ת"פ 39526/03/22 – מדינת ישראל יחידת תביעות ירושלים נגד עבדאללה אבו עואד (עציר)
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 39526-03-22 מדינת ישראל נ' אבו עואד(עציר)
|
|
בפני |
כבוד השופט ארנון איתן
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י יחידת תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
עבדאללה אבו עואד (עציר) ע"י ב"כ עוה"ד נאיל זחאלקה |
|
|
|
גזר דין |
כתבי-האישום:
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו, ובמסגרת הסדר טעון, בכתב אישום מתוקן בעבירות של כניסה או ישיבה בישראל שלא כדין, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל תשי"ב 1952, החזקת מכשירי פריצה לפי סעיף 409 לחוק העונשין תשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין") בצירוף סעיף 29 (א) לחוק העונשין. קשירת קשר לביצוע פשע לפי סעיף 499 (א) (1) לחוק העונשין, סיוע לגניבת רכב לפי סעיף 413ב לחוק העונשין בצירוף סעיף 29(א) לחוק העונשין וסעיף 31 לחוק העונשין. זיוף סימני זיהוי של רכב, לפי סעיף 413 ט לחוק העונשין, סיוע לניסיון לגניבת רכב לפי סעיף 413 לחוק העונשין, בצירוף סעיפים 25 וסעיף 31 לחוק העונשין.
2. על פי הנטען בכתב האישום המתוקן, ביום 22.2.2022 בין השעות 22:00 -23:00, ברחוב רבינוביץ' בבת ים, סייע הנאשם לגנוב רכב מסוג מזדה נושא לוחית רישוי: 20-460-30 בצוותא חדא עם מעורבים נוספים: (מחמוד זואהרה, מוחמד עיאש, עבדאללה שייך ומוחמד צאבח).
3. צוין כי באותו היום, בשעה 18:00 או בסמוך, אסף עבדאללה שייך ברכבו לוחית רישוי מספר: 75-872-66 (להלן: "הרכב") יחד עם מחמוד זוהרה, את מוחמד צאבח מוחמד עיאש והנאשם שהינם תושבי שטחים ממחסום קלנדיה, לאחר שחצו את הגדר באמצעות סולם.
4. בהמשך נסעו לבת ים באיתורם אחר כלי- רכב מסוג מזדה אותם יוכלו לגנוב, כשהם מצוידים בכלי פריצה: כלי ייעודי לניפוץ שמשות, מפתח רכב מסוג מזדה, סרט דביק שחור, בקר ניהול לכלי רכב, סכין יפנית, מברג פיליפס, פינצטה וכפפות.
5. בשלב מסוים ניגש מחמוד זואהרה ללוחיות הזיהוי של הרכב ובאמצעות איזולירבנד שינה את שתי הספרות של הרכב ל-88.
6. הנאשם ושותפיו נסעו ברחובות בת ים במטרה לאתר כלי רכב מסוג מזדה אותו יכול המחשב לפרוץ. בשלב מסוים איתר מחמוד זואהרה רכב מתאים לגניבה, אז יצאו מהרכב מוחמד עיאש והנאשם כשהם מצויים בכלי פריצה וכפפות. עיאש והנאשם הבחינו במצלמות אבטחה בסמוך להם ולכן עזבו את המקום
7. בהמשך, ניסו לפרוץ לכלי רכב נוספים אולם לא הצליחו לממש את תוכניתם, ולכן עזבו את המקום.
8. הנאשם ושותפיו עצרו בסמוך לרכב הגנוב, עבדאללה שייך הורה למוחמד עיאש ולנאשם לרדת מהרכב כשהם מצוידים בכלי פריצה וכפפות. הנאשם הניע את הרכב הגנוב באמצעות מחשב, העביר למוחמד עיאש את כלי הפריצה ועזב את המקום, כשהוא נוהג את הרכב הגנוב לשטחי הרשות.
9. הרכב הגנוב לא אותר על ידי המשטרה, והנאשם נעצר רק ביום 4.3.2022 בעיר יבנה.
10. ביום 7.11.2022 צירף הנאשם תיק מספר 42088-03-22 (שלום רחובות), הודה והורשע גם בו.
11. במסגרת תיק זה הורשע הנאשם בעבירות של פריצה לרכב בכוונה לגנוב בצוותא עם אחר, לפי סעיף 413 ו סיפא לחוק העונשין, חבלה במזיד ברכב בצוותא עם אחר, לפי סעיף 413 ה לחוק העונשין, ניסיון לגניבת רכב בצוותא עם אחר, לפי סעיף 413ב לחוק העונשין, בצירוף סעיפים 25 וסעיף 29(א) לחוק העונשין. כניסה לישראל שלא כדין, לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל (שתי עבירות).
12. על פי הנטען בחלק הכללי שבכתב האישום המתוקן, במועדים הרלבנטיים לכתב האישום, היה הנאשם תושב האזור אשר לא החזיק באישור כניסה כדין, ולא ברישיון נהיגה תקף. צוין, כי הנאשם החזיק במכשיר טלפון שמספרו : 058-5530305.
13. על פי הנטען באישום הראשון, ביום 3.3.2022 בשעה 19:00 או בסמוך, חנה מר טאפרה את רכבו מסוג מזדה נושא לוחית רישוי: 78-297-54 בחניה הסמוכה לביתו ברחוב גלבוע בעיר יבנה.
14. בתאריך 4.3.2022 בשעה 03:00 או בסמוך, הגיע הנאשם למקום יחד עם אדם אחר שזהותו אינה ידועה. הנאשם והאחר פרצו לרכב על ידי ניפוץ שמשת הרכב באמצעות חפץ שטיבו אינו ידוע, וניסו להניעו על ידי פתיחת מכסה המנוע וחיבור נתיך לקופת הנתיכים במנוע, אך ללא הצלחה.
15. מיד ובסמוך, ברחו השניים מהמקום כאשר מותירים רכב מונע, ומבלי שהספיקו ליטול אותו.
16. לקודן הרכב נגרם נזק וכן למפתח שעלותו 500 ₪, כמו כן נופצה שמשת הרכב.
17. הנאשם אותר בשעה 03:28 ברכב מסוג סקודה ל. ז 78-297-54.
18. על פי הנטען באישום השלישי, ביום 1.3.2022 בשעה 19:00 או בסמוך, שהה הנאשם בסמוך לרחוב פבריגט 3 בחולון מבלי שיש בידו אישור שהייה כדין.
תמצית טיעוני המאשימה:
19. ב"כ המאשימה הפנתה לשני כתבי האישום בהם הודה הנאשם, וכן לערכים המוגנים בהם פגע הנאשם במעשיו. ביחס לתיק המקור ביקשה המאשימה לקבוע מתחם עונש הולם החל מ-15 חודשים ועד 30 חודשים, וביחס לאישום הראשון בתיק שצורף מ-12 חודשים ועד 24 חודשים. צוין, כי בהודאתו חסך הנאשם זמן שיפוטי יקר, ואולם רישומו הפלילי כולל 3 עבירות ביטחון שבגינן ריצה מאסר ממושך ממנו שוחרר כחלק מעסקת שליט.
20. המאשימה הדגישה כי הנאשם אינו רואה מורא מהחוק, והוא שב ונכנס לתחומי ישראל לצורך ביצוע עבירות רכוש. בנסיבות אלו, עתרה המאשימה להטלת 38 חודשי מאסר על הנאשם, לצד ענישה נלווית.
21. הסנגור הפנה לפער הזמן הקצר שבין שני כתבי האישום, המצדיק קביעת מתחם עונש אחד. צוין, כי בעברו של הנאשם הרשעה פלילית אחת בגין עבירת שב"ח, בגינה נדון ל-8 ימי מאסר. צוין בהקשר זה, כי אף במסגרת התיק הקודם היה מודע בית המשפט לעברו הביטחוני של הנאשם, ובכל זאת גזר עליו עונש מאסר למשך ימים בודדים.
22. הסנגור הפנה לפסיקה תומכת בהן נקבעו מתחמי עונש החל מ-12 חודשים ועד 24 חודשים בגין שני אירועים, ובגין 3 אירועים מ-15 חודשים ועד 30 חודשים. צוין, כי במסגרת תיק המקור הורשע הנאשם בעבירות מופחתות של ניסיון וסיוע, כאשר עונשו של המסייע, הינו מחצית מעונשו של המבצע העיקרי. בהתייחס לתיק שצורף ציין הסנגור, כי בסופו של דבר הנאשם נמלט מהמקום מבלי שגנב את הרכב. בנסיבות אלו עתר הסנגור להטלת מאסר למשך שנה, לצד ענישה נלווית.
23. הנאשם ציין בסיום, כי הוא מביע צער על המעשים, אותן ביצע בתקופה משברית. עוד ציין, כי הוא התארס לאחרונה וכעת יידרש לבנות את חייו מתחילה.
מתחם העונש ההולם:
24. בענייננו, ועל אף העובדה שהמדובר בשני כתבי אישום הדומים במהותם, הרי שככלל יש לקבוע מתחם ענישה נפרד לכל אחד מהם, שכן המדובר במועדים שונים שחלפו ביניהם פרקי זמן ארוכים יחסית, ובנוסף, והעבירות בוצעו כלפי מתלוננים שונים.
25. באשר לעבירות הקשורות ברכב, הרי שלצדן קבע המחוקק ענישה מחמירה. הערכים המוגנים בעבירות אלה הם ההגנה על הקניין ועל רכושם של בעלי כלי הרכב. נוסף לזכויות אלה, פוגעות עבירות אלה בכלכלה, בחברות הביטוח ובמבוטחים הנפגעים כל אימת שמבוצעת עבירה שכזו. עבירות הרכב פוגעות לא רק בפן הכלכלי כאמור, אלא גם בתחושת הביטחון והשלום במרחב הציבורי מאחר שהן מתרחשות בו באין מפריע, פוגעות בציבור הנהגים ובשאר הסובבים. בנוסף, פגע הנאשם בערכים הנוגעים בריבונותה של המדינה לקבוע את הבאים בשעריה.
26. נסיבות האירוע המפורט בתיק המקור מלמדות, כי אלו נעשו לאחר תיאום ותכנון, עת הנאשם ואדם נוסף נכנסים לתחומי מדינת ישראל שלא כדין, ונאספים על ידי שותפיהם מתוך מטרה לאתר ולגנוב כלי רכב מסוג מאזדה במטרה להעבירם לתחומי הרשות.
27. הנאשם והאחרים הצטיידו בכלי פריצה ייעודיים לרבות מפתחות ומחשב לכלי- רכב תואם מסוג זה. בנוסף, זיופו לוחיות הרישוי של כלי הרכב בו נסעו במטרה למנוע את איתורם.
28. בהתאם לעובדות בהן הודה הנאשם, הפעולה הייתה מתמשכת וכוונה כלפי כמה כלי רכב, ואולם בסופו של דבר עלה בידו להניע רק את הרכב הגנוב באמצעות המחשב, ולהסיעו אל מחוץ לתחומי מדינת ישראל. כפי שצוין, הרכב לא אותר.
29. פעולה דומה נעשתה גם באישום הראשון בתיק שצורף, עת הנאשם נכנס לתחומי ישראל שלא כדין, ויחד עם אדם אחר מגיעים לעיר יבנה במטרה לגנוב כלי רכב מאותו הסוג, ואולם הם נמלטים מהמקום, מסיבה שאיננה ברורה, כאשר הם מותירים את הרכב מונע, לאחר שנופץ חלון הרכב, נפתח מכסה המנוע, וחובר נתיך לקופסת הנתיכים שבתוך המנוע. נסיבות האירוע מלמדות, כי הפעולה העבריינית כמעט והושלמה, ואך מתוך גורם מפתיע שככל הנראה התרחש בשטח, לא השלימו הנאשם והאחר את ביצוע העבירה.
30. בנסיבות האירועים שלפניי, ראיתי לקבוע את מתחמי העונש כדלקמן: בכל הנוגע לתיק המקור ובהתאם לתיקון שנעשה בכתב האישום בהוראות החיקוק, החל מ-8 חודשים ועד 18 חודשים. ביחס לתיק שצורף, באישום הראשון החל מ-10 חודשים ועד 20 חודשים, ובאישום השלישי ממאסר קצר ועד 6 חודשים, זאת לצד ענישה נלווית.
קביעת עונשו של הנאשם בתוך מתחם הענישה:
31. בגזירת העונש המתאים לנאשם יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לנסיבות הבאות: הנאשם כבן 28 רווק. הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו ולקח אחריות על ביצוען. בנוסף, צירף תיק נוסף והודה גם בו. לקחתי בחשבון את משך תקופת המעצר בה שוהה הנאשם.
32. מנגד, ולחובת הנאשם 3 הרשעות קודמות. בשנת 2018 נדון הנאשם למאסר למשך 8 ימים בגין עבירת שב"ח. קיימות ברישום שתי עבירות נוספות מבית דין צבאי. בשנת 2017 נדון הנאשם למאסר למשך 45 יום בגין ביצוע עבירות של הפרעה לשוטר והכרזת שטח צבאי סגור. בשנת 2011 נדון הנאשם ל-20 חודשי מאסר בגין השלכת בקבוק תבערה וידוי אבנים.
33. כאמור, הרישום אינו כולל עבירות רכוש, ואולם לעבירות עליהן נדון בבית הדין צבאי, השלכה על עבירות השב"ח אותן הנאשם שב ומבצע. ער אני לכך, כי בתיק הקודם, הוטל על הנאשם מאסר קצר בגין עבירת השב"ח, על אף רישומו זה, ואולם כעת עבירות השב"ח נועדו כדי לקדם ביצוע עבירות רכוש בתחומי מדינת ישראל.
34. באיזון בין שיקולים אלו, סברתי כי יש לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו התחתון של כל מתחם (אך לא בתחתיתו), ולחפוף חלקית בין המתחמים באופן שיוטלו על הנאשם העונשים הבאים:
א. 21 חודשי מאסר בפועל שמניינם החל מיום מעצרו של הנאשם.
ב. 6 חודשי מאסר אותם הנאשם לא ירצה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר כל עבירת רכוש מסוג פשע.
ג. 3 חודשי מאסר אותם הנאשם לא ירצה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מעת שחרורו מהמאסר כל עבירת רכוש מסוג עוון, או עבירה על חוק הכניסה לישראל.
ד. פיצוי בסך 1000 ₪ למתלונן בתיק המקור, ו-1000 ₪ למתלונן בתיק שצורף. הפיצוי יופקד עד ליום 1.5.2023.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, א' שבט תשפ"ג, 23 ינואר 2023, במעמד הנוכחים.
