ת"פ 43826/12/16 – מדינת ישראל נגד סרגיי יגודייב
1
בפני |
כבוד השופטת רבקה שורץ
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד אביטל זגורי גיל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
סרגיי יגודייב ע"י ב"כ מירב מזרחי |
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
כללי
במסגרת ההליך הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות מושא שלושה כתבי אישום (שני כתבי אישום בגין עבירות גניבה וכתב אישום נוסף בגין עבירת פריצה לרכב בכוונה לגנוב).
ביום 06.08.2019 הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות מושא תפ"ק 43826-12-16
וכן בעובדות כתבי אישום בת"פ 63724-12-17 (3 אישומים) ות"פ 16400-05-19,שצורפו.
העבירות בוצעו על רקע התמכרות הנאשם לסמים ולטובת מימונם במהלך שנת 2016 ושנת 2018.
בתיק תפ"ק 43826-12-16 הורשע הנאשם ב 2 אישומים של עבירת גניבה בניגוד לסעיף 348 לחוק העונשין.
על פי אישום מס' 1 ביום 03.09.2016 הנאשם נכנס לסניף סופר פארם הנמצא ברח' המשחררים באר שבע וגנב 4 אריזות תחליף מזון לתינוקות מסוג "סימילאק אדוונס פלוס" בשווי 359.60 ₪ (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש, הכניסו לתיק הגב שנשא ויצא מהחנות מבלי ששילם עבורו, בכוונה לשלול הרכוש שלילת קבע.
הנאשם נטל את הרכוש שלא בהסכמת הבעלים לצורך שלילת קבע.
על פי אישום מס' 2 ביום 18.09.2016 הנאשם נכנס לסניף סופר פארם הנמצא ב"גראנד קניון" בבאר שבע וגנב 5 אריזות תחליף מזון לתינוקות מסוג "סימילאק אדוונס פלוס" בשווי 449.50 ₪ (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש, הכניסו לתיק הגב שנשא ויצא מהחנות מבלי ששילם עבורו, בכוונה לשלול הרכוש שלילת קבע.
2
הנאשם נטל את הרכוש שלא בהסכמת הבעלים לצורך שלילת קבע.
לתיק התפ"ק צורף כתב אישום מושא תיק ת"פ 63724-12-17 במסגרתו הורשע הנאשם ב 3 אישומים של גניבה בניגוד לסעיף 348 לחוק העונשין.
על פי אישום 1 ביום 12.08.2016 סמוך לשעה 15:00 הנאשם נכנס לסניף סופר פארם הנמצא בקניון "אביה" באר שבע וגנב 5 אריזות (900 גרם) תחליף מזון לתינוקות מסוג "סימילאק" בשווי 500 ₪ (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש, הכניסו לתיק הגב שנשא ויצא מהחנות מבלי ששילם עבורו, בכוונה לשלול הרכוש שלילת קבע.
הנאשם נטל את הרכוש שלא בהסכמת הבעלים לצורך שלילת קבע.
על פי אישום מס' 2 ביום 16.08.2016 סמוך לשעה 19:00 הנאשם נכנס לסניף סופר פארם הנמצא בקניון "אביה" באר שבע וגנב 5 אריזות (900 גרם) תחליף מזון לתינוקות מסוג "סימילאק" בשווי 500 ₪ (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש מבלי ששילם עבורו, בכוונה לשלול הרכוש שלילת קבע.
הנאשם נטל את הרכוש שלא בהסכמת הבעלים לצורך שלילת קבע.
על פי אישום מס' 3 ביום 01.09.2016 סמוך לשעה 18:50 הנאשם נכנס לסניף סופר פארם הנמצא ברח' המשחררים באר שבע וגנב 5 אריזות (900 גרם) תחליף מזון לתינוקות מסוג "סימילאק" בשווי 500 ₪ (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש מבלי ששילם עבורו, בכוונה לשלול הרכוש שלילת קבע.
הנאשם נטל את הרכוש שלא בהסכמת הבעלים לצורך שלילת קבע.
כמו כן, צורף כתב אישום מתוקן מושא ת"פ 16400-05-19 בגינו הורשע הנאשם בעבירת פריצה לרכב בכוונה לגנוב בניגוד לסעיף 413ו סיפא לחוק העונשין.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן ביום 04.07.2018 סמוך לשעה 12:05 הגב' דורה קוזמיץ (להלן: "המתלוננת") החנתה את רכבה ליד בית אבות הנמצא ברח' דוד המלך 22 באר שבע ונכנסה לבית האבות בכדי לקחת את אביה. הרכב נותר סגור אך לא נעול. בזמן זה, התפרץ הנאשם לרכב וגנב מתוכו את תיקה של המתלוננת אשר הכיל בין היתר, תעודת זהות, רישיון נהיגה, כסף, מכשיר טלפון נייד, מסמכים שונים וכו' (להלן: "הרכוש") בכך שנטל את הרכוש ללא הסכמת המתלוננת בכוונה לשלול אותו שלילת קבע.
על פי כתב האישום המתוקן, בסמוך לאחר הגניבה, הרכוש הוחזר למתלוננת.
עמדות הצדדים - הסדר
3
ביום 06.08.2019 הצהירו ב"כ הצדדים על מתווה המהווה הסדר טיעון לפיו בכפוף להרשעת הנאשם בעבירות המיוחסות לו בכתבי האישום על פי הודאתו, ובכפוף להצלחה בתהליך השיקום, הצדדים יעתרו במשותף למאסר מותנה, חתימה על התחייבות להימנע מביצוע עבירה וצו מבחן לתקופה שתומלץ על ידי שירות המבחן.
תסקירים
הנאשם שולב בהליך בבית משפט קהילתי ביום 28.10.2018.
תסקיר העומק נערך ביום 27.03.2019 במסגרתו פורטו נסיבות חייו, רקע אישי ומשפחתי וכן בעיותיו המרכזיות של הנאשם הנוגעות להתמכרות רבת שנים לסמים בשל נסיבות חיים מורכבות, קושי רגשי, היעדר התעסוקה קבועה, חובות רבים שצבר, היעדר סדר יום ותרבות פנאי המהווים גורם סיכון להישנות שימוש בסמים.
לנאשם נבנתה תכנית שיקום ביחס לבעיותיו המרכזיות של הנאשם כאמור.
תסקיר הסיום נערך ביום 20.12.2020 במסגרתו פורט שיתוף הפעולה של הנאשם עם ההליך, טיפולו בבעיותיו והתמודדותו עימן.
הקשר עם שירות המבחן - בתחילת התהליך השיקומי, הנאשם חווה קושי בגיוס כוחות והגעה למפגשים אך כעבור זמן קצר וככל שהנאשם התקדם בהליך השיקום, ניכר שיפור משמעותי בהתנהלותו שבא לידי ביטוי בהגעה רצופה וסדירה לכל הפגישות אליהן זומן.
הנאשם שיתף בפתיחות ובכנות בקשיים עימם התמודד ונעזר בקשר הטיפולי לקבלת כלים והתמודדות נכונה עם קשייו ללא פניה לסם כפתרון.
באשר להתמכרות לסמים - המהווה בעיה מרכזית לנאשם עימה התמודד שנים רבות ואף שניסה בעבר להיגמל חזר לשימוש בסם הרי בעקבות תכנית השיקום, שולב הנאשם בתכנית סלע ב' קיבל תחליף סם מסוג מתדון, הגיע למפגשים פרטניים עם עו"ס ועבר בדיקות רפואיות.
שירות המבחן שמר על קשר הדוק עם הנאשם לאורך הטיפול.
הנאשם שיתף פעולה באופן מלא עם הטיפול (ביו- פסיכו- סוציאלי). הנאשם עבר בדיקות שתן באופן רנדומלי שהעידו, כי הנאשם נקי מסמי רחוב, הגיע לכל המפגשים והבדיקות הרפואיות. להרשמות המרכז כפי שהובא על ידי שירות המבחן, הנאשם עובר תהליך משמעותי לשיקום חייו, הביע מוטיבציה גבוהה לניהול חיים נורמטיבי, ללא חזרה לסמים ופשיעה.
4
בתחום התעסוקה - לאורך השנים הנאשם לא רכש מקצוע ועבד בעיקר בעבודות מזדמנות. במסגרת התכנית הנאשם הביע מוטיבציה גבוהה להשתלבות במעגל התעסוקה ונעשו מאמצים לסייע לנאשם במציאת עבודה כמו גם נעשו פניות למספר גורמים שיסייעו לו במציאת משרה מתאימה. מאמצים אלה לא נשאו פרי בשל חובות רבים שיש לנאשם, בגינם קיים עיקול על חשבונו. לאחר שהנאשם יסדיר עניין זה, יוכל להשתלב בעבודה. שירות המבחן התרשם מנחישותו של הנאשם למציאת מקום עבודה מתאים שיתחשב במצבו.
תחום הסדרת החובות - במהלך תכנית השיקום מונה לנאשם עו"ד מטעם הסיוע המשפטי לעניין הסדרת חובותיו מול נושיו.
תחום תרבות ופנאי - הנאשם השתתף בקורס תיאוריה אותה סיים. הנאשם השקיע הרבה מזמנו בטיפול באחיינו וכן, מסייע לאמו ודואג לצרכיה. בנוסף, הנאשם פעיל בוועד הבית בבניין מגוריו. שירות המבחן סבר כי פעילות מיטיבה במהלך היום, תסייע לנאשם לבנות שגרת יום יציבה אשר תפחית את הסיכון לחזרה על דפוסי התנהגותו בעבר.
שעות השבה - הנאשם ביצע את שעות ההשבה בעמותת "שבו בנים" בעבודות שיפוץ ותחזוקה. אחראית העמותה הביעה שביעות רצון וסיפוק רב מעבודתו של הנאשם והנאשם הביע שמחה והנאה מיכולתו לתרום מעצמו ומכישוריו לאחרים.
התייחסות לעבירות - לנאשם לא נפתחו תיקים חדשים. שירות המבחן שיקף את תחושות הצער, בושה וחרטה שביטא הנאשם ביחס למעשיו לצד אמפטיה שהביע כלפיי נפגעי העבירה.
ניכר, כי הנאשם מבין את חומרת מעשיו והסביר, כי אלה בוצעו כאשר היה תחת השפעת סמים ולטובת מימונם, בהיעדר שיקול דעת וחשיבה מעמיקה על השלכות מעשיו.
כיום לאחר התהליך שהנאשם עבר, הוא מבין לעומק את הפסול במעשיו ובעקבות התהליך המשמעותי שעבר והשינוי בהתנהלותו, ושירות המבחן העריך כי -הנאשם הפחית באופן משמעותי את הסבירות להישנות מעשיו.
עמדת נפגעת העבירה נפגעת העבירה בת"פ 16400-05-19 מסרה לשירות המבחן, כי מבחינתה האירוע "מאחוריה" ולא היתה לו השפעה ממשית על חיה. חפציה האישיים הוחזרו אליה (למעט התיק עצמו) על ידי שוטרים, שנכחו בסמוך לאירוע בעבירה. נפגעת העבירה הביעה עמדתה לעניין העונש וציינה, כי הנאשם זקוק לענישה בעלת אופי טיפולי לצורך הכוונה, טיפול וליווי כדי שלא יחזור על מעשיו בעתיד.
שירות המבחן רואה את התהליך שהנאשם עבר בבית המשפט הקהילתי כמוצלח וממליץ להטיל על הנאשם עונש מאסר על תנאי, התחייבות וצו מבחן ל - 6 חודשים, במהלכם שירות המבחן ימשיך ללוות את הנאשם ויעקוב אחר ההליך הסדרת חובותיו ושילובו בתעסוקה, כפי ששואף הנאשם לעשות.
5
טיעוני הצדדים לעונש
קצינת המבחן הדגישה במסגרת הטיעונים לעונש כי הנאשם טיפל בבעיה המרכזית הנוגעת להתמכרות, מטפל בהסדרת החובות ומסייע למשפחתו. קצינת המבחן רואה בדרך שעשה הנאשם הצלחה ואיחלה לו המשך מוצלח גם בעתיד.
ב"כ המאשימה המאשימה הפנתה להודיה. לעובדה שהנאשם התקדם והשתפר במסגרת ההליך השיקום וטיפל בבעיה המרכזית עימה היה צריך להתמודד במסגרת ההליך כמו גם בתחומים נוספים שנקבעו כיעד בתכנית השיקום.
ב"כ המאשימה הדגישה כי לנאשם לא נפתחו תיקים במהלך ההליך ובסופו של יום היא מצטרפת להמלצה העונשית של שירות המבחן.
המאשימה הדגיש בנימה אישית כי הינה מעריכה את הדרך המוצלחת שהנאשם עבר, דרך ייסורים במהלכה נגמל מסמים וציינה כי הנאשם מהווה דוגמה לאחרים.
ב"כ הנאשם הצטרף לטיעוני ב"כ המאשימה לעונש וביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן. ב"כ הנאשם הדגיש, כי הינו גאה בנאשם בדרך שעשה הגם שהיו עליות ומורדות, הצליח להגיע לנקודת הסיום בהצלחה.
הנאשם הביע תודה לצוות הטיפולי, למאשימה ולבאת כוחו. ועל כך שניתנה לו הזדמנות להשתתף בהליך בבית משפט קהילתי.
דיון והכרעה
הערך המוגן
הערך המוגן הגנה על רכושו וקניינו של הציבור והפרט ושמירה על תחושת הביטחון של הציבור.
עקרון ההלימה נקבע כעקרון המנחה בענישה, כפי שניתן ללמוד מלשון סעיף 40ב לחוק העונשין [עיין: בסימן א'1 לפרק ו' בחוק העונשין, אשר הוסף לחוק העונשין במסגרת תיקון מס' 113] .
על העונש להלום את חומרת העבירה ונסיבותיה ואת מידת אשמו של הנאשם.
מתחם העונש ההולם לעבירה נקבע בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, בערך החברתי שנפגע, במידת הפגיעה בו ובמדיניות הענישה.
העבירות בהן הורשע הנאשם חמורות ומהוות פגיעה בערך המוגן.
עסקינן במעשי גניבה של מזון לתינוקות מחנויות כאשר כל גניבה היא בשווי מאות שקלים.
6
העבירות בוצעו במועדים שונים ובמקומות שונים. עם זאת, העבירות בוצעו בסמיכות זמנים כאשר שני מעשי גניבה בוצעו בחודש אוגוסט 2016 בהפרש של 4 ימים, ושלושת מעשי הגניבה הנוספים בוצעו במהלך חודש ספטמבר 2016 בהפרש של ימים זה מזה.
כל המעשים בוצעו על רקע התמכרות הנאשם לסמים.
ניתן לומר כי מעשי הגניבה שבוצעו במסגרת ת"פ 43826-12-16 ות"פ 63724-12-17 מהווים מסכת אירועים אחת, שכן יש קשר הדוק בין אירועי הגניבה השונים הן בשל סמיכות הזמנים (אירועי הגניבה התרחשו בתוך כחודש ימים), המחשבה הפלילית הדומה, אופי ודפוס הפעולה דומים וחוזרים על עצמם הן ביחס למהות הגניבה והן ביחס לסכומי הגניבה, כאשר כל אלו בוצעו במטרה לממן את רכישת הסמים.
עם זאת, עבירת הפריצה לרכב בכוונה לגנוב בוצעה בשנת 2018, כשנתיים לאחר מועדי ביצוע עבירות הגניבה האחרות (שבוצעו בחודשים אוגוסט 2016 - ספטמבר 2016) והגם שגם היא בוצעה על רקע התמכרות, עסקינן באירוע נפרד.
המושג "אירוע" פורש בהרחבה בפסיקה.
יש להבדיל בין מעשה "לאירוע", אירוע אחד יכול שיכלול מספר מעשים עיין: בע"פ 4910/13 אחמד בני ג'אבר נגד מדינת ישראל, (29.10.2014) (להלן: "עניין ג'אבר"); ראה דעת כב' השופט ע' פוגלמן בע"פ 1605/13 פלוני נגד מדינת ישראל, (27.08.2014); וע"פ 3164/14 גיא פן נגד מדינת ישראל, (29.06.2015)).
על מנת להכריע אם מדובר באירוע אחד או מספר אירועים, יש להשתמש ב"מבחן הקשר ההדוק" שנקבע (בדעת רוב) בעניין ג'אבר, ע"י כב' השופטת ד' ברק-ארז (ראה לעיל עניין ג'אבר).
עוד בעניין מבחן "הקשר ההדוק" אשר אומץ בעניין אחמד בני ג'אבר, עיין ע"פ 2519/14 ענאד אבו קיעאן נגד מדינת ישראל, (29.12.2014); ע"פ 4316/13 מדינת ישראל נגד רמי חג'אמה ואח', (פורסם במאגרים המשפטיים) (30.10.2014); ורע"פ 4760/14 אדוארד קיסלמן ואח' נגד מדינת ישראל, (07.05.2015).
מהמקובץ לעיל עולה, כי הגם שלפנינו מספר מעשי עבירות, עסקינן בשני אירועים (מסכת אירועי הגניבה ואירוע הפריצה לרכב).
אין תחכום מיוחד בביצוע מעשי הגניבה ואף לא באירוע הפריצה לרכב.
בית המשפט מודע כי לא נגרם נזק לרכב במהלך הגניבה וכי הרכוש שנגנב מהרכב הוחזר.
7
חלקו של הנאשם בביצוע העבירות מלא.
מידת הפגיעה בערך המוגן ממשית.
מתחם הענישה לעבירת גניבה כולל רכיב מאסר החל ממאסר על תנאי עד מאסר בן חודשים לצד עונשים נלווים [ת"פ (ראשל"צ) 25186-08-13 מדינת ישראל נ' קנטרוביץ; ת"פ (ק"ג)56570-05-14 מדינת ישראל נ' מירונסקי ; ת"פ (ק"ג) 58483-03-14 מדינת ישראל נ' זריהן; ת"פ (ק"ג) 48360-07-14 מדינת ישראל נ' קונסטנטין ].
מתחם הענישה לעבירת פריצה לרכב בכוונה לגנוב החל ממספר חודשי מאסר שניתן להמירם בעבודות שירות עד 18 חודשי מאסר בפועל [ת"פ (ת"א) 22913-03-12 מדינת ישראל נ' רומן חרפל (28.11.13) ; רע"פ 5313/12 שווקי ראיף נ' מדינת ישראל(11.07.12) ; ת"פ 51805-07-15 מדינת ישראל נ' זריהן].
נסיבות אחרות שאינן נעוצות בביצוע העבירות
הנאשם הודה בכל העבירות, הביע חרטה כנה.
לנאשם 8 הרשעות בין היתר בגין עבירות רכוש, פריצה לרכב והחזקה/שימוש בסמים לצריכה עצמית וכן בגין עבירת שוד (עיין ת/1).
הנאשם ריצה עונשי מאסר בפועל.
הנאשם נכנס לבית המשפט הקהילתי ביום 09.10.2018, שוהה בהליך כשנתיים וחודשיים (עד למועד התסקיר המסכם).
הנאשם עבר תהליך שיקום לא פשוט נוכח התמכרותו רבת השנים לסמים.
הנאשם עמד במשימות שהוצבו בפניו במסגרת תכנית השיקום, ולאורך הקשר עם הגורמים המטפלים הפגין מוטיבציה גבוהה לטיפול בבעיות עימן מתמודד, שיתף פעולה באופן מלא עם שירות המבחן ומסגרות הטיפול. הנאשם טיפל בבעיותיו ובראשן בעיית ההתמכרות לסמים, במרכז סלע ב' במסגרתו הקפיד למסור בדיקות, שהצביעו על הימנעות משימוש בסמים.
לאחר התהליך המעמיק שהנאשם חווה במסגרת הליך השיקום, הוא מודע יותר למניעים שהובילו אותו לכתחילה לצרוך סמים וקיבל כלים להתמודדות נורמטיבית עם קשייו מבלי צורך לפנות לסמים כפתרון כפי שעשה בעבר.
ניכר כי הנאשם השכיל לנצל את הזדמנות הטיפולית שנתנה לו תוך גילוי כוחות הטמונים בו להפסקת התנהלות שולית ופתיחת דף חדש בחייו הצופה פני עתיד.
8
לא נפתחו כנגד הנאשם תיקים נוספים במהלך ההליך ושירות המבחן מעריך, כי הסיכון להישנות עבירות בעקבות הטיפול והשינוי המשמעותי שערך הנאשם בחשיבתו ובדפוסי התנהגותו והתמכרותו פחת.
שירות המבחן רואה את התהליך שהנאשם עבר בבית המשפט הקהילתי כמוצלח.
אמנם הנאשם לא הצליח להשיג יציבות תעסוקתית אך זאת לא בשל התחמקותו אלא בשל חובות בהן שרוי ועימן מתמודד. עם זאת הנאשם מפגין נחישות לפתור את נושא התעסוקה ושירות המבחן אף מציע להמשיך לעקוב אחר שילובו של הנאשם במסגרת תעסוקתית גם בהמשך, כפי שהנאשם שואף לעשות.
הנאשם ביצע שעות השבה, ביטא שמחה והנאה מיכולתו לתרום לאחרים מכישוריו, ניכר כי יש שביעות רצון וסיפוק מעבודתו.
בית המשפט לקח בחשבון גם את עמדת נפגעת העבירה כמפורט בתסקיר שירות המבחן.
סטייה ממתחם העונש מטעמי שיקום -
בשים לב לחומרת העבירות שעבר הנאשם נכון היה להטיל עליו עונש מאסר לריצוי בין כותלי הכלא, ואולם הישגי הנאשם במסגרת תכנית השיקום מלמדים כי השיג יעד משמעותי בתחום התמכרותו שהיתה הבעיה המרכזית ואף פעל ופועל להשגת יעדים נוספים בתכנית השיקום.
המדובר בשיקום מוצלח, ועל כן יש מקום לסטות ממתחם הענישה לקולא, להימנע מהטלת מאסר בפועל ולאמץ את ההמלצה העונשית של שירות המבחן התואמת את הסדר הטיעון שהתגבש בין הצדדים ויכובד.
הנאשם הכיר תודה על ההזדמנות, שניתנה לו להשתלב בהליך השיקום ולבית המשפט תקווה כי הנאשם ישכיל להתמיד הניהול אורח חיים נורמטיבי מבלי להיזקק לסמים כמו גם ימשיך לפעול להשתלב בתעסוקה יציבה שתאפשר לו לסלק את חובותיו ולפתוח דף חדש בחייו.
אמנם הנאשם צפוי להתמודד בעתיד עם הבעיה המרכזית שעמדה בתכנית הטיפול, אך בית המשפט מקווה, כי הנאשם ישכיל להפיק תועלת מהכלים שרכש לצורך התמודדות זו, ישתף וייעזר בגורמי הטיפול הקהילתיים, ככל שיזדקק ויחתור להישגים בנושא החובות ותחום התעסוקה.
בית המשפט מאחל לנאשם הצלחה רבה בהמשך דרכו.
אשר על כן על הנאשם מוטלים העונשים הבאים:
9
7 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך שלוש שנים, והתנאי שהנאשם לא יעבור עבירת רכוש מסוג פשע.
4 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי שהנאשם לא יעבור עבירת רכוש מסוג עוון.
צו מבחן למשך 6 חודשים במהלכה יפעל הנאשם על פי הנחיות שירות המבחן.
הנאשם מוזהר כי אם הצו יופר ניתן להפקיעו ולהטיל עונש אחר במקומו.
הנאשם יתחייב התחייבות על סך 2,000 ₪, שלא יעבור תוך 3 שנים עבירת רכוש מסוג עוון או פשע.
ניתן בזאת צו להשמדת מוצג לפי שיקול דעת התביעה.
להעביר הפרוטוקול לשירות מבחן.
זכות ערעור תוך 45 יום כחוק.
ניתן היום, כ"ד אדר תשפ"א, 08 מרץ 2021, בהעדר הצדדים.
