ת"פ 44507/04/21 – מדינת ישראל-תביעות נגב נגד ליאור גל-בעצמו
1
בפני |
כבוד השופט יניב בן הרוש
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל-תביעות נגב ע"י ב"כ עוה"ד דוד ז'נבה |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
ליאור גל-בעצמו ע"י ב"כ עוה"ד דבי שרון |
גזר דין |
רקע
1. ביום 5.1.22 הורשע הנאשם על ידי כבוד השופטת שרה חביב, על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן, בביצוע עבירה של ניסיון היזק לרכוש המזיד לפי סעיף 452 ו-25 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין") ושתי עבירות איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין.
2. בהתאם לעובדות כתב האישום ביום 10.3.21 הנאשם קילל את המתלוננת שהייתה עימו בקשר רומנטי עד יומיים לפני כן בהודעה שזו לשונה: "אני עומד על המילה שלי, ביום שאני רואה אותך תחטפי את היריקה בפרצוף. מעניין אחלה פרסומת עשית לי פה בשכונה אבל הכל בסדר". בהמשך לכך, הגיע הנאשם לביתו של המתלונן, שם שהתה באותו הזמן המתלוננת, ואיים על המתלונן ואמר לו שיהרוג אותו, גם אם המתלוננת תלך לביתה. בהמשך זרק אבנים אל עבר חלון ביתו של המתלונן.
תסקיר שירות המבחן
3. ביום 9.6.22 שירות המבחן הודיע לבית המשפט כי הנאשם ביקש לוותר על עריכת תסקיר בעניינו וזאת לאחר פגישה קצרה שנערכה עימו, בה הנאשם הביע תחושות של חסר צדק באשר להליך הפלילי שמתנהל נגדו תוך צמצום חומרת מעשיו ושלל מוכנות להליך טיפולי.
טיעוני הצדדים
2
4. ב"כ המאשימה הגיש את הרישום הפלילי של הנאשם, את המאסר על תנאי שעומד כנגד הנאשם והוטל עליו חודש ימים לפני ביצוע המעשים נשוא הליך זה וכן את התחייבותו להימנע מביצוע עבירה. ב"כ המאשימה תיאר את העבירות שבוצעו על ידי הנאשם וטען לערכים החברתיים שנפגעו. המאשימה סברה כי בנסיבות התיק מתחם הענישה הראוי, נע בין מספר חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות ל-18 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית, ועתרה לגזירת עונשו של הנאשם במחצית המתחם, ולהפעלת המאסר על תנאי לצד עונשים נלווים של מאסר על תנאי, קנס והתחייבות.
5. ב"כ הנאשם טענה לטיפול ממושך ומשמעותי שעבר הנאשם בעברו במסגרת עבירות דומות לאלה בהליך אחר, ולראיה ציינה כי מאז ביצוע העבירות לא נפתחו לנאשם תיקים נוספים וכי המתלוננת אמרה לו כי אינה חשה מאוימת ממנו עוד. ב"כ הנאשם עתרה לגזירת עונשו של הנאשם ברף הנמוך על ידי הפעלת המאסר על תנאי כך שהעונש ירוצה בעבודות שירות.
6. הנאשם הביע את רצונו לעבור טיפול, טען כי לא הבין את הצעת שירות המבחן להליך טיפולי וביקש את רחמיו של בית המשפט.
קביעת מתחם העונש ההולם
7. בקביעת מתחם העונש ההולם על בית המשפט להתחשב בערכים המוגנים, במידת הפגיעה בהם, בענישה הנוהגת ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם
8. מעשיי הנאשם נפגעו הערכים החברתיים של שמירה על שלוות נפשם, ביטחונם וחירות פעולתם של המתלוננים. כשביחס לעבירת האיומים נקבע ברע"פ 2038/04 שמואל לם נ' מדינת ישראל:
"האיום הוא אפוא ביטוי שהמשפט מטיל עליו מגבלות תוך פגיעה בחופש הביטוי, וזאת כדי להגן על ערכים אחרים ובהם שלוות נפשו, ביטחונו וחירות פעולתו של הפרט."
9. מידת הפגיעה בערכים הללו הינה ברף הבינוני-נמוך, משום שמדובר בשני מקרי איום שהתרחשו באירוע אחד, האיומים הושמעו כלפי המתלוננת חברתו לשעבר וכלפי המתלונן אשר בביתו שהו השניים בעת האירוע, ובהמשך אף זרק אבנים על חלון ביתו של המתלונן, אך לא נגרם נזק.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירהלהחלטה בת.פ. ה זה, הפנתה במשפט להעניש באופן מחמיר במקרים כגון דא. כבוד האדם וחירותו, וכן זכות האדם לאוטונומיה על גופו
3
10. במסגרת בחינת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה בהתאם לסעיף 40 ט' לחוק, יש לתת את הדעת לטיב האיום על המתלוננת, לכך שהנאשם לא פסק לאחר האיום על המתלוננת, אלא הגדיל לעשות והגיע לבית המתלונן, איים עליו ואף וזרק אבנים לעבר חלון ביתו של המתלונן. יודגש, כי גם אם לא נגרם נזק ממשי, הרי שיש לבחון את המקרה גם בראי הנזק שיכול היה להיגרם.
מדיניות הענישה הנוהגת
11. נקודת המוצא בקביעת העונש הראוי למעשיי הנאשם היא העונש המקסימלי שקבע המחוקק בעבירת האיומים ובעבירת היזק לרכוש בזדון - 3 שנים.
12. מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות אלה נעה בין מאסר על תנאי לבין מספר חודשי מאסר:
א. ע"פ 15528-04-15 אייצ'או ארז צ'קול נ' מדינת ישראל, שם דחה בית המשפט את ערעור הנאשם לאחר שהורשע בעבירת איומים ותקיפה סתם והוטלו עליו שישה חודשי מאסר על תנאי, קנס ופיצוי למתלוננים.
ב. ת"פ (ק"ש) 21913-11-17 מדינת ישראל נ' קדוש, שם הורשע הנאשם הורשע בביצוע עבירות של תקיפה סתם והיזק לרכוש בכך שעיקם יד המתלונן והוציא ממנו את מכשיר הטלפון שלו. בית המשפט גזר עליו 3 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה והתחייבות.
ג. ת"פ (י-ם) 319-11-14 מדינת ישראל נ' קורייט, שם הורשע הנאשם בביצוע עבירות של תקיפה סתם והיזק לרכוש. בית המשפט קבע מתחם ענישה הנע בין מאסר על תנאי לבין 6 חודשי מאסר שיכול שירוצו בעבודות שירות וגזר על הנאשם חודשיים מאסר בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה, פיצוי והתחייבות.
ד. ת"פ 38134-08-14 אבו סבייח נ' מדינת ישראל שם איים הנאשם בעודו אסיר על סוהר. בית המשפט קבע מתחם שינוע בין מאסר קצר שירוצה בעבודות שירות לבין מאסר ועד 10 ח' מאסר והטיל 7 חודשי מאסר ולצד כך הפעיל מאסר מותנה. הגם שהנאשם בענייננו אינו אסיר, הדומה עולה על השונה בנסיבות בהן אדם מאיים על איש מרשויות אכיפת החוק.
ה. ת"פ (ק"ג) 50782-05-19 מדינת ישראל נ' יהורם לוסקי, שם הורשע הנאשם בביצוע עבירת איומים, בכך שאיים על גרושתו באמצעות הטלפון. בית המשפט קבע מתחם ענישה הנע בין מאסר מותנה ועד 7 חודשי מאסר בפועל.
ו. ת"פ 61398-09-20 מדינת ישראל נ' שלמה כהן, שם הורשע הנאשם בשתי עבירות איומים, האחת כלפי בת הזוג והשנייה כלפי בן משפחתה של בת הזוג. בית המשפט קבע מתחם ענישה הנע בין מאסר מותנה ועד 6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות.
4
13. אשר על כן, אני קובע כי מתחם העונש העולם נע החל ממאסר על תנאי ועד שישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, בצירוף ענישה נלווית.
גזירת העונש המתאים לנאשם
14. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה:
א. הנאשם הודה במיוחס לו.
ב. הנאשם הינו בעל עבר מכביד הכולל עבירות הדומות לעבירות נשוא תיק זה.
ג. הנאשם ביצע את העבירות הנשוא התיק כחודש בלבד לאחר שנגזר עליו עונשו בתיק בגין עבירות דומות.
ד. הנאשם ביצע את העבירות בעודו מודע לכך כי מעל ראשו מרחף עונש מאסר על תנאי ואף התחייבות כספית, ואלה לא הרתיעו אותו לשוב ולבצע עבירות.
ה. מתסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם אינו מבין את חומרת מעשיו ואף שלל בפניהם את האפשרות להשתלבות בהליך טיפולי .
ו. הנאשם אינו צעיר או מבוגר באופן מיוחד ואף לא סובל ממצב רפואי המצדיק התחשבות.
15. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש במחצית המתחם.
הפעלת המאסר המותנה וההתחייבות
5
16. בכל הנוגע לעצם הפעלת המאסר המותנה, שהוטל על הנאשם בת"פ 32309-07-19 מדינת ישראל נ' גל, הרי שהכלל הוא שמאסר על תנאי יופעל למעט מקרים חריגים בהם הפעלת התנאי תוביל לתוצאה בלתי צודקת. (ראו למשל רע"פ 4902/14 בן צבאן נ' מדינת ישראל) ובענייננו לא מצאתי כל טעם שלא להפעיל את המאסר המותנה, משלא התרשמתי כי הפעלת התנאי תוביל לתוצאה בלתי צודקת.
17. בכל הנוגע לאופן הפעלת המאסר המותנה, הרי שהכלל הקבוע בסעיף 58 לחוק העונשין הוא שיש להפעיל מאסר מותנה במצטבר לעונש המאסר שמוטל, אלא מטעמים מיוחדים שיירשמו. בעניינו מצאתי טעם מיוחד לסטות מכלל זה, והוא הצורך בהלימה בין המעשה לבין העונש הסופי. ובענייננו, הפעלה של המאסר המותנה במצטבר עלולה להביא לכדי עונש שאינו עומד בהלימה למעשים בהם הורשע הנאשם.
18. בכל הנוגע להתחייבות, באין דרך חוקית להימנע מהפעלתה ובשים לב לנסיבות העבירה ונסיבות הנאשם, הרי שמן הראוי להורות על הפעלתה.
סוף דבר
19. לאחר ששקלתי את כלל השיקולים לעיל, לקולא ולחומרא, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. שלושה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות באיצטדיון טרנר - חברת כיוונים לתרבות וספורט בעיריית באר שבע ברחוב האצ"ל 2 באר שבע. .
ב. אני מפעיל את המאסר על תנאי מת"פ (שלום ב"ש) 32309-07-19 מדינת ישראל נ' גל, מאסר בן 5 חודשים.
ג. עונש המאסר והמאסר המותנה שהופעל ירוצו חלקם בחופף וחלקם במצטבר, כך שהנאשם ירצה בסך הכל 6 חודשי מאסר בעבודות שירות.
ד. הנאשם יתייצב לריצוי עונש עבודות השירות ביום 30.1.23 .
ה. אני מזהיר את הנאשם, כי עליו לנהוג בהתאם לכללים ולתנאים שתקבע הממונה על עבודות השירות, ושאם לא יעשה כן, יכול ויופסקו עבודות השירות, והוא יידרש לרצות את יתרת עונשו בכלא.
6
ו. 6 חודשי מאסר מותנה למשך 3 שנים מהיום. מאסר זה יופעל במידה והנאשם יעבור במשך תקופת התנאי יעבור עבירה שמהותה נהיגה פוחזת או כזו המעמידה בסיכון עוברי אורח.
ז. אני מפעיל את ההתחייבות, בסך 2,000 ₪, מת"פ (שלום ב"ש) 32309-07-19. הנאשם ישלם את מלוא סך ההתחייבות עד ליום 1.3.23
ח. קנס בסך 2,000 ₪ אותו ישלם הנאשם עד ליום 1.4.2023. לא ישלם הסכום ירצה תחתו 25 ימי מאסר.
את הקנס ניתן לשלם כעבור 3 ימים מהיום באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il .
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בהצגת בשוברי תשלום).
זכות ערעור כדין.
ניתן היום, כ"ה כסלו תשפ"ג, 19 דצמבר 2022, במעמד הצדדים.
