. מסר כי בשל הצורך לממן כמויות גדולות של הסם, החל למכור את הסם. כיום מעוניין לפעול לצורך קבלת רישיון קנאביס רפואי.
10. מעיון בגיליון רישומו הפלילי עולה כי לנאשם הרשעה אחת בגין עבירת סמים משנת 2017 ובשנת 2018 הוטל עליו עונש מע"ת למשך 3 חודשים שהינו בר הפעלה בתיק זה וקנס.
11. בשנת 1999 ערך טיפול גמילה באישפוזית "שביל החיים", שמר על ניקיון מסמים כשנה. משנת 2006 ועד היום מטופל בתחליף סם מסוג "סבוטקס". שירות המבחן התרשם מאדם המצוי בהידרדרות וטשטוש גבולות הולך וגובר סביב מעורבותו בתחום הסמים וכי ההליך המשפטי לא היווה עבורו גורם מרתיע ומרסן.
12. באשר לסיכוי לשיקום, שירות המבחן התרשם כי בשנים האחרונות הנאשם גילה מחויבות לעבודתו, מצליח לייצב את מצבו בעזרת שימוש בתחליף סם וכן ממוטיבציה שמביע בעיתוי זה לראשונה בחייו לעבור טיפול מעמיק לצורך גמילה מסמים. במכלול הנתונים, העריך שירות המבחן כי לא פחת הסיכון להישנות ביצוע עבירות נגד החוק.
13. המלצת שירות המבחן היא לענישה קונקרטית שתמחיש לנאשם את חומרת העבירות שביצע לצד שילובו בטיפול גמילה במסגרת שב"ס.
טיעוני הצדדים
1. ב"כ המאשימה, עו"ד שחר יערי, תיארה את העבירות בהן הורשע הנאשם והגישה לבית המשפט תמונות של המוצגים אשר נתפסו בחיפוש שנערך בביתו של הנאשם (ת/1).
2. היא טענה כי מדובר בנאשם שביצע את העבירות המתוארות למטרת בצע כסף והכל תוך התעלמות מהנזק הנגרם לסובבים אותו. היא סבורה כי מתחם הענישה לכל עבירת סחר נע בין 6-12 חודשי מאסר בפועל. היא מצביעה על הערכים המוגנים שנפגעו, בין היתר, פגיעה בבריאות הציבור. כמו כן, ציינה כי תיקון כתב האישום תוקן באופן משמעותי לקולא מאחר והנאשם הודה, חסך זמן שיפוטי יקר לרבות העדת עדים בתיק זה.
4
3. היא סקרה פסיקה בעבירות מעין אלו בהם מואשם הנאשם והצביעה על כך שנקבעו מתחמים שנעים בין 20 חודשי מאסר בפועל ועד 35 חודשי מאסר, היא סבורה כי מאחר ומדובר, בענייננו, באישומים בעלי מספר אירועים לרבות עשרות עסקאות, היא סבורה כי במידה ובית המשפט יחליט לקבוע מתחם אחד לכל כתב האישום צריך להתחיל ב- 24 חודשי מאסר ועד 35 חודשים.
4. באשר לנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה, הגישה לבית המשפט גיליון רישום הרשעות קודמות והצביעה על הרשעה קודמת מחודש נובמבר 2018, עבירה בגינה נידון למאסר מותנה של שלושה חודשים (ת/2).
5. לסיכום, עתרה לעונש מאסר בפועל של 24 חודשים, הפעלת מאסר על תנאי במצטבר לעונש שיוטל עליו בתיק זה, הטלת מאסר על תנאי, קנס משמעותי, פסילת רישיון רכב בפועל וכן פסילה על תנאי.
6. ב"כ הנאשם, עו"ד מירי כהן, פתחה טיעוניה בכך שביקשה מבית המשפט שלא למצות את הדין עם הנאשם ולנהוג בו במידת הרחמים. ציינה שלא מדובר בתיק הסוחר הקלאסי אשר מוכר כמויות גדולות, מדובר בנאשם שמכר בין גרם לחצי גרם לחמישה אנשים איתם היה לו היכרות מוקדמת.
7. ציינה כי מדובר בנאשם בן 55, התגייס לצה"ל, השתתף במלחמת לבנון הראשונה וזו נקודת המפנה שהביאה אותו לשימוש בסמים. יחד עם זאת, בשנת 1999, הנאשם עבר גמילה והחל משנת 2006 משתמש בתחליף סם, כאשר היום מנסה להפחית את המינון אותו צורך. כמו כן, מדובר בנאשם שהינו שחקן ותסריטאי במקצועו אולם בשנים האחרונות עובד כאב בית ופקיד קבלה בהוסטל המיועד להורים שילדיהם מאושפזים בבית חולים שניידר. עוד ציינה, כי סובל ממחלה זיהומית בכבד וממחלת עור קשה מאוד, כאשר הפנתה את תשומת ליבו של בית המשפט לעובדה שהנאשם התייצב לדיון עם רגליים חבושות, והגישה לבית המשפט צילומים המתעדים כיבים ברגליו (נ/4) וטענה כי אלו מסבים לו סבל רב. בהמשך, הפנתה לאמור בתסקיר שירות המבחן, שם שיתף הנאשם את קצינת המבחן בכך שאינו מעשן סמים אלא מפיק מהמריחואנה שמן רפואי ושם על פצעיו לצורך טיפול בעור.
5
8. באשר למתחם העונש, ב"כ הנאשם סבורה שיש לראות בכתב האישום כולו אירוע אחד המתאר שורה של מקרים דומים, נסיבות דומות והתנהלות אחת של אותה מסכת עבריינית. כמו כן, הגישה פסיקה וסברה כי בנסיבות אלו על מתחם הענישה לנוע בין מספר מועט של חודשי מאסר אשר יכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל, וביקשה למקם את הנאשם בתחתית המתחם. היא הפנתה לפסיקה בעבירות דומות וכן לפסקי דין בהם חרג בית המשפט ממתחם העונש ההולם משיקולי בריאות.
9. ב"כ הנאשם חתמה טיעוניה בבקשה להתחשב בגובה הקנס הואיל ואמו של הנאשם צפויה לשלם את הקנס עבור הנאשם. כל זאת מאחר והנאשם איבד את מקום עבודתו בעקבות התיק הפלילי, ואף בשל העובדה שנגנבו מדירתו כרטיסי אשראי שהיו בבעלותו.
10. הנאשם עצמו ביקש את רחמיו של בית המשפט וציין שלא יחזור על מעשיו. לדבריו עצם הגדרתו כסוחר סמים, הינו עונש מספיק עבורו. הנאשם הטיח ביקורת על שירות המבחן בכך שלדעתו אדם ששואל אותו מספר שאלות למשל "היכן ההורים שלך גדלו"? אין ביכולתו לתת תסקיר. עוד הוסיף ואמר כי גדל בשכונה עבריינית, היה נרקומן וציין כי מכר את הגראס לאנשים שהכיר.
דיון והכרעה
מתחם העונש
6
11. הערך החברתי אשר נפגע כתוצאה מהעבירות שבוצעו על ידי הנאשם הינו הגנה על הציבור מפני הנזקים הנגרמים על ידי המשתמשים בסמים. בעניין זה אמר בית המשפט העליון את דברו פעמים רבות, למשל ברע"פ 6373/06 מדינת ישראל נ' אלנשמי (6.9.06): " כאשר בעבירות סמים עסקינן, לא ניתן להתעלם מהחובה המוטלת עלינו כמערכת וכחברה להיאבק בנגע הסמים. פן חשוב של מאבק זה הינו הטלת עונשים מחמירים על מי שבוחרים לעסוק בסחר בסמים. הסחר בסמים מסוכנים הינו אמצעי קל ונוח לעשיית רווחים נכבדים. ענישתם של מי שסחרו בסמים מסוכנים צריכה ליתן מענה גם לפיתוי זה ובמילים אחרות- על מי אשר שוקל לשלוח ידו בסחר בסמים להעמיד לנגד עיניו לא רק את הפיתוי לשלשל לכיסו סכומי כסף נכבדים, אלא גם את הסיכון של שהיה ממושכת מאחורי סורג ובריח"
12.
בסעיף
13. בחינת העבירות בהן הורשע הנאשם מצביעה על כך כי למרות שמדובר בשורה של מעשים, אשר התבצעו לאורך תקופה ולמספר לקוחות שונים, הרי שהמעשים מתאפיינים בדמיון וחזרתיות וקיים ביניהם קשר ענייני הדוק ואשר על כן הם מהווים חלק מאותה תכנית עבריינית ויש לראותם כמסכת עבריינית אחת ולקבוע מתחם ענישה אחד לכללם.
14. בכלל הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לקחתי בחשבון כי מדובר בעבירות אשר בוצעו לאורך זמן ותוך תכנון מוקדם. המדובר במכירת סמים ל-5 אנשים שונים בעשרות הזדמנויות ולכך שאצל הנאשם נתפסה כמות סם במשקל הקרוב לקילוגרם, המפוזר בנקודות שונות ברחבי הבית וכן משקלים אלקטרוניים וכסף מזומן.
15. בבחינת מדיניות הענישה הנוהגת ניתן להצביע על מקרים דומים, לרבות אלו שהוצגו לי על ידי הצדדים, כמפורט להלן:
א. בת"פ 49401-08-15 משטרת ישראל שלוחת תביעות רמלה נ' יהל (22.5.16)הורשע הנאשם על פי הודאתו בסחר בסמים(ריבוי עבירות), בכך שמכר לשני קונים שונים ב-12 הזדמנויות סמים מסוכנים מסוג חשיש וקנבוס וכן החזיק סם לצריכה עצמית. נקבע כי מתחם הענישה נע מ-6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל-24 חודשי מאסר בפועל. על הנאשם נגזרו 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות.
7
ב. בת"פ 3869-07-15 מדינת ישראל נ' עמיאל ואח' (14.7.16) הורשע הנאשם 1 במסגרת הסדר טיעון בביצוע ששה אישומים בעבירות סחר בסם ואישום אחד בעבירה של החזקת סם לשימוש עצמי. התקבל בעניינו תסקיר חיובי ודובר בנאשם חסר כל עבר פלילי. נקבע מתחם ענישה של בין שנה לבין שנתיים וחצי מאסר בפועל ונגזרה עליו שנת מאסר בפועל לצד ענישה נלווית, בערעור שהוגש על גזר הדין, הוקל עונשו ל- 8 חודשי מאסר בפועל.
ג. בת"פ 26709-06-14 מדינת ישראל נ' ישראלוב (17.8.17) הורשע הנאשם על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירות סחר בסמים (3 אישומים). נקבע כי מתחם העונש נע מ-6 ועד ל-18 חודשי מאסר בפועל לכל אישום. על הנאשם נגזרו 11 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
ד. ת"פ 38621-08-17 מדינת ישראל נ' שרעבי (17.4.19) הורשע הנאשם על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירות סחר בסמים והחזקת סם שלא לצריכה עצמית (4 אישומים). נקבע כי מתחם העונש נע בין 20 ועד ל-35 חודשי מאסר בפועל. על הנאשם נגזרו 20 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
ה. ת"פ 50774-11-15 מדינת ישראל נ' אורסולה (2.4.17) הורשע הנאשם על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן המחזיק 13 אישומים. באישומים 1-2 הורשע בסחר בסמים מסוכנים (ריבוי עבירות), באישומים 3-11 הורשע בסחר בסמים מסוכנים, באישום 12 הורשע בהחזקת סמים לצריכה עצמית ובאישום 13 הורשע בגידול ייצור והכנת סמים מסוכנים בצוותא חדא. באשר למתחם הענישה, בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם לאישומים 1-11 הינו החל משישה חודשים ועד ל-24 חודשי מאסר בפועל. מתחם העונש באשר לאישום 12 הינו החל ממאסר על תנאי ועד 6 חודשי מאסר בפועל. מתחם העונש באשר לאישום 13 הינו החל מצו של"צ ועד 6 חודשי מאסר בפועל. על הנאשם נגזרו 6 חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בעבודות שירות וענישה נלווית.
8
ו. ת"פ 42745-02-13 מדינת ישראל נ' הולצמן (9.10.13) הנאשמים 1 ו- 2 הורשעו על פי הודאתם בכתב אישום מתוקן. נאשם מספר 1 הורשע בארבעה אישומים הכוללים שבע עבירות של סחר בסמים מסוכנים. נאשם מספר 2 הורשע בשמונה אישומים, הכוללים אחת עשרה עבירות של סחר בסמים מסוכנים ועבירה אחת של תיווך בעסקי סמים מסוכנים. נקבע כי מתחם העונש הראוי לכל אחד ממעשי העבירה שבוצעו הנאשמים נע בין מאסר אשר יכול וירוצה בעבודות שירות לבין 12 חודשי מאסר בפועל. על נאשם 1 נגזרו מאסר על תנאי למשך 6 חודשים , צו מבחן וענישה נלווית, וזאת מאחר ובית המשפט סבר כי מתקיימות נסיבות כבדות משקל לקולא המצדיקות חריגה מסוימת ממתחם הענישה. על נאשם 2 נגזרו 24 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
ז. לנוכח כל האמור לעיל אני קובע כי מתחם הענישה ההולם נע בין 12 ל-30 חודשי מאסר בפועל.
גזירת העונש
16. ב"כ הנאשם עתרה לכך שאסטה ממתחם הענישה לנוכח מצבו הבריאותי של הנאשם והסתמכה על פסק דינו של בית המשפט העליון בעניינו של אורי לופליאנסקי בע"פ 5669/14 שנדון כחלק מע"פ 4456/14 אביגדור קלנר נ' מדינת ישראל (29.12.15) וכן על פסיקה שניתנה בעקבותיו בת"פ 47713-05-12 מדינת ישראל נ' וקנין (30.4.19).
17. לאחר שבחנתי את טענותיה של ב"כ הנאשם ועיינתי במסמכים ובתמונות שהוצגו בפניי, הגעתי למסקנה כי מצבו הבריאותי של נאשם זה אינו מצדיק סטייה מהמתחם. בעניין לופליאנסקי נקבע כי הסטייה היא כתוצאה מכך שנשקפת לנאשם סכנת חיים אם ייכנס לכלא. גם בעניינו של וקנין נקבע כי מדובר בנסיבות רפואיות ייחודיות וכמעט נדירות של הנאשם. לא כך פני הדברים בעניינו של נאשם זה. מבלי להקל ראש בסבלו, הרי שבעיות רפואיות כדרך כלל אינן עילה לסטייה מהמתחם ובעיותיו של נאשם זה אינן בגדר החריג שנקבע.
9
18. בכלל הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, לקחתי בחשבון לחומרא את הרשעתו הקודמת של הנאשם בעבירה אשר ניתנה בסמוך מאד ואף תוך כדי ביצוע העבירות המיוחסות לנאשם בכתב אישום זה. כאשר מאסר על תנאי שהוטל עליו לא הרתיעו מלחזור על מעשיו. לקולא, שקלתי את מצבו הרפואי, את נטילת האחריות וחיסכון זמן שיפוטי, כמו כן את העובדה שמדובר באדם בן 55 שהרשעתו הראשונה היא מהשנה האחרונה. שירות המבחן אף ציין את מחויבותו לעבודתו ולטיפול באמו ואת העובדה כי הוא מצליח לייצב את מצבו בעזרת שימוש בתחליף סם ומביע לראשונה בחייו מוטיבציה לעבור טיפול מעמיק בגמילה מסמים.
19. לאחר ששקלתי את כל האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 17 חודשי מאסר בפועל.
ב. הפעלת מאסר על תנאי בן שלושה חודשים שהוטל עליו בת"פ 25676-02-18.
ג. העונשים שהוטלו על הנאשם בסעיפים א' וב' ירוצו במצטבר זה לזה כך שהנאשם יירצה מאסר בפועל בן 20 חודשים בניכוי ימי מעצרו.
ד. 6
חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור במשך שלש שנים מיום שחרורו ממאסרו, עבירה על
ה. 3
חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור במשך שלש שנים מיום שחרורו ממאסרו, עבירה על
ו. קנס בסך 5,000 ₪ או 25 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים, חודשיים שווים ורצופים כאשר הראשון בהם יהיה ב-15 לחודש הראשון לאחר שחרורו של הנאשם ממאסרו.
ז. פסילת רישיון נהיגה למשך שלושה חודשים מיום שחרורו מהכלא.
ח. פסילת
רישיון נהיגה על תנאי למשך 3 חודשים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור במשך שנתיים מיום
שחרורו מהכלא עבירה על
הנאשם מצהיר כי אין ולא היה ברשותו מעולם רישיון נהיגה.
ט. צו להשמדת הסמים והכלים שנתפסו.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום.
ניתן היום, ט"ו תמוז תשע"ט, 18 יולי 2019, במעמד ב"כ המאשימה: עו"ד נועה שיק, ב"כ הנאשם: עו"ד מירי כהן והנאשם
10
