ת"פ 39345/03/20 – מדינת ישראל נגד אריה ברכה,יאיר סבג
בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו |
|
|
|
ת"פ 39345-03-20 מדינת ישראל נ' סבג (עציר) ואח'
|
1
|
מספר בקשה:21 |
||
לפני |
כבוד השופט יוסי טופף
|
||
המבקשת: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד נורית פרחי מפרקליטות מחוז תל אביב (פלילי)
|
||
נגד
|
|||
המשיבים: |
1. אריה ברכה ע"י ב"כ עו"ד שחר מנדלמן
2. יאיר סבג ע"י ב"כ עו"ד אורלי פרייזלר
|
||
|
|||
החלטה |
1. לפנַי
בקשה לזמן בשנית את עדת התביעה הילה נשיא להשלמת עדות בהתאם לסעיף
רקע וטענות הצדדים
2. ביום 19.3.2020 הוגש כנגד המשיבים כתב אישום המייחס להם את העבירות הבאות:
2
ירי
מנשק חם באזור מגורים בצוותא חדא - עבירה לפי סעיף
נשיאה
והובלת נשק שלא כדין בצוותא חדא - עבירה לפי סעיף
למשיב
1 מיוחסת גם עבירה של החזקת סכין שלא למטרה כשרה - עבירה לפי סעיף
3. ביום 11.11.2020 העידה מטעם המבקשת גב' הילה נשיא (להלן: "הילה"), המשמשת כחוקרת במשטרת ישראל.
4. ביום 15.11.2020 העיד מטעם המבקשת מר יוסי פיקס (להלן: "יוסי"), ממנו נגבתה בזמנו הודעה על ידי הילה. יוסי מסר בעדותו, בין היתר, כי בחקירתו במשטרה הוצג לו סרטון המתעד חלק מהאירוע נשוא כתב האישום (להלן: "הסרטון"), ולאחר מכן נתבקש להשתתף במסדר זיהוי.
5. ב"כ
המבקשת, עו"ד נורית פרחי, ביקשה כי תותר עדות חוזרת של הילה מכוח סעיף
עוד נטען כי בשלב הדיוני שבו מצוי ההליך, בטרם סיימו הצדדים להציג את מלוא ראיותיהם, כך שלמעשה פרשת התביעה עודנה בעיצומה, סמכות בית המשפט להורות כמבוקש נלמדת מקל וחומר. הודגש כי בעת עדותה של הילה, היא לא נתבקשה להתייחס לסוגיית מועד הצגת הסרטון בפני יוסי, משום שלא ניתן היה לצפות מראש שיוסי יעיד דבר המנוגד לדברים שמסר בהודעתו בחקירה שקדמה להגשת כתב האישום.
3
6. ב"כ המשיב 1, עו"ד שחר מנדלמן, התנגד לבקשה. ב"כ המשיב 1 הלין על כך שבמסגרת הבקשה הובאו עובדות מהודעתו של יוסי, לאחר שהאחרון מסר זה מכבר את עדותו בפני בית המשפט, מבלי שהודעותיו הוגשו, הוא לא הוכרז כעד עוין, ולכן בית המשפט לא נחשף לאמור בהודעותיו. נטען כי דברים שנאמרו להילה, עליהם לא העיד יוסי בבית המשפט, הינם בבחינת עדות שמיעה. נטען כי שיטת המשפט וניהול ההליך במחוזותינו מבטיחה קיומו של הליך הוגן לנאשם בפלילים ואין להפוך הוראותיו לאות מתה באמצעות התרת ביצוע מקצה שיפורים מקום בו עדותו של עד מאכזבת או איננה שלמה לדעת המאשימה. נטען כי העובדה שההגנה הקשתה על עד במהלך החקירה הנגדית אינה מצדיקה חקירה נוספת על ידי המבקשת, לאחר שנחשפה לשאלות שנשאלו בחקירה הנגדית וכשהתשובות להן לא היו נוחות לה. נטען כי ב"כ המבקשת בחרה שלא לשאול את הילה ויוסי בסוגיית מסדר הזיהוי בחקירתם הראשית, על אף שמדובר בעניין אקוטי, במיוחד לאור העובדה כי מצפייה במצלמות הגוף בזירה עולה בבירור כי יוסי צפה בסרטון בסמוך לאחר האירוע הנטען על ידי שוטר בזירה. נטען כי בית המשפט לא אפשר לב"כ המבקשת לשאול את יוסי לגבי הצפייה בסרטון עובר למסדר הזיהוי כאשר ביקשה לעשות זאת במהלך חקירתה החוזרת. לבסוף נטען כי בנסיבות העניין, השבת הילה לדוכן העדים מהווה מקצה שיפורים אסור אשר עלול לגרוע מכל הישג שהושג במסגרת החקירה הנגדית על ידי ההגנה.
7. ב"כ
המשיב 2, עו"ד אורלי פרייזלר, הצטרפה לנימוקי תגובת המשיב 1, והוסיפה כי סעיף
דיון והכרעה
8. סעיף
4
הנה כי כן, סעיף חיקוק זה מקנה לבית המשפט סמכות להורות על הזמנת עד אף אם נשמעה עדותו או על הבאת ראיה אחרת לאחר שבעלי הדין סיימו להציג את ראיותיהם. ההסדר הקבוע בסעיף זה מבטא את האיזון בין שמירה על סדרי הדין של ניהול המשפט ועקרון סופיות הדיון, לבין הצורך לאפשר גמישות דיונית שמטרתה גילוי האמת ומניעת עיוות דין (ע"פ 8507/18 פלוני נ' מדינת ישראל (09.09.2020)).
9. בפסיקה נקבע לא אחת, כי ככל שבקשה להבאת ראיות נוספות מתאחרת בהתייחס לשלב אליו הגיע ההליך השיפוטי, כך תהא נדירה וחריגה יותר היזקקות בית המשפט להפעלת סמכות כזו והדבר ייעשה רק מקום שהעניין נדרש לשם עשיית צדק ומניעת עיוות דין (עניין קניר; ע"פ 5874/00 ארנלדו לזרובסקי נ' מדינת ישראל, נה(4) 249 (2001); ע"פ 8080/12 מדינת ישראל נ' אולמרט (6.8.2014); רע"פ 346/14 יעקב מרדינגר נ' מדינת ישראל (18.10.2015)). בהקשר זה, יש להבחין בין מקרה שבו בית המשפט מעוניין להזמין עד לצורך הבהרה ביחס לראיה קיימת, לבין הכנסת ראיה חדשה לתוך הזירה ובייחוד זו שעשויה לסייע דווקא לתביעה (ע"פ 5617/15 מריסאת נ' מדינת ישראל (27.7.2016) (להלן: "מריסאת") רע"פ 3807/18 דמיטרי טרטיאקוב נ' מדינת ישראל (12.8.2018)).
10. לאחר
שעיינתי בבקשה ובתגובות לה, מקובלת עלי גישת ההגנה, כי אין בקשת התביעה נכללת
בגדרו של סעיף
11. עם זאת, על אף החשיבות הטמונה בניהול ההליך המשפטי בהתאם לסדרי הדין המקובלים, אין בית המשפט רשאי לשבת מן הצד כאשר הדבר עלול לסכל את מטרתו העיקרית של ההליך המשפטי, להוציא משפט צדק וגילוי האמת (ראו: ע"פ 4946/07 מקלדה נ' מדינת ישראל (19.2.2009); ע"פ 7702/10 קובי כהן נ' מדינת ישראל (29.5.2014) (להלן: "כהן")).
12. בהקשר
זה אפנה לסעיף
כמו כן, אפנה לע"פ 951/80 קניר נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(3), 505, שם נדונה ראיה אשר הוגשה לתיק בית המשפט, ע"י התביעה, לאחר שסיימו הצדדים להביא את ראיותיהם, עם תום שלב הסיכומים ובטרם מתן הכרעת הדין. כב' הש' ברק (כתוארו אז) אמר את הדברים הבאים:
5
"
הגישה...עולה בקנה אחד עם תפיסת היסוד בדבר מהות ההליך הפלילי. הליך זה אינו תחרות או מאבק בין תובע לנאשם, אשר כל סטייה מכללי התחרות או המאבק יש בה כדי להכריז על המנצח.
ההליך הפלילי הוא מסגרת דינים, הבאים להגשים את המשפט הפלילי, דהיינו, לקבוע חפות או אשמה. לשם כך על ההליך הפלילי לחשוף את האמת, וזו מטרתו העיקרית. כמובן, עמידה על כללים וחשיפת האמת אינן שתי משימות נוגדות. נהפוך הוא: הכללים באים לקבוע סטנדרט של ניהול משפט, אשר-על פי ניסיון החיים - יש בו כדי להביא לחשיפת האמת, ובכך תואמות שתי משימות אלה. עם זאת, יש ועמידה פורמלית על סדר הכללים בעניין מיוחד יהיה בה כדי לגרום לעוות דין, אם בדרך של הרשעת החף מפשע ואם בדרך של זיכוי הנאשם. בנסיבות אלה יש לשאוף לכך כי הכללים עצמם ייתנו לבית המשפט סמכות ושיקול - דעת לעשות צדק."
וכן נאמר שם על ידי כבוד השופט י.כהן :
6
"המגמה הברורה בפסקי הדין של בית-משפט זה היא למנוע עיוות דין, העלול להיגרם בין לנאשם ובין לאינטרס הציבורי, העלול להיפגע מזיכויו של עבריין עקב משגה של התובע; המגמה היא שלא לחסום לחלוטין את הדרך להבאת ראיות נוספות".
וכך, נקבע בע"פ 1/48 סילוסטר נ' היועץ המשפטי לממשלת ישראל, פ"ד א(1)5, 18 (1949):
"... הפרוצדורה הפלילית על דיניה מכילה לטובת הנאשם תריס בפני עיוות-דין. רוצים לתת לנאשם את מלוא ההגנה ההוגנת. אבל אסור לסלף את הרעיון הבריא הזה על-ידי הפרזה בפורמליות. פרוצדורה פלילית טובה צריכה בוודאי לתת לנאשם את מלוא ההגנה, כדי למנוע עיוות-דין, אבל הדיון הפלילי אינו צריך לקבל צורת משחק אשקוקי שבו מהלך אחד בלתי נכון קובע את גורל המשחק. תפקיד הדיון הפלילי - להוציא כאור משפט. מוטב אמנם שעשרה רשעים יצאו זכאים משצדיק אחד יצא חייב, אבל במה דברים אמורים? - כשהשאלה היא הוכחת האשמה, ולא כשהכתוב מדבר על ליקויים טכניים בכתב-ההאשמה וכדומה."
עוד נקבע בע"פ 639/79 אפללו ואח' נ' מדינת ישראל (6.5.1980), כך:
"במגנה כרטה של הנאשם, לא כתוב כי ההליך הפלילי צריך להעניק לו יתרונות טקטיים על פני התובע. מטרת ההליך אינה להעניק יתרונות טקטיים, לא לתובע ולא לנאשם"
13. בשל האמור, גם כאשר אין הוראת חוק מפורשת החלה על מצב מסוים, "אין משמעות הדבר כי אין לבית המשפט הכלים או הסמכות לאזן בין זכותו של הנאשם להליך הוגן וזכויותיו הדיוניות הנגזרות ממנה, לבין הצורך והחובה להגשים את תכליתו של ההליך הפלילי להביא לחקר האמת ולכונן משפט צדק. כפי שהובהר לעיל, בית המשפט אינו רשאי לשבת בחיבוק ידיים, כאשר הוא נוכח לדעת שכללי הפרוצדורה אינם מאפשרים לו לנהל הליך תקין" (עניין כהן).
7
14. הנה כי כן, בהינתן כי בית משפט זה דן בהליך דנא כערכאה דיונית האמונה על קביעת עובדות וחקר האמת, הרי שבנסיבות המתוארות לא מצאתי למנוע את זימונה של הילה בשנית לצורך השלמת עדותה בסוגיית מועד הצגת הסרטון בפני יוסי ביחס למועד עריכת מסדר הזיהוי. בהקשר זה, הגם שאין לשלול כי היה על התביעה "לכסות" את סוגיית עיתוי הצגת הסרטון בפני יוסי במהלך חקירתו במשטרה, במסגרת עדותה הראשית של הילה, הרי שמקובלת עלי טענת ב"כ המבקשת כי היא לא צפתה את תשובותיו של יוסי בעדותו, ועל כן לא ניתן דגש לכך בעדותה של הילה שהעידה לפניו (והשוו: תפ"ח (ב"ש) 1130/09 מדינת ישראל נ' ניר סומך (20.2.2011)).
15. מכאן, על יסוד העקרונות שהותוו בפסיקה שהובאה לעיל, ומבלי לקבוע עתה מסמרות בנושא זה, סבורני כי ראוי לאפשר לתביעה להביא בפניי את השלמת עדותה של הילה בסוגיה המבוקשת.
יובהר כי אין בזימונה בשנית של הילה למסירת עדות משלימה כדי לפתוח פתח למקצה שיפורים ביחס לעדותה שנשמעה זה מכבר ביום 11.11.2020, משזו תוגבל אך ורק לצורך שאלות בסוגיה המפורטת, הנוגעת לעיתוי הצגת הסרטון ליוסי. יתר על כן, אינני סבור שבנסיבות אלה ייגרם למשיבים עיוות דין בכך שתובא עדות משלימה מטעם הילה בסוגיה זו, היות וב"כ המשיבים יהיו רשאים להפנות להילה שאלות נוספות במסגרת חקירה נגדית משלימה מצדם בסוגיה זו.
16. על כן, נחה דעתי כי לא תיגרע זכותם של המשיבים להתגונן גם אם תשמע השלמת עדותה של הילה בסוגיה המפורטת עליה לא נשאלה, ולא יגרם להם בשל כך עוות דין. המשיבים יוכלו לנהל הגנתם, בעת פרשתם, בהתאם לכלל הראיות שתובאנה בפרשת התביעה ולבית המשפט אפשר ויהיו כלים נוספים להגיע לחקר האמת.
17. למעלה
המצורך יצוין כי קבלת הטענה שנשמעה מטעם ההגנה באשר למועד הגשת בקשה לפי סעיף
סוף דבר
8
18. על כן, מצאתי לנכון להיעתר לבקשה, ולאפשר לתביעה לזמן את הילה נשיא לעדות משלימה בפני בית המשפט, על מנת שזו תיתן מענה מצדה לגבי עיתוי הצגת הסרטון בפני יוסי ביחס למועד השתתפותו במסדר הזיהוי. יובהר, אין בהחלטתי זו כל קביעה ביחס לקבילות העדות או משקלה.
19. המזכירות תודיע לב"כ הצדדים.
ניתנה היום, ג' טבת תשפ"א, 18 דצמבר 2020, בהעדר הצדדים.
