ת"פ 50613/09/19 – מדינת ישראל נגד מחמוד זיאדה
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד מאיר לוברבאום תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מחמוד זיאדה ע"י ב"כ עוה"ד חיים הדיה |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שביום 12.10.2017, בחניון בית החולים "הדסה הר הצופים", נצפה הנאשם כשהוא נכנס לחניון עם רכבו מסוג "סובארו אימפרזה". לאחר מספר דקות, נצפה הנאשם כשהוא שובר חלון אחורי ימני ברכבו של המתלונן מסוג "סיאט איביזה". הנאשם שבר את חלון רכב המתלונן באמצעות אבן, הכניס את פלג גופו העליון לתוך הרכב וחיפש בתוכו. לאחר שלא מצא דבר, עזב הנאשם את רכב הסיאט, נכנס לרכבו וניסה לברוח מהמקום אך נעצר על ידי שוטרים שהיו במקום. הנאשם נהג ברכבו כאשר אין לו רישיון נהיגה. בגין מעשים אלה, הורשע הנאשם בעבירות של פריצה לרכב בכוונה לגנוב, לפי סעיף 413ו סיפא לחוק העונשין, תשל"ז - 1977 (חוק העונשין) ובעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה - מעולם לא הוציא, לפי סעיף 10 א לפקודת התעבורה נ"ח, תשכ"א - 1961.
מהלך הדיון
ביום 19.7.2020, הגיעו הצדדים להסדר, לפיו הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן ונשלח לבחינת התאמה לבית משפט קהילתי. הנאשם אכן השתלב בתכנית, תחילה בהצלחה ותוך שיתוף פעולה, אך ביום 25.1.2021, הודיע סנגורו כי בשל בעיות כלכליות, הנאשם לא יוכל לעמוד בטיפול אינטנסיבי, לכן ביקש לשלוח את הנאשם לשירות המבחן לצורך הגשת תסקיר לעונש ולממונה לעבודות שירות.
2
תסקירי שירות המבחן
כאמור, בתחילה שולב הנאשם בבית המשפט הקהילתי מתוך תקווה שיוכל להשתלב בטיפול בתחום הגמילה מסמים והאלכוהול. אלא שבסופו של דבר, בשל נסיבותיו האישיות, לא הצליח הנאשם להתמיד במסגרת זו והתיק חזר אלי. במסגרת התסקירים שהוגשו לפניי, עולה כי הנאשם כבן 27, הוא סיים 10 שנות לימוד והתמודד עם תנאים חברתיים כלכליים לא קלים. הוא החל שימוש לרעה בסמים ואלכוהול בהיותו כבן עשרים והתקשה להתמודד עם הפסקת השימוש בהם. הנאשם מסר בדיקות שתן באורח סדיר. בשני מועדים שונים ורחוקים נמצאו שתי בדיקות, אחת חיובית להירואין ואחרת חיובית לקוקאין, כשהנאשם מכחיש את השימוש בחומרים אלו. שירות המבחן ניסה לגייס את הנאשם לטיפול אך נוכח מאפייני אישיותו, ותחושתו כי נמצא בתקופת התייצבות מבחינת אי-שימוש בסמים והשתלבות בעבודה, לא סבר הנאשם כי הוא זקוק לטיפול. לכן, לא בא שירות המבחן בהמלצה בהקשר זה. בתחום התעסוקה, מאז חודש מרץ 2021 עובד הנאשם בתחום השיש ושומר על יציבות תעסוקתית. שירות המבחן מעריך, כי מדובר בעוגן משמעותי בתהליך שיקומו, והמליץ שלא לפגוע ברכיב זה בחייו של הנאשם. לפיכך, המליץ שירות המבחן על הטלת 200 שעות של"ץ במתנ"ס א-טור, צו מבחן וענישה צופה פני עתיד.
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם כשיר לעבודות שירות ב"מינהל קהילתי תלפיות".
ראיות לעונש
לנאשם רישום פלילי בודד בעבירת החזקת סם לצריכה עצמית משנת 2019 (עבירה משנת 2018).
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טען למתחם ענישה שבין ארבעה לעשרה חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות וענישה נלווית.
מאידך, הסניגור ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן נוכח נסיבותיו של הנאשם ומאמצי השיקום שעבר.
3
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - עבירות רכוש פוגעות בקניינו ובפרטיותו של האדם וכן בתחושת הביטחון שלו, ונהיגה ללא רישיון מסכנת את ציבור המשתמשים בדרך.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מדובר בעבירה מתכוננת לצד ניצול הזדמנות, תוך שהנאשם ניסה להימלט מהשוטרים, כך שלמעשה, יכול היה להפסיק את מעשיו בכל נקודה אך לא עשה כן. הנאשם אחראי למעשים, אך נדמה כי הם קשורים בטבורם לבעיית ההתמכרות שלו.
מדיניות הענישה הנוהגת - על דרך הכלל העונשים בגין עבירות בהן הורשע הנאשם נעים בין מאסר קצר שיכול וירוצו בעבודות שירות לבין עונשי מאסר בפועל של מספר חודשים בודדים ועד שנת מאסר. ברע"פ 1052/17 ג'יברין נ' מ"י (מיום 12.3.2017) אושר מתחם ענישה שבין מספר חודשים לרבות בעבודות שירות ועד לכ-12 חודשי מאסר בנסיבות של גניבת רכב, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח.בע"פ 736-09-12 מ"י נ' מסרי (מיום 30.10.2013) התקבל ערעור על קולת העונש בגין 5 עבירות פריצה לרכב ו - 3 עבירות של גניבה, כך שהוחמר עונשו של הנאשם מ - 18 חודשי מאסר על תנאי ל - 14 חודשי מאסר בפועל. בת"פ 40676-12-10 מ"ינ' בראנס (מיום 26.11.2013), נאש 1 נידון למאסר מותנה בן 10 חודשים בגין 2 עבירות של התפרצות לרכב וגניבה ממנו.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה הענישה לו עתר התובע נכון ויש לאמצו - בין 4 ל-10 חודשי מאסר.
4
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם קיבל אחריות למעשיו ועברו הפלילי אינו מכביד (שימוש עצמי בסמים משנת 2018), ובמהלך תקופת הדיון לא נפתחו לו תיקים חדשים. הנאשם בסוף שנות העשרים לחייו, שלאורך חייו התקשה לשמור על יציבות. אלא שבשנה האחרונה הוא עובד באופן סדיר ושומר על יציבות באותו מקום עבודה, הוא הצליח לקבל רישיון נהיגה לאחר מאמצים לא מעטים, ומרבית בדיקות השתן שמסר היו נקיות מסמים למעט שתיים במרווחי זמן גדולים, שנמצאו חיוביות להירואין וקוקאין. לטענת הנאשם, הוא מצליח לשמור על ניקיון מסמים והימנעות מאלכוהול בכוחות עצמו. בשל מאפייני אישיותו, הנאשם לא השתלב בטיפול ולכן שירות המבחן לא בא בהמלצה בהקשר זה. שירות המבחן עמד על חשיבות השמירה על מקום עבודתו של הנאשם המהווה עבורו עוגן משמעותי ועיקרי במגמת ההתייצבות שלו. לכן סבר השירות, כי שליחתו למאסר בפועל או בעבודות שירות, עלול לפגוע במקור פרנסתו זה ולפגוע אנושות בשיקומו.
המיקום במתחם וסטיה מטעמי שיקום - אלמלא שיקולי שיקום, היה מקום להטיל על הנאשם עונש מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות עד לאמצע המתחם. אלא שסברתי שניתן לסטות ממתחם הענישה ולהטיל על הנאשם עונש של של"ץ נרחב, מאסר על-תנאי משמעותי ורכיב כספי משמעותי יחד עם מבחן, באופן שימשיך להרתיע את הנאשם ויהא מתאים גם ביחס לעקרון ההלימה. נכון הוא, שדרכו של הנאשם בשיקום אינה דרך המלך בה אנו מורגלים, ואולם בהתאם לעקרון "חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה" (משלי, כ"ב, ו'), סברתי שמתן אפשרות לנאשם להמשיך לעבוד, תחת חיובו במסירת בדיקות שתן אחת לשבועיים במסגרת צו מבחן, שהפרתו עלולה להוביל להטלת עונש לרבות מאסר, תהא הדרך הנכונה שתאזן בין האינטרס הפרטי לזה הציבורי. הנאשם הוכיח יכולת להשתקם ויש לאפשר לו לשמור על יכולת זו מבלי לדרדרו חזרה לפשיעה.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 400 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו החל מיום 27.3.2022 במתנ"ס א-טור בירושלים על-פי התוכנית שהכין שירות המבחן ובפיקוחו. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות אפשרות של הטלת מאסר בפועל;
ב. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת רכוש כלפי רכב, בתוך שנתיים מהיום;
5
ג. 3 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה של נהיגה ללא רישיון או ללא ביטוח בתוקף בתוך שנתיים מהיום;
ד. קנס בסך 2,000 ₪, או 8 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ב-10 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש החל מיום 1.3.2022. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. מורה על קיזוז הקנס מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
ה. צו מבחן לתקופה של 18 חודשים מהיום. במהלך תקופה זו הנאשם מחויב בשיתוף פעולה עם שירות המבחן, לרבות מתן בדיקות שתן אחת לשבועיים, כאשר מובהר כי הפרת הצו תוכל להביא לפתיחה מחודשת של המשפט וגזירת עונשו של הנאשם, לרבות עונש מאסר.
ו. פיצוי למתלונן ע"ת 1 בסך 1,000 ₪. הפיצוי ישולם ב-5 תשלומים החל מיום 1.3.2022, וב-1 לכל חודש רציף ועוקב. אי עמידה בתשלום מי מהתשלומים תביא לפירעון מיידי של הפיצוי ולתוספת הפרשי הצמדה וריבית פיגורים כחוק. מורה על קיזוז הפיצוי מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
ז. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור עבירת רכוש כלפי רכב ונהיגה ללא רישיון או ללא ביטוח, במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
מורה על השמדת המוצגים.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ו' אדר א' תשפ"ב, 07 פברואר 2022, במעמד הצדדים.
