ת"פ 38631/01/21 – מדינת ישראל נגד פאדי אבו עראם
1
בפני |
כבוד השופט, סגן הנשיאה ארז נוריאלי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י ב"כ, עו"ד נעמה לסרי |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
פאדי אבו עראם |
|
|
ע"י ב"כ, עו"ד הישאם קבלאן |
הנאשם |
גזר דין |
1. במועד הרלוונטי לכתב האישום, קשר הנאשם קשר עם פהמי שלודי (להלן: "פהמי"), אג'ווד ראשידה (להלן: "אג'ווד") שהינם תושבי איו"ש ועם אחרים שזהותם אינה ידועה לגנוב כלי רכב.
2. לשם ביצוע הקשר, הצטיידו הנאשם, פהמי ואג'ווד ברכב מסוג סובראו B4בעל ל.ז. ישראליות מזויפות (להלן: "הרכב המוביל"), בכלי פריצה שונים וכן במחשב לניהול כלי רכב מסוג יונדאי.
3. ביום 08.07.21 הורשע הנאשם על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן בעבירות של כניסה לישראל שלא כחוק עבירה לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: "חוק הכניסה") (שתי עבירות); קשירת קשר לביצוע פשע, עבירה לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להן: "החוק"); גניבת רכב בצוותא חדא, עבירה לפי סעיף 413ב לחוק+ סעיף 29(א) לחוק (שתי עבירות); נהיגה בזמן פסילה, עבירה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה")(שתי עבירות); נהיגה ללא רישיון נהיגה, עבירה לפי סעיף 10(א) לפקודה.
4. הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית. על פי העובדות בהן הורשע הנאשם מדובר בגניבת שני רכבים והעברתם לשטחי הרשות הפלסטינאית אגב שהייתו הבלתי חוקית של הנאשם בישראל.
2
טיעוני הצדדים:
5. ב"כ המאשימה טענה לערכים המוגנים שנפגעו ממעשיו של הנאשם: פגיעה ברכוש הפרט, זכותה של המדינה לקבוע מי יכנס בשעריה, פגיעה בביטחון הציבור שעה שהנאשם נהג בעודו בפסילה.
6. בבחינת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירות, ציינה את התחכום הרב הנדרש לשם ביצוע העבירה, כמו גם את התכנון המוקדם, השימוש ברכב בעל לוחיות זיהוי מזויפות, שימוש בכלי פריצה לרבות בכלים טכנולוגיים מתוחכמים כמחשבי רכב. עוד הדגישה כי מדובר בשני מתלוננים שונים, בשני כלי רכב שונים וכי מדובר בפשיעה ממניע כלכלי. ב"כ המאשימה ביקשה לקבוע מתחם ענישה הנע בין 15 ל-30 חודשי מאסר בפועל.
7. בבחינת הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, ציינה כי עסקינן בנאשם בעל עבר מכביד אשר כולל 8 הרשעות קודמות בעבירות של כניסה לישראל, הרשעה קודמת בעבירה של גניבת רכב. בעברו הופעלו מאסרים מותנים, כמו כן תלויים ועומדים כנגד הנאשם שני מאסרים מותנים, האחד של ארבעה חודשים והשני של שישה חודשים.
8. ב"כ המאשימה ציינה כי שותפיו של הנאשם נשפטו והורשעו באישום בודד, כאשר על האחד הושתו 21 חודשי מאסר בפועל, לצד רכיבי ענישה נוספים. ועל האחר, הושתו 19 חודשי מאסר בפועל (תוך הפעלת מאסר מותנה). לצד זאת ציינה כי מדובר בנאשם אשר נטל אחריות על מעשיו וחסך זמן שיפוטי.
9. ב"כ המאשימה עתרה למקם את הנאשם ברף הגבוה של המתחם שהוצג, להפעיל את המאסרים המותנים במצטבר לכל עונש מאסר שיושת על הנאשם, כל זאת לצד רכיבי ענישה נוספים לרבות פסילה בפועל ופיצוי כספי.
10. ב"כ הנאשם הדגיש את נטילת האחריות המידית. לדבריו, יש להקל בעונשו של הנאשם נוכח כך.
3
11. אשר לנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה, הפנה ב"כ הנאשם לגיליון הרישום הפלילי וטען כי ניתן ללמוד ממנו על הימנעותו של הנאשם לשוב ולבצע עבירות בשנים האחרונות. עוד נטען כי עונש המאסר המותנה שהוטל על הנאשם בגין עבירה של שהייה בלתי חוקית חורג מהמתחם אשר נקבע על ידי העליון בפסק הדין המנחה בעניינו של אלהרוש. לדבריו, יש לקבוע כי מדובר באירוע אחד ולפיכך לקבוע מתחם ענישה אחד לכלל האירועים.
12. ב"כ הנאשם הפנה לגיליון הרשעותיהם של שותפיו של הנאשם. ב"כ הנאשם שב וביקש כי בית המשפט יתחשב בהודאתו של הנאשם ובהתאם לעיקרון אחדות הענישה ישית ענישה דומה לזו שהושתה על שותפיו של הנאשם תוך החמרה מידתית. לצד זאת ביקש כי בית המשפט יתחשב בכך שהנאשם מצוי זמן רב במעצר, כי בתו בת ה-14 של הנאשם סובלת ממחלת הלוקמיה.
13. הנאשם הביע חרטה על מעשיו, ביקש את רחמיו של בית המשפט לאור כך שבתו, אמו ושתי סבתותיו חולות בסרטן.
דיון והכרעה:
הוראות חיקוק:
14. סעיפים 12(1) ו12(4) לחוק הכניסה קובעים:
"העושה אחת מאלה:
נכנס לישראל, או יושב בה, בניגוד לחוק; עובר על הוראה אחרת של חוק זה או של תקנות שהותקנו על פיו, דינו - מאסר שנה".
15. סעיף 10א לפקודה קובע:
" לא ינהג אדם רכב מנועי אלא אם הוא בעל רשיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג, שניתן על פי פקודה זו, ולא ינהג אדם אלא בהתאם לתנאי הרשיון זולת אם פוטר מחובת רשיון נהיגה ובמידה שפוטר".
16. סעיף 67 לפקודה קובע:
4
"מי שהודע לו שנפסל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה, וכל עוד הפסילה בתקפה הוא נוהג ברכב שנהיגתו אסורה בלי רשיון לפי פקודה זו, או מי שנוהג בניגוד לתנאים שנוספו ברשיונו כל עוד הם בתקפם, או מי שהודע לו כי נפסל מהחזיק ברשיון רכב וכל עוד הפסילה בתקפה הוא משתמש באותו רכב או מרשה להשתמש בו, או מי שנהג או הרשה לאחר לנהוג ברכב בניגוד להודעת איסור שימוש או צו איסור שימוש, דינו - מאסר שלוש שנים או קנס מאה אלף לירות, או שני הענשים כאחד".
17. סעיף 499(א)(1) לחוק קובע:
"הקושר קשר עם אדם לעשות פשע או עוון, או לעשות במקום שמחוץ לישראל מעשה שהיה בגדר פשע או עוון אילו נעשה בישראל והוא עבירה גם לפי דיני אותו מקום, דינו אם העבירה היא פשע - מאסר שבע שנים או העונש שנקבע לאותה עבירה, הכל לפי העונש הקל יותר;".
18. סעיף 413ב לחוק קובע:
"הגונב רכב, דינו - מאסר שבע שנים".
מתחם העונש ההולם
19.עקרון ההלימה הוא שינחה את בית המשפט בקבעו את מתחם הענישה ההולם, וזאת בהתאם לסעיף 40ב לחוק העונשין. קביעת המתחם תיעשה תוך שבית המשפט יביא במניין שיקוליו את הערך החברתי שנפגע כתוצאה מביצוע העבירה ואת מידת הפגיעה בו, את מדיניות הענישה הנוהגת ואת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה.
20. במקרה שלפני הערכים החברתיים אשר נפגעו כתוצאה ממעשיו של הנאשם הם: זכות הקניין של הפרט, ריבונותה של המדינה שעה שהנאשם נכנס בשעריה שלא כדין ופגיעה בביטחון הציבור שעה שהנאשם נהג ברכב בהיותו פסול מלנהוג.
21. מדובר באירועים שתוכננו מבעוד מועד;דרשו תיאום וארגון תוך שימוש בציוד מתוחכם ואף שימוש ברכב בעל לוחיות זיהוי מזויפות.
22. על חומרתן של עבירות של גניבת רכב ר' דברי סגן הנשיאה כב' השופט א' רובינשטיין:
5
"אין צורך להכביר מלים על מפח הנפש של אדם היוצא מביתו ומגלה כי רכבו, רכוש יקר ובעל חשיבות רבה מכל בחינה, אינו עוד. לכך מצטרף הנזק הכלכלי במעגל רחב יותר, במונחי המשק. הרוצה ליהנות בזדון מעמל הזולת ולשלוח יד ברכוש שלא הוא צבר, ראוי לענישה מחמירה, לא כל שכן מי שקופת שרצים גדולה מאחוריו, לרבות בתחום זה עצמו" (רע"פ 7890/10 לאיק מליטאת נ' מדינת ישראל (נבו 01.11.2010)).
מדיניות ענישה
23. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים כמפורט להלן:
א. ברע"פ 2054/18 רבאיעה נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (12.3.18) נידון עניינו של מבקש ללא עבר פלילי אשר הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של גניבת רכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, נהיגה פוחזת ברכב ונהיגה ללא רשיון נהיגה בתוקף. בעניינו של המבקש הוגש תסקיר שהמליץ על הטלת עונש מאסר קצר שירוצה בדרך של עבודות שירות. בית משפט השלום קבע כי מתחם הענישה נע בין 10 לבין 25 חודשי מאסר בפועל, והשית על המבקש 10 חודשי מאסר לריצוי בפועל. ערעוריו של המבקש לבית המשפט המחוזי ולבית המשפט העליון בעניין חומרת העונש נדחו. בית המשפט העליון ציין כי מדובר בעונש ראוי ומאוזן.
ב. ת"פ (שלום טבריה) 30920-05-20 מדינת ישראל נ' עלי אבו דאהוק (פורסם בנבו, 22.12.2020): הנאשמים הורשעו בביצוע עבירות כניסה לישראל שלא כדין -קשירת קשר לביצוע פשע, גניבת רכב, פריצה לרכב והחזקת כלי פריצה. הנאשמים גנבו טרקטור ושני רכבים. לנאשם 1 מאסר מותנה בר הפעלה. נקבע מתחם של 20 עד 48 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט גזר על הנאשם 1: 40 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצרו (בתוך תקופה זו ישנה הפעלה של תנאי פעיל בחופף ובמצטבר). והנאשם 2 נידון במסגרת ההסדר ל-22 חודשי מאסר בפועל.
6
ג. ת"פ (שלום ראשל"צ) 52257-08-17 מדינת ישראל נ' האלה ברייה (פורסם בנבו, 16.02.2020) הורשעה הנאשמת, על יסוד הודאתה ובמסגרת הסדר טיעון שכלל את תיקון כתב האישום, בביצוען של 7 עבירות של גניבת רכב, לפי סעיף 413ב לחוק העונשין, עבירה של קשירת קשר לביצוע פשע, לפי סעיף 499(א)(1) לחוק; ו-4 עבירות של מתן אמצעים לביצוע פשע, לפי סעיף 498 לחוק. הנאשמת חברה לאחרים תושבי יו"ש לשם גניבת רכבים והעברתם לשטחי יו"ש. נעדרת עבר פלילי, תסקיר חיובי, בימ"ש קבע כי שיתוף הפעולה היה בעקבות סיבות חיצוניות וכי לא הייתה חרטה אמיתית. נקבע מתחם 12 עד 24 חודשי מאסר על כל רכב שנגנב. במתחם כולל של 24 עד 48 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט גזר על הנאשמת: 22 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרה.
ד. בת"פ (ת"א) 16267-12-14 מדינת ישראל נ' אבו סארה (11.6.15), הורשע נאשם בשהייה בלתי חוקית, גניבת רכב בצוותא, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח. הנאשם גנב רכב ונהג בו ללא רישיון וביטוח כשהוא עוקף כלי רכב לפניו, עלה על דוקרנים שהוקמו במחסום, קפץ מהרכב ונתפס לאחר מרדף. בית המשפט קבע מתחם הנע בין 11 ל- 24 חודשי מאסר. הנאשם צעיר, נשוי ואב לשני ילדים, לחובתו הרשעה אחת. נידון ל- 13 חודשי מאסר ועונשים נלווים.
24. לאחר שנדרשתי למכלול השיקולים הרלוונטיים ובהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין (סעיף 40יג') אני קובע כי מתחם העונש ההולם לעבירות בהן הודה והורשע הנאשם נע בין 10 ל-30 חודשי מאסר בפועל ורכיבי ענישה נוספים.
גזירת העונש המתאים לנאשם
25. עסקינן בנאשם, בעל עבר פלילי מכביד, לחובתו 8 הרשעות קודמות בגין כניסה ושהייה בישראל שלא כחוק וכן הרשעות בעבירות רכוש לרבות גניבת רכב והוא ריצה עונשי מאסר בפועל בעבר.
26. נגד הנאשם תלויים ועומדים שני מאסרים מותנים ברי הפעלה בני 6 ו-4 חודשים בגין עבירות של כניסה לישראל שלא כדין ונהיגה בזמן פסילה.
27. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם לקולא, נסיבות מעשיו של הנאשם מלמדות כי יש להשית על הנאשם תקופת מאסר משמעותית מאחורי סורג ובריח, תקופה אשר יש בה כדי לשקף החומרה שמייחס בית המשפט לביצוע עבירות חוזרות ונשנות כגון אלו בהן הורשע הנאשם, כאשר במועד ביצוען עונש המאסר המותנה מרחף מעל ראשו.
7
28. אשר לטענת אחידות בענישה: שני הנאשמים האחרים בת"פ 38629-01-21 הורשעו בעבירה אחת של גניבת רכב לצד רכיבי ענישה אחרים ואילו הנאשם שלפניי הורשע על פי הודייתו בשתי עבירות של גניבת רכבים בשתי הזדמנויות שונות, לצד רכיבי ענישה נוספים.
29. עוד אתחשב בחלוף הזמן, נסיבות אישיות של הנאשם ומשפחתיות והודאתו, כמו גם נטילת אחריות וחיסכון זמן שיפוטי.
סוף דבר
30. אשר על כן הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מטיל על הנאשם 24 חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו.
ב. אני מורה על הפעלת המאסר המותנה שהוטל בת.פ (ב"ש) 53685-06-20 למשך 6 חודשים בגין עבירות לפי חוק הכניסה חלקו במצטבר וחלקו בחופף לעונש המאסר בן 24 חודשים. כך ש- 4 חודשים יהיה במצטבר והיתרה בחופף. כמו כן, אני מורה על הפעלת המאסר המותנה למשך 4 חודשים שהוטל באותו תיק בגין עבירת הנהיגה בזמן פסילה, אותם ירצה הנאשם בחופף למשך המאסר הכולל שנקבע כך שבסופו של יום ירצה עונש מאסר של 28 חודשים.
ג. מאסר מותנה בן 9 חודשים למשך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר לבל יעבור עבירות של גניבת רכב או עבירת רכוש מסוג פשע.
ד. מאסר מותנה בן 5 חודשים למשך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר לבל יעבור עבירה כנגד חוק הכניסה לישראל התשי"ב-1952 או נהיגה בפסילה או קשירת קשר לפשע או עבירת רכוש מסוג עוון.
8
ה. פיצוי לכל מתלונן בסך 2,000 ₪, הפיצוי יופקד במזכירות בית המשפט ויועבר לחשבון הבנק של שני המתלוננים בהתאם לפרטים שיימסרו תוך 14 יום על ידי המאשימה.הפיצוי ישולם ב-5 תשלומים, חודשיים, שווים ורצופים, החל מיום 1.1.22 ובכל 1 לחודש עוקב. היה ותשלום כלשהו לא ישולם במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מידי והסכום יישא הפרשי ריבית והצמדה החל מהיום.
ככל שקיים פיקדון סכום כספי, יועבר על חשבון הפיצוי.
ו. נוכח משך תקופת המאסר בפועל נמנע מהטלת קנס.
ז. פסילה בפועל למשך שנה מיום שחרורו מהמאסר מלהחזיק או מלקבל רישיון נהיגה.רישיון הנהיגה יופקד לאלתר.
ח. פסילה על תנאי בת 6 חודשים למשך 3 שנים מיום שחרורו מהמאסר, לבל יעבור עבירת נהיגה בפסילה.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז תוך 45 יום.
ניתן היום, י"ח אב תשפ"א, 27 יולי 2021, בנוכחות הצדדים.
