ת"פ 46717/09/17 – מדינת ישראל נגד שרון קבלנויות ומשאבי אנוש בע"מ,גבריאל סודרי
בית הדין האזורי לעבודה חיפה |
|
ת"פ 46717-09-17 מדינת ישראל נ' שרון קבלנויות ומשאבי אנוש בע"מ ואח'
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת דניה דרורי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.שרון קבלנויות ומשאבי אנוש בע"מ 2.גבריאל סודרי
|
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
פתח דבר
1. ביום 5.12.19 הורשעו הנאשמים על פי הודאתם בעבירות
המיוחסות להם בכתב האישום המתוקן, עבירות על פי
הנאשמת 1 הורשעה בעבירה של איסור עיסוק כקבלן כוח אדם ללא רישיון, עבירה
לפי סעיף
2
2. הנאשמת 1, עוסקת במתן שירותים ושירותי כוח אדם, לרבות לשם ביצוע עבודות ניקיון ותחזוקה למפעלים תעשייתיים בעיר חיפה (להלן - הנאשמת).
הנאשם 2 שימש במועדים הרלוונטיים לכתב האישום כמנהל פעיל בנאשמת (להלן- הנאשם).
במועדים הרלוונטיים לכתב האישום,
לא היה בידי הנאשמת רישיון לעסוק כקבלן כוח אדם, כנדרש ב
בביקורות שנערכו על ידי משרד העבודה (להלן - הביקורות), נמצא כי במהלך החודשים מרץ 2016 ועד דצמבר 2016, פעלה הנאשמת כקבלן כוח אדם בכך שהעניקה שירותי כוח אדם של עובדיה לקבוצת בז"ן - בתי זיקוק לנפט בע"מ, וזאת בהתאם להסכם למתן שירותי כוח אדם שנחתם בין הצדדים.
במעשים המתוארים לעיל, עסקה הנאשמת
כקבלן כוח אדם, כהגדרתו בסעיף
הנאשמים עברו כל אחד עבירה אחת על הוראות העסקת עובדים על ידי קבלן כוח האדם.
בקשת הנאשם לביטול ההרשעה
3. בתום ישיבת ההוכחות מיום 5.12.19 הגיעו הצדדים להסכמה
שהנאשמים יחזרו בהם מהכפירה, יורשעו על פי הודאתם בכתב האישום המתוקן. הנאשמים
ציינו שתוגש מטעמן בקשה לביטול הרשעה בהתאם לסעיף
3
4. הנאשם הגיש ביום 19.12.19 בקשה למתן גזר דין ללא הרשעה על
פי סעיף
לטענתו, במשך עשרות שנים לא דרשו ממנו מזמיני השירות להציג רישיון קבלן כוח אדם. עוד נטען שמהראיות עלה שהעבודות שיוחסו לו בכתב האישום ואשר אותן ביצעה הנאשמת כקבלן כוח אדם הן עבודות מינוריות ושוליות, בהשוואה לעיקר העבודות שביצעה הנאשמת ושלגביהן כלל לא נדרש רישיון לקבלן כוח אדם.
5. במסגרת הטיעונים לעונש חזרו הנאשמים על הבקשה לביטול הרשעת הנאשם. נטען שהנאשם פעל בתום לב, העבירה שבוצעה נעשתה בשל טעות בשיקול הדעת או טעות בעובדה, וכן שהרשעת הנאשם יכולה לפגוע קשות בבריאותו, בפרנסתו ובשמו הטוב של הנאשם. לבסוף נטען שמאז ביצוע העבירה ועד היום חלפו 4 שנים, הנאשם הבין את המצב המשפטי ומתחייב שלא לשוב על ביצוע העבירה.
6. מנגד, טענה המאשימה שאין מדובר בבקשה כנה המצדיקה את ביטול ההרשעה, אלא בניסיון להקטין את הנזק לאחר שקו ההגנה של הנאשמים קרס בתום דיון ההוכחות שהתקיים בהליך זה. בנסיבות אלה נטען שאין הצדקה לקבלת בקשת הנאשם לביטול ההרשעה.
4
לגופה של הבקשה טענה המאשימה, כי אין מדובר במקרה המצדיק לפי הפסיקה ביטול הרשעה. מדובר בקבלן כוח אדם שפעל ללא רישיון כדין, כשאין מדובר בכשל נקודתי אלא בתקופה רציפה ולכל הפחות בתקופת הביקורת בין חודש 3/16 לחודש 12/16. הנאשם הפר שוב ושוב את חובת הפיקוח, בהיותו המנכ"ל והבעלים של הנאשמת בתקופה הרלוונטית, ואין מקום בנסיבות העניין ולאור הודאת הנאשמים בביצוע העבירה, הודאה שניתנה בסוף ההליך, לביטול הרשעת הנאשם. יהיה בביטול ההרשעה כדי לפגוע בעיקרון ההרתעה כלפי קבלני כוח אדם אחרים, הפועלים ללא רישיון כדין.
אין גם בנסיבות האישיות של הנאשם כדי להוביל לתוצאה של ביטול הרשעה. הנאשם עלול להמשיך לנהל ולפקח על הנאשמת בפעילות העסקית גם לאחר ניהול ההליך חרף נסיבותיו הרפואיות, והרשעה בנסיבות העניין תגדיל את סיכויי ההרתעה מהישנות העבירה.
7. לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, לא מצאתי כי בנסיבות העניין קיימת הצדקה לקבלת בקשת הנאשם לביטול הרשעה, ודין בקשתו בעניין זה - להידחות.
הבסיס הנורמטיבי לביטול הרשעה קבוע בסעיף
"192א.הרשיע בית המשפט את הנאשם, ולפני מתן גזר הדין ראה שיש מקום לתת לגביו צו מבחן או צו שירות לתועלת הציבור, ללא הרשעה, רשאי הוא לבטל את ההרשעה ולצוות כאמור".
הכלל הוא שמי שהובא לדין ונמצא אשם, יורשע בעבירות שיוחסו לו (ע"פ 2513/96 מדינת ישראל נ' שמש, פ"ד נ(3) 682, 683 (1996); ע"פ 2669/00 מדינת ישראל נ' פלוני, פ"ד נד(3) 685, 689 2000).
ביטול הרשעה או הימנעות מהרשעה של נאשם אשר נקבע כי ביצע עבירה, יהווה את החריג לכלל הנ"ל, חריג שיופעל על ידי בתי המשפט במשורה ובמקרים חריגים בלבד, בהם מתקיימות נסיבות יוצאות דופן המצדיקות זאת (ר"ע 432/85 רומנו נ׳ מדינת ישראל (21.8.85); ע"פ 2083/96 כתב נ׳ מדינת ישראל, פ"ד נב(3) 337 (1997); ע"פ (ארצי) 57160-01-14 מדינת ישראל - חדוות הורים בע"מ ואח׳( 8.11.14) ; ע"פ (ארצי) 33112-09-15 מדינת ישראל - מרסי זלקינד (5.7.17)).
5
נסיבות יוצאות דופן כאמור עשויות להיות נסיבות בהן "אין יחס סביר בין הנזק הצפוי מן ההרשעה בדין לבין חומרתה של העבירה", היינו נסיבות בהן "עלול להיווצר פער בלתי נסבל בין עוצמת הפגיעה של הרשעה פלילית בנאשם האינדיבידואלי לבין התועלת שתצמח לחברה ולאינטרס הציבורי מקיומה של הרשעה" (ע"פ 5102/03 מדינת ישראל נ' קליין (4.9.07)).
בפסיקה נקבעו שני תנאים מצטברים שבהתקיימותם ניתן יהיה לשקול ביטול או הימנעות מהרשעה:
"..האחד, כי ההרשעה פוגעת פגיעה חמורה בשיקום הנאשם; השני, כי סוג העבירה מאפשר לוותר בנסיבות המקרה המסוים על ההרשעה, מבלי לפגוע באופן מהותי בשיקולי הענישה האחרים (עניין כתב). נדרש לפיכך איזון עדין, בין האינטרסים הציבוריים הרלוונטיים וביניהם הצורך בהרתעת הרבים, הוקעה חברתית ואכיפה שוויונית, לבין הנזק הצפוי לנאשם הספציפי כתוצאה מעצם ההרשעה" (ע"פ (ארצי) 6291-05-10 א. כפיר אחזקות בע"מ נ' מדינת ישראל נ' משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה (31.01.12)).
8. בענייננו, לא עלה בידי הנאשם להראות במידה הנדרשת שהרשעתו עלולה לגרום לו נזק בלתי מידתי. הנאשם לא הציג לפנינו כל ראיה שיש בה להעיד על כך כי הותרת הרשעתו על כנה עלולה לפגוע בו פגיעה קשה. נהאשם טען לפגיעה כלכלית בנאשמת, אך לגביה לא התבקש ביטול ההרשעה. לא הובאו סימוכין לפגיעה כלכלית אפשרית בנאשם, ואף נטען שהנאשם עומד בפני פרישה מעבודתו. נסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שהוצגו בהליך - גילו המבוגר, העדר הרשעות קדומות ומצבו הבריאותי - אינן מצדיקות ביטול ההרשעה בנסיבות העניין, אם כי ניתן להתחשב בהן כנסיבות מקלות בשלב גזירת העונש.
על יסוד האמור, נדחית בקשת הנאשם לביטול הרשעתו.
מכאן נפנה לטיעוני הצדדים לעונש.
6
טיעוני המאשימה לעונש
9. המאשימה הפנתה להוראות סעיף
בטיעוניה עמדה המאשימה על תיקון
113 ל
לטענת המאשימה,
10. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה לצורך קביעת העונש ההולם, טענה המאשימה לעניין תכנון מוקדם שקדם לביצוע העבירה שעולה מהדברים שמסר הנאשם בחקירתו באזהרה מיום 7.3.17 - הנאשמת שבניהולו סיפקה כוח אדם לבז"ן במשך שנים, וסוג העבודות השתנו בהתאם לדרישותיה. לגישתו, הסיבה בעטיה לא פנה להוצאת רישיון נעוצה בכך שסבר שהוא מוגדר כקבלן עבודות קבלניות ולא קבלן כוח אדם.
11. אשר לחלקו היחסי של הנאשם בביצוע העבירה, נטען שהנאשם הוא
אחד מהדירקטורים הרשומים בנאשמת ושימש בה כמנהל פעיל ועל כן הוא היה מודע לעצם מתן
השירותים, טיבם והיקפם. אשר לבחינת הנזק שנגרם או שהיה צפוי להיגרם מביצוע העבירה,
המאשימה הודתה שלא הוכח כי נגרם נזק למי מהעובדים עקב הפרת ה
7
לעניין יחסם של הנאשמים כלפי נפגעי העבירה, במקרה כאן לא הוכח שהייתה מגבלה כלשהי שהביאה את הנאשמים לביצוע העבירות ונדמה כי אלה בוצעו "בעיניים פקוחות".
בנוגע למדיניות הענישה הנהוגה- ציינה המאשימה כי בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה מתחם הענישה נע בין 30% ל - 60% מהקנס המקסימלי לכל יחידת עבירה.
12. אשר למבחן הנוגע לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה - המאשימה טענה שקיימות נסיבות אשר עשויות להקל בעונשו של הנאשם, הקשורות בעיקר בגילו המבוגר, מצבו הבריאותי והיותו אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי קודם. מאידך גיסא, הנאשמים לא נטלו אחריות על מעשיהם ולא הודו בהזדמנות הראשונה, אלא לאחר דיון ההוכחות.
אשר להשפעת הטלת הקנסות על נאשמים, ציינה המאשימה כי מדובר בכתב אישום האוחז אישום אחד ויחידת עבירה אחת, והקנסות הקבועות לצידן אינם גבוהים ועל כן לא יהיה בהטלת הקנסות השפעה מהותית על הנאשמים.
13. המאשימה ביקשה להטיל על הנאשמת קנס בשיעור 50% מגובה הקנס המקסימאלי,
דהיינו קנס שלא יפחת מסך 7,200 ₪. ועל הנאשם ביקשה להטיל קנס בשיעור של 50% מהקנס
המקסימאלי, קרי קנס שלא יפחת מסך 14,600 ₪. כן ביקשה המאשימה לחייב הנאשמים לחתום
על התחייבות להימנע מביצוע עבירה למשך 3 שנים, שאם לא כן יישאו במלוא הקנס הקבוע
ב
טענות הנאשמים לעונש
8
14. הנאשמים טענו שהוראות ה
15. הנאשמים טענו כי מאז שהחלה החקירה בנוגע להליך זה, חלה
התדרדרות במצבה הכלכלי של הנאשמת, ומזמינת העבודה בז"ן חדלה כמעט לחלוטין
מלהתקשר עם הנאשמת, למרות שבעבר כלל לא דרשה מהנאשמת להציג רישיון לפי ה
16. הנאשמים ביקשו לחרוג לקולא ממתחם הענישה משלא נגרם מביצוע העבירה ולאור עברם הנקי של הנאשמים. בהקשר זה הפנו הנאשמים לאמור בת"פ (אזורי ב"ש) 74389-01-19 מדינת ישראל - ה.ל.ל. ע.ס בנייה פיתוח ויזמות בע"מ (2.2.20) ולת"פ (אזורי ב"ש) 44964-09-18 מדינת ישראל - עאמר טורי (10.2.20).
17. לבסוף, נטען שלאור גילו ומצבו הבריאותי של הנאשם הוא מתכוון לפרוש מעבודה, ולחיות את שארית חייו בכבוד וללא הרשעה פלילית שתלווה אותו בשנות חייו האחרונות. לפיכך נטען שאם תידחה הבקשה לביטול הרשעתו, יש לגזור עליו קנס מידתי וסביר.
הנאשם טען שמאז ניהול ההליך המשפטי נגדו מצבו הבריאותי והכספי התדרדר, והיקף עבודתו פחת. לא זו בלבד שלא ידע שעליו לפעול לקבלת רישיון קבלן כח אדם, הרי שלאור ניהול ההליך והפחתת היקף העבודה, הוא קיבל את עונשו, והוא עומד לסגור את הנאשמת ולפרוש.
9
דיון והכרעה
18. כאמור לעיל, הנאשמת הורשעה בעבירה של איסור עיסוק כקבלן
כוח אדם ללא רישיון, עבירה לפי סעיף
סעיף
סעיף
בבוא בית הדין לגזור את עונשו עליו לפעול בהתאם להוראות תיקון 113 ל
"בשלב הראשון - המקדמי, נדרש בית
המשפט לבדוק האם הנאשם שלפניו הורשע בכמה עבירות, להבדיל מהרשעה בעבירה יחידה.
במידה ומדובר בכמה עבירות, על בית המשפט לקבוע האם הן מהוות אירוע אחד או כמה
אירועים נפרדים. אם מדובר באירוע אחד, ימשיך בית המשפט 'כרגיל', אל שני השלבים
הבאים (קרי, יקבע מתחם ענישה לאירוע כולו ויגזור עונש כולל לכל העבירות הקשורות
לאותו אירוע (סעיף
10
בענייננו אין מחלוקת כי כל אחד מהנאשמים הורשע בעבירה יחידה שמהווה אירוע אחד. כך כאמור הורשעה הנאשמת בעבירה אחת של עיסוק כקבלן כוח אדם ללא רישיון והנאשם בהפרת חובת הפיקוח בהיותו נושא משרה.
19. אשר לקביעת מתחם הענישה יש ליתן משקל לערך החברתי שנפגע
מביצוע העבירות, מידת הפגיעה בו, כמו גם למדיניות הענישה הנהוגה ולנסיבות הקשורות
בביצוע העבירה(ס' 40ג(א) ל
כאמור, המאשימה ביקשה להעמיד את מתחם הענישה בין 30% ל 60% מהקנס המקסימלי לכל יחידת עבירה.
הערכים החברתיים המוגנים בהוראות
"המחוקק מצא לנכון לדרוש מכל קבלן כוח אדם, כתנאי לקבלת רישיון
לפעילותו, הפקדת ערובה העומדת בתנאי ה
11
אשר למידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים והנסיבות
הקשורות בביצוע העבירה, יש לציין כי על פי כתב האישום מדובר בתקופה בת כ- 6 חודשים
(מחודש מרץ 2016 ועד דצמבר 2016), בה פעלה הנאשמת כקבלן כוח אדם והעניקה שירותי
כוח אדם של עובדיה לקבוצת בזן - בתי זיקוק לנפט בע"מ. עם תום ניהול דיון
ההוכחות עלה כי חלקן של העבודות המיוחס לנאשמים בביצוע עבודות כקבלן כוח אדם הינו
שולי ומינורי ביחס ליתר העבודות הקבלניות שביצעו הנאשמים ושאינן טעונות רישיון לפי
ה
20. לעניין מדיניות הענישה הנהוגה, מסקירת פסיקת בתי הדין לעבודה ביחס לעבירות בהן הורשעו הנאשמים - כנגד המעסיק עצמו בגין עיסוק כקבלן כח אדם ללא רישיון והן כנגד נושאי משרה, בגין הפרת חובת הפיקוח - שם, נקבעו מתחמי ענישה בשיעור הנע בין 30% לבין 60% מהקנס המרבי הקבוע בדין, ביחס לכל עבירה (בין השאר בת"פ (ב"ש) 74389-01-19 מדינת ישראל נ' ה.ל.ל. - ע.ס בנייה פיתוח ויזמות בע"מ ואח' (2.2.20), שם נקבע כי מתחם הענישה נע בין 30% - 60% מהקנס המקסימאלי; ת"פ (נצ') 24976-02-19 מדינת ישראל - משרד הרווחה, העבודה, והשירותים החברתיים - א.ע.מ.ח בע"מ (9.1.20) שם נקבע כי מתחם הענישה נע בין 20% - 60% ת"פ (ת"א) 35528-12-16 מדינת ישראל - "פרח ירוק"- לניהול כ"א הדרכות ושירותים בע"מ, שם נקבע כי מתחם הענישה נע בין 30% ל- 60%).
לאור האמור לעיל, ולאחר שנתתי דעתי לפגיעה בערכים המוגנים, מדיניות הענישה הנהוגה, הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, אני סבורה כי יש לקבל את עמדת המאשימה בעניין זה ולהעמיד את מתחם הענישה, בין 30% - 60% מגובה הקנס המרבי הקבוע לצד העבירה, באופן שמתחם הענישה לגבי הנאשמת יהיה בין 4,320 ₪ לבין 8,640 ₪, ולגבי הנאשם, מתחם הענישה יהיה בין 8,760 ₪ לבין 17,520 ₪.
12
21. לאחר שקבענו את מתחם הענישה ההולם, יש לגזור את העונש
בהתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף
בענייננו יש להתחשב
בנסיבותיו האישיות של הנאשם, שכן מדובר בנאשם בן כ- 69, העומד לפרוש ממעגל העבודה
על פי הצהרתו, כשהוא סובל מבעיות רפואיות בעיניו ובאוזניו והנוטל תרופות באופן
קבוע, כעולה מהמסמכים הרפואיים שצורפו לבקשה מיום 19.12.19. כן יש לתת את הדעת לכך
שהנאשם הוא אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי וכי מיום ביצוע העבירה ועד היום עברו כ- 4
שנים בהם לא נטען ולא הוכח שמי מהנאשמים פעל בניגוד להוראות ה
22. על כן, לאחר שנתתי את דעתי לכל הנסיבות המפורטות לעיל, מצאתי כי יש להטיל על הנאשמים קנס כספי ברף הנמוך של מתחם הענישה כלהלן:
אני משיתה על הנאשמת 1 קנס כספי בסך 4,500 ₪.
קנס זה ישולם על ידי הנאשמת ב- 2 תשלומים שווים ורצופים, הראשון בהם לא יאוחר מיום 1.7.20.
כמו כן, תחתום הנאשמת באמצעות
הנאשם על התחייבות, כאמור בסעיף
13
על הנאשם אני משיתה קנס כספי בסך 8,760 ₪.
קנס זה ישולם ב 3 תשלומים שווים ורצופים, הראשון בהם לא יאוחר מיום 1.7.20.
כמו כן, יחתום הנאשם
על התחייבות, כאמור בסעיף
23. זכות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בתוך 45 ימים ממועד שיומצא לצדדים גזר הדין.
24. בהתאם לבקשת הצדדים, המזכירות תמציא את גזר הדין לצדדים.
ניתן היום, א' ניסן תש"פ, 26 מרץ 2020, בהעדר הצדדים.
