ת"פ 43771/01/17 – מדינת ישראל נגד עלאא סמארה (אחר/נוסף),,ע"י ב"כ ע
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 43771-01-17 מדינת ישראל נ' סמארה(אחר/נוסף)
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
ע"י תביעות ירושלים |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
עלאא סמארה (אחר/נוסף),
|
|
|
ע"י ב"כ עו"ד עבד דראושה |
הנאשמים |
גזר דין |
האישום
הנאשם הורשע על פי
הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום, בכך שבליל ה-13.1.2017 גנב בצוותא
עם אחר רכב מסחרי מסוג "פיז'ו" (להלן - הפיז'ו). באותן נסיבות
הוא חבר לבחור בשם סאמי ולשניים אחרים, והארבעה החליטו לנסוע למרכז הארץ במטרה
לגנוב רכב, זאת עשו באמצעות רכב מסוג סקודה (להלן - הסקודה). הארבעה ניסו
מזלם בראשון לציון, ומשלא איתרו רכב פוטנציאלי, נסעו לתל-אביב. משמצאו את הפיז'ו,
יצא אחד האחרים, פרץ אותו והניע אותו באמצעות הכנסת מספריים למתנע. או-אז יצא
הנאשם מהסקודה, נכס לפיז'ו ונהג עליו לכיוון ירושלים, בעוד סאמי והשניים האחרים
נוסעים לפניו בסקודה ומובילים אותו בדרך. במהלך הנסיעה שוחח סאמי עם הנאשם תוך
שהוא מדריכו כיצד לנסוע, ומזהיר אותו מפני שוטרים ומוודא כי מצליח להעביר את
הפיז'ו ליעדו. בשלב מסוים, עוכב הנאשם ברכב הפיז'ו בדרך ע"י שוטרים, ובמהלך
זה עדכן את סאמי בדבר. סאמי הציע לו לרדת מהרכב ולברוח. משלא מצא הנאשם את
רישיונות הרכב להציג לשוטרים, אמר לו סאמי שיגיד לשוטרים כי שכח אותו בבית. בנסיבות
אלו, הנאשם הואשם בעבירות של גניבת רכב בצוותא, לפי סעיף
2
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית, והוזמנו בעניינו של המשיב תסקיר וחוות דעת מאת הממונה על עבודות השירות.
התסקיר
מהתסקיר עולה כי מדובר בנאשם כבן 19, ללא רישום פלילי, אשר שוחרר במסגרת תיק זה בתנאים מגבילים אותם לא הפר. שירות המבחן עמד על מאפייני משפחתו של הנאשם. הנאשם סיים 10 שנות לימוד והשתתף במלאכת פרנסת המשפחה כבר מגיל צעיר. הוא החליף מספר פעמים מקומות עבודה ותחומי עיסוק. אשר למעשיו, הנאשם הביא חרטתו על המעשים והפנים את הטעויות שעשה. שירות המבחן התרשם כי המעשה אינו מאפיין את אורחותיו של הנאשם. לצד הערכת שירות המבחן את אישיותו של הנאשם ככזו שטרם התגבשה באופן בוגר, כמו-גם ביצוע העבירה מתוך מצוקה כלכלית מסוימת, העריך שירות המבחן כי הנאשם חווה את ההליך הפלילי כגורם מרתיע, הוא שואף לקיים אורח חיים תקין, ומדובר בכשל יחיד שאינו מעיד על אופיו ויכולתו להימנע ממעשים דומים בעתיד. שירות המבחן סבר כי שליחתו של הנאשם למאסר מאחורי סורג ובריח תפגע בתהליך גיבוש אישיותו, שכאמור טרם הבשיל, ולכן המליץ על הטלת מאסר בדרך של ריצוי בעבודות שירות.
חוות דעת הממונה על עבודות שירות
הנאשם התייצב אצל הממונה, אשר מצא אותו מתאים וכשיר לביצוע עבודות שירות בגן החיות התנכ"י בירושלים החל מיום 26.2.2018.
טיעוני הצדדים לעונש
מחד, המאשימה טוענת כי יש להטיל על הנאשם עונש מוחשי של מאסר בפועל החל מ-18 חודשים, וזאת בשל החומרה שבמעשים, ולנוכח פסיקה שהוגשה, כאשר הטענה למתחם היא בין 18 ל-36 חודשי מאסר בפועל.
3
מאידך, הסניגור טוען כי ניתן להסתפק בעונש של מאסר לריצוי בעבודות שירות. לדעת הסניגור הפסיקה שהוגשה ע"י המאשימה אינה רלבנטית בשל השוני בנסיבות. הסניגור הדגיש את נסיבותיו האישיות של הנאשם וכן את האמור בתסקיר. כמו כן היפנה הסניגור להתנהלותו של הנאשם בכל הנוגע לשיתוף הפעולה עם המשטרה, הסגרת האחרים והודייתו המהירה גם במשטרה וגם בהליך העיקרי וכן את היותו בגיר-צעיר.
קביעת מתחם הענישה
מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של רכושו של הציבור וקניינו. פגיעה זו מלווה לא אחת בנזק ישיר ועקיף הכרוך בעגמת נפש, טרחה מיותרת והוצאות שאינן מושבות בהכרח לבעלי הרכוש. בנוסף, הנאשם פגע בערך המוגן של ביטחון העוברים בדרך, בכך שנהג ללא רישיון. בהקשר זה ראו את דברי בית המשפט העליון בפסקה 4 ל-ע"פ 2333/13 סאלם נ' מ"י (מיום 3.8.2014).
נסיבות הקשורות
בביצוע העבירה לפי סעיף
4
מדיניות הענישה הנוהגת - ברע"פ 8404/15 מוסראתי נ' מ"י (מיום 24.5.2016) קבע בית המשפט העליון מתחם ענישה שבין חודשי מאסר בודדים ל-12 חודשים בגין כל אירוע פריצה לרכב וגניבתו וכן נהיגה ללא רישיון, כאשר שם הושתו חודשי מאסר ארוכים על נאשם שביצע ריבוי עבירות. ברע"פ 5771/16 עיסא נ' מ"י (מיום 26.7.2016) אושר מתחם שבין חודשי מאסר ספורים לרבות לריצוי בעבודות שירות עד 10 חודשי מאסר בנסיבות של גניבת רכב והחזקת רכוש גנוב. אושר גזר דין של 12 חודשי מאסר לנאשם בעל עבר פלילי שהורשע ב-3 עבירות גניבת רכב.
הפסיקה אליה היפנתה המאשימה אינה רלבנטית לדעתי, בשל נסיבות שונות וחמורות בהרבה מהתיק שלפנינו - בע"פ 2333/13 סאלם נ' מ"י (מיום 3.8.2014) ובע"פ 7163/13 כסואני נ' מ"י (מיום3.8.2014) מדובר בנסיבות חמורות יותר, כאשר התיקים הוגשו לכתחילה בבית המשפט המחוזי; ברע"פ 1108/15 שעאבנה נ' מ"י (מיום 24.2.2015) מדובר בנסיבות אחרות מהנסיבות שלפנינו (לדוגמה: שם דובר בשני אישומים). כך גם בת"פ 32886-05-17 מ"י נ' חמזה חמאד (מיום 20.12.2017), שם דובר בעבירות נוספות כגון שהיה בלתי חוקית ובנסיבות שונות של בריחה מהשוטרים.
מתחם הענישה - לפיכך, בנסיבות ביצוע העבירה כפי שעמדתי עליהן, מתחם הענישה צריך לעמוד על חודש מאסר לרבות לריצוי בעבודות שירות - 8 חודשי מאסר בפועל וענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות
בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א ל
המיקום במתחם - בנסיבות שמניתי, לנוכח גילו הצעיר של הנאשם, נטילת האחריות, היעדר עבר פלילי ושמירה על תנאי השחרור בהם שהה במשך תקופה לא קצרה, יש עד לאמצע המתחם.
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
5
א. 5 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות, החל מיום 26.2.2018 בשעה 08:00 (מועד בו עליו להתייצב אצל הממונה בבאר שבע לצורך קליטה), אשר ירוצו בגן החיות התנכ"י בירושלים, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש. מתקופת המאסר בעבודות שירות יש לנכות את ימי מעצרו בפועל, 13.1.2017 - 19.1.2017 - בכל מקרה של ספק, רישום שב"ס יכריע.
ב. 4 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה כלפי רכב וזאת בתוך שלוש שנים מהיום;
ג. 3 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם עבירה של נהיגה ללא רישיון או נהיגה ללא ביטוח וזאת בתוך שלוש שנים מהיום;
ד. קנס בסך 2,000 ₪, אשר ישולם החל מיום 1.5.2018 או 10 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-4 תשלומים שווים ורצופים בכל ראשון בחודש החל מהמועד שקבעתי. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
ניתן היום, ה' שבט תשע"ח, 21 ינואר 2018, במעמד הצדדים.
