ת"פ 4801/04/22 – מדינת ישראל נגד עבד אלכרים שולי
ת"פ 4801-04-22 מדינת ישראל נ' שולי(עציר)
|
|
1
כבוד סגן הנשיא ירון מינטקביץ
|
||
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י עו"ד ספיר מרדכי |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
עבד אלכרים שולי ע"י עו"ד נאיל זחאלקה |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
הנאשם הורשע על פי הודאתו בארבע עבירות של הסתה לטרור ועבירה אחת של גילוי הזדהות עם ארגון טרור. ואלו הן עובדות האישום:
הנאשם ניהל חשבון ברשת האינסטגרם, ובתקופה הסמוכה לתחילת שנת 2022 היו לו כ- 700 עוקבים.
ביום 10.5.21, למחרת תחילת מבצע "שומר חומות", במהלכו היו התפרעויות המוניות ברחבי הארץ, העלה הנאשם לחשבונו סרטון ובו נראו התפרעויות שכללו ידוי בקבוקי תבערה ואבנים. לסרטון נלווה שיר בערבית, אשר בין היתר כלל קריאות לנקמה בכובש (קרי, מדינת ישראל) וקריאות להכות, להפגיז ולשגר, למען מסגד אלאקצא. הסרטון זכה ל-170 צפיות.
ביום 21.11.21 פעיל של ארגון החמאס ביצע פיגוע בעיר העתיקה בירושלים, במהלכו הוא רצח אזרח ופצע שני אזרחים ושני שוטרים. ארגון החמאס נטל אחריות לפיגוע זה. למחרת היום, פרסם הנאשם בחשבונו סרטון ובו נראים חמושים שלראשיהם סרטים ירוקים שעל חלקם סמל של הזרוע הצבאית של החמאס וברקע דגלי חמאס. מתחת התמונה נכתב בערבית "אתם משפחת אנשי הכבוד, הג'האד שלכם" וברקע התנגן שיר, שבין מילותיו קריאה לאחרים להיות שהידים. הנאשם צרף לסרטון כיתוב בו קרא לאחרים לפרסמו בחשבונותיהם. הסרטון זכה לכ-240 צפיות.
ביום 27.3.22 ביצעו שני תושבי העיר אום אלפחם פיגוע ירי בעיר חדרה, במהלכו רצחו שני שוטרי מג"ב ופצעו חמישה. בו ביום העלה הנאשם לחשבונו צילום מסך של דיווח על הפיגוע ועליו כיתוב בערבית "תגידו משהו בעקבות הבשורה המשמחת".
באותו יום (27.3.22) העלה הנאשם לחשבונו תמונה נוספת של אותו פיגוע ובו שמותיהם של שני המפגעים, אשר כונו "שהידים של פלסטין" לצד סמליל של סמל הניצחון ותמונה של אחד המפגעים בה כונה "שהיד" לצד סמליל של סמל הניצחון.
2
כמו כן הנאשם העלה לחשבונו תמונה של סכין ועליה הכיתוב "באר שבע", וזאת בעקבות פיגוע דקירה אשר בוצע בבאר שבע ביום 22.3.22 ובו נרצחו ארבעה אנשים, תמונה של רובה ועליו הכיתוב "חדרה", ושני סימני שאלה ועליהם הכיתוב "ירושלים". מעל התמונות נכתב בערבית "בעזרת אללה בקרוב".
שלושת הצילומים הועלו באופן שהם נמחקו מעצמם לאחר 24 שעות.
הודאת הנאשם באה במסגרתו של הסדר דיוני, אשר כלל תיקונים בכתב האישום, ללא הסכמה עונשית.
טיעוני הצדדים
ב"כ המאשימה עמדה על נסיבות ביצוע העבירה והפגיעה בערכים המוגנים. בטיעוניה הפנתה לכך שהעבירה בוצעה בתקופה רוויית פיגועים וחלק מפרסומי הנאשם זכו לתהודה רחבה. לשיטתה, למרות שלא ניתן לקשור כי פרסומי הנאשם הובילו לביצוע מעשי אלימות הרי שהפוטנציאל הגלום בהם משול להצתת שריפה. לאור אלה, בקשה לקבוע מתחם עונש הולם של 7-20 חודשי מאסר. ביחס למיקום הנאשם במתחם טענה, כי לאור האמור בתסקיר המבחן ולאור עברו הפלילי אין למקם את הנאשם בתחתית המתחם ועתרה להשית על הנאשם עונש של 10 חודשי מאסר, שיצטבר לכל עונש אחר לצד ענישה נלווית.
ב"כ הנאשם טען, כי תדירות הפרסומים הייתה דלה והמסרים שלהם לא נמצאים ברף החומרה הגבוה. עוד הפנה לגילו הצעיר של הנאשם וטען שהמעשים לא בוצעו על רק אידאולוגי. לשיטת הסנגור, מתחם העונש ההולם מתחיל בשלושה חודשי מאסר בפועל. ביחס לעונש הראוי טען, כי הרשעתו הקודמת של הנאשם אינה רלוונטית, ובשל גילו הצעיר והסיכונים הטמונים במאסר ביקש להסתפק בימי מעצרו של הנאשם.
ב"כ הצדדים הגישו פסיקה לתמיכה בטיעוניהם.
הנאשם מסר כי הוא מתנצל על מעשיו וכי עשה טעות.
מתחם העונש ההולם
הנאשם העלה לחשבונו חמישה כיתובים - האחד כלל הבעת תמיכה בארגון החמאס, יום למחרת פיגוע רצחני שביצע חבר הארגון, שניים כללו תמיכה בפיגוע רצחני ביום בו בוצע, האחד קרא לבצע פיגוע בירושלים והאחד קרא להכות, להפציץ ולשגר למען אלאקצא.
3
הנאשם הסית לאלימות ולטרור והביע תמיכה בארגון טרור ויש בכך כדי להוות פגיעה מובהקת בערך השמירה על בטחון הציבור ובשלומו. רשתות חברתיות הן כיום דרך מקובלת לתקשורת והבעת דעות, אך שימוש בהן לצורך הסתה לאלימות וטרור ותמיכה בביצוע פיגועים הוא דבר נפיץ, שכן הוא יוצר אווירה המהווה קרקע פוריה לצמיחתן של פעולות טרור - ובמיוחד הדברים אמורים כאשר מדובר בתקופה מתוחה בה בוצעו פיגועי טרור רבים. משכך, קיים חשש ממשי כי מי שנחשף לפרסומים אלו הוסת על ידי הנאשם לבצע פעולות אלימות ומעשי טרור.
מתחם העונש ההולם בעבירות אלה נקבע בהתאם להיקף ההסתה, מובהקותה והיקף הנחשפים אליה, אך על דרך הכלל הוא כולל רכיב של מאסר בפועל, לריצוי ממש. ר' למשל עפ"ג (י-ם) 35557-03-17 זגארי (12.7.17), שם נפסק:
הפסיקה העדכנית שניתנה לאחרונה במקרים הנוגעים לעבירות של הסתה לאלימות או לטרור בשל פרסומים ברשת הפייסבוק שביצעו נאשמים צעירים, שאינם אנשי ציבור, קובעת מתחם ענישה הנע בין 5 ל - 25 חודשי מאסר בפועל, בהתחשב בכמות הפרסומים ותדירותם, תוכנם, פוטנציאל התפוצה שלהם והתקופה בה הם פורסמו.
ר' גם ת"פ (מחוזי י-ם) 4001-05-15 מדינת ישראל נ' ש.ט (22.07.15), בו קבע בית המשפט המחוזי מתחם עונש הולם של 5-25 חודשי מאסר בפועל בעבירות מעין אלה, בהתחשב בכמות הפרסומים, תדירותם, תוכנם, פוטנציאל התפוצה שלהם והתקופה בה הם פורסמו, וכן ר' ת"פ (שלום י-ם) 44790 מדינת ישראל נ' עודי ביומי (22.6.15); ת"פ (שלום י-ם) מדינת ישראל נ' נאסר הדמי (1.6.15); ת"פ (שלום י-ם) 44957-12-14 מדינת ישראל נ' עודי סונקרוט (27.5.15); ת"פ (שלום י-ם) 44725-12-14 מדינת ישראל נ' עומר שלבי (12.5.15).
במקרה שלפני, הנאשם פרסם לאורך מספר חודשים חמישה כתובים, אשר היו חשופים למאות עוקביו של הנאשם ובפועל זכו לצפיות רבות. לאור זאת, מתחם העונש ההולם את המעשים נע בין מספר חודשי מאסר ועד 20 חודשי מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים.
נסיבות שאינן קשורות לעבירות
הנאשם יליד 2003, רווק, קודם למעצרו עבד כשליח ברשת "שופרסל", ולחובתו הרשעה משנת 2022 בעבירות התפרעות ונסיון תקיפת שוטר, אשר בוצעו בשנת 2020, עת היה קטין.
מתסקיר שירות המבחן עולה, כי הנאשם גדל במשפחה נורמטיבית וסיים 12 שנות לימוד, אם כי הוריו התקשו להציב לו גבולות. לפני כשנתיים, בעקבות משבר אישי שלא הורחב לגביו, החל הנאשם להתנהל בצורה מרדנית. בשל מעורבותו בתיק ההתפרעות שולב הנאשם בתוכנית טיפולית ושהה בהוסטל למשך כ-10 חודשים עד שנפלט מהתוכנית, בין היתר משום שעבר את העבירות המתוארות בכתב האישום בזמן ששהה בהליך טיפולי, ולאחר ששירות המבחן לא בא בהמלצת טיפולית לגביו.
הנאשם הודה לפני שירות המבחן בביצוע העבירות בהן הורשע, אך לא קיבל אחריות למעשיו, המעיט מחומרתם וביטא תפיסה קורבנית.
שירות המבחן העריך, כי הנאשם נעדר בשלות רגשית, קיים בו קושי בולט לוויסות דחפים והוא בעל נטיה להיגרר. להערכת שירות המבחן, בשל מאפייני אישיותו של הנאשם, קיים סיכון גבוה כי יבצע עבירות דומות. לאור אלה, שירות המבחן המליץ על ענישה הרתעתית משמעותית.
4
דיון והכרעה
לזכות הנאשם הבאתי את גילו הצעיר, הודאתו במיוחס לו והעובדה שבעת ביצוע המעשים לא היו לחובתו הרשעות קודמות (גזר הדין בשל העבירה הקודמת ניתן לאחר שהוגש כתב האישום, למרות שהעבירה בוצעה קודם לכן).
לחובת הנאשם זקפתי את קבלת האחריות החלקית למעשיו, ואת הסיכון כי ישוב ויבצע עבירות דומות.
לאור אלה, ראיתי להשית על הנאשם עונש בצידו הנמוך של המתחם, אך לא בתחתיתו. כמו כן, בשל גילו של הנאשם אקל עמו, ואורה כי חלק מתקופת המאסר בה נשא בשל התיק הקודם תחפוף לעונש המאסר.
לפיכך גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. שבעה חודשי מאסר בפועל. מתקופה זו ינוכו ימי מעצרו של הנאשם מיום 27.3.22. ששה חודשים יצטברו לעונש של חודשיים מאסר שנגזר על הנאשם בת"פ (נוער) 12027-12-20 וחודש אחד יחפוף לו, כך שסך הכל יישא הנאשם בשמונה חודשי מאסר.
ב. ארבעה חודשי מאסר, בו לא יישא, אלא אם יעבור תוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר כל עבירה על חוק המאבק בטרור.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים תוך 45 יום.
ניתן היום, כ"ב אלול תשפ"ב, 18 ספטמבר 2022, בנוכחות הצדדים.
