ת"פ 46085/02/20 – מדינת ישראל נגד ח'אלד עראבה
בית משפט השלום בעכו |
|
|
|
ת"פ 46085-02-20 מדינת ישראל נ' עראבה
תיק חיצוני: 302736/2019 |
1
בפני |
|
|
מאשימה |
מדינת ישראל ע"י שלוחת התביעות גליל |
|
נגד
|
||
נאשם |
ח'אלד עראבה ע"י ב"כ עוה"ד נואף עזאם |
|
|
||
|
|
|
|
||
גזר דין
|
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירת התחזות כאדם אחר במטרה להונות- עבירה לפי סעיף 441 רישא לחוק העונשין, תשל"ז- 1977; נהיגה בזמן פסילה- פסילת בימ"ש- עבירה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה (נ"ח) תשכ"א- 1961 ונהיגה תחת השפעת משקאות משכרים- תקנה 26(2) לתקנות התעבורה.
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן בו הודה הנאשם (סומן במ/1), בליל 12.7.19 אחר שעת חצות, נהג הנאשם ברכב פרטי בהיותו נתון תחת השפעת משקאות משכרים. משנתבקש להזדהות בפני שוטרים, הזדהה בכזב כאחיו ומסר לשוטרים מסמכים מזהים של אחיו. בנסיבות אלו, נהג הנאשם ברכב בהיותו פסול לנהיגה.
3. במסגרת הסדר דיוני בין הצדדים, הורתי על עריכת תסקיר שירות המבחן וחוות דעת הממונה על עבודות השירות בעניינו של הנאשם אשר לא יחייבו את המאשימה בטיעוניה.
4. בתסקירו מיום 14.12.21 התרשם שירות המבחן מהעדר בעייתיות פעילה בתחום האלכוהול המצריכה התערבות השירות. ואולם בתחום התעבורה התרשם שירות המבחן, כי הנאשם נוטה להגמשה ולפריצת גבולות. שירות המבחן התרשם מבשלותו של הנאשם לעריכת שינוי במצבו וכי הוא מוכן לפעול לשם כך בהיבט השיקומי. הומלץ על שילובו של הנאשם בקבוצה ייעודית בתחום התעבורה והעמדתו של הנאשם בצו מבחן לשנה לצד ענישה צופה פני עתיד בדמות מע"ת. מטעמי שיקולי שיקומו של הנאשם הומלץ שלא למצות הדין עמו וכענישה חינוכית הרתעתית להטיל עליו בנוסף צו של"צ משמעותי בן 300 שעות.
2
5. הצדדים טענו לעונש בפניי. במעמד זה הגישה המאשימה טיעונים בכתב.
6. בהחלטה מיום 21.12.21 במעמד הצדדים, הורתי על עריכת חוות דעת הממונה על עבודות השירות בעניינו של הנאשם.
7. בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השירות מיום 13.2.22 נמצא הנאשם כשיר לביצוע עבודות השירות במגבלות.
הערכים המוגנים
8. מעשי הנאשם פוגעים בערכים המוגנים של בטחון המשתמשים בדרך כחלק בלתי נפרד מעקרון קדושת החיים והמאבק בקטל בכבישים. עבירת נהיגה בפסילה יוצרת סיכון לחיי אדם וכן מביעה זלזול ברשויות החוק. ר' למשל רע"פ 1483/19 ליפשיץ נ. מדינת ישראל (6.3.19) שם נפסק, כי
"בנוהגו נהיגה בכבישי הארץ בזמן פסילת רישיון טומנת בחובה סכנה לביטחונם ולשלומם של הנהגים והולכי הרגל שבסביבה, והיא אף משקפת יחס מזלזל בחיי אדם, בצווי בית המשפט ובחוק (ראו למשל: רע"פ 5300/18 סלאמה נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו 12.8.2018).
9. כבר נפסק לא אחת כי-
"נהיגה בכבישי הארץ בזמן פסילת רישיון טומנת בחובה סיכונים רבים לביטחונם של הנוסעים ושל הולכי הרגל, ובפרט אמורים הדברים נוכח הקטל המתמשך בכבישי הארץ, ונוכח האינטרסים המשמעותיים שנפגעים מביצוע העבירות בהן הורשע המבקש, כמו גם שכיחותן הגבוהה.
יתר על כן, ולא פחות מכך, נהיגה בפסלות משקפת יחס של זלזול בחיי אדם והיא בבחינת ביזוי החוק וצווי בית המשפט. אדם הנוהג בכביש, על אף שרישיונו נפסל, מוכיח כי לא ניתן להרחיק אותו מהכביש כל עוד הדבר תלוי ברצונו הטוב (רע"פ 410/04 מזרחי נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] (7.3.2004))".רע"פ 5300/18 סלאמה נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו 12.8.2018))".
3
10. ביחס לעבירות נהיגה בפסילה נפסק לא אחת, כי דבק בהן דופי מוסרי כפול, הן מעצם הסיכון לעוברי הדרך והן לנוכח הקשיים במימוש פיצויים בעקבות תאונות דרכים, בעת נהיגה שכזו (רע"פ 665/11 עאלה אבו עמאר נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו, ניתן ביום 24.1.11).
11. במעשיו הנאשם הנאשם בנוסף בערכים המוגנים של חובת אמירת אמת וחובת ההזדהות כדין בפני שוטרים, כחלק בלתי נפרד מעקרונות שלטון החוק וכיבוד רשויות החוק והחובה שלא להכשיל פעילותם של אנשי החוק בעת ביצוע עבודתם.
מתחם הענישה
12. יש לקבוע, כי למעשי הנאשם קדם תכנון. העובדה כי הנאשם נטל מפתחות ונכנס לרכב לצורך נהיגה בו, ביודעו, כי הנו פסול לנהיגה ובפרט לאחר שתיית אלכוהול הרי, כי פעל בידיעה ובתכנון ביחס למעשה העבירה. עבירת ההתחזות אותה ביצע הנאשם משנתפס הנה בבחינת "עבירה גוררת עבירה", הנאשם היה מצויד במסמכי אחיו.
13. אמנם לא נגרם נזק ממשי בעקבות ביצוע מעשי העבירה אך אין להקל ראש בסיכון החמור שנגרם ליתר משתמשי הדרך בעקבות מעשי הנאשם.
14. המאשימה עותרת למתחם עונש הולם הנע בין 6-24 חודשי מאסר בפועל לצד פסילת רישיון הנהיגה לתקופה בטווח שבין 24-60 חודשים בפועל. המאשימה מפנה לפסיקה ממנה ניתן ללמוד על הטלת מאסרים בפועל בגין עבירת נהיגה בפסילה. לעניין מדיניות הענישה הנוהגת מפנה המאשימה לפסיקה ולמשל-
רע"פ 7982/13 עדיאל שגן נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו, 6.1.14) שם דובר על הרשעה שלישית בנהיגה בפסילה בכלי רכב אשר הנאשם אינו מוכשר לתפעלו (אופנוע) נקבע מתחם עונש הולם הנע בין הימנעות ממאסר ועד 3 שנות מאסר. ערעור ובר"ע בעניינו של המבקש, נדחו.
4
עפ"ת (חיפה) 22833-10-14 נדאף נ. מדינת ישראל (פורסם בנבו, 24.11.14) באותו עניין הורשע המערער בעבירת נהיגה בפסילה, ללא ביטוח וללא רישיון נהיגה תקף ולא ציית להוראת שוטר שהודיע לו כי הוא מעוכב והחל בבריחה רגלית. המדובר בנאשם אשר ניהל אורח חיים התמכרותי ולחובתו עבר מכביד בגינו ריצה מאסרים בפועל. זו לנאשם הרשעה שלישית בעבירת נהיגה בפסילה. שירות המבחן התרשם מניקיונו מסמים לתקופה ממושכת ומהפחתת הסיכון להישנות העבירות והומלץ על העמדתו בצו מבחן. בפועל, נדון ל14 חודשי מאסר בפועל, הופעלו בחופף 14 חודשי מאסר מותנים. זאת לצד 9 חודשי מאסר על תנאי, פסילה בפועל ופסילה על תנאי. ערעורו נדחה. לעניין מתחם העונש ההולם נקבע כי "מתחם העונש ההולם בעבירה של נהיגה בזמן פסילה נע בין מאסר מותנה הכולל פסילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת, עד 24 חודשי מאסר בפועל וכי תקופת המאסר בפועל, תקבע בהתאם לנסיבות והעבר התעבורתי".
15. הסנגור אינו עותר למתחם עונש הולם, כי אם לאימוץ המלצות שירות המבחן ולהטלת עונש צופה עתיד בעניינו של הנאשם. הסנגור מפנה לת"פ 10105-03-17 אשר צורף לעיונו של בית המשפט. באותו עניין הגיעו הצדדים להסדר טיעון אשר כובד על ידי בית המשפט, בלא פירוט בגזר הדין באילו עבירות הורשע. לפיכך אין בלא כל התייחסות למתחם ענישה, נסיבות ביצוע העבירות, נסיבותיו של הנאשם וכיו"ב.
16. לעניין מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות נהיגה בפסילה עיינתי גם ברע"פ 5464/16 לייזרוביץ נ. מדינת ישראל (12.7.16). שם נקבע מתחם ענישה הנע בין 6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 18 חודשי מאסר בפועל לצד פסילה בין שנתיים ל4 שנים בגין עבירת נהיגה בפסילה. בית המשפט השית על נאשם ללא עבר פלילי אך בעל עבר תעבורתי של שתי הרשעות- בגין נהיגה בשכרות ונהיגה ללא רישיון, שישה חודשי מאסר בפועל תוך הפעלת מאסר על תנאי בן שישה חודשים, מהם 3 במצטבר, כך שבסך הכל הוטלו על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל, לצד פסילת רישיון נהיגה למשך שנתיים. זאת על אף תסקיר חיובי של שירות המבחן. ערעור לבית המשפט המחוזי ובר"ע לעליון נדחו.
17. ברע"פ 5635/19 יעקובוב נ. מדינת ישראל(4.9.19) נדחו ערעור ובר"ע של נאשם אשר הורשע בעבירת נהיגה בזמן פסילה וללא פוליסת ביטוח. נקבע, כי מתחם הענישה נע בין מאסר מותנה לבין 18 חודשי מאסר בפועל וכן עונש מאסר מותנה, פסילת רישיון נהיגה לתקופת ממושכת, קנס והתחייבות כספית להימנע מעבירה. באותו עניין נקבע, כי
"אין להקל ראש במעשיו של המבקש אשר נהג ברכבו חרף פסילת רישיונו ובעוד עונשי מאסר מותנים תלויים ועומדים נגדו, תוך התרסה נגד רשויות החוק והפגנת זלזול בהחלטות בית המשפט. לכך מצטרפת חומרתה הרבה של נהיגה ללא תעודת ביטוח בת-תוקף, העלולה לעורר קשיים במימוש הפיצויים במקרה של תאונת דרכים (וראו רע"פ 1483/19 ליפשיץ נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (6.3.2019); רע"פ 665/11 אבו עמאר נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (24.1.2011)).
לטעמי, מעשים אלו של המבקש מצדיקים בנסיבות העניין ענישה מרתיעה הכוללת מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח, ואף ספק אם נכון היה לחפוף את עונש המאסר בפועל שנגזר עליו בהליך דנן יחד עם עונש מאסר מותנה אשר היה תלוי ועומד נגדו מהליך קודם".
5
הנאשם שם נדון ל4 חודשי מאסר בפועל (תוך הפעלת מאסר על תנאי בחופף) בגין הרשעתו. בעברו התעבורתי 17 הרשעות קודמות.
18. מאידך ישנם גם מקרים בהם בית המשפט ביכר אפיק שיקומי לנאשם ולמשל:
פל"א 10220-10-18 מדינת ישראל נ. מוניר אחמד (פורסם בנבו, 15.12.20) שם הורשע הנאשם בעבירת נהיגה בפסילה, נהיגה כשרישיון פקע מעל שנתיים, עקיפה כשהדרך לא פנויה, סטיה מנתיב הנסיעה תוך סיכון התנועה ונהיגה ברכב ללא ביטוח. באותו עניין נקבע מתחם ענישה הנע בין מאסר מותנה בנסיבות מקלות ועד שנת מאסר בנסיבות של עבירה חוזרת או עבר תעבורתי מכביד וכי רכיב הפסילה נע בין 6 חודשים- 5 שנות מאסר. על הנאשם שם בנסיבות של נהיגה ראשונה בפסילה הוטל חודש מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר על תנאי ופסילה בת שנתיים, פסילה על תנאי, קנס בסך 1,500 ₪ והתחייבות עצמית.
19. בענייננו יש לזכור, לעבירת נהיגה בפסילה ובהיות הנאשם תחת השפעת משקה משכר נלווית עבירת ההתחזות. בגין מכלול מעשי עבירה אלו יש לקבוע מתחם עונש הולם הנע בין 6-20 חודשי מאסר, זאת לצד פסילת רישיון לתקופה בטווח שבין 12-36 חודשים, לצד מאסר על תנאי ופסילה על תנאי.
נסיבות שאינן קשורות לאירוע העבירה
20. הנאשם בן 44 נשוי ואב לתינוקת בת שנה. אינו עובד כיום בשל תאונת עבודה. קודם לתאונת העבודה עבד בשטיפת רכבים באופן לא רציף משך כ-15 שנים.
21. הנאשם נטל אחריות, הודה בהזדמנות הראשונה. בכך חסך זמן שיפוטי יקר.
22. הנאשם נעדר עבר פלילי.
לחובת הנאשם 21 הרשעות תעבורה בגינן נדון לקנסות, פסילה ופסילה על תנאי. הרשעתו האחרונה של הנאשם משנת 2019 בגין נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים.
23. בעניינו של הנאשם הונח אפיק טיפולי שיקומי על פי המלצת שירות המבחן.
24. בנסיבות ביצוע העבירה לצד נסיבותיו האישיות של הנאשם יש לקבוע כי מיקומו הנו בחלק התחתון של מתחם הענישה אך לא בתחתיתו ממש.
סטייה משיקולי שיקום
6
25. כאמור שירות המבחן התרשם מהעדר נזקקות טיפולית של הנאשם בתחום האלכוהול, כי אם בתחום התעבורה ולעניין זה הונחה הצעה לשילובו של הנאשם בהליך טיפולי ייעודי. שירות המבחן התרשם מבשלותו של הנאשם להליך הטיפולי.
26. ואמנם נכונה טענת המאשימה, כי הנאשם טרם החל בהליך טיפולי וטרם נבחנה הצלחת הטיפול בפועל. יחד עם זאת, ניתן ללמוד על קיומם של סיכויי שיקום לנאשם מעצם התרשמותו של שירות המבחן מבשלותו של הנאשם כיום להליך טיפולי ולעריכת שינוי בחייו, בין היתר לאור עמדותיו של הנאשם, קבלת אחריות וגילוי הבנה לאיסור שבהתנהגותו. בפרט לאור שינוי נסיבות בחיי הנאשם בעקבות לידת בת לנאשם לפני כשנה, כעבור שנות טיפולים ארוכות ודברי הנאשם כי הנו ממוקד בהשקעה במשפחתו ורצונו של הנאשם בשמירה על עתיד משפחתו מהווה גבול משמעותי עבורו.
27. הנאשם נעדר עבר פלילי. הרשעותיו הקודמות בתחום התעבורה. בעניינו של הנאשם הוצגו סיכויי שיקום טובים בתחום התעבורה. יש לבכר את האפיק השיקומי בעניינו אך זאת מבלי לוותר לחלוטין על שיקולי ענישה נוספים ובכלל זה שיקולי גמול והרתעה. זאת לאור נסיבות ביצוע העבירות בעוד מאסר על תנאי מרחף מעליו והעובדה, כי טרם הושלם ההליך השיקומי בעניינו. בשים לב לאמור בתסקירו של שירות המבחן ועל מנת שלא להכשיל מאמצי הנאשם להשתקם, לשוב לתפקוד תקין ולחזרתו לתפקוד תעסוקתי, מוצאת אני להורות על ריצוי תקופת מאסר בעבודות שירות לתקופה קצרה ובסטייה ממתחם הענישה.
28. כאמור, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השירות מים 13.2.22 נמצא הנאשם כשיר לביצוע עבודות השירות במגבלות.
מאסר על תנאי ופסילה על תנאי
29. בין כלל הראיות לעונש הוגש לעיוני גזר דינו של הנאשם בתת"ע 9664-08-18 אשר ניתן בפניו (הוגש וסומן ת/2) בגין עבירת נהיגה תחת השפעות משכרים בה הורשע. במסגרת זו נפסל רישיון הנהיגה של הנאשם למשך 11 חודשים (בניכוי 30 יום פסילה מנהלית) מיום 1.7.19. הוטלו על הנאשם 4 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור עבירת נהיגה בשכרות או עבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או נהיגה בפסילה. בנוסף הוטלו על הנאשם 4 חודשי פסילה על תנאי למשך שלוש שנים, בין היתר, בתנאי שלא יעבור אחת העבירות בהן הורשע. המאשימה עותרת בתיק זה להפעלת המאסר המותנה והפסילה המותנית.
7
30. על מנת להבטיח הצלחת האפיק השיקומי בעניינו של הנאשם מוצאת אני להורות על הפעלת המאסר על תנאי בחופף לריצוי מאסרו של הנאשם בעבודות שירות.
31. הנני מורה על הפעלת תנאי הפסילה במצטבר לכל פסילה אחרת שתוטל על הנאשם.
32. לאור כל האמור הנני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן:
א. מאסר לתקופה של 4 חודשים.
ב. הנני מורה על הפעלת המאסר המותנה אשר הושת על הנאשם במסגרת תת"ע בן 4 חודשים.
ג. המאסרים המנויים בסעיפים א ו-ב לעיל ירוצו בחופף, כך שסה"כ ירצה הנאשם 4 חודשי מאסר.
המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות על פי חוות דעת הממונה. הנאשם יתייצב לריצוי עבודות השירות ביום 11.5.22 בשעה 08:00, אצל הממונה על עבודות השירות ליד בית הסוהר מגידו.
ד. מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים, למשך 3 שנים מהיום, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור בתקופה זו עבירה מן העבירות בהן הורשע בתיק זה , ויורשע עליה בדין.
ה. הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים.
ו. הנני מורה על הפעלת הפסילה המותנית אשר הושתה על הנאשם במסגרת תת"ע 9664-08-18 בת 4 חודשים.
ז. פסילת רישיון הנהיגה אשר הושתו על הנאשם במסגרת סעיפים ה ו-ו לעיל ירוצו במצטבר כך שסה"כ ירצה הנאשם 16 חודשי פסילה.
לריצוי הפסילה, יפקיד הנאשם את רישיונו במזכירות בית המשפט בעכו עד לא יאוחר מיום 1.4.22 עד השעה 12:00.
8
הפסילה תצטרף לכל פסילה קיימת. על הנאשם לפנות למשרד הרישוי לצורך עריכת חישוב פסילה.
ח. הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 12 חודשים וזאת על תנאי למשך שלוש שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירת נהיגה בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה תקף או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או סמים ויורשע בה.
ט. צו מבחן לתקופה של 12 חודשים במסגרתו יבצע את כל הנדרש על ידי שירות המבחן ובכלל זה כל טיפול שיידרש.
הוסבר לנאשם משמעות צו המבחן ומשעות הפרתו והוא קיבל אותו על עצמו.
י. הנאשם יצהיר על התחייבות כספית בסך 5,000 ₪, להימנע לעבור עבירת נהיגה בזמן פסילה בתוך 3 שנים מהיום. אם לא יצהיר היום על ההתחייבות, יש לאסור אותו למשך 10 ימים.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום.
העתק גזה"ד נמסר לב"כ הצדדים ולנאשם.
המזכירות תשלח העתק גזה"ד לממונה על עבודות השירות ולשירות המבחן.
ניתנה היום, כ"ו אדר א' תשפ"ב, 27 פברואר 2022, בהעדר הצדדים.
