ת"פ 44491/10/16 – אגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין – חקירות מרכז מדור תביעות נגד י. ארבל יזום ובניה בע"מ,ששון דניאל כהן
בית משפט השלום בפתח תקווה |
|
ת"פ 44491-10-16 אגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין - חקירות מרכז מדור תביעות נ' י. ארבל יזום ובניה בע"מ ואח'
|
|
1
בפני |
כבוד השופט עודד מורנו
|
|
המאשימה: |
אגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין - חקירות מרכז מדור תביעות |
|
|
|
|
|
נ ג ד
|
|
הנאשמים: |
1.י. ארבל יזום ובניה בע"מ 2.ששון דניאל כהן |
|
|
ב"כ המאשימה: עו"ד אמיר יונתי
2
ב"כ הנאשם 2: עו"ד קרן זרקו זמיר
הנאשם 2 בעצמו
פסק דין |
מבוא
1.
ביום 5.10.16 הוגש כתב אישום כנגד הנאשמת 1, י. ארבל יזום
ובניה בע"מ, (להלן: "הנאשמת") וכנגד הנאשם 2, כהן ששון דניאל,
(להלן: "הנאשם" וביחד "הנאשמים"), אשר ייחס לנאשמים אישום
בגין אי הגשת דין וחשבון במועד - שלוש עבירות על סעיף
2.
על פי עובדות כתב האישום, הנאשמת הינה חברה פרטית שהוקמה ביום 7.7.05 ועיקר עיסוקה
בתקופה הרלוונטית לאישום היה בנייה ושיפוצים. הנאשם היה בתקופה הרלוונטית לאישום
זה, מנהלה הפעיל של הנאשמת. הנאשמים היו חייבים להגיש דו"ח בצירוף מאזן
וחשבון רווח והפסד מאושרים על ידי רואה חשבון על הכנסותיה של הנאשמת, וזאת על פי
הוראות הסעיפים
3.
הנאשמים, בלי סיבה מספקת, לא הגישו במועד לפקיד השומה את הדו"חות על הכנסותיה
של הנאשמת לשנות המס 2012-2014. בעשותם זאת, בלי סיבה מספקת, עברו הנאשמים שלוש
עבירות של אי הגשת דו"ח במועד לפי סעיף
מחזורי העסקאות בשנים הרלוונטיות לאישומים אלו היו לכל הפחות: בשנת 2012 - 742,935 ₪; בשנת 2013 - 1,145,946 ₪; בשנת 2014 - 1,381,261 ₪.
השתלשלות האירועים
3
4. ביום 9.7.18 הודה הנאשם בעובדות כתב האישום. ב"כ הנאשם, ביקשה לשלוח את הנאשם לקבלת תסקיר שירות המבחן לקראת הטיעונים לעונש, לצורך בחינת שאלת אי הרשעת הנאשם, הגם שלנאשם יש הרשעה קודמת בת"פ (השלום- ב"ש) 4717-09-11, (להלן: "התיק הקודם או ת/1"). המדובר בכתב אישום שהוגש כנגד הנאשם בשל אי הגשת דו"חות בחברה אחרת, שם נגזר דינו ביום 6.4.17 ל-7 חודשי מאסר על תנאי, ללא רכיב של מאסר בפועל (להלן: "המאסר המותנה"). ברקע הדברים, יש לציין שכתב האישום בתיק זה, הוגש ביום 31.10.16 בגין עבירות משנת 2012-2014 טרם סיום ההליכים בתיק הקודם, אך משידעה הסנגורית כי ב"כ המאשימה יטען להפעלת המאסר המותנה בתיק זה, שכן לשיטתו המאסר המותנה הנו חב הפעלה, ביקשה שלא להרשיע את הנאשם באותו עת, טרם קבלת התסקיר.
5. לאחר קבלת עמדת ב"כ המאשימה אשר עמד על הרשעת הנאשם (לצד עתירתו למאסר בפועל והפעלת המאסר המותנה), טרם הפנייתו לשירות המבחן, קבע בית המשפט (כבוד השופט א. נוריאלי) כי תירשם הודאת הנאשם והוא יופנה לתסקיר בטרם הרשעה. כן נדרש תסקיר שירות המבחן להתייחס לשאלת ההרשעה כמו גם לשאלת המאסר המותנה.
תסקיר שרות המבחן
6. תסקיר שרות המבחן בעניינו של הנאשם התקבל ביום 31.10.18. בתסקיר שרות המבחן, סקרה קצינת המבחן, הגברת יהל גונן, את אורחות חייו ונסיבותיו האישיות של הנאשם ומתוכן עולה כי מדובר בגבר בן 61, נשוי ואב לשלושה ילדים בוגרים, אשר עד לשנת 2016 עבד כעצמאי והיה בעל חברה בתחום הבנייה והשיפוצים ומפעל לייצור מזרקים חד פעמיים. החל משנת 2000 התדרדר מצבו הכלכלי, הוא נקלע לחובות עמוקים והוכרז לבסוף כפושט רגל. משנת 2016, ועל מנת לשקם את מצבו הכלכלי, החל הנאשם לעבוד כשכיר בחברות בנייה שונות, וזאת כהנדסאי בניין וכמנהל עבודות פיקוח בתחום הבנייה.
7.
בנוסף, תיארה קצינת המבחן כי מעיון בגיליון רישומו הפלילי של הנאשם עולה כי לחובתו
הרשעה אחת קודמת מיום 6.4.17 בגין ביצוע עבירה שעניינה אי הגשת דו"ח במועד
לפי סעיף
4
8. לנוכח כל האמור לעיל, שרות המבחן בא בהמלצה על הארכת עונש המאסר על תנאי התלוי ועומד נגד הנאשם, וזאת על מנת להימנע מפגיעה בעתידו של הנאשם, בתפקודו התעסוקתי הנוכחי ולהימנע מרגרסיה במצבו הכלכלי היום. משכך אפוא, וברקע המלצתו של שירות המבחן בדבר הארכת המאסר המותנה, המליץ לשקול בחיוב סיום ההליך ללא הרשעתו בדין, בכפוף להטלת צו של"צ כאלטרנטיבה עונשית.
טיעוני הצדדים
9. ביום 12.3.19 נשמעו בפני הטיעונים לעונש והוגשו אסמכתאות באמצעות ב"כ הצדדים, אסמכתאות התומכות בטיעוני כל צד וצד.
10. ב"כ המאשימה ביקש לטעון להרשעה, והגיש תדפיס הרשעתו הקודמת של הנאשם- ת/1 וגזר דין התיק הקודם- ת/2. בנוסף, טען כי ביולי הודו הנאשמים בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום - סך הכל שלוש עבירות בעניין אי הגשת דין וחשבון במועד לפי סעיף 216 (4). ב"כ המאשימה הפנה לתסקיר שם צוין כי לדברי הנאשם כל המחדלים הוסרו ולא כך הם פני הדברים בפועל (כפי שפירט בהמשך). לכן, נטען, כי אין טעם להתייחס להמלצת קצינת המבחן שבבסיסה הסרת מחדל מלאה. כמו כן, הוסיף ב"כ המאשימה, כי לא הובאו לידיעת קצינת המבחן עובדות לפיהם הנאשם הקים את החברה תחת מעטה של מישהו אחר ובפועל הוא ניהל אותה, וכי היה אסור לו להקים חברה. קצינת המבחן ידעה שהיה גזר דין בתיק הקודם אך לא התייחסה לעובדה שהנאשם לא צירף תיקים. לנוכח כל אלו, טוען ב"כ המאשימה כי אין לקבל את המלצות שירות המבחן בענין אי הרשעה. נטען, כי לא מתקיימים התנאים לפיהם קיימת פגיעה חמורה בשיקום הנאשם, ושסוג העבירה מאפשר לוותר על הרשעה מבלי לפגוע באופן מהותי בשיקולי ענישה אחרים.
11. ב"כ המאשימה הפנה לכך שבעבירות מס, הפרט הוא לא הקורבן, אלא הציבור הוא הקורבן כך שהרתעת הרבים היא אחד משיקולי הענישה המשמעותיים ביותר, ולכן, גם מטעם זה, אין מקום לסטות מהכלל בדבר הרשעה בעניינו של הנאשם.
12. ב"כ המאשימה ציין, לגבי הסרת המחדלים, כי דו"ח שנת 2012 לא הוגש, דו"חות השנים 2013 - 2014 הוגשו ולא שולמו, כך שכאמור אין המדובר על הסרת מחדל מלאה. עוד הוסיף וטען כי באם תתקבל הטענה בדבר הימנעות מהרשעה, ייווצר מצב אבסורדי בו אדם שיש לו עבירה אחת והורשע, שב על אותן עבירות ולא יורשע בגלל שיקולים אחרים של גזר דין קודם והפעלת מאסר מותנה.
5
13. ב"כ המאשימה הגיש אסופת פסיקה והפנה למדיניות הענישה בעבירות של אי הגשת דין וחשבון במועד בנסיבות דומות. בהתאם לכך, טען למתחם ענישה הנע בין עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות ברף התחתון, ועד רף עליון של כ-7 או 8 חודשי מאסר בפועל, לכל עבירה. בסופו של יום, טען למתחם כולל הנע בין 5 חודשים מאסר בפועל ועד 12 חודשים מאסר בפועל. ב"כ המאשימה, ביקש למקם את הנאשם ברף האמצעי, כך שסך הכל בגין התיק הנוכחי ייגזרו עליו 9 חודשי מאסר בפועל, כן עתר ב"כ המאשימה להפעיל את המאסר המותנה במצטבר ולחלט את ההתחייבות.
בכל הנוגע לרכיב הקנס הכספי, עתר למתחם קנס לכל עבירה הנע בין 8,500 ועד 29,200 ₪ וביקש להשית קנס כולל של 50,000 ₪.
14.
ב"כ המאשימה טען והבהיר כי מדובר בעבירה מתמשכת, וכי כל עוד לא הוסר המחדל
הדבר נחשב כהמשך ביצוע העבירה והדרישה קמה מחדש בכל פעם, כך שלצד הרשעת הנאשם
בשלוש עבירות לפי סעיף
15. הסנגורית הגישה כראיות את המסמכים הבאים: צווי כינוס של הנאשם ושל אשתו - נ/1; מכתב פיטורים של אשת הנאשם - נ/2; כתב האישום בתיק הקודם - נ/3; הכרעת הדין בתיק הקודם - נ/4; מכתב לפקידת השומה עם שובר תשלום ששילם הנאשם - נ/5; מכתב של רו"ח של הנאשם - נ/6; בקשה שהוגשה לתביעות מס הכנסה - נ/7; בקשה שהוגשה ליועמ"ש של רשות המיסים - נ/8; מכתבו של רו"ח - נ/9; אישור על הגשת תלונה - נ/10; ואסופת פסיקה התומכת בטיעוניה.
16. הסנגורית הפנתה להשתלשלות האירועים ולנסיבותיו האישיות של הנאשם, בן 61 אב לשלושה ילדים, שניים מהם עדיין סמוכים על שולחנו בנוסף לנכד. לו ולמשפחתו אין כל נכסים או רכוש. מנהל אורח חיים נורמטיבי, למד ועבד כפי שמפורט בתסקיר שירות המבחן, עשה שירות צבאי סדיר ומילואים, מצבו הכלכלי קשה מאוד, הוא ואשתונמצאים תחת צו כינוס. הנאשם פוטר מעבודתו לפני מספר חודשים וכיום לא עובד, אשתו פוטרה אף היא מעבודתה כשכירה.
6
17. הסנגורית טענה כי יש לקבוע מתחם ענישה אחד כולל לכל האישומים ולעבירות כאירוע פלילי אחד בשל העובדה כי מדובר באישומים זהים שעניינם עבירות השייכות לאותה גזרה, עבירה של אי הגשת דו"חות במועד. וכי המבחן הרלוונטי לקביעת מספר האירועים הינו מבחן הקשר ההדוק. עוד הוסיפה הסנגורית כי מבלי להמעיט בחומרת העבירות, הרי שהמדובר בעבירות טכניות של אי הגשת דו"חות שלא נעשו מתוך כוונה להונות או לרמות, ולכן מדובר ברף התחתון של עבירות המיסים. מדיניות הענישה הנהוגה בתיקים אלה, טענה, נעה במתחמים של בין מאסר על תנאי ל-6 חודשי עבודות שירות, וכאשר ישנה הסרת מחדלים מלאה, נגזרים עונשים הצופים פני עתיד ברף העליון.
18. באשר למחדלים נשוא כתב האישום, מפנה הסנגורית למכתבו של רואה החשבון (נ-9) המראה כי דו"ח 2012 הוגש כשנתיים לפני הגשת כתב האישום במאי 2014.
19.
הסנגורית טענה בעניין המאסר המותנה כי גזר הדין בתיק הקודם ניתן ביום 6.4.17
והתנאי היה ל-3 שנים קדימה מיום 6.4.17. כתב האישום בתיק הנוכחי לא מייחס לנאשם
עבירות נוספות חדשות שבוצעו לאחר גזר הדין אלא עבירות קודמות לגזר הדין- כך שאינו
חל, בדומה לטופס ההתחייבות להימנע מעבירה נוספת. כמו כן, קבלה הסנגורית על
"מחטף בסוגיות משפטיות" בכך שלא הובאו לידיעת הנאשם או עורך דינו את דבר
כתב האישום החדש, וכי אם ישנן עבירות אחרות בחברה אחרת הם צריכים לעשות ככל העולה
בידם על מנת להביא את הדברים לנאשם ולסנגוריו. עוד טענה הסנגורית כי עבירה לפי
סעיף
20. הסנגורית אף הרחיבה את טיעונה לשלל חלופות משפטיות שמטרתן אחת- הימנעות מהפעלת המאסר המותנה. כך טענה, לאי הרשעה בכל העבירות שמפעילות את התנאי או הרשעה באחת ואי הרשעה בשאר. כך או אחרת, הפנתה הסנגורית לתסקיר שרות המבחן הממליץ על הארכת המאסר על תנאי, ובמידה ובית המשפט יגזור מעבר למאסר צופה עתיד, הרי שהוא מתבקש להשית על הנאשם של"צ.
21. הנאשם בדברו האחרון, ביקש מבית המשפט, תוך שמירר בבכי, לאפשר לו להמשיך לעבוד ולפרנס את המשפחה בכבוד ושיוכל לשלם את חובותיו.
המסגרת הנורמטיבית
סעיף
7
22. כידוע, בשורה ארוכה של פסקי דין קבע בית המשפט העליון כי עבירות המס פוגעות באינטרסים לאומיים, שכן התחמקות הפרט מתשלום מס, פוגעת בראש ובראשונה בקופה הציבורית, קופה אשר נועדה לספק את צורכי החברה כולה. עבירות המס פוגעות באופן אינהרנטי בעקרון השוויון, המחייב חובת נשיאה שוויונית בנטל המס (ראו: גיורא עמיר, "עבירות מס והלבנת הון" מהדורה שישית, ינואר 2014, בעמ' 9-17 (להלן: "עמיר")); ע"פ 6472/03 מלכה נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 19.2.14); על"א 3467/00 הוועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל אביב נ' צלטנר (פורסם במאגרים, 18.2.02); ע"פ 3077/11 דדוש נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 28.3.12).
23. מבחינה מעשית, העדר תשלום מיסים מביא לכדי פגיעה בקופה הציבורית וכנגזרת מכך לדילול משאביה הכלכליים בתכנון רווחת חיי החברה וזאת לצד הגברת ההשקעות במשאבים ציבוריים. עבירות המס נחלקות לשתי קבוצות, האחת, עבירות מס המתייחסות לאי סדרים בהתנהלות כלפי רשויות המס. השניה, עבירות מס המתייחסות להעלמת מס. למעשה, קבוצת העבירות הראשונה בדבר אי הסדרים נועדה למנוע את היתכנות ביצוע העבירות נשוא הקבוצה השניה שכן קיימת הנחה לפיה נישום המתנהל בצורה שאינה סדורה ומבוקרת מול רשויות המס, נמצא בקבוצת סיכון גבוהה יותר לכך שהעלמת המס לא תתגלה (פרופ' גבריאל הלוי, תורת דיני העונשין, כרך ד', התשע"א, (2010) בעמ' 383, (להלן: "הלוי, כרך ד'")).
24. בהתאם לאמור לעיל, סעיף 216 משתייך לקבוצת העבירות הראשונה בדבר עבירות מנע בנוגע להעלמת מס. עבירה זו טומנת בחובה ציות להוראות מחייבות של רשויות המס ובתוכנן רשימת דרישות אפשריות בתחום הפלילי, ואף יותר מכך בתחום האזרחי או המנהלי שהעדר ביצוען מהווה עבירה פלילית (הלוי, כרך ד', בעמ' 384).
25.
סעיף העבירה לפי 216 ל
|
"216. אדם
אשר בלי סיבה מספקת עבר אחת העבירות המנויות להלן, דינו - מאסר שנה או קנס
כאמור בסעיף
(1)
לא קיים דרישה הכלולה בהודעה שניתנה לו לפי
8
(2)
לא התייצב, כפי שנדרש לכך בהודעה לפי
(3)
סירב לקבל הודעה שנשלחה לו לפי
(4) לא הגיש במועדו דין וחשבון לפי הסעיפים 132 או 133...".
· ההדגשות בכל הציטוטים אינן במקור
המדובר הוא בעבירה התנהגותית שאינה דורשת תוצאה להתקיימותה. משכך אפוא, אין צורך להוכיח כי נגרם נזק לקופה הציבורית. הרכיב ההתנהגותי הרלוונטי בעניינינו, בסעיף 216 (4), קורם עור וגידים עם התרחשותה של צמד המילים "לא הגיש", בעוד "בלי סיבה מספקת" הן נסיבות מסוג מצב משפטי, כגון, שלא כדין (הלוי, כרך ד', בעמ' 384) וזאת לצד שאר הנסיבות המצויות בהגדרת העבירה והם "במועדו דין וחשבון לפי הסעיפים 122 או 133".
26.
בנוסף, יש לציין כי הרכיב ההתנהגותי בעבירה זו בא לידי ביטוי במחדל, קרי- הימנעות
מעשיית מעשה (ראו: ע"פ 89/70 מדינת ישראל נ' כהן
(פורסם במאגרים, 1.7.70); ע"פ409/88
מדינת ישראל נ' עמרה (פורסם במאגרים, 5.6.89); ע"פ 5529/12 אוהב ציון
ואח' נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 9.11.14)), שכן לאחר תיקון 39 ל
זהו המקום לציין כי יש לפרש את המחדלים הפלילים בצמצום. מספרם של המחדלים הפלילים פחות ממספר המעשים הפלילים וזאת לאור הגישה הצרה והמצמצמת של המחדל, כך שברקע הדברים נמצאת תפישת האוטונומיה של הפרט והסתייגות המשפט הפלילי מהרחבת חובות אלו, כך שלא יוביל הדבר לגזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה (בג"ץ 164/97 קונטרם בע"מ נ' משרד האוצר, המכס והמע"מ (פורסם במאגרים, 4.2.98); ע"פ 3417/99 הר שפי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 21.2.01); פרופ' גבריאל הלוי, "תורת דיני העונשין" כרך א', התשס"ט 2009, בעמ' 633 (להלן: "הלוי, כרך א'")).
9
27.
בבר"ע 122/82 עלפי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 13.3.83), (להלן:
"הלכת עלפי") סווגה העבירה לפי סעיף
28.
דא עקא, כי את הלכת עלפי יש לבחון לאור תיקון 39 ל
"כשלעצמי סברתי, כי
מן הראוי לחזור ולבחון את הסוגיה האמורה, בהתחשב בלשון הגדרתה של העבירה ולנוכח
היעדר "הנחיה" חקוקה במסגרת ה
29.
כאמור הלכת עלפי ניתנה שנים רבות טרם כניסתו לתוקף של תיקון 39 ל
10
30.
בשים לב לדברי השופט י. קדמי בפרשת בוני הבירה
ולאור תיקון 39 ל
"עבירה שהשלמתה התחילית מותנית בהתמדה מסוימת של העושה במעשהו, וכל התמדה בו בהמשך דוחה עקב כך, עד להפסקתו, את השלמתה הסופית כעבירה אחת..." "עבירה הנמשכת" כי היא מצריכה תהליך איכותי סטאטי מינימלי לשם השלמתה התחילית, וכך היא יכולה להמשיך מבחינת מהותה, מבלי שתהיה נתונה לחלוקה ומבלי ליצור ריבוי עבירות לפי פרקי זמן מסוימים, עד להפסקתה. השינוי היחיד שחל בעבירה עם הימשכותה הוא כמותי, ומתבטא בהיקף העבירה ובחומרתה. שינוי זה הוא קו אופי חיוני לסוג העבירות הנמשכות - הצטברות כמותיות תוך יחידות מבחינת המהות".
ברם,
תיקון 39 התקבל ונכנס ל
"העולה מן הדברים
הוא, כי למעשה, אין כל הבדל בקביעת מועד סיום המעשה (ובעניינו מחדל- ע.מ), בין
סוגי המעשים השונים, וסיווג המעשים כ"רגעיים" או כ
"נמשכים" ("עבירה רגעית" או "עבירה נמשכת") אינו
נדרש. גם המחוקק הישראלי לא קיבל את הצורך בסיווג "עבירה נמשכת"
שהוצע במסגרת
11
31.
עוד ראו בעניין הצורך בהגדרה ברורה של עבירה כ"עבירה נמשכת" בחוק, את
דברי בית המשפט העליון ע"פ 217/59 היועץ המשפטי לממשלה נ' נבולסי (פורסם
במאגרים, 19.1.60), שם קבע כבוד השופט לנדוי (כתוארו אז) את הדברים הבאים,
בענין פרשנות סעיף
"כאשר ברצון המחוקק לקבוע שעבירה היא עבירה נמשכת וגוררת עונשים בזה אחר זה הוא אומר זאת מפורשות".
32.
לצד אבחנה זו, כי כיום אין משמעות להגדרתה של העבירה כ"עבירה נמשכת" הרי
שיש לבחון את הרציונל העומד בבסיס סעיף
"מסקנתנו
היא, כי מכח הוראות החוק האחרות של
פסיקה דומה ניתן למצוא ולראות גם בע"פ (מחוזי-ת"א) 1674-84 מדינת ישראל נ' אברהם עזרא (פורסם במאגרים, 2.12.85) שגם בעניינו לא הוגשה כל בקשה למתן רשות ערעור לבית המשפט העליון.
12
33.
על מנת לסייע לבאר את הסוגיה בדבר ההבנה כי המדובר בחובה נמשכת שבצידה סנקציה
אזרחית, יש להפנות להכרעות שניתנו בפסיקה כי אופיו של תשלום- תרופתי או
עונשי- לא יקבע לפי הכינוי שניתן לו אלא על פי טיבו ובהתאם למטרה שעמדה ביסוד
קביעתו (ע"פ 474/65 מירומית מפעלי מתכת אשקלון בע"מ נ' היועץ המשפטי
לממשלה (פורסם במאגרים, 13.2.66), שם נקבע כי כינויי תשלום של כפל אגרה ביסוד החוק
הרלוונטי אינו מהווה הוראה עונשית). כך גם בעניין חיוב באגרה כפולה לפי
34.
כך נקבע גם לגבי פרשנותה של ה
35.
זה המקום לציין ולאבחן כי פסיקת בית המשפט העליון בעניין עזרא ועדות ניתנו בדן
יחיד. כמו כן, עניין מלכיאל עסק בעבירות תכנון ובניה (יש להוסיף כי בעניין מלכיאל
העיר בית המשפט כי אין להסיק מהאמירה בענין עלפי עמדה בנושא היקף גזר הדין
ב"עבירה נמשכת", (פיסקה 12 לפסק הדין). כך גם ברע"פ 11476/04
מדינת ישראל נ' חברת השקעות דיסקונט בע"מ (פורסם במאגרים, 21.2.10)
אינו עוסק אף הוא בעבירות מס אלא בעבירה של הגשת דו"ח פגום לאחר שכבר עבר
המועד להגשתו, בניגוד לסעיף
13
36.
המסקנה המשפטית המתבקשת לאור כל המקובץ לעיל הנה כי סעיף
אי הגשת דו"ח מס שנתי בין השנים 2012-2014, אירוע פלילי אחד או מספר אירועים?
37.
סעיף
38.
לשיטת רבין וואקי הרי שלא יכול להיות ספק שהמונח "אירוע" רחב יותר
מהמונח "עבירה" או "מעשה" (סעיף
39. בשים לב להעדר הכוונה מדויקת מצד המחוקק, הובאה הסוגיה לפתחה של הכרעת הפסיקה במרוצת השנים. אחד מפסקי הדין המרכזיים שעסקו בנושא הנו ע"פ 4910/13 אחמד בני ג'אבר נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 29.10.14) (להלן: "עניין ג'אבר") , שם נקבע ברוב דעות כי עבירות שיש ביניהן קשר ענייני הדוק ואשר ניתן להשקיף עליהן כמסכת עבריינית אחת, יחשבו לאירוע אחד:
14
"נקודת המוצא לפרשנותו של המונח "אירוע" צריכה להיגזר מהבנת התכלית העומדת ביסוד דרישתו של תיקון 113 כי בית המשפט יקדים לגזירת הדין את תחימת גבולותיו של ה"אירוע". ביסוד הדברים עומדת ההכרה בערך הנודע לכך שבית המשפט יקבע מתחם ענישה אחד לפעולות שיש ביניהן קשר ענייני הדוק, תוך התייחסות לכך שהתבצעו בדרך זו. בעיקרו של דבר, התשובה לשאלה מהם גדרי ה"אירוע" תיגזר מניסיון החיים, כך שעבירות שיש ביניהן קשר הדוק ייחשבו לאירוע אחד. המובן שיינתן למונח "קשר הדוק" יתפתח ממקרה למקרה ואין צורך לקבוע אותו באופן קשיח כבר כעת. עם זאת, ניתן לומר כי ברגיל קשר כזה בין עבירות יימצא כאשר תהיה ביניהן סמיכות זמנים או כאשר הן תהיינה חלק מאותה תוכנית עבריינית אף כאשר הן בוצעו לאורך תקופת זמן שאינה קצרה (אך מבלי שפרמטרים אלה ימצו את מבחני העזר האפשריים לבחינת עוצמתו של הקשר בין העבירות)".
40.
בהמשך לכך, המחוקק לא נשאר אדיש לקושי אותו עורר סעיף
15
"מתחם אחד לאירועים של ריבוי עבירות דומות וחוזרות. מוצע לקבוע כי מקום שהמעשים מהווים כמה אירועים נפרדים אך מדובר באירועים דומים אשר בוצעו באופן חוזר לאורך תקופת זמן, יהיה רשאי בית המשפט, לאחר ששקל את טיב האירועים וחומרתם, לקבוע מתחם עונש הולם אחד בלבד לכל האירועים.
על פי לשונו של סעיף 40 יג, ישנה חובה לקבוע מתחם נפרד לכל אירוע. חובה זאת מעוררת לעיתים קושי מושגי ומעשי כאשר הנאשם מורשע בביצוע עבירות רבות הדומות האחת לשנייה. במקרים כאלה, כדוגמת עבירות מס, עבירות מרמה, ולעיתים אף עבירות חמורות יותר, אין עקרון ההלימה מצדיק בהכרח קביעה של מתחמים נפרדים. על דרך הכלל, מידת האשם של מי שמבצע עבירות דומות באופן חוזר ונשנה ובסמיכות זמנים, נמוכה ממידת האשם של מי שמבצע עבירות לא זהות במרחק זמן זו מזו.
גם מבחינה פרקטית, אין בכך כדי לייעל ולהכווין את שיקול הדעת השיפוטי. החזרתיות על אותו מעשה עברייני מצביעה על הצורך לשקול ענישה אחודה בעניין, על אף שלא מדובר באותו אירוע. משכך, על פי המוצע, במקרים אלה יהיה לשופט שיקול דעת האם לקבוע מתחם אחד בלבד לכל האירועים הנפרדים, או לקבוע מתחמים נפרדים לכל אירוע. ודוק, קביעת מתחם אחד למספר אירועים אין משמעה שמדובר באירוע אחד. היא משמרת את ההכרה בדבר הפעולה העבריינית המובחנת ובה בעת מאפשרת דרך קלה ונכונה יותר לגזירת הדין, לנוכח הדמיון והחזרתיות.
תיקון זה עולה בקנה אחד עם פסיקת בית המשפט העליון במקרים שכאלה. כך למשל, ציינה השופטת ברק-ארז בעניין ג'אבר, שבית המשפט העליון "כבר הכיר במצבים שבהם מסכת של התעללות מינית של אדם בוגר בקטין על פני תקופה נחשבה ל'אירוע אחד'" (ור' למשל ע"פ 1605/13 פלוני נ' מ"י). על פי הסעיף המוצע, במקרה כזה נכון יהיה לקבוע כי מדובר באירועים נפרדים, אולם ניתן יהיה לקבוע להם מתחם עונש אחד.
16
ברע"פ 4760/14 קיסלמן ואח' נ' מ"י (להלן: "עניין קיסלמן"- ע.מ), ביצעו הנאשמים במהלך תקופה של חמישה ימים כמה עשרות עסקאות באמצעות כרטיס אשראי מזויף, כנגד קורבנות שונים. בית המשפט קבע כי בהתאם ל"מבחן הקשר הענייני ההדוק" שבהלכת ג'אבר, מדובר באירוע אחד, על אף שבוצע כנגד קורבנות שונים. נדמה כי גם במצב כזה ראוי לשמר את האבחנה בין האירועים השונים (כל אחת מהעסקאות), אולם לקבוע להם מתחם עונש אחד, בהתאם לסעיף המוצע".
לנוכח האמור לעיל, בשים לב לאופיין המיוחד של עבירות המס, החזרתיות הגלומה בהן,
הרי שיש להגדירן כאירוע פלילי אחד שבמרכזו מתחם ענישה אחד- גם אם התפרשו על
פני מספר שנים.
הפעלת מאסר על תנאי בגין עבירה נוספת
41.
בהתאם לסעיף 55 (א)ל
42. ברי לכל, כי שיקולים של הרתעת הנאשם עומדים בבסיסו של עונש המאסר על תנאי התלוי ועומד כנגדו, כך שיידע כי ככל וייתפס בשנית מבצע עבירה המפעילה את המאסר המותנה, ייתכן וימצא עצמו מאחורי סורג ובריח:
"ידיעתו
של העבריין, שהעונש שהוטל יבוצע אם ייתפס פעם שנית בעבירה, משמשת לו מעצור מהיגרר
אחרי יצרו הרע (הצעת ה
17
43. מושכלות יסוד בענין גזירת עונש מאסר על תנאי כי הוא צופה פני עתיד, ועל בית המשפט לשקול בזהירות את העבירות בעניינן יופעל התנאי ומה הוא אורך התקופה אשר תעמוד כחרב מעל לראשו של הנאשם (רע"פ 5790/00 ריזי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 12.2.01); אהרון אנקר, "מאסר על תנאי" (1981 ) בהשתתפות רות קנאי,; ש"ז פלר "מאסר על תנאי" הפרקליט כד 147 (1967)).
44.
בזיקה לענייננו, יש לציין כי בהתאם להוראות סעיף
45.
ברם, בית המשפט מוסמך להאריך את המאסר המותנה, בהתקיים שורות התנאים הקבועים ב
"הארכת תקופת התנאי או חידושה של תקופת המאסר המותנה,
על-פי סעיף 56(א)ל
כדי להפעיל הוראה זו, בנסיבות כאלה, ראוי לתת להוראה זו את הפירוש התכליתי הראוי לו ופירוש זה, לדעתי, צריך להיות פירוש מרחיב במצוות הפירוש התכליתי רע"פ 4015/98 אלימלך נ' מדינת ישראל (פיסקה 2 לפסק דינו של השופט ח' אריאל)".
46.
לא למותר לציין, גם בהקשר זה, כי עונש המאסר על תנאי- כפוף לעקרונות הבניית שיקול
הדעת בענישה (רבין וואקי, בעמ' 1652 וסעיפים
מן הכלל אל הפרט
18
הרשעה או אי הרשעה
47.
הודאתו של הנאשם במיוחס לו בכתב האישום נרשמה בבית המשפט בפרוטוקול הדיון מיום
9.7.18. לחובתו של הנאשם הרשעה קודמת באותה עבירה, קרי סעיף
אכן, הפסיקה הכירה באפשרות לסיים את ההליך הפלילי ללא הרשעה, גם אם לחובתו של אותו נאשם כבר קיימת הרשעה קודמת שטרם נמחקה מהמרשם הפלילי (ע"פ (מחוזי- מרכז) 23513-01-13 בני שלום נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 4.6.13); ע"פ (מחוזי - מרכז) 21037-11-13 אוהב ציון נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 4.2.14)).
48.
הכלל הינו משנקבע באמצעות הערכאה השיפוטית כי אדם ביצע את המיוחס לו בעובדות כתב
האישום כך שיש להטיל עליו אחריות פלילית בגין מעשיו- יש להרשיעו במסגרת הכרעת דין
(ראו גם סעיף
19
49.
בענייננו, אכן קיימת המלצה של שירות המבחן לסיום ההליך ללא הרשעה. דא עקא, כי
הסיבה העומדת בבסיס המלצה זו טבועה ברצונו של שירות המבחן לסייע לנאשם שכן נושא
המאסר על תנאי התלוי ועומד כנגד הנאשם הובא לפניו, ועל כן, ובכדי להימנע מהפעלת
המאסר המותנה בגין הרשעת הנאשם ב"עבירה נוספת" כדרישת סעיף
50. בסופו של יום, איני סבור כי הנאשם עומד במבחנים שנקבעו בהלכת כתב, עת תלויה ועומדת כנגדו הרשעה זהה באותה עבירה מיום 14.7.16, כך שקשה להלום מצב בו הרשעה נוספת באותה עבירה בדיוק תפגע פגיעה חמורה בשיקומו והכל לנוכח בחינת האפשרות לוותר על הרשעה בעבירות מס מסוג זה, חומרתן של עבירות המס, פגיעתן בערכים המגונים כגון שוויון הנשיאה בטל המס, סולידריות חברתית, שמירה על הקופה הציבורית ומערכת המיסוי ( רע"פ 977/13 אודיז נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 20.2.13); רע"פ 9/09 מזרחי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 6.1.09); עוד ראו פסיקת מותב זה לעניין בחינת הלכת כתב לאור תיקון 113 בת.פ (שלום- נתניה) 34106-10-13 מדינת ישראל נ' אמיר (לא פורסם, 11.3.19)).
51.
לנוכח האמור לעיל, אני מרשיע את הנאשמים במיוחס להם בכתב האישום, שלוש עבירות של
אי הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, לפי סעיף
סעיף
52.
טרם אפנה להמשך גזר הדין בהתאם לתיקון 113 ל
20
53. למעלה מן הצורך יש להוסיף כי המאסר המותנה ניתן ביום 6.4.17 וזאת בענין עבירות זהות של אי הגשת דו"חות מס לשנים 1999 ו- 2000. דומני כי הפעלת מאסר מותנה משנת 2017 שניתן בנוגע לעבירות משנת 1999-2000, שעיקר עניינו לצפות פני עתיד ולהזהיר את מבצע העבירה לבל יחזור על מעשיו והכל בגין עבירות נוספות שעומדות בבסיס כתב האישום הנוכחי משנת 2012-2014 שבוצעו 3 שנים לפני שהמאסר המותנה נגזר- מהווה פגיעה קשה בעקרונות הצדק, ונוגדת את התכלית העומדת בבסיס הפעלת המאסר המותנה, כמפורט בפסקאות 41-46 לעיל.
אירוע אחד או מספר אירועים
54.
הנאשם הורשע ב- שלוש עבירות לפי סעיף
55.
לא למותר לשוב להפנות בענין זה לדברי הצעת החוק המצוטטים לעיל (בפסקה 40) בתזכיר
ולכך שבעבירות מס עקרון ההלימה, אינו מצדיק בהכרח לקבוע מתחם ענישה נפרד לכל עבירה
ועבירה. פסיקת בית המשפט העליון ר"ע 717/85 קונפורטי נ' מדינת ישראל
(פורסם במאגרים, 29.12.85), אליה הפנה ב"כ המאשימה, בעניין פרשנות סעיף
56. לשם המחשה לעניין הריחוק בזמנים, במקרים בהם עדיין נקבע כי יש לראות את האירוע העברייני כאירוע אחד, ראו בעניין זה את פסיקת בית המשפט המחוזי בבאר שבע בעניין ביצוע עבירות מין ואלימות אשר בוצעו בשתי הזדמנויות שונות כנגד אותה מתלוננת בהפרש של שבוע ימים כאירוע פלילי אחד (עניין קיסלמן; תפ"ח (מחוזי- ב"ש) 7848-04-10 מ"י נ' דלמר (פורסם במאגרים, 25.4.10); עוד ראו לעניין זה עפ"ג (מחוזי ב"ש 33611-08-15 מאירוב נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 11.11.15)).
יפים לעניין זה דברי כבוד השופט צ' זילברטל בע"פ 5643/14 עיסא נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 23.6.15):
21
"לגישתי, דומה כי ראוי לאפשר פרשנות רחבה דיה להגדרת מונח "אירוע אחד" אשר תשאיר מתחם להפעלת שיקול דעתו של בית המשפט, וזאת הן בשל שיקולי יעילות עבודתו של בית המשפט, והן לשם הגשמת תכליתו של תיקון 113 לחוק".
57.
משכך אפוא, הרי שיש לקבוע מתחם ענישה אחד כולל לשלוש העבירות בהן הורשע הנאשם לפי
סעיף
מתחם העונש ההולם
58.
בכל הנוגע לעקרון ההלימה (סעיפים
59. שני הצדדים הגישו אסופות פסיקה התומכות בטענות כל צד בעניין מתחם הענישה. לצד הזהירות בכך שרכיב הענישה הנוהגת מהווה את אחד הפרמטרים בלבד לקביעת מתחם הענישה, ולא הפרמטר היחיד, לא ניתן להתעלם מן העובדה לפיה נקבעו בעבר מתחמי ענישה על ידי הערכאות הדיוניות- בהסכמת המאשימה, הכוללים עונש של מאסר מותנה ברף התחתון (ע"פ 24924-12-11 פרמינגר נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 19.4.12); ת.פ 17048-12-10 מדינת ישראל נ' א.מ מדיקס בע"מ (פורסם במאגרים, 26.12.13). כמו כן, יש לבחון את השיטתיות, העדר הסרת מחדל והנזק שנגרם לקופת המדינה.
22
60. מאחר ובעניינו קבעתי כי המדובר הוא באירוע פלילי אחד, לנוכח היקף המחזורים המיוחסים לנאשם, הנזק שיכול ונגרם, והפסיקה הנוהגת (ראו: רע"פ 4911/16 הראל נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 22.6.16); עפ"ג (מחוזי- מרכז) 12018-10-14 אגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין נ' איזנברג (פורסם במאגרים, 17.11.15); ע"פ (מחוזי- ת"א) 49649-12-10 חיים כהן את ג'ודיבניה ופיתוח (2001) בע"מ נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 15.6.11) ת"פ 16328-07-16 מדור תביעות מס הכנסה ת"א נ' פאואר לי בע"מ ואח' (פורסם במאגרים, 25.12.17)) הרי שמתחם הענישה במקרה זה נע בין עונש מאסר מותנה ועד לעונש מאסר בפועל בגובה של 6 חודשים שיכול וירוצה בעבודות שירות.
61. באשר לרכיב הקנס הכספי, הרי שהתכלית המרכזית של עונש בדמות קנס, הנה כי הקנס ישולם ולא יהווה לתוספת למאסר בפועל. בע"פ 1274/12 סלים אל דלחי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 4.7.13) שם הוחלט בדבר ביטול הקנס שהושת על הנאשם, צוין כי:
"אולם שונה הדבר ביחס לקנס שהוטל על המערער. ברי, כי תכליתו המרכזית של הקנס, היא שהוא ישולם, ולא שהנאשם ירצה עונש מאסר נוסף בשל אי יכולתו לשלם את הקנס. במסגרת זאת, אף ששני סוגי הענישה יוצרים הרתעה מפני ביצוע פעולות עברייניות, הקנס משקף הרתעה כלכלית, ותכליתו היא למנוע מהעבריין את האפשרות להפקת רווח מהעבירות. זאת, בעוד שעונש המאסר מרתיע מפני ביצוע העבירה כשלעצמה, ללא תלות בשאלת הפקת הרווח הכלכלי ממנה. בתוך כך, אף שיש חפיפה מסוימת בין התמריצים הנוצרים לאי ביצוע העבירה מכוח שני סוגי הענישה, ניסיון החיים מלמד שיש הבדל משמעותי באופן שבו נחווים העונשים השונים על ידי עבריינים. יתר על כן, בשונה מעונש המאסר, השולל באופן זהה את חירותם של נאשמים שונים, האפקט ההרתעתי הגלום בהטלת קנס תלוי ביכולת הכלכלית של הנאשם. כך, עבור נאשם שהפרוטה לא מצויה בכיסו, יהיה הנטל לתשלום הקנס כבד לאין שיעור מהנטל על נאשם בעל האמצעים".
23
62. דברים
אלו מתיישבים גם עם הוראות המחוקק בתיקון 113 ל
63. לנוכח מסמכי ההגנה שהוגשו בטיעונים לעונש (נ/1-נ/2) לפיהם: בשנת 2004 הוכרז הנאשם כפושט רגל וניתן צו כינוס בעניינו, אשתו של הנאשם פוטרה מעבודתה בסוף שנת 2018, הנאשם ניסה לשקם את חייו כך שהחל משנת 2016 הוא עובד כשכיר בחברות בניה שונות- יש לקבוע מתחם ענישה בנוגע לרכיב הקנס הכספי הנע בין 2,000 ₪ ועד 8,000 ₪ לגבי הנאשם ובאשר לנאשמת בין 0 ₪ ועד 200 ₪ .
מיקום הנאשם בתוך מתחם הענישה
64. בית המשפט ער לטענת ב"כ המאשימה לפיה תסקיר שירות המבחן שהוגש מציין כי הנאשם הסיר את המחדלים ולא כך הוא. יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מהתייחסותו החיובית של שירות המבחן לנאשם כמי שביצע את העבירות המיוחסות לו על רקע מצוקה כלכלית עמה התמודד. אכן, אין בכך כדי להקל ראש בעבירות אותן ביצע הנאשם אך שירות המבחן מוסיף בהקשר זה כי לא מצא אצל הנאשם, על רקע ביצוע העבירות, כל דפוסי התנהגות עבריינים או מרמתיים.
65. שירות המבחן סבר, לצד העובדה שאין המדובר בעבירה אשר משקפת כשלעצמה דפוסי התנהגות מרמתיים, כי נוכח המאמץ הממושך אותו עושה הנאשם לשקם את חייו, (לדברי הסנגורית הנאשם ממתין בימים אלו להתחיל עבודה חדשה כמפקח בנייה) יש להפנות את הזרקור לעבר האפיק השיקומי של הנאשם.
66.
סעיף
24
אומר
כבר עתה, העובדה לפיה הנאשם הורשע בביצוע עבירות מס (במקרה זה בביצוע עבירת מס
טכנית (הלוי, כרך ד', בעמ' 384; עמיר, בעמ' 446)) שבמקרים רבים ככל וידו של הנאשם
משגת ההליך מסתיים בקנס מנהלי), הן עבירות מסוג צווארון לבן ולא עבירות צווארון
כחול קלאסיות, אינה אמורה לחסום מפניו את הדרך, ומפני בית המשפט, להעדיף שיקולי
שיקום, ככל ונסיבות שכאלו מוכחות בפניו ומגובות בהמלצות המצביעות על תהליך שיקום
אותו עבר הנאשם או כי קיים סיכוי של ממש לשיקום כמצוות המחוקק בסעיף
דברים
אלו מקבלים משנה תוקף כיום לאור הנרטיב שהותווה בבג"ץ 1892/14 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' שר הפנים ואח' (פורסם
במאגרים, 13.6.17) (להלן:
"בג"צ תנאי מחייה"), העוסק בצפיפות הקשה הקיימת בבתי הכלא בישראל,
כך שלאסירים רבים לא ניתן שטח מחיה הולם- כנדרש ב
67. הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה ועשה מאמצים להסרת המחדלים, גם אם אלו לא הוסרו לחלוטין בסופו של יום. המדובר הוא על עבירות מהשנים 2012-2014 שכתב האישום בעניינן הוגש ביום 31.10.16 והיום אנו נמצאים קרוב למחצית שנת 2019 כך שחלף זמן רב. עונש מאסר בפועל, גם בדרך של עבודות שירות, יגדע את המשך שילובו התקין של הנאשם בחברה, במיוחד לנוכח מצבו הכלכלי הקשה בו הוא מצוי מזה שנים רבות.
68. הולמים בהקשר זה דבריו הנכוחים של צ'זרה בקריה, רפורמטור המשפט הפלילי, בחיבורו פורץ הדרך מאמצע המאה ה- 18: "על פשעים ועל עונשים" (הוצאת המרכז האקדמי שלם, עורך: שחר אלדר, תרגום: עתליה זילבר, התשע"ח):
"ככל שהעונש מיידי יותר ומתרחש סמוך יותר לפשע, כך הוא צודק יותר ויעיל יותר" (שם, ט' ובעמ' 49).
25
69. סבורני כי במקרה זה יש להעדיף את אינטרס השיקום של הנאשם. איני רואה עין בעין עם טיעון ב"כ המאשימה להשתת עונש של מאסר בפועל ברף העליון של המתחם אותו הציב- 8 חודשים, לנוכח סוג העבירות בהן הורשע הנאשם, עברו הפלילי הכולל הרשעה רק בעבירה זהה והתסקיר החיובי של שירות המבחן ובראי בג"צ תנאי מחיה (שם, בפסקה קכו):
"ברי, כי לעניין המאסר המצב מורכב יותר, שכן משנמצא כי אדם הורשע בפלילים, חזקת החפות אינה עומדת לו עוד ובמקרים רבים אין מנוס ממאסר, ואף מאסר ממושך, עד מאסר עולם. ואולם גם כאן, עלינו לזכור כי המאסר אינו אלא אמצעי, ולא תכלית - אמצעי לגמול, להרתעה ולשיקום העבריין... ניתן להפחית את שיעור הכליאה יחד עם הפחתת שיעור הפשיעה, בין היתר כיוון שהפחתת שיעור הכליאה מפחיתה את שיעור העבריינות החוזרת (רצדביזים)".
70. במקרה הנוכחי יש להעדיף את שיקולי השיקום כשיקול מכריע (ראו: ע"פ 1399/91 ליבוביץ נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 24.1.93) ; ע"פ 2347/07פחימה נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 23.1.08); ע"פ 420/12 סחונציק נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 24.10.12)) אשר כל כן יש להציב את הנאשם בתחתית מחתם הענישה אותו קבעתי בעניין המאסר כך שייגזר עליו עונש צופה פני עתיד לצד של"צ. אלו הם פני הדברים גם לגבי רכיב הקנס הכספי כך שיש להציב את הנאשם בתחתית מתחם זה.
71. לאור כל האמור, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים:
על הנאשמת:
א. קנס סמלי בסך 100 ₪ שישולם בתוך 30 ימים מהיום.
על הנאשם:
א.
3 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יבצע כל עבירה לפי
ב.
6 חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יבצע כל עבירה לפי
ג. הנאשם יחתום תוך 3 ימים על התחייבות בסך 3,000 ₪ להימנע מביצוע העבירה בה הורשע וזאת למשך 3 שנים. לא יחתום על ההתחייבות, יאסר למשך 3 ימים.
ד. קנס בסך 2,000 ₪ או 5 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-6 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.6.19 ובכל ראשון לחודש שלאחריו. לא ישולם אחד התשלומים במועד, תעמוד כל היתרה לפרעון מידי.
ה. 200 שעות של"צ במסגרת תוכנית שתבנה עבורו על ידי שירות המבחן. הנאשם הסכים לביצוע של"צ והובהר לו כי במידה ולא יבצע את השל"צ כנדרש ניתן יהא לחזור ולגזור את עונשו מחדש.
עותק יועבר לשירות המבחן.
ניתן היום, כ"ה ניסן תשע"ט, 30 אפריל 2019.
