ת"פ 47872/03/15 – מדינת ישראל נגד אנדרו בשיתי
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו |
|
ת"פ 47872-03-15 מדינת ישראל נ' מאיר(עציר) ואח'
|
06 ספטמבר 2016 |
1
בפני |
כב' השופט הבכיר צבי גורפינקל
|
|
בעניין: |
1.
מדינת ישראל
|
|
|
|
|
|
נגד
|
|
|
2. אנדרו בשיתי (עציר)
|
|
|
ע"י ב"כ עו"ד מאיר ועו"ד דניאלי |
|
גזר דין (נאשם 2) |
מאפריל 2013 ועד פברואר 2015 פעל הנאשם יחד עם תשעה אנשים נוספים כקבוצה עבריינית לקשירת קשר למכירת חשבוניות מס כוזבות בהיקף של מיליוני שקלים תמורת תשלומי עמלה. לביצוע התוכנית העבריינית הפעילה הקבוצה עשרות חברות קש על שם אחרים, שעל שמן הוציאו אלפי חשבוניות פיקטיביות.
הקבוצה קשרה קשר עם 30 חברות ועם רוכשי חשבוניות, על מנת שהרוכשים יוכלו להגדיל באמצעות החשבוניות הפיקטיביות את הוצאותיהן למס הכנסה, ולנכות את סכום החשבוניות הפיקטיביות בדיווחים התקופיים למע"מ.
2
במסגרת הקשר סייע הנאשם לאחרים להתחמק מתשלומי מע"מ ומס הכנסה בסכום של כ-333 מיליון ₪, וסייע להלבנת הון בסכום העולה על 114 מיליון ₪.
הקבוצה התחלקה באופן שאנשיה קיבלו על עצמם תפקידים שונים כאשר הנאשם ואדם נוסף, מוחמד נידאל, פיקחו על פעילות הקבוצה ועל לקוחות חדשים, וביצעו רישום של פעילות הקבוצה. הקבוצה כולה הפיצה, תמורת תשלום עמלה, 4,170 חשבוניות פיקטיביות בסכום כולל העולה על 396 מיליון ₪, וסכום המע"מ בגינן עומד על סך של מעל ל-59 מיליון ₪. הנאשם מצידו קשר קשר להפצת 3,637 חשבוניות כוזבות בסכום של 339 מיליון ₪, וסכום המע"מ בגינן עומד על 50 מיליון ₪.
החשבוניות הפיקטיביות נרשמו בכרטיסי הנהלת החשבונות של הלקוחות ושיקפו מצב כוזב של עסקאות מול מוציאי החשבוניות, וכנגדן נרשמו תשלומים שבוצעו לכאורה בגין העסקאות. התשלומים הועברו בהמחאות ובהעברות בנקאיות לחשבונות הבנק של חברות הקש או לנותן שירותי מטבע. פתיחת החברות וקבלת מספרי ח.פ. נעשו תוך שימוש במסמכים מזויפים וחותמות מזויפות ובכך קשר הנאשם קשר להוצאת חשבוניות פיקטיביות בגין עסקאות בסך העולה על 333 מיליון ₪, סכום המע"מ בגינן הוא 50 מיליון ₪ והנאשם יחד עם הקבוצה סייעו ללקוחות להתחמק מתשלום מס בשנים 2013-2015 בסך כולל של 339 מיליון ₪ והתחמקו מתשלום מס בסך העולה על 27 מיליון ₪. הנאשם סייע לביצוע עבירות הלבנת הון בסך העולה על 114 מיליון ₪.
באישום הראשון נטען כי הקבוצה קשרה קשר לרשום 36 שכירים כבעלי מניות ומנהלים ב-50 חברות קש כאשר השכירים לא ניהלו בפועל את החברות הללו. לצורך רישום השכירים בחברות הקש הכינה הקבוצה, בהנחיית הנאשם, מסמכי תאגיד בהם רשמו רישומים כוזבים בקשר למטרות החברה ומורשי החתימה ויצרו תקנון ותזכירים כוזבים. הנאשם היה מודע להגשת מסמכי הרישום הכוזבים והמסמכים המזויפים לרשם החברות. חברות הקש פתחו חשבונות בנקים שונים, הדפיסו פנקסי שיקים, פנקסי חשבוניות וקבלות על שם חברות הקש והוציאו אלפי חשבוניות פיקטיביות ו-99 דיווחים תקופתיים למע"מ כנגד תשלומים.
במסגרת הקשר היה הנאשם מעורב בהוצאת 3637 חשבוניות פיקטיביות ו-52 דיווחים תקופתיים למע"מ.
בגין עובדות אלה
הורשע הנאשם על פי הודאתו ב-4 עבירות של קשירת קשר לפשע לפי סעיף
בפרק השני שעניינו עבירות מס נטען כי הנאשם והאחרים קשרו עם הלקוחות קשר להוצאת חשבוניות מס פיקטיביות על שם חברות הקש ללקוחות, הפיצו את החשבוניות תמורת עמלה באמצעות חברות הקש כדי להסוות את מעורבותם בביצוע העבירות וחשיפתם לתשלומי מס.
3
כאשר לקוח היה מתקשר לקבוצה לקבלת חשבוניות פיקטיביות, נקבעו פגישות שהנאשם היה שותף לחלק מהן והשכירים שהתחזו למנהלי חברות הקש, חתמו על חוזי עבודה פיקטיביים מול הלקוח. הקבוצה הוציאה באמצעות הצוותים אלפי חשבוניות פיקטיביות על שם חברות הקש שהסתכמו במאות מיליוני שקלים וסכום המע"מ בגינן - עשרות מיליוני שקלים.
לקראת מועד דיווח חודשי למע"מ הוכנו דו"חות תקופתיים על שם חברות הקש והנאשם, יחד עם הצוותים הרלבנטיים בקבוצה, הגיעו לאסוף את הדו"חות ולשלמם בבנק הדואר. הנאשם סייע להכין 52 דו"חות כוזבים שסכום מס התשומות בגינם 35 מיליון ₪, זאת מתוך 99 דו"חות כוזבים שהוכנו ע"י הקבוצה וסכום המס בגינם 53 מיליון ₪.
בגין נסיבות אלה
הורשע הנאשם על פי הודאתו בעבירה של קשירת קשר לפשע לפי סעיף
באישום השני שעניינו עבירות מס הכנסה נטען כי הנאשם סייע להכין 3,637 חשבוניות כוזבות וסייע בכך ללקוחות להתחמק מתשלום מס בהיקף 84 מיליון ₪ בשנת 2013, 232 מיליון ₪ בשנת 2014 ו-10 מיליון ₪ בשנת 2015.
עבור החשבוניות הפיקטיביות אותן מכרה הקבוצה, היא הרוויחה 8 אחוז מערך החשבוניות וסך הרווח הוא 26 מיליון ₪.
המנהל הפעיל של הקבוצה, אוסמה, קיבל 50 אחוז מרווחי הקבוצה ולא פחות מ-13 מיליון ₪. יתר חברי הקבוצה קיבלו 13 מיליון ₪, אותם חילקו ביניהם לפי החלטתו של אוסמה, כאשר הנאשם מצידו קיבל סכום שלא פחת מ-300,000 ₪. הנאשם לא נרשם כחברה או עוסק לצורך מס, לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם מיסים. בכך סייע הנאשם להשתמטות מתשלום מס בסך 420,000 ₪ בשנת 2013, סך 1,100,000 ₪ לשנת 2014 וסך 51,000 ₪ לשנת 2015.
בגין עובדות אלה
הורשע הנאשם על פי הודאתו בשלוש עבירות לפי סעיף
בפרק השלישי
שעניינו הלבנת הון נטען כי עבירות קשירת הקשר וקבלת דבר במרמה הן עבירות מקור על
פי
סך של 114 מיליון ₪ שמורכב מתשלומים כנגד חשבוניות פיקטיביות בחשבונות הבנק של חברות הקש, ותשלומים אצל נותני שירותי מטבע ורווחי הקבוצה הם רכוש אסור והנאשם סייע להסוות את מקורו של הרכוש האסור בכך שסייע לפתוח 36 חשבונות בנק על שם חברות קש ורישום חברי הקבוצה כמורשי חתימה. הנאשם סייע לקבוצה להפקיד 148 המחאות שנרשמו בספרי הנהלת החשבונות של הלקוחות כתשלום עבור חשבוניות פיקטיביות וסך ההמחאות לפקודת חברות הקש עולה על 5 מיליון ₪.
4
כמו כן סייע הנאשם לקבוצה להחזיק כספים שהתקבלו ב-541 העברות בנקאיות שסכומן 82 מיליון ₪. במטרה להסוות את מעורבות חברי הקבוצה בביצוע העבירות, משכה הקבוצה בסיוע הנאשם את הכספים שהופקדו בחשבונות הבנק למזומן והחזירה ללקוחות את הכספים שהועברו על ידם בניכוי עמלה.
הנאשם סייע לקבוצה לפתוח כרטיסי לקוח אצל נותן שירותי מטבע ולהפקיד 15 מיליון ₪ וסך התשלומים שהועברו לחשבונות הבנק על שם חברות הקש היה 83 מיליון ₪.
בכך כאמור סייע
הנאשם לבצע פעולות ברכוש אסור בסך העולה על 114 מיליון ₪ ובגין זאת הורשע על פי
הודאתו בעבירה לפי סעיף
בפרק הרביעי שעניינו שיבוש הליכי חקירה, נטען כי הנאשם יחד עם אחרים שוחח עם גולן כהן שהיה שכיר ובעלים רשום של אחת מחברות הקש, ותדרכו אותו מה למסור בחקירה במע"מ או במשטרה בקשר לפעולתו בחברה וכן נאמר לו לשקר ולמסור שם של אדם בשם רביע שאמור היה לתמוך בגרסתו.
גולן זומן לחקירה במע"מ באר-שבע והונחה שלא להגיע לשם. הוא שוחח עם עובד מע"מ באר-שבע בנוגע להזמנה שדרשה ממנו להגיע לחקירה והנאשם הדריך את גולן מה לומר לחוקר.
ביום 25/5/14 אמור היה גולן להתייצב לחקירה אך לא התייצב בהנחיית הקבוצה ולמחרת קיבל מסמך רפואי והנאשם דאג להוספת פרט מזויף בתעודה הרפואית כאילו גולן קיבל שבועיים מנוחה.
ביום 28/5/14
שוחח הנאשם עם גולן מספר פעמים ותדרך אותו מה לומר בחקירה. כמו כן ביום 18/6/14
שוחח הנאשם עם גולן ועדכן אותו שהוא יודע על אדם שנעצר בקשר לחברה שגולן רשום
כמנהלה והנחה אותו להיפגש עם אותו אדם כדי לברר מה אמר בחקירה. בגין זאת הורשע
הנאשם בשתי עבירות לפי סעיף
הנאשם ביקש גם
לצרף כתב אישום אשר הוגש נגדו בתיק 2053-04-13 בבית משפט השלום בירושלים בגין
עבירות דומות שעניינן ניכוי מס תשומות כדי להתחמק מתשלום מס לפי סעיף
בין הצדדים הושג הסדר טיעון שעל פיו יתוקנו שני כתבי האישום כפי שפורט מקודם והנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר הטיעון.
5
התביעה טענה כי מתחם העונש הראוי בגין מעשיו של הנאשם, אילו התנהל משפטו ואלמלא היה מודה באשמתו, נע בין 10 ל-15 שנות מאסר בפועל. יחד עם זאת, בהתחשב בעובדה שהנאשם שיתף פעולה בחקירה במשטרה, הודה בבית המשפט ללא צורך בשמיעת מאות עדים, נטל אחריות על מעשיו, הוסכם כי יוטל עליו עונש מאסר בפועל בן 7 שנים בגין התיק המתנהל בבית המשפט המחוזי, ו-18 חודשי מאסר בגין תיק בית משפט השלום, כאשר 3 חודשים מעונש זה מצטברים לעונש המאסר בתיק הנוכחי, ו-15 חודשים יהיו חופפים לו.
עוד הסכימה התביעה כי עיקול שהוטל על חנות שבבעלות הנאשם , יוסר, וכי יוטל עליו קנס שלגביו לא היתה הסכמה, כאשר התביעה דורשת להטיל קנס שלא יפחת מ-4 מיליון ₪ וההגנה אינה מסכימה לסכום זה.
מדובר באחת הפרשיות החמורות שנחשפו בתחום של הוצאת חשבוניות כוזבות תוך רישום עשרות חברות קש ע"י שימוש במסמכים מזויפים, כאילו חברות אלה מספקות עבודות ושירותים תמורת חשבוניות, כאשר בפועל לא בוצעה כל עבודה ולא ניתן כל שירות, ובכך אלה שרכשו את החשבוניות ניכו שלא כדין את סכום החשבוניות מתשלומי המע"מ שהם חייבים, והגדילו את הוצאותיהם על מנת לשלם מס הכנסה מופחת. מדובר בהוצאת חשבוניות כוזבות בסכום עצום של מאות מיליון שקלים שהמס המגיע מהן הינו עשרות מיליוני שקלים.
העונש שעליו הוסכם בין הצדדים אינו חורג מרמת הענישה הראויה, כאשר יש לזכור שהנאשם אינו מראשי הקבוצה, אינו היוזם ולא הוגה הרעיון, והצטרף לתוכנית העבריינית רק אחרי שהקבוצה כבר החלה לפעול. בהתחשב בעובדה שהנאשם שיתף פעולה עם גורמי החקירה, הודה מיד באשמתו וקיבל אחריות על מעשיו ובכך חסך את הצורך בשמיעת מאות עדים, עונש המאסר בפועל שהוסכם עליו ראוי ולכן אין צורך בקביעת מתחם ענישה ככל שהדבר מתייחס לנאשם זה.
לאור הסדר הטיעון, אני גוזר על הנאשם בתיק זה עונש של 7 שנות מאסר בפועל ובגין תיק 2053-04-13 של בית המשפט השלום בירושלים, אני גוזר עליו 18 חודשי מאסר בפועל. אני מורה כי 15 חודשים מעונש המאסר ירוצו בחופף לעונש המאסר בתיק זה ורק שלושה חודשים יצטברו לו, ולפיכך על הנאשם לשאת בעונש מאסר ממשי לתקופה של 7 שנים ושלושה חודשים החל מיום מעצרו, 23/2/15.
בנוסף לזאת אני
מטיל על הנאשם 18 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור תוך 3 שנים עבירת רכוש מסוג פשע,
עבירה של קבלת דבר במרמה, עבירה בניגוד ל
כמו כן, אני גוזר על הנאשם 6 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור תוך 3 שנים עבירה שעניינה שיבוש הליכי חקירה או משפט.
בהסכמת התביעה, אני מורה להסיר את העיקול שהוטל על חנות השייכת לנאשם בקניון דאאר מול ברחוב איספהאן 3 ירושלים, גוש 30056, חלקה 24, חנות מס' 10 בקומה 2.
6
באופן רגיל, היה מקום לגזור על הנאשם, בנוסף לעונש המאסר, גם עונש של קנס כבד של מיליון ₪ לפחות. בהתחשב בהודאתו של הנאשם ובמצבו הכספי היום כאשר אין לו מקורות הכנסה ונפתחו נגדו תיקי הוצאה לפועל בסכום המתקרב למיליון ₪, וכן בהתחשב בעובדה שלא הוכח שהנאשם קיבל רווחים מהקבוצה העבריינית בסכום העולה על 300,000 ₪ למרות שהדעת נותנת כי קיבל סכום גבוה בהרבה, אני גוזר על הנאשם עונש של קנס בסך 300,000 ₪. בהסכמת התביעה הקנס יחולק ל-15 תשלומים של 20,000 ₪ כל אחד, שהראשון בהם ישולם רק החל מיום 1/9/18, זאת בהסכמת התביעה. אי תשלום שני תשלומים רצופים במועד, יעמיד את מלוא הקנס לפירעון מיידי, ואם הקנס לא ישולם, יהיה על הנאשם לשאת בעונש של 9 חודשי מאסר תמורתו.
זכות ערעור תוך 45 ימים.
ניתן היום, ג' אלול תשע"ו, 06 ספטמבר 2016, במעמד הצדדים.
___________________
צבי גורפינקל, שופט עמית
