ת"פ 4339/06/22 – מדינת ישראל נגד עורייב אבו ח'דיר (עציר) ע"י,סעיד נופל (עציר) ע"י
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י פרקליטות מחוז ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
1. עורייב אבו ח'דיר (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד יחיא מוסטפא 2. סעיד נופל (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד פארס מוסטפא |
|
|
|
גזר דין בעניין נאשם 2 |
כתב- האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טעון, בכתב אישום מתוקן בעבירה של חברות פעילה בארגון טרור לפי סעיף 22(ב) לחוק המאבק בטרור, התשע"ו 2016 (להלן: "חוק המאבק בטרור").
2. על פי הנטען בחלק הכללי של כתב האישום, הנאשם הינו תושב ישראל ורשום במרשם האוכלוסין שלה.
3. צוין, כי החל מיום 13.4.2021 במהלך חודש הרמדאן 2021, התרחשו ברחבי הארץ ובמיוחד בירושלים, התפרעויות ותקיפות שכללו אלימות, זריקות אבנים וחפצים לעבר אנשים וכלי רכב בעלי חזות או סממנים יהודיים, מתוך מניע גזעני, וכן התפרעויות ותקיפות על רקע לאומני נגד כוחות המשטרה והביטחון (להלן: "רמדאן 2021").
4. החל מיום 10.5.2021 לאחר ירי רקטות מאסיבי לעבר אזור ירושלים ועוטף עזה, החל מבצע צבאי "שומר החומות". בד בבד המשיכו הפרות סדר כאמור לעיל ברחבי הארץ וירושלים, בעוד האוכלוסייה האזרחית במדינת ישראל נתונה תחת מתקפת רקטות (להלן: "שומר חומות").
5. ביום 11.12.1967 נוסד ארגון החזית העממית לשחרור פלסטין, וביום 30.1.1986 הוכרז ארגון החזית העממית כארגון טרור על ידי מדינת ישראל (להלן: "החז"ע"). החל מיום 1.11.2016 מוכרז החז"ע כארגון טרור מכוח חוק המאבק בטרור.
6. זרם "ג'בהת אלעמל" הינו תא סטודנטיאלי הפועל באוניברסיטת אבו- דיס ומשויך לארגון החז"ע.
7. ביום 22.2.1969 נוסד ארגון החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין וביום 30.1.1986 הוכרז כארגון טרור מכוח חוק המאבק בטרור.
8. זרם הקוטב הינו תא סטודנטיאלי הפועל באוניברסיטת אבו דיס ומשויך לארגון חז"ד.
9. על פי הנטען, החל משנת 2018 ועד סוף שנת 2021 למד הנאשם באוניברסיטת אבו דיס, ובמהלך לימודיו הצטרף כחבר ב"קוטב". במסגרת זו, השתתף באירוע תיאטרלי בשנת 2018 בשם הארגון, השתתף בתהלוכות ובאירועי צופים עם דגלי החז"ד והקוטב, בימי יסוד הארגון וכן בחלוקת ספרים לסטודנטים. במהלך האירועים החזיק הנאשם את דגל הקוטב ונשא נאומים בשבח הארגון.
10. בנוסף, פרסם את הפרסומים הבאים בחשבונותיו הפרטיים בפלטפורמת הפייסבוק והאינסטגרם:
א. תמונתו של הנאשם לבוש חליפה צבאית, ולצדו מספר רב של צעירים מחזיקים בדגלי הרשות הפלסטינית ודגל הקוטב, במסגרת אירוע של הקוטב, בצירוף כיתוב "הרחבה רק לכם".
ב. תמונתו של הנאשם לבוש בחליפה צבאית ונושא נאום במיקרופון, במסגרת אירוע של הקוטב.
ג. תמונתו של הנאשם, יחד עם אחר, מחזיקים דגל עליו רשום: "גוש איחוד הסטודנטים והקוטב הדמוקרטי"
ד. פרסום בחשבון הפייסבוק של הנאשם, ובו תמונתם של מספר חמושים במדים צבאיים ורעלות פנים, בצירוף הכיתוב: "לדגל: לכל פלסטיני יוצא לברך וליהנות מהניצחון הזה. תישאר ידכם הטהורות, צבא ההגנה הפלסטיני העצום תצילו את שכונת שיח ג'ראח"
ה. פרסום בחשבון האינסטגרם של הנאשם ובו תמונת המפגע פאדי אבו שחידם, שביצע פיגוע ירי בעיר העתיקה ביום 2011.2021 בו נרצח אליהו 'קיי ז"ל ולצדו כיתוב: "לך התהילה לך האהבה שלום לרוחך הטהורה".
תמצית טיעוני הצדדים:
11. ב"כ המאשימה הפנתה לעובדות כתב האישום, וכן לאופי הפרסומים, על בסיסם ביקשה לקבוע עונש הולם המשקף את מידת הפגיעה בערכים מוגנים של ביטחון המדינה ומניעת פרסומים המהווים פעילות טרור- גם אם זו אינה ישירה, שכן יש בכך כדי להרחיב את הפעילות ולסכן את הציבור.
12. המאשימה ביקשה לזקוף לטובת הנאשם את הודאתו, החיסכון בזמן השיפוטי וכן גילו הצעיר. בנוסף, הפנתה לתוכנו של תסקיר המבחן הקובע רף מסוכנות גבוה בעניינו, ובא בהמלצה להטלת עונש מאסר בפועל.
13. נוכח אופיים של הפרסומים, וכן העובדה כי אלו נעשו באמצעות פרסום ברשתות החברתיות, להן אפקט מיידי ורחב, ביקשה המאשימה לקבוע מתחם עונש הולם החל מ- 12 חודשים ועד 24 חודשים, ועל הנאשם להטיל 15 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית.
14. הסנגור ציין תחילה, כי הנאשם לא היה חבר בארגון משך רוב התקופה המפורטת בחלק הכללי שבכתב האישום. צוין, כי חלקו של הנאשם לא התבטא בהסתה או הפצת ספרים, אלא בפרסום תמונתו במדים צבאיים. הוסף בעניין זה, כי אין טענה כי הפרסומים שנעשו על ידו זכו להד נרחב, נתון שיכול היה לבסס ממד של חומרה למעשים, אף לא ביחס לנאום אשר נשא, כמפורט באישום, אשר אף הוא לא כלל דברי הסתה.
15. הסנגור הפנה לגילו הצעיר של הנאשם, ולכך שלמד לימודי משפטים משך כ-4 שנים. לימודיו אלו, כך לדברי הסנגור, ירדו לטמיון עקב מעורבות זו, ולכך תהא השלכה קשה על עתידו התעסוקתי.
16. צוין, כי הנאשם עצור מיום 22.5.2022, ובנסיבות אלו, ובהתאם לפסיקה הנוהגת ביקש לקבוע מתחם עונש הולם החל מ-7 חודשים ועד 24 חודשים, לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של המתחם, ולהסתפק בתקופת המעצר בה הוא שוהה עד כה.
מתחם העונש ההולם:
17. במקרה דנן, מיוחסת לנאשם עבירה של חברוּת ותמיכה בארגון טרור לפי פקודת מניעת טרור. הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מעבירה זו נוגעים בהגנה על ביטחון המדינה ושלום הציבור.
18. בבחינת נסיבות הקשורות בביצוע המעשים יש להביא בחשבון את העובדה כי הנאשם במסגרת לימודיו האקדמיים משך מספר שנים, היה חבר בתא סטודנטיאלי "קוטב" המשויך לארגון החז"ד. במהלך תקופה זו ביצע הנאשם פעילויות שונות לשם תמיכה בארגון. הנאשם השתתף באירוע תיאטרלי בשנת 2018 בשם הארגון, בתהלוכות ובאירועי צופים עם דגלי החז"ד והקוטב, בימי יסוד הארגון וכן בחלוקת ספרים לסטודנטים. במהלך אירועים אלו החזיק הנאשם בדגל הקוטב ונשא נאומים בשבחו של הארגון. בנוסף, פרסם תמונות בהן הוא לבוש בחליפה צבאית, וכן פרסם תמונות של מספר חמושים במדים צבאיים ורעלות פנים, בצירוף הכיתוב: "לדגל: לכל פלסטיני יוצא לברך וליהנות מהניצחון הזה. תישאר ידכם הטהורות, צבא ההגנה הפלסטיני העצום תצילו את שכונת שיח ג'ראח". הנאשם גם פרסם את תמונת המפגע פאדי אבו שחידם, שביצע פיגוע ירי בעיר העתיקה בו נרצח אליהו 'קיי ז"ל ולצדו הכיתוב: "לך התהילה לך האהבה שלום לרוחך הטהורה".
19. מעשיו אלו, מצביעים על תמיכה פעילה מצדו בארגון טרור, ויש בהם כדי להוביל לחיזוק מעמדם של ארגוני טרור. בנוסף, חלק מהמעשים נעשו בתקופה ביטחונית רגישה כאמור בחלקו הכללי שבכתב האישום, ובכך יש כדי להעצים את הסיכון לביטחון המדינה והציבור בישראל.
20. במסגרת פרשת העונש הפנתה המאשימה בין היתר, לפסיקה הבאה:
א. ת"פ (מחוזי י-ם) 60494-05-12 מדינת ישראל נ' עלי מוסטפאי (11.06.2013) באישום הראשון, הורשעו הנאשמים בעבירות חברות בארגון טרור ובעבירת תמיכה בארגון טרוריסטי. מתחם הענישה אשר נקבע הינו החל מ- 15 חודשים ועד 30 חודשים ביחס לנאשם 1 שעמד בראש החוליה, ובין 10 ל-24 חודשים היחס ליתר הנאשמים.
ב. ת"פ (שלום י-ם) 51244-02-17 מדינת ישראל נ' מוחמד דרבאס (נבו 28.09.2017) הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר דיוני, בעבירה של חברות בארגון טרוריסטי. במסגרת חברותו בארגון נטל הנאשם חלק בפעילות הארגון בעיסאוויה ובמחנות קיץ מטעמו ואף גייס חבר נוסף לארגון. נקבע מתחם החל מ-6 חודשים ועד 18 חודשים. על הנאשם נגזרו 12 חודשי מאסר, תוך הפעלת מאסר על תנאי, ובסך הכול הוטלו עליו 15 חודשי מאסר בפועל.
21. ההגנה הפנתה לפסקי הדין הבאים:
א. ת"פ (שלום י-ם) 62281-11-20 מדינת ישראל נ' עטא עוודאלה (01.03.2021) דובר על נאשם אשר היה חבר בארגון טרור למשך שנה וחצי וגייס יחד עם שותפו חברים נוספים לארגון (קטינים) לרבות ביצוע פעילות וביקור משפחות אסירי טרור. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם החל מ-8 חודשים ועד 24 חודשים. על הנאשם נגזרו 16 חודשי מאסר בפועל, לצד מאסר מותנה.
ב. ת"פ (שלום י-ם) 46342-11-20 מדינת ישראל נ' אחמד אבו עסב (נבו 01.03.2021) הנאשם חבר ארגון טרור וגייס חברים נוספים לארגון. בית המשפט קבע מתחם עונש הולם החל מ-6 חודשים ועד 22 חודשים. על הנאשם הוטלו 12 חודשי מאסר בפועל לצד מאסר מותנה.
22. ניתוח הפסיקה מלמד, כי על דרך הכלל, מוטלים בגין עבירה זו עונשי מאסר בפועל. ראו לדוגמה: ת"פ 42199-12-14 מדינת ישראל נגד עובדיה עמירה (30.6.2015) והפסיקה המובאת שם. במסגרת גזר הדין הפנה בית המשפט לפסיקה מנחה על פיה משכו של עונש המאסר משתנה ונע החל ממספר חודשים ועד עונשי מאסר למשך מספר דו-ספרתי של חודשים, בהתאם להיקף הפעילות האזרחית וטיבה, למעמדו של הנאשם בארגון הטרור, לשאלת קיומו של עבר פלילי רלוונטי ועוד. (ראו לדוגמה: עפ"ג (מחוזי י-ם) 1588-07-14 בייבוח נ' מדינת ישראל (22.10.2014). ; עפ"ג (מחוזי י-ם) 12805-05-14 מדינת ישראל נ' רוכן (15.5.2014)); ת"פ (שלום י-ם) 13601-12-13 מדינת ישראל נ' סיאג (9.7.2014). יוער כי בפרשות אלה נקבע מתחם ענישה הולמת שנע מ- 9 עד 24 חודשי מאסר בפועל בגין פעילות אזרחית באופייה במסגרת חברות בארגון טרור.
23. סבורני, כי בנסיבות המקרה שלפניי, מתחם העונש ההולם הינו החל ממאסר למשך 8 חודשים ועד 24 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
העונש המתאים לנאשם:
24. בגזירת העונש המתאים לנאשם יש להתייחס בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא' לחוק העונשין). הנאשם כבן 23 רווק, נעדר רישום פלילי.
25. הנאשם הודה בבית המשפט בעבירה שיוחסה לו.
26. מתסקיר שרות המבחן עולה, כי הנאשם בוגר 12 שנות לימוד ותואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת אבו דיס.
27. הנאשם התקשה לראות את הפסול במעשיו בשרות המבחן, שכן ראה בארגון הקוטב כמעין אגודת סטודנטים, ולא ארגון טרור. על פיו, הפרסומים ברשתות החברתיות בהן שיתף נעשו בהתאם להשקפותיו, ואין הוא רואה בהם מעשי הסתה או מעשים פסולים.
28. שרות המבחן התרשם מהיעדר הבעת חרטה, וקושי לבחון את מעשיו באופן ביקורתי. הנאשם אף לא הביע חרטה על תמיכתו במחבלים. לצד זאת, קיימת יכולת מסוימת להפקת לקחים והרתעה, בכך שמסר כי להבא לא ישתף ברשתות החברתיות תכנים פוליטיים. בנוסף צוין, כי הנאשם הינו בעל יכולות תפקודיות ברמה גבוה מאוד, הבא לידי ביטוי בתחום הלימודי והתעסוקתי, נעדר רישום פלילי ובעל שאיפות נורמטיביות להצליח בלימודיו ולהתקדם תעסוקתית.
29. שרות המבחן מעריך את רמת הסיכון מהנאשם להישנות עבירות דומות, כגבוהה, נוכח עמדותיו האידאולוגיות והיעדר חרטה על תמיכתו במחבלים, ובנסיבות אלו ממליץ על הטלת מאסר בפועל לצד מע"ת מרתיע.
30. באיזון בין כלל השיקולים, סברתי כי במקרה זה יש לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו הבינוני- נמוך של המתחם כפי שיפורט להלן:
א. 12 חודשי מאסר בפועל, החל מיום מעצרו בתיק זה.
ב. מאסר על-תנאי לתקופה של 4 חודשים למשך שלוש שנים מיום השחרור ממאסר, שלא יעבור עבירה לפי פקודת מניעת טרור מסוג עוון.
ג. מאסר על-תנאי לתקופה של 7 חודשים למשך שלוש שנים מיום השחרור ממאסר שלא יעבור עבירה לפי פקודת מניעת טרור מסוג פשע.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, ב' שבט תשפ"ג, 24 ינואר 2023, במעמד הנוכחים (הנאשם בוויעוד חזותי).
