ת"פ 45996/07/21 – מדינת ישראל נגד ישראל שריקאר
1
בפני |
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
ישראל שריקאר |
|
|
|
גזר דין |
1. הנאשם הורשע במסגרת הסדר טיעון, בהתאם להודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירה של סחר בסם מסוכן, לפי סעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973(להלן:"הפקודה") ובעבירה של החזקת בסמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף 7(א) +7(ג) רישא לפקודה.
2. מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי ביום 14.07.21 בשעה 16:45 לערך, מסר הנאשם לשכנו, מר אברהם תורג'מן, דרך החלון, סם מסוכן מסוג "קנבוס" במשקל של 5.96 גרם, בשווי של 200 ₪, אותם התחייב שכנו להעביר מאוחר יותר לנאשם וזאת בניגוד לתנאי האישור הרפואי המצוי בידו בניגוד להיתר המנהל. כמו כן, בסמוך לכך, החזיק הנאשם בביתו, מתחת לכריות הספה ובשולחן שבמרפסת סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל כולל של 50 גרם נטו, וזאת בניגוד לאישור הרפואי שהיה בידו ובהיעדר היתר מאת המנהל לכך. מחלקו הכללי של כתב האישום המתוקן עלה כי לנאשם אישור זמני מאת המנהל לצריכת קנבוס רפואי מסוג STIVA בסך של 20 גרם בלבד בצורת תפרחת החל מיום 28.2.21 ועד ליום 22.2.22.
הסדר הטיעון
2
3. במסגרת הסדר הטיעון אשר הציגו ב"כ הצדדים ביום 21.12.21 הוסכם כי כתב האישום יתוקן, ולאחר הרשעתו יופנה לקבלת חוות דעת ממונה על עבודות השירות. עמדת המאשימה לעונש הייתה לעונש מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלווית מוסכמת בדמות מאסר מותנה, קנס בסך 2,500 ₪, הפעלת התחייבות והצהרה על התחייבות נוספת. כמו כן, המדינה תעתור לפסילת רישיון נהיגה בפועל תוך הפעלת הפסילה המותנית ואילו ב"כ הנאשם יטען באופן חופשי לרבות לכך שהפסילה שהוטלה במסגרת תיק אחר אינה תקפה.
חוות דעת הממונה על עבודות השירות
4. בחוות דעת ממונה אשר הוגשה ביום 9.2.22 עלה כי הנאשם אינו כשיר מבחינה רפואית לביצוע עבודות שירות וזאת לאחר שנערכה לו בדיקה רפואית ותוצאותיה היו "אי כשירות טוטאלית" לאור מצבו הנפשי של הנאשם ומצבו הגופני. בין היתר, צוין כי הנאשם בן 54 נשוי עם שלושה ילדים, אינו מסוגל לעבוד מזה כארבע שנים, לאחר שעבר תאונת עבודה וכן סובל מסכיזופרניה פעילה, בעל הזיות וחשד לגידול במוח לאור ממצא ב-CT ומוזמן ל-MRI. בעל בעיות אורתופדיות קשות בגינן נוטל קנבוס רפואי וסמי רחוב. יש לציין לשם השלמת התמונה כי לא קיימת מניעה מבחינת גורמי המודיעין לביצוע עבודות השירות.
טיעוני ב"כ הצדדים
5. ב"כ המאשימה, עו"ד קטיה הכהן, טענה כי מתחם העונש ההולם נע בין 4 ל-12 חודשי מאסר בפועל, תוך שהפנתה לפסיקה התומכת בטיעוניה. המאשימה ציינה כי עמדתה במסגרת הצגת ההסדר הייתה למאסר שירוצה בעבודות שירות אך הנאשם לא נמצא מתאים לכך בשל אי כשירות רפואית. המאשימה טענה כי נתונים אלה היו ידועים מראש במסגרת ההסדר ועל כן, חלף כך יש להטיל עונש מאסר בפועל אחרת יצא הנאשם נשכר. משכך, המאשימה עתרה לרף התחתון של המתחם - 4 חודשי מאסר בפועל, בשים לב לגיליון הרישום הפלילי של הנאשם לפיו לנאשם תיק נוסף בו נדון לאי הרשעה. נטען כי על מנת לסטות ממתחם הענישה נדרשים שיקולי שיקום שאינם מתקיימים במקרה דנן שכן הנאשם לא הופנה להליך טיפולי. כמו כן, עתרה להטלת מאסר מותנה להימנע מביצוע עבירות סמים מסוג עוון ופשע וכן קנס לאור ההיבט הכלכלי בעבירות אלה. עוד עתרה להפעלת ההתחייבות, הטלת התחייבות נוספת, פסילת רישיון נהיגה בפועל ופסילה מותנית. המאשימה טענה כי פסילת הרישיון שהוטלה על הנאשם אינה חלה ועל כן במועד הטיעונים לעונש לא עתרה להפעלתה.
3
6. ב"כ הנאשם, עו"ד מיכה גבאי,בטיעוניו ביקש להשית על הנאשם עונש הצופה פני עתיד וטען כי מתחם הענישה הוא כפי שהוצג בהסדר הטיעון מאסר שירוצה בעבודות שירות ולא בפועל . ב"כ הנאשם הפנה להסדר בין הצדדים ולעמדת המאשימה שנכתבה ולפיה היא תעתור לעונש של מאסר לביצוע בדרך של עבודות שירות וציין כי הנאשם מבחינה אובייקטיבית אינו מסוכל לבצע עבודות שירות ואולם בשל כך אין להרע את מצבו. ביחס לתיקו הקודם נטען כי הוא לא הורשע בעבירה של שימוש עצמי בסמים. נטען כי בל תאונת עבודה הייתה רגרסיה במצבו והוא שבר כלי. נטען כי חלף מאסר יש להשית ענישה צופה פני עתיד שתהלום את חומרת העבירה בשים לב לכך שמדובר בנאשם שנצפה מעביר סם לשכנו שאינו גר במקום יותר וזאת כאשר לא היווה יעד משטרתי ואשר אינו בדוקאי. נטען כי לפני שנחבל בתאונה הנאשם ניהל אורח חיים נורמטיבי, שירת בצבא, בעל משפחה נורמטיבית. נטען כי הנאשם לא קיבל תמורה בעבור הסם שנתן לשכנו גם בכך יש להתחשב לקולה. נטען כי אין מחלוקת ביחס לרכיבי הענישה הכוללים מאסר מותנה, קנס והפעלת התחייבות. נטען כי הנאשם עבר בחודשים האחרונים טיפול פסיכיאטרי אשר הועיל לו. עוד נטען כי הוכר כנכה על ידי הביטוח הלאומי והוא מקבל יום יום טיפול פסיכיאטרי. ב"כ הנאשם הגיש מסמכים רפואיים של הנאשם. בטיעוניו הפנה ב"כ הנאשם לפסיקה התומכת בטיעוניו וביקש ללמוד מהצעת חוק משנת 2018 לפיה רשאי בית המשפט לחרוג ממתחם העונש ההולם עבירה בשל מצב רפואי. כמו כן הפנה לפסיקה המאפשרת חריגה ממתחם העונש ההולם משיקולים של מצב רפואי ולא משיקולי שיקום.
7. הנאשם, במעמד הדיון, ציין כי הוא אינו מוכר סמים ונתן את הסם לשכנו בתום לב ולא התכוון לסחור בו. עוד ציין כי הוא מודע לטעות שעשה, מבין את חומרתה, מצר על כך ולא יחזור עליה בשנית. הנאשם סיפר כי הוא נוטל כדורים פסיכוטיים, סובל מכאבים עקב פריקת כתף ומקבל זריקות בגב.
קביעת מתחם העונש ההולם
8. תיקון 113 לחוק העונשין קובע מנגנון תלת-שלבי להליך גזירת העונש: בשלב הראשון ייקבע מתחם העונש ההולם בהתחשב בעבירה ובנסיבות הקשורות בביצועה, בשלב השני תבחן התקיימותם של שיקולים חריגים המצדיקים סטייה מן המתחם שנקבע - פוטנציאל שיקום מיוחד או הגנה על שלום הציבור, ובשלב השלישי, ככל שבית המשפט לא סטה ממתחם העונש, ייגזר העונש הראוי בתוככי המתחם שנקבע, בהתחשב בנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה.
9. במקרה זה מדובר באירוע אחד אשר בעניינו יש לקבוע מתחם עונש הולם אחד.
10. קביעת מתחם העונש ההולם למעשה העבירה נעשית בהתאם לעקרון ההלימה. לשם קביעת מתחם העונש ההולם יש להתחשב בערך החברתי אשר נפגע, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנוהגת ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
11. במקרה דנן, הערכים החברתיים אשר נפגעו כתוצאה מעבירת הסמים עליהן נותן הנאשם את הדין הם הגנה על בריאות הציבור, שלומו ובטחונו, מפני הנזקים הישירים והעקיפים הנגמרים כתוצאה משימוש והפצת סמים וההשפעה הממכרת וההרסנית שנגרמת מהם.
4
12. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן היא ברף הנמוך, וזאת בשים לב לסוג הסם - קנבוס, כמותו 5.96 גרם בעבירת הסחר ו-50 גרם קנבוס בעבירת ההחזקה, העובדה כי בוצעה עסקת סחר אחת בלבד והנאשם לא קיבל תמורה בעדה על אף שהיה עתיד לקבל תמורתה 200 ₪. עוד יש לשקול העובדה כי הסם הועבר לשכן של הנאשם ללא שימוש ברשתות חברתיות באינטרנט. עוד יש לשקול העובדה כי הנאשם מחזיק ברישיון לשימוש בקנאביס רפואי.
בחינת מדיניות הענישה הנוהגת
13. מדינות הענישה הנהוגה בעבירות של סחר בסמים מסוכנים ובהחזקת סמים שלא לצריכה עצמית נעה ביןמספר חודשי מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות ועד ל-18 חודשי מאסר בפועל, זאת לצד ענישה נלווית.
14. לצורך קביעת מתחם העונש ההולם את נסיבות ביצוע העבירות בעניינו של הנאשם, עיינתי בפסיקה שהוגשה על ידי ב"כ הצדדים וכן בפסיקה נוספת, בין היתר אפנה לפסיקה:
· רע"פ 7858/19 וקנין נ' מדינת ישראל (28.11.19)- הנאשם הורשע על פי הודאת, בשתי עבירות של סחר בסמים. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, מכר הנאשם בשני מועדים שונים סם מסוכן מסוג קנבוס וחשיש במשקל כולל של כ-5.8 גרם. בית המשפט השלום קבע כי בהתחשב שמדובר בכמויות סם קטנות ובסכומי כסף זעומים, מתחם העונש ההולם נע ממאסר בפועל למספר חודשים ועד לשמונה חודשים שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות. בית המשפט גזר על הנאשם תוך התייחסות לנסיבות חייו הקשות, הרשעותיו הקודמות הרבות וההליך הטיפולי שעבר, עונש של 5 חודשי מאסר בפועל והפעיל את מאסריו המותנים בחופף זה לזה כך שסה"כ ירצה הנאשם עונש של 12 חודשי מאסר בפועל, זאת לצד מע"ת. בית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון דחו את הערעורים שהוגשו.
5
· רע"פ 5712-16 אייזנבאך נ' מדינת ישראל (17.8.16)- הנאשם הורשע על בסיס הודאתו ב-4 עבירות של סחר בסם מסוכן. מכתב האישום המתוקן עולה, כי כחודשיים עובר לתאריך 31.3.2015, מכר הנאשם ל-מ' סם מסוג קנבוס במשקל 2 גרם, בתמורה לסכום של 200 ₪. באופן דומה, כחודשיים עובר ליום 29.3.2015, מכר המבקש ל-ת', בשני מועדים שונים, סם מסוג קנבוס, בתמורה לסכום של 600 ₪. כשלושה שבועות קודם ליום 29.3.2015, כך על פי כתב האישום, מכר המבקש ל-ת' סם זה, במשקל שאינו ידוע, בתמורה ל-1,000 ₪. בית המשפט השלום קבע כי מתחם העונש ההולם במקרה דנן נע בין 8 ל-24 חודשי מאסר לריצוי בפועל. בית המשפט השלום גזר על הנאשם, בעל הרשעה קודמת אחת בגין היעדרות משירות צבאי, שלקח אחריות על מעשיו, ששירות המבחן התרשם שהוא הורתע מההליך הפלילי, תוך התחשבות בשיתוף הפעולה שלו בהליך הטיפולי, עונש של 8 חודשי מאסר לריצוי בפועל, בניכוי ימי מעצרו לצד מע"ת וקנס בסך של1,500 ₪. הערעורים שהוגשו לבית המשפט המחוזי ולבית המשפט העליון נדחו.
· עפ"ג 58296-05-19, אלהואשלה נ' מדינת ישראל (10.7.19) העמיד בית המשפט המחוזי בבאר-שבע את עונשו של מערער שהורשע, בביצוע מכירה אחת של 7.3 גרם קנביס בתמורה ל 300 ₪ לשוטר סמוי על 7 חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות, לאחר שעמד על כך ש: "המדובר במכירת סם אחת ובכמות קטנה יחסית של סם שאינו מהקשים ומדובר במערער כבן 27, בעל משפחה, העובד במשך שנים ארוכות באותו מקום עבודה. אין לו דפוסים עברייניים מושרשים, ואין לו הרשעות קודמות. הוא שהה במעצר, במסגרת תיק זה תקופה המתקרבת לחודש ימים [...] והוא מביע מוטיבציה לניהול אורח חיים נורמטיבי".
· ת"פ 20876-01-13 מדינת ישראל נ' אבו ג'ודה (14.04.13) נקבע ביחס לעסקה אחת של מכירת סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 7.77 גרם נטו בתמורה ל - 300 ₪, מתחם עונש הנע בין 6 חודשי מאסר בפועל לבין 24 חודשי מאסר בפועל תוך שבית המשפט אף מתח ביקורת על כך שהרף העליון של המתחם לו עתרה המאשימה (18 חודשי מאסר, נמוך מידי).
· ת"פ 5987-02-18 מדינת ישראל נ' אודי בן דוד,הורשע נאשם בשני אישומים בעבירות של סחר של סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 4.8 גר', והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, מסוג חשיש, במשקל 6.7 גר' ונדון ל 9 חודשי מאסר בפועל, קנס בסך 7,000 ₪, מאסרים מותנים ופסילה בפועל ועל תנאי. לנאשם 10 הרשעות קודמות בעבירות אלימות, רכוש והחזקת סם לצריכה עצמית ועוד.
6
· ת"פ (ירושלים) 13667-09-17 מדינת ישראל נ' אלבז (8.7.19)- הנאשם הודה והורשע ב-5 עבירות של סחר בסן מסוכן, כאשר בשני מקרים דובר גם בסחר בצוותא ובעבירות החזקת סמים לשימושו העצמי. המדובר ב-5 אירועים בהם מכר הנאשם לשוטר סמוי שאין ביניהם היכרות מוקדמת, סמים מסוכנים מסוג חשיש וקנביס במשקלים הנעים בין 1.67-1.8 גרם תמורת 100 ₪ בכל פעם. בנוסף, במסגרת חיפוש על הנאשם וביצוע צו מעצר נגדו, נתפסו עליו ג'וינט של סם מסוג קנבוס לצריכתו העצמית. בית המשפט קבע כי מתחם העונש הכולל נע בין 3 חודשי מאסר לרבות לריצוי בדרך של עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר וענישה נלווית. בית המשפט חרג משיקולי שיקום ממתחם הענישה וגזר על הנאשם, שלחובתו עבר פלילי, אב לשתי בנות, שעבר טיפול משמעותי, ששהה במעצר ממש תקופה לא קצרה של כחודשיים וחצי, שהודה ללא הסדר טיעון ונטל אחריות מלאה על מעשיו, עונש של חידוש המאסר על תנאי בן 6 חודשים שנגזר עליו בתיק התנאי לשנתיים נוספות, קנס בסך 5,000 ₪, צו של"צ בהיקף של 400 שעות, צו מבחן והתחייבות בסך 5,000 ₪.
· ע"פ (תל-אביב) 59700-06-20 סטריקלין נ' מדינת ישראל (22.10.20)- הנאשם הודה והורשע בעבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית וסחר בסם מסוכן. למקרא כתב האישום המתוקן, הכולל שני אישומים, החזיק הנאשם, ברכב בו נהג ברחוב בת יפתח בתל אביב, בסם מסוכן מסוג קנביס במשקל כולל של 73.8 גרם, שחולק ל- 13 שקיות. ביום 31.1.19, בשעת ליל, קיבל הנאשם הודעת טקסט מאחר שזהותו אינה ידועה למאשימה, ובתוך כך נסע לכתובת שקיבל - רחוב הרצוג בבת ים, תוך שסחר במקום עם אחרת, בסם מסוכן מסוג קנביס במשקל של 12 גרם וקיבל תמורתו סך של 650 ₪. בית המשפט השלום קבע מתחם עונשי הולם וכולל שנע בין 5 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל- 12 חודשי מאסר לריצוי בפועל לצד ענישה נלווית, לצד פסילת רישיון נהיגה, לאור השימוש שעשה הנאשם ברכב לביצוע העבירות לצד רכיבים כספיים. בית המשפט השלום לא מצא מקום לבטל את הרשעתו של הנאשם וגזר על הנאשם, בן 38, נעדר עבר פלילי, ללא תיקים פתוחים, שהודה בפתח משפטו, שהביע חרטה, שחסך בזמן שיפוטי ניכר, תוך התייחסות לנסיבות חייו האישיות והמשפחתיות, היותו בהליך פשיטת רגל ופעולתו להסדרת חובותיו, עונש של 5 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות לצד מע"ת, חילוט, צו מבחן, והסתפקות בפסילת הרישיון שהוטלה עליו במסגרת הליך המ"ת. הערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי נדחה.
· ת"פ (רחובות) 70374-11-20 מדינת ישראל נ' רחל סלע (15.6.22) - שם הנאשמת הורשעה בעבירות של החזקת סמים מסוכנים וכן בעבירת סחר בסמים מסוכנים. הנאשמת החזיקה בביתה סמים מסוכנים מסוגים שונים, ביניהם קנבוס במשקל של 735 גרם וכן סחרה בסם מסוכן מסוג קנביס עת שמכרה לאדם אחר, בעל רישיון לשימוש בקנאביס, 2 גרם קנבוס תמורה 200 ₪. בית המשפט קבע מתחם של מספר חודשי עבודות שירות ועד 14 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית. הנאשמת גרושה, אם לילד יחיד, בת 51, סובלת מפריצת דיסק וכאבי גת ומתקיימת מקצבת נכות מטעם המל"ל, ללא עבר פלילי, אשר לקחה אחריות והביעה חרטה. בשל הליך שיקומי קל שהחלה ובשל נסיבותיה הרפואיות והאישיות המורכבות ומהחשש כי שליחתה למאסר בעבודות שירות יגרום לנסיגה ממצבה, בחר בית המשפט לסטות לקולה ממתחם הענישה והטיל על הנאשמת 6 חודשי מאסר על תנאי, 3 חודשי מאסר על תנאי, 350 שעות של"צ, צו מבחן למשך שנה, קנס וחילוט.
7
· ת"פ (תל-אביב)42937-08-17 מדינת ישראל נ' מנדלסון (1.1.20) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית ושלוש עבירות של סחר בסמים. בדירתו שלה נאשם נתפסו סמים מסוכנים מסוג קנאביס וחשיש במשקל כולל של 63 גרם. לעניין עבירות הסחר, הנאשם סחר בסם מסוג מריחואנה במשקל 5 גרם בכל פעם, בתמורה שונה (500 ₪, 600 ₪ ותמורה לא ידועה). בית המשפט קבע מתחם עונשי כולל שנע בין מספר חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד ל -18 חודשים, לצד ענישה נלווית ורכיבים כספיים. בית המשפט לא מצא מקום לבטל את הרשעתו של הנאשם, אך בשל העובדה שהנאשם בן 48, ללא עבר פלילי וללא תיקי מב"ד, שהודה בפתח משפטו, חסך בזמן שיפוטי ניכר, תוך התייחסות לטיפול שעבר ונסיבות חייו בית המשפט בחר לסטות לקולה ולהטיל על הנאשם עונש של צו של"צ בהיקף של 200 שעות, צו מבחן, מע"ת וחילוט.
· ת"פ (תל- אביב) 24007-06-16 מדינת ישראל נ' גיאת (18.7.19) - שם הורשע הנאשם בעבירות של סחר בסמים ושיבוש מהלכי חקירה. הנאשם סחר בסם מסוכן מסוג קנאביס במשקל של 2.5 גרם תמורת 300 ₪, עת מסר לקטין את הסם. עם מעצרו של הקטין, הנאשם הורה לקטין למחוק את השיחות ביניהם ולמעשה שיבש הליכי משפט. בית המשפט קבע כי מתחם העונש ההולם בעבירות מסוג דא של סחר בסם מסוג קנבוס דהיינו, סם שאינו קשה, בכמויות קטנות ובתמורה נמוכה, יכול להתחיל ממאסר על תנאי לצד צו של"צ ועד למאסר בפועל של 8 חודשים לכל עסקת סחר. בית המשפט סטה ממתחם העונש ההולם וגזר על הנאשם, שהיה בעת ביצוע העבירות בן 18 ומספר חודשים, נעדר עבר פלילי, תוך התייחסות לחלוף הזמן והעדר פתיחת תיקים חדשים מאז, שחסך בזמן שיפוטי ניכר, תוך התחשבות בהליך הטיפולי והשיקומי שעבר, עונש של צו של"צ בהיקף של 250 שעות, צו מבחן למשך שנה, מע"ת, קנס בסך 1,000 ₪, פסילת רישיון על תנאי וחילוט הקטנוע.
15. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40ט לחוק) יש לתת את הדעת לתכנון שקדם לביצוע עבירת הסחר ועבירת ההחזקה, אף שלא היה מורכב, לנזקים הישירים והעקיפים שנגמרו ועלולים להיגרם כתוצאה משימוש בסמים והפצתם. יחד עם זאת, יש להתחשב בסוג הסם, שהוא סם מסוג "קנבוס" ובכמויות הקטנות הן של הסחר והן של ההחזקה.
16. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין (סעיף 40 יג) מצאתי כי מתחם העונש ההולם בגין העבירות שביצע הנאשם נע בין מספר חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות ועד 8 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
סטייה ממתחם העונש ההולם
8
17. באשר לשיקולים המצדיקים סטייה מהמתחם לחומרה לשם הגנה על שלום הציבור או לקולה משיקולי שיקום. אציין כי לא מצאתי שיקולים לסטייה מהמתחם לחומרה או לקולה. הנאשם לא עבר כל הליך טיפולי ואין אינדיקציות לשינוי לכאורה באורחות חייו.
גזירת העונש המתאים לנאשם
18. המדובר בנאשם יליד שנת 1967, נשוי ואב לשלושה ילדים, שירת שירות צבאי מלא ובעל משפחה נורמטיבית. הנאשם הודה במיוחס לו, נטל אחריות והביע חרטה. הנאשם עבר תאונת עבודה לפני משפר שנים ובעקבותיה נותר עם 93% נכות. בעקבות תאונת העבודה, הנאשם לא עובד מזה כארבע שנים ובטרם התאונה עבד שנים רבות בתחום מיזוג האוויר. מדובר בנאשם המטופל במרפאת כאב ובעל רישיון לצריכת קנאביס רפואי. לנאשם רקע פסיכיאטרי והוא סובל מסכיזופרניה פעילה הכוללת שמיעת קולות והזיות ומטופל גם מבחינה נפשית. לחובת הנאשם עבר פלילי, הכולל עבירה קודמת אחת בלבד של החזקת סמים לצריכה עצמית בגינה לא הורשע. כאמור, עמדת המאשימה הייתה מלכתחילה לריצוי עונש מאסר בעבודות שירות ואולם, מבחינה אובייקטיבית, מחוות דעתו של הממונה על עבודות השירות הנאשם אינו כשיר מבחינה רפואית לביצוען. טעמים אלה אינם נעוצים בנאשם עצמו.
19. לאור מדיניות הענישה, היה מקום להשית על הנאשם עונש ברף הנמוך של המתחם אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות. יחד עם זאת, בשים לב לחוות דעת ממונה על עבודות שירות משלא ניתן לבצע עבודות שירות, המשמעות היא מאסר שמרוצה מאחורי סורג ובריח.
20. במקרים בהם לא ניתן לבצע עונש מאסר עליו הסכימו הצדדים במסגרת הסדר טיעון שיבוצע בעבודות שירות, בית המשפט ככלל נוהג להשית עונש מאסר בפועל. יחד עם זאת, יתכנו מקרים בהם על אף ההצדקה מלכתחילה להטיל מאסר בדרך של עבודות שירות על נאשם, ככל שהעדר התאמה לריצוי המאסר בדרך של עבודות שירות נובע ממצב רפואי, לא יהיה זה צודק להורות על שליחת הנאשם אל מאחורי סורג ובריח. אני סבורה לאחר עיון בכלל המסמכים שהוגשו בתיק לרבות המסמכים הרפואיים שהגיש הנאשם - כי המקרה דנן הוא אחד מהמקרים הללו.
9
21. כב' השופט א' רובינשטיין ברע"פ 1/09 ג'וג'ו אסרף נגד מדינת ישראל (17/03/10) התייחס לסוגיה זו בקבעו כך: "נציין כי במובן הערכי אין מצבו של אדם עם מוגבלויות צריך לדעתנו להיות שונה לרעה מזה של כל אדם, לא רק בשל חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, תשנ"ח-1998, המדבר (סעיף 2) ב'זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים', אלא בשל חובת הגינות שאינה טעונה חוק, והיא מעוגנת בערכים אנושיים בסיסיים. הרי לא יתכן, כי אדם עם מוגבלות ייאסר במקום שאחר לא ייאסר". [ראו גם:ע"פ 2383/16 קאעוד תמימי חמזה נגד מדינת ישראל (02/01/17) וע"פ (מחוזי ירושלים) 2208/10 יוסף גולדציאן נגד מדינת ישראל (06/05/10)]
22. במצב דברים זה, ובאיזון בין השיקולים השונים, ,אני נמנעת מהטלת רכיב ענישה הכולל מאסר תוך הסתפקות בענישה צופה פני עתיד. עם זאת, לאור הקלה משמעותית זו יתר רכיבי הענישה יהיו משמעותיים על מנת לשקף את חומרת העבירות בהן הורשע הנאשם.
23. אשר על כן, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 8 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מהיום שלא יעבור שוב עבירת סמים מסוג פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים.
ב. 3 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מהיום שלא יעבור שוב עבירת סמים מסוג עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים.
ג. קנס בסך 3,500 ₪ או 30 ימי מאסר תמורת הקנס.
הקנס ישולם תוך 60 יום מהיום, ומובהרות לנאשם הוראות החוק ביחס לאפשרות החיוב בתוספת פיגורים כמו גם אפשרות הפעלת המאסר חלף הקנס.
ד. הנאשם יצהיר בהתאם לתקנות העונשין (התחייבות להימנע מעבירה), התש"ף - 2019 על התחייבות כספית שלא לעבור כל עבירה בה הורשע. ההתחייבות תהא לתקופה של שנתיים מהיום ובסך של 2,500 ₪.
ה. הפעלת ההתחייבות בסך 1,500 ₪ שהוטלה על הנאשם ביום 29.12.20 במסגרת ת"פ 48327-02-20. ההתחייבות תשולם תוך 60 יום מהיום.
ו. 5 חודשי פסילה על-תנאי מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה, לבל יעבור הנאשם כל עבירה לפי פקודת הסמים, במשך שנתיים מהיום.
תשומת לב הנאשם כי החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שנקבעו בגזר הדין.
10
ניתן יהיה לשלם את הקנס כעבור שלושה ימים מיום מתן גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il
· במוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ניתן בזאת צו כללי למוצגים - להשמיד, לחלט, להשיב לבעלים לפי שיקול דעת היחידה החוקרת וזאת, בכפוף לחלוף תקופת הערעור.
סמים, משקל - להשמיד.
טלפון נייד - יושב לבעלים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בתוך 45 יום מהיום .
חתימה
ניתן היום, ו' תמוז תשפ"ב, 05 יולי 2022, בנוכחות הצדדים.
