ת"פ 40359/08/21 – מדינת ישראל נגד מועתז קשטה
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ גב' אביה בניסטי, מתמחה, תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
מועתז קשטה ע"י ב"כ עו"ד ורד בירגר, מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על-פי הודאתו בביצוע עבירה של הסעת שלושה שוהים בלתי חוקיים, לפי סעיף 12א(ג)(1א)(ב) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, בכך שביום 30.8.2020, באיזור מבשרת ציון, הסיע ברכבו שלושה תושבי האיזור שלא היו להם אישורי שהיה כדין בישראל. בתשובתו לאישום (לה לא התנגדה ב"כ המאשימה), הוסיף הנאשם כי בעת שהעלה את הנוסעים לרכבו, שאלם האם יש להם תעודות זהות ישראליות ואלו השיבו כי יש להם אישורי עבודה, ואולם אין מחלוקת כי הנאשם לא השלים את בדיקת המסמכים בפועל.
מהלך הדיון
הנאשם הודה במיוחס לו כאמור לעיל, ללא הסדר טיעון לעניין העונש, אם כי המאשימה לא התנגדה לקבלת תסקיר בעניינו, תוך שציינה שעמדתה היא למאסר שיכול שיבוצע בעבודות שירות.
תסקיר שירות המבחן
2
מהתסקיר עולה כי הנאשם כבן 37, נשוי ללא ילדים. הנאשם גדל במשפחה נורמטיבית וחדל ללכת לבית הספר בגיל 14, אז החל לעבוד עם אביו בתחום החקלאות. בהמשך עבר להתגורר במרכז הארץ ועבד בעבודות שונות, ומזה כ-5 שנים עובד במפעל טכנולוגיה עילית בתחום תשתיות וצנרת. עת היה הנאשם ילד, התגלתה בגופו מחלת הסרטן ממנה החלים, אך כיום יש לכך השלכות על עתידו המשפחתי של הנאשם, דבר הגורם לו תסכול וצער. לאחרונה רעייתו יצאה לחופשת מחלה בשל פציעה בעקבות תאונת דרכים בה הייתה מעורבת. לנאשם אין הרשעות קודמות והוא קיבל אחריות מלאה למעשיו, באופן העולה בקנה אחד עם תשובתו לכתב האישום. שירות המבחן התרשם מאדם חיובי ונורמטיבי, שרואה חשיבות רבה בעבודתו ואף חושש מעצם הותרת הרשעתו על כנה. השירות סבר, כי הנאשם התקשה להצביע על מניע למעשיו, ולכן הסיק כי הוא מתקשה לבחון חלקים מכשילים בהתנהלותו. אציין כי אינני שותף לרושם זה, והסברו של הנאשם לביצוע העבירה הגיוני ומספק ולא מצאתי להרהר אחריו - הנאשם הציע "טרמפ" לאחרים, היה מודע לאפשרות היותם שב"חים, וטעה בכך שלא השלים את הבדיקה כנדרש, וזהו מקור חטאו בתיק שלפניי. סיכומו של דבר, שירות המבחן המליץ להטיל על הנאשם של"ץ בהיקף 200 שעות, ומאסר מותנה על-מנת שלא ייפגע מקור פרנסתו. השירות התייחס לחשש הנאשם מפני הותרת ההרשעה על כנה, אך לא בא בהמלצה בהקשר זה.
ראיות וטיעונים לעונש
ב"כ המאשימה עתרה להטלת מאסר שיכול וירוצה בעבודות שירות וענישה נלווית, ועמדה על הותרת ההרשעה על כנה.
ב"כ הנאשם ביקשה להיעתר להמלצת שירות המבחן מבחינה עונשית וחזרה בה מהבקשה לבטל את הרשעת הנאשם נוכח היעדר המלצה של שירות המבחן בהקשר זה.
קביעת מתחם העונש ההולם
בבואו של בית המשפט לגזור את הדין, עליו לקבוע את מתחם העונש ההולם, הנגזר מן הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, מנסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, וממדיניות הענישה הנוהגת.
אשר לערכים המוגנים - עבירות על חוק הכניסה לישראל פוגעות בריבונות המדינה ובביטחונה, כאשר ניסיון העבר מלמד כי פוטנציאל הנזק עלול להיות משמעותי. בענייננו מידת הפגיעה בערכים המוגנים נמוכה.
3
אשר לנסיבות ביצוע העבירה - אין מדובר בעבירה מתוכננת, אלא ברצון של הנאשם לקחת "טרמפ" עוברים בדרך. הנאשם גילה מודעות לאפשרות שאלו יהיו תושבי האזור ולא בכדי שאלם בהקשר זה, אך טעה בכך שהסתפק בתשובתם ולא וידא קיומם של אישורי שהיה כחוק. מאחורי העבירה לא עמד מניע כלכלי או מניע פסול אחר, ולמרות שמספר השב"חים שהוסעו מבסס עבירה בנסיבות מחמירות, הרי שבאופן מהותי הנסיבות אינן מחמירות. הנאשם לא יזם את הכנסתם של השב"חים לארץ, ועצר להם ל"טרמפ" באיזור ישוב יהודי בקרבת קו התפר. כאמור, הנאשם אחראי למעשים. פוטנציאל הנזק בנסיבות העניין בינוני.
אשר למדיניות הענישה הנוהגת - מדיניות הענישה מגוונת ונעה בין מאסר מותנה בנסיבות דרך של"ץ ועד למאסר בפועל, לרוב חד-ספרתי.
א. רע"פ 2789/13 מ"י נ' חמדי (מיום 4.8.2013) - במקרה זה נדון עניינו של מי שסיכן חיי אדם בהימלטו מהמשטרה בהסיעו 26 שב"חים הרבה מעבר למותר באותו סוג רכב. שם קבע בית המשפט העליון מתחם ענישה שבין 5 ל-15 חודשי מאסר לעבירה בנסיבות דומות. העונש אינו רלבנטי בשל השוני הנסיבות לחומרה בהשוואה למקרנו.
ב. רע"פ 4062/17 קואעין נ' מ"י (מיום 19.6.2017- בתיק זה הורשע הנאשם בהסעת 5 שב"חים. אושר מתחם המתחיל בעבודות שירות ומסתיים בחודשי מאסר ספורים, וכן אושר עונש של 5 חודשי מאסר שהוחמר, בעקבות עבר פלילי רלבנטי של אותו נאשם.
ג. רע"פ 1119/18 חסן נ' מ"י (מיום 9.5.2018) - אין מדובר בנסיבות מחמירות במקרה זה, אלא בהסעת שני שב"חים. התיק הסתיים בהרשעה והטלת 100 שעות של"ץ ומאסר מותנה, על בסיס מתחם שבין מאסר מותנה למספר חודשי מאסר.
ד. רע"פ 2057/19 מרזוק נ' מ"י (מיום 21.3.2019) - בתיק זה הנאשם הורשע בהסעה והעסקת 5 שב"חים לאורך תקופה. אושר מתחם שבין מאסר מותנה ועד 8 חודשי מאסר, ועונש של 5 חודשי עבודות שירות.
מתחם העונש ההולם - במכלול הנסיבות, קובע מתחם שבין של"ץ ו/או מאסר קצר ועד 4 חודשי מאסר, וכן קנס שלא יפחת מ-5,000 ₪ (הגם שבנסיבות מחמירות הקנס המינימלי עומד על 10,000 ₪). קבעתי רף נמוך יותר לקנס בשל נסיבותיו הקונקרטיות של המקרה, המהווים טעמים מיוחדים הנדרשים לצורך סטיה מקנס המינימום [ר': סעיף 12א(ג)(4)(א)(1) לחוק הכניסה לישראל].
4
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
הנאשם בשנות השלושים לחייו, ללא עבר פלילי, וכל חייו גילה חריצות וקיים אורח חיים נורמטיבי. הנאשם קיבל אחריות למעשים ולא מצאתי נסיבות הפועלות לחובתו.
המיקום במתחם
נוכח כל האמור ניתן למקם את הנאשם בתחתית המתחם.
גזירת הדין
במכלול הנסיבות, אני מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 200 שעות של"ץ בפיקוח שירות המבחן. שירות המבחן יגיש תוכנית לאישורי בתוך 30 יום מהיום. תחילת השל"ץ לא לפני 10.9.2022. הנאשם הוזהר כי אם לא יבצע את השל"ץ כנדרש ניתן יהיה לפתוח מחדש את שאלת העונש ולהטיל עליו כל עונש חלופי, לרבות מאסר.
ב. 4 חודשי מאסר על-תנאי שלא יעבור הנאשם בתוך שנתיים מהיום כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ג. קנס בסך 5,000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.10.2022 ובכל 1 לחודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד יועמד הקנס לפירעון מיידי. ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק על אף הודעת עיקול, ולהשיב יתרת זכות ככל שלא קיימים עיקולים;
ד. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא יעבור הנאשם בתוך שנתיים מהיום כל עבירה לפי חוק הכניסה לישראל. הנאשם הוזהר כי אי עמידה בהתחייבות תוביל בהכרח להפעלת ההתחייבות כקנס.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
א. בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
ב. בטלפון: 35592* או 073-2055000
ג. במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
5
ד. לא יונפקו שוברי תשלום.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ד' אב תשפ"ב, 01 אוגוסט 2022, במעמד הצדדים.
