ת"פ 38408/05/19 – מדינת ישראל – תביעות נגב נגד ראובן בן אלברט אסייג
|
|
|
כ"ד ניסן תשפ"ב 25 אפריל 2022 |
ת"פ 38408-05-19 מדינת ישראל נ' אסייג
תיק חיצוני: 199677/2019 |
1
לפני |
כב' השופט רון סולקין
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל - תביעות נגב ע"י ב"כ עו"ד גנית אטיאס |
|
נגד
|
||
הנאשם |
ראובן בן אלברט אסייג ע"י ב"כ עו"ד אייל אביטל |
|
גזר דין |
כתב האישום והסדר הטיעון
הנאשם שלפני נותן את הדין בגין עבירה של תקיפה הגורמת חבלה של ממש בנסיבות מחמירות (בחבורה), בניגוד לסעיף 380 - 382(א) לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.
בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן כא/1, בהן הודה הנאשם במסגרת הסדר טיעון, בתאריך 09.05.19, בשעה 04:56 לפנות בוקר, הגיעו הנאשם ומעורב נוסף בפרשה למועדון בעיר ערד, שהיה בשלבי סגירה, וביקשו לרכוש משקה אלכוהולי.
לאחר שעובד המקום סירב למכור להם את המשקה, סיים את סגירת המקום ויצא ממנו - תקפו אותו הנאשם והמעורב הנוסף באגרופים וגרמו לו לפציעה בדמות חתך לא סימטרי בקרקפת, שבר בזיגומה מימין, נפיחות של רקמות רכות בערובת העין והמטומות (שטפי דם).
2
בין הצדדים נקשר הסדר, במסגרתו הגבילה התביעה את עתירתה העונשית לעונש מאסר בפועל בן 6 חודשים, אשר יכול שירוצה בדרך של עבודות שירות; מאסר מותנה; קנס; פיצוי מוסכם לנפגע העבירה בסך 10,000 ₪. להגנה נתאפשר לטעון כראות עניה.
במסגרת ההסדר, הופנה הנאשם להערכת שירות המבחן למבוגרים, כשהדיון נדחה, מעת לעת, על מנת לאפשר השלמת הליך האבחון.
כן הופנה הנאשם לממונה על עבודות שירות בשב"ס.
לאחר שהוגשו התסקיר וחוות הדעת - טענו הצדדים לעונש ומכאן - גזר דין זה.
ראיות לעונש
התביעה הגישה, לענין העונש, את גיליון הרשעותיו הקודמות של הנאשם (ת/3). לחובת הנאשם שתי הרשעות קודמות, האחת - בגין עבירה כלפי איש מרות והשניה - גם כן בגין עבירת אלימות, אם כי ההרשעה האחרונה כי בגין עבירה שנעברה בשנת 2010 ועבירת האלימות נעברה בשנת 2009.
עוד הגישה התביעה את תמונות החבלות שנגרמו למתלונן (ת/4).
כן הוגש גזר דינו של המעורב הנוסף בפרשה (ת/5), אשר נדון, בין היתר, למאסר בפועל בן 11 חודשים, תוך הפעלת מאסר מותנה, בחלקו בחופף, כך שבסך הכל - ירצה מאסר בפועל בן 15 חודשים.
ההגנה הגישה, לעניין העונש, שני מכתבי משרד רואי חשבון המטפל בעסקיו של הנאשם (נ/1 - נ/2), מהם עולה, כי בסך הכל, בשני העסקים בהם מחזיק, מועסקים 5 עובדים; לחברה שבבעלותו מחזור המתקרב ל-5 מיליון בשנה ואילו לעסק הפרטי מחזור הקרוב למיליון ₪ בשנה.
תחום עיסוקו של הנאשם, הן בחברה, והן בעסק הפרטי, הוא יבוא ושיווק מוצרי טקסטיל.
עוד הגישה ההגנה תעודת עוסק מורשה (נ/3) ותעודת האגד (נ/4).
3
הערכת שירות המבחן למבוגרים
בענינו של הנאשם הוגש תסקיר, המפרט את נסיבותיו האישיות, כבן 31 (במועד עריכת התסקיר), נשוי ואב ל-2 פעוטות, אשר נולדו לאחר הסתבכותו בעבירה, מתגורר בערד. הנאשם הוא בעלים של עסק עצמאי בתחום יבוא ומכירת טקסטיל.
נסיבות חייו של הנאשם אינן פשוטות. הוא התייתם מאביו בגיל 13 ומאמו - בגיל 18. נותר ללא הכוונה. חלק מאחיו פנו לאורח חיים שולי והסתבכו עם החוק.
הנאשם לא סיים חוק לימודיו ועזב את בית הספר לאחר 10 שנות לימוד, כשגם לפני כן גילה קשיי קשב וריכוז.
לאור הסתמכויותיו עם החוק - לא גויס הנאשם לצה"ל והחל לעבוד בעבודות מזדמנות.
עם זאת, בשנים האחרונות - חל מפנה, כשהנאשם נישא לרעייתו ואבי הרעיה הפך בעבורו כ"דמות אב".
הנאשם הודה בעבירה ונטל אחריות על מעשיו. לדבריו, החלה הקטטה בין חברו - המעורב הנוסף - לבין המוכר, כשהוא (הנאשם), בתחילה, עמד מהצד ולאחר מכן, לדבריו, בטי/פשותו, הצטרף למאבק והכה גם הוא את המוכר. לדבריו, עזב את המקום כשהשניים האחרים המשיכו להתקוטט.
הנאשם חש בושה אל מול רעייתו ומול הוריה. תחילה, לא שב לביתו למשך יומיים אך לאחר ששיתף את רעייתו וקיבל תמיכה מאביה - הסגיר עצמו למשטרה.
לדברי הנאשם, באותו הלילה (ליל העצמאות) היה תחת השפעת אלכוהול.
4
הנאשם השתלב בקבוצה טיפולית ועל אף קושי בביטוי עצמי - החל להיפתח ולשתף, כמו גם לבחון את דפוסי התנהגותו.
שירות המבחן התרשם, כי המדובר באדם שהתבגר תוך חוסר בדמויות הוריות ובסביבה תומכת ומכילה, נעדר תחושת שייכות ולכן הושפע מחבריו ומסביבתו ועשה מעשים שאינם תואמים את ערכיו ואת אמונותיו.
כיום, רכש הנאשם כלים, במסגרתם למד להיות אסרטיבי מול סביבתו ולהתרחק ממעורבות שלילית.
הנאשם מפגין מחויבות למשפחתו.
הנאשם אינו צורך עוד אלכוהול.
הנאשם מפגין רצון לנהל אורח חיים תקין ומתפקד.
לנוכח שיתוף הפעולה של הנאשם בהליך הטיפולי, בא שירות המבחן בהמלצה שיקומית - טיפולית, במסגרתה ימשיך הנאשם להשתתף בקבוצה טיפולית נוספת, המיוחדת לעוברי עבירות אלימות, תחת צו מבחן ובנוסף - ירצה עונש במסגרת צו של"צ, ברשות הטבע והגנים, בגן לאומי תל ערד.
שירות המבחן מצא לציין, במפורש, כי בענישה זו יש כדי להעביר מסר חד משמעי אודות חומרת העבירה ומנגד - יהיה בה כדי לחזק את כוחות התפקוד החיוביים אצל הנאשם.
הנאשם הביע בפני שירות המבחן את חששו, כי הטלת ענישה אחרת, לרבות מאסר בפועל בדרך של עבודות שירות - עלולה להביאו לקריסה אישית, משפחתית וכלכלית.
טענות הצדדים
5
התביעה הגישה טענותיה לעונש בכתב (ת/6) והשלימה אותן על פה.
התביעה הדגישה את נסיבות החומרה שבעבירה, ובין היתר, כי בין הנאשם לבין המתלונן לא היתה היכרות קודמת; כי המדובר באירוע מתמשך; כי למתלונן נגרמו חבלות בפניו ובראשו, שהצריכו קבלת טיפול רפואי.
התביעה טענה למתחם ענישה, שינוע בין 9 עד 18 חודשים מאסר בפועל.
עם זאת, לנוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם וכן ההליך השיקומי בו השתלב - הסכימה התביעה, כי יש מקום לחריגה לקולה ממתחם העונש בעניינו.
התביעה הפנתה גם לגזר הדין בעניינו של המעורב הנוסף בפרשה (ת/5) וטענה, כי לנוכח עיקרון אחידות הענישה ולאור מכלול הנסיבות - יש מקום להשית עונש ברף העליון שסוכם במסגרת ההסדר. מכל מקום, טענה התביעה, כי לא ניתן יהיה להסתפק בקבלת המלצת שירות המבחן למבוגרים.
ההגנה הפנתה לנסיבותיו האישיות של הנאשם.
לטענת ההגנה היה מדובר באירוע ספונטני, אליו הצטרף הנאשם בעקבות חברו - המעורב הנוסף.
הנאשם חש בושה בגין הסתבכותו זו, במיוחד אל מול רעייתו והוריה.
לאחרונה - הקים הנאשם את העסקים, שהוגשו לגביהם המסמכים, כשלטענת ההגנה - השתת עונש של מאסר בפועל, גם אם ירוצה בדרך של עבודות שירות - עלולה למוטט את העסק, שהוא בשלבי הקמה, היות שאין מי שיחליף את הנאשם, ובכך - להסיג את מצבו אחור.
ההגנה טענה, כי אין מקום להשוואה בעניינו של הנאשם לבין המעורב הנוסף.
ההגנה ביקשה ליתן ביטוי להליך הטיפולי בו השתלב הנאשם.
ההגנה הפנתה לתקופה, בה שהה במעצר ולאחר מכן - בתנאים מגבילים.
ההגנה ביקשה לאמץ המלצות שירות המבחן למבוגרים.
6
בדברו האחרון - סיפר הנאשם על נסיבותיו האישיות ועל השינוי שחל בו, לדבריו, בעיקר לאחר נישואיו. כיום - טוען הנאשם, כי פועל לזיכוי הרבים.
כשנעצר הנאשם - נפגעה קשות פעילות עסקיו.
הנאשם הביע צער על הסתבכותו בעבירה.
דיון והכרעה
העבירה שעבר הנאשם אינה קלה ולה מספר מאפייני חומרה - המתלונן הותקף על רקע דבר של מה בכך; הנאשם פעל בצוותא עם אחר; למתלונן נגרמו חבלות שאינן קלות.
חומרת המעשים באה ידי ביטויה, בין היתר, בגזר הדין שהושת על המעורב הנוסף בפרשה.
תוך אבחנה בין חלקיהם של המעורבים, מוצא בית המשפט להעמיד את מתחם הענישה בגין העבירה, בנסיבותיה, כך שינוע בין מאסר בפועל למשך 8 חודשים ועד למאסר בפועל למשך שנה ומחצה.
עם זאת, הענישה - לעולם אינדיבידואלית, ומתייחסת לנאשם הספציפי העומד לפני בית המשפט.
במקרה דנן, המדובר בנאשם שעבר שינויים משמעותיים, במספר מישורים בחייו, עד כדי שניתן לומר, כי הנאשם העומד היום לדין אינו אותו אדם, שהסתבך בעבירה: אם בעבר, גדל הנאשם, שהתייתם מהוריו בגיל צעיר, ללא דמויות מכוונות ונקלע למעורבות שולית - הרי, בשנים האחרונות, נישא הנאשם לבחירת לבו; הפך אב לילדים; השתלב במשפחה נורמטיבית, כשהוריה של רעייתו מהווים בעבורו דמויות משמעותיות ומכוונות (אבי הרעיה היה גם מי שהביא להסגרתו); החל לנהל חיים אחראיים; הקים עסקים המגלגלים מחזורים לא מבוטלים, במסגרתם מעסיק 5 עובדים, המתפרנסים למחייתם ואף תורם לכלכלת המדינה בתשלום מיסים כדין; פועל לזיכוי הרבים; השתתף, ועודנו משתתף, בהליך טיפולי משמעותי במסגרת שירות המבחן למבוגרים, אשר התרשם משיתוף פעולה ונכונות לבחינה עצמית של הכשלים בהתנהגותו, כמו גם מסיכוי משמעותי לשיקום.
7
לכך יש להוסיף, נכונותו של הנאשם לפצות המתלונן, בסכום שאינו מבוטל, אשר גם בה יש כדי להביע את נטילת האחריות על מעשיו, במישור המעשה ולא בעולם הרטורי בלבד.
ודוק: בעניינו של נאשם זה, מוסכם גם על התביעה, כי לנוכח כברת הדרך שעבר, ראוי לחרוג לקולה ממתחם הענישה ולהסתפק בענישה שיקומית, שאינה כוללת מאסר בפועל בכליאה ממשית, כשהמחלוקת בין הצדדים, הלכה למעשה, היא - האם יושת עונש מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות או עונש במסגרת צו של"צ.
החריגה מהמתחם מטעמי שיקום היא גם הנסיבה המבדילה בין ענינו של נאשם זה לבין המעורב הנוסף, שלחובתו היו הרשעות קודמות מהעת האחרונה ואף הופעל בענינו מאסר מותנה ולגביו - לא היתה בנמצא המלצה שיקומית כלשהי.
לנוכח כברת הדרך שעבר הנאשם, כאמור, והיותו כעת מנהל אורח חיים עמלני ותורם, כמו גם לאור ההליך הטיפולי שעבר - מוצא בית המשפט להושיט יד לנאשם ולאמץ את המלצתו השיקומית של שירות המבחן, במטרה למנוע פגיעה בתעסוקתו של הנאשם ובעקיפין גם - בהעסקתם של עובדים נוספים.
הנאשם שהה במעצר תקופה לא מבוטלת, ובנוסף - תקופה ארוכה בתנאים מגבילים. בכך - היה כדי להמחיש לו, באופן מידי, את המחיר הנלווה לעבירה על החוק.
גם משך הזמן שעבר מאז הסתבכותו של הנאשם, במהלכו לא הסתבך שוב עם החוק, היה בו כדי ללמד על כנות חרטתו.
עם זאת, לצורך המחשת חומרת המעשים וכן איזון התמונה הענישתית - מוצא בית המשפט להשית על הנאשם עונש בהיקף גבוה מזה שהומלץ על ידי שירות המבחן וכן להאריך תוקפו של צו המבחן, כך שיידע הנאשם, כי אם יסתבך בעבירה נוספת - ניתן יהיה לדון מחדש גם בשאלת הענישה בתיק זה.
כן יושת על הנאשם עונש מאסר מותנה מרתיע ובנוסף - יחויב בקנס כספי, בהתאם להסדר.
סוף דבר, דן בית המשפט את הנאשם לעונשים כדלקמן:
8
א. 6 חודשים מאסר על תנאי למשך שלוש שנים מהיום, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לחוק העונשין, תשל"ז - 1977, פרק י';
ב. קנס בסך 5,000 ₪ או 45 ימי מאסר תמורתו;
ג. פיצוי לנפגע העבירה, ע.ת.4 בכתב האישום, בסך 10,000 ₪;
ד. הקנס והפיצוי ישולמו מתוך העירבון שהפקיד הנאשם בתיק המעצר. ככל שקיימת יתרה - תושב לידי הנאשם;
ה. הנאשם ירצה עבודות של"צ בהיקף של 400 שעות, בהתאם לתכנית השל"צ שגובשה ע"י שירות המבחן. על הנאשם להתייצב, בתוך 7 ימים מהיום, בשירות המבחן, לקבלת הוראות בנוגע לריצוי עבודות השל"צ. הנאשם מוזהר, כי אי התייצבות לריצוי עבודות השל"צ, או אי שיתוף פעולה בנוגע לריצוין - עלול להביא להפקעת צו השל"צ ולדיון מחדש בשאלת העונש בתיק זה, על כל המשתמע מכך;
ו. הנאשם יעמוד במבחן למשך שנתיים מהיום. במסגרת צו המבחן, יהיה עליו להשתתף בכל הליך טיפולי או מעקבי כפי שיומלץ ע"י שירות המבחן. על הנאשם להתייצב, בתוך 7 ימים מהיום, בשירות המבחן לקבלת הוראות מתאימות. הנאשם מוזהר, כי אי שיתוף פעולה במסגרת צו המבחן עלול להביא להפקעתו ולדיון מחדש בשאלת העונש בתיק זה, על כל המשתמע מכך.
עותק גזר הדין יועבר לשירות המבחן למבוגרים.
צו מבחן יוגש לחתימה בתוך 30 יום מהיום.
הודעה זכות הערעור.
ניתנה היום, כ"ד ניסן תשפ"ב, 25 אפריל 2022, במעמד הצדדים.
