ת"פ 49333/08/21 – מדינת ישראל נגד מוחמד נתשה
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ פקד דוד כהן, מתמחה מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
מוחמד נתשה ע"י ב"כ עוה"ד אכרם אבו לבדה מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירה של הסעת שב"ח בנסיבות מחמירות (3 או יותר שב"חים), לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952. מעובדות כתב האישום עולה כי הנאשם הסיע ביום 4.12.2020 סמוך לכביש המנהרות 3 תושבי האזור שהיו ללא אישור שהיה בישראל כדין.
מהלך הדיון
2. הנאשם הודה בכתב אישום מתוקן, מבלי שהצדדים הגיעו להסכמה עונשית. הוסכם על שליחת הנאשם לשירות המבחן לקבלת תסקיר נוכח חובת תסקיר, והסניגור ביקש לבחון את שאלת ביטול הרשעתו, בקשה שחזר בו ממנה בשלב הטיעונים לעונש.
תסקיר שירות המבחן
3. מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי מדובר בצעיר כבן 21 רווק, העובד כיום ומאז שנת 2018 כחשמלאי שכיר, ושואף ללמוד תחום זה באופן מסודר. הנאשם סיים 11 שנות לימוד ומאז עובד כאמור. הנאשם קיבל אחריות למעשים וציין כי טעה כשהסכים לקחת "טרמפ" אנשים שלא הכיר, אך לא העלה על דעתו כי מדובר בשב"חים. הוא מסר כי היה בדרכו לחברתו בבאר שבע אך התקשה לפרט בהקשר זה. שירות המבחן התרשם מאדם שאינו מרבה לשתף, ולא ירד לעומק בעייתיות שבהתנהגותו. שירות המבחן נטל שתי בדיקות שתן מהנאשם שאחת נמצאה חיובית לקנביס. הנאשם שלל בעיית שימוש לרעה בחומרים משני תודעה. שירות המבחן הציע לנאשם להשתתף בסדנה בתחום הנהיגה הבטוחה, אך זה אמר שאינו פנוי לכך בשל השתתפותו בקורס נהיגה מונעת ועבודתו, ובין היתר מסר כי הוא מצוי בחובות רבים בעקבות תאונה בה היה מעורב כשלא היה מבוטח. שירות המבחן ציין, כי לנאשם הרשעות מרובות מתחום התעבורה. השירות לא בא בהמלצה טיפולית וגם סבר שאין חשש ממשי לפגיעה בנאשם כתוצאה מהרשעתו, וסבר שיש מקום להטיל עליו ענישה בדרך של עבודות שירות.
טיעונים לעונש
4. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. ב"כ המאשימה עתר למתחם שבין 6 ל-12 חודשי מאסר ולהטלת מאסר בעבודות שירות בתחתית המתחם, וענישה נלווית ורבות חיוב בקנס ע"פ חוק. מאידך, הסניגור סבר כי ניתן לסיים את ההליכים במאסר מותנה וענישה נלווית.
קביעת מתחם הענישה
5. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
6. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של ביטחון המדינה וריבונותה. מציאות הביטחון בישראל מלמדת שלעתים מזדמנות מבצעים תושבי האזור פיגועים בישראל, ועל כן חשובה עד מאוד מלאכת ניטור כניסתם למדינה. הנאשם פגע בערכים המוגנים במידה בינונית נמוכה.
7. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: הנאשם פעל ללא שיקול דעת ותוך עצימת עיניים, שכן אסף את הנוסעים באזור מחסום, ועל-כן מדובר בהיתממות כשנטען שלא חשב שהיה עליו לבדוק את הנוסעים. הנאשם אחראי למעשיו באופן בלעדי, ופוטנציאל הנזק מהם עלול היה להיות משמעותי אלמלא נתפס בכף עם השב"חים אותם לא הכיר קודם לכן. גם אם אין מדובר בעבירה מתוכננת, ובהסעה ללא תמורה וברצון כן של הנאשם לסייע לנוסע בדרך ולקחתו למחוץ חפצו, נסיבות העניין חייבו אותו לבדוק כהוגן את הנוסעים, לוּ הפעיל את קול ההיגיון.
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה בנסיבות דומות מלמדת על טווח עונשי רחב המוטל על נאשמים.
א. רע"פ 4062/17 קואעין נ' מ"י (מיום 19.6.2017) - הנאשם הסיע 5 שב"חים ללא תמורה. אושר מתחם שבין עבודות שירות ועד חודשים ספורים ועונש של 5 חודשי מאסר בפועל, אשר הוחמר בערכאת הערעור בשל קיומו של מאסר מותנה.
ב. רע"פ 2057/19 מרזוק נ' מ"י (מיום 21.3.2019) - הנאשם הורשע בהעסקה ובהסעה של 5 שב"חים בקו התפר במשך תקופה. אושר מתחם שבין מאסר מותנה ל-8 חודשי מאסר ועונש של 5 חודשי עבודות שירות במקום של"ץ שהוטל בערכאה ראשונה.
ג. רע"פ 5094/20 זנאדה נ' מ"י (מיום 30.7.2020) - הנאשם הסיע 2 שב"חים אותם הסתיר ברכבו וניסה להכניסם לישראל. אושר מתחם שבין מס' חודשי מאסר ועד 7 חודשים. התיק הסתיים ב-60 ימי מאסר בפועל.
9. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על ימי מאסר על-תנאי או של"ץ או שניהם ועד ל-6 חודשי מאסר וענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
10. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בנאשם שהודה וחסך מזמנו של בית המשפט שאין לו עבר פלילי. התסקיר מגלה תמונה מורכבת יותר, אך אינני שותף למסקנת שירות המבחן בנסיבות העניין, שכן העבירה לא בוצעה ממניע עברייני אלא מחוסר שיקול דעת, ואין מקום לייחס לחובת הנאשם את עמדתו שהובעה בפני שירות המבחן.
המיקום במתחם
11. נוכח האמור, יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם.
גזירת הדין
12. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ב. קנס בסך 5,000 ₪, או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 15.2.2023 ובכל 15 בחודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
ג. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ט"ו טבת תשפ"ג, 08 ינואר 2023, במעמד הצדדים.
