ת"פ 36792/02/21 – מדינת ישראל נגד נפתלי איסחקוב
|
|||
ת"פ 36792-02-21 מדינת ישראל נ' איסחקוב
|
13 אפריל 2023 |
|
|
כבוד השופטת אילה אורן
|
||
|
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
נפתלי איסחקוב |
|
|
|
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעובדות כתב האישום בביצוע עבירה של החזקת טובין הנושאים סימן מסחר רשום, ללא היתר כדין, לצורכי מסחר, לפי סעיף 60(א)(4) לפקודת סימני מסחר [נוסח חדש], התשל"ב - 1972 (להלן: "פקודת סימני מסחר"), בכך שביום 9.9.2020 בשעה 15:00 החזיק בדוכן בשוק בעיר רמלה פירטי לבוש הנושאים סימני מסחר מזויפים באופן שעלול להטעות אדם, במטרה לסחור בהם, כדלקמן: 125 חולצות שנשאו סימן מסחר של חברת "REPLAY"; 101 חולצות שנשאו סימן מסחר של חברת "Calvin Klein"; ו- 17 חולצות שנשאו סימן מסחר של חברת "UNDER ARMOUR" (להלן: "הסחורה המפירה").
2. במעמד הודאת הנאשם במיוחס לו הודיעו הצדדים על הסדר הטיעון שכלל הסכמה לפיה תעתור המאשימה למספר חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות והנאשם יהיה חופשי בטיעוניו, לצד הסכמה להטלת פיצוי משמעותי לחברות, ועתירת המאשימה לקנס לא גבוה. בהתאם להסדר הטיעון, ולבקשת הצדדים דיון הטיעונים לעונש נדחה לשם קבלת תסקיר מאת שירות המבחן וחוות דעת ממונה.
תסקיר שירות המבחן
3. תסקיר שירות המבחן מיום 27.2.2023 תיאר את נסיבות חייו של הנאשם, שהוא יליד אוזבקיסטן, בן 34, עלה לארץ עם הוריו בהיותו בן 3, ומתגורר כיום עם זוגתו ושלושת ילדיהם הקטינים (בני 7 עד 11) בעיר ירוחם. הנאשם בוגר 12 שנות לימוד ובעל תעודת בגרות, סיפר כי היה תלמיד מצטיין, וכי הוא שירת שירות צבאי מלא. לאורך שנים עסק הנאשם במכירת טובין מפרים סימני מסחר, אך בתקופת הקורונה סיפר כי חדל מעיסוקו לאחר חשבון נפש שערך, השתלב בקורס הכשרה בחברת "רימקס", וכיום הוא מרוצה מעבודתו והוכר כעובד מצטיין מספר פעמים. כמו כן הציג הנאשם הסכם להסדרת חובותיו הכספיים.
4. שירות המבחן התייחס לעברו הפלילי של הנאשם, ולכך שבשנת 2014 הוא נדון בהמלצת השירות לעונש של 200 שעות של"צ, אך ביצע רק את מחציתן על אף שהצו הוארך למשך 4 שנים, ולכן הופקע בסופו של דבר. ביחס לעבירה בה הורשע הנאשם, ציין שירות המבחן כי הנאשם מודה בביצועה ולוקח אחריות על מעשיו אותם תיאר כ"עיגול פינות", ברקע תפיסתו כי כך נהגו סוחרים אחרים שעבדו בשוק, ומתוך רצון להצלחת העסק ולרווח כלכלי גבוה יותר. שירות המבחן התרשם כי הנאשם לא הצליח להתבונן באופן ביקורתי על מעשיו, והכרתו בדפוסיו הבעייתיים חלקית. מנגד העריך שירות המבחן כי שאיפותיו של הנאשם נורמטיביות והוא עורך שינוי בחייו, המתבטא בהפסקת עבודתו כסוחר בשווקים, בתפקודו היציב בעבודתו ובהסדרת חובותיו. הנאשם לא ביטא נכונות בפי שירות המבחן להשתלב במסגרת טיפול קבוצתי, ודחה אפשרות לריצוי עבודות של"צ משום שלדבריו יכביד עונש זה על יכולתו לפרנס את משפחתו. לכן המליץ שירות המבחן על הטלת מאסר קצר בעבודות שירות.
טיעוני ב"כ הצדדים לעונש
5. ב"כ המאשימה עוה"ד ליאור אחרק, הפנתה לעברו הפלילי של הנאשם הכולל הרשעה רלוונטית קודמת, ולתסקיר הבעייתי ממנו עולה כי הנאשם לא ניצל הזדמנויות שניתנו לו. כן הפנתה התובעת לפסיקה, וטענה כי מתחם העונש נע בין מאסר על תנאי ועד מספר חודשי מאסר שיכול שירוצו בעבודות שירות. בהתאם להסדר הטיעון, עתרה ב"כ המאשימה להשית על הנאשם 6 חודשי עבודות שירות, מאסר מותנה, ופיצוי משמעותי לחברות לצד קנס סמלי.
6. ב"כ הנאשם עוה"ד מתן סדן, הפנה לנסיבותיו האישיות של הנאשם, להודאתו בהזדמנות הראשונה וללקיחת האחריות על מעשיו. כן הדגיש כי הנאשם שינה את אורחות חייו מקצה לקצה, בכך שעבר למקום מגורים בדרום המרוחק מאזור מחייתו הקודם, שינה את עיסוקו ומקצועו, הוא עובד מזה כשנה כמתווך נדל"ן, ומוכר כעובד מצטיין (כעולה ממסמכים שהגיש - ט/2). הוסיף הסניגור וטען, כי העבירה דנן בוצעה לפני כשנתיים וחצי, מאז לא נפתחו לנאשם תיקים חדשים, והוא מפרנס יחיד למשפחתו המתמודד עם חובות כספיים שאת תשלומיהם הוא מסדיר בהתאם להסכם שערך.
7. ב"כ הנאשם הסכים שמתחם העונש הוא כפי שעתרה המאשימה, וכי בתי המשפט גוזרים עונשי מאסר בעבודות שירות במקרים דומים, אך טען כי אם תתקבל עתירת המאשימה לעונש לא יוכל הנאשם לפרנס את משפחתו ולטפל בחובותיו, והדבר יפגע במאמציו הכבירים מזה כשנתיים לחזור למוטב. משכך עתרה ההגנה להשית על הנאשם עונש צופה פני עתיד וענישה כלכלית.
8. הנאשם בדברו האחרון לעונש אמר כי העבירה בוצעה "בחייו הקודמים", וכיום משפחתו - אשתו וילדיו - הם העוגן עבורו. הנאשם הביע חרטה והתנצל על מעשיו, הסביר כי הוא עזב את אזור מגוריו מבחירה שלו ושל זוגתו, כי הוא לומד עתה לימודי הנדסאי מכונות, עובד ותורם לקהילתה בעמותת "פותחים עתיד", וביקש שהעונש לא יעצור את דרכו.
דיון והכרעה
קביעת מתחם העונש ההולם
9. הערכים המוגנים בהם פגע הנאשם במעשיו בגין החזקת טובין הנושאים סימן מסחר רשום ללא היתר כדין לצורכי מסחר, הם הגנה על זכויות הקניין הרוחני של בעלי סימני המסחר הרשומים, בתדמיתם ובמוניטין שלהם בעיני הציבור, ובהגנה על ציבור הצרכנים הסבור שהוא קונה מוצר מקורי.
10. כפי שטענו הצדדים, מתחם העונש ההולם לעבירה בה הורשע הנאשם, בשים לב להיקף הסחורה המפרה שהחזיק נע בין עונש מאסר מותנה ועד מאסר בפועל למשך מספר חודשים שיכול שירוצו בעבודות שירות, כפי שניתן ללמוד מהפסיקה שלהלן:
א. בעפ"ג (מרכז-לוד) 1843-05-16 שמחון נ' מדינת ישראל (08.11.2016), נדון נאשם צעיר ללא עבר פלילי, שהורשע לפי הודאתו בביצוע עבירה לפי סעיף 60(א)(4) לפקודת סימני מסחר, בכך שהחזיק, יחד עם אחרים, 144 פרטי לבוש מפרים של חברת נייק ברכב. נקבע מתחם שנע בין מאסר מותנה למספר חודשי מאסר בפועל, ונגזרו על הנאשם 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 1,500 ₪. לאור פיצוי ששילם הנאשם לחברת נייק, ערכאת הערעור הפחיתה את סכום הקנס שהועמד על 500 ₪.
ב. בע"פ (מרכז-לוד) 9417-07-14 מדינת ישראל נ' גואטה (18.5.2015), נדחה ערעור שהגישה המאשימה על זיכוי הנאשם בחלק מהעבירות בהן הואשם, כך שלאחר שמיעת הראיות הוא הורשע בהחזקה של 31 ארנקים שנשאו סימן מסחר ללא היתר כדין לצורכי מסחר, ונדון למאסר על תנאי למשך 3 חודשים וקנס בסך 1,500 ₪.
ג. בעפ"ג (ב"ש) 12142-06-14 גולן נ' מדינת ישראל (8.9.2014), נדחה ערעור על חומרת העונש שהושת על נאשם שהורשע לפי הודאתו בהחזקת סחורה מפרה של סימני מסחר ובמכירת טובין מזויפים בשוק אשדוד, בהיקף של מאות חליפות ספורט מזויפות, לפי סעיף 60(א)(4) לפקודת סימני מסחר, ונדון לשלושה חודשי מאסר בפועל, מתוכם שניים בחופף לעונש מאסר למשך 14 חודשים שריצה באותה עת, וקנס בסך 3,000 ₪.
ד. בת"פ (שלום-פ"ת) 45336-01-16 מדינת ישראל נ' יהודה (8.12.2016), הורשעה נאשמת לפי הודאתה בהחזקת 450 תקליטורים מזויפים, ובצירוף תיק נוסף בהחזקת 236 תקליטורים מזויפים, נקבע מתחם ענישה שנע בין מאסר על תנאי לבין מספר חודשי מאסר אותם ניתן לרצות בעבודות שירות. בהיות הנאשמת נעדרת עבר פלילי, נגזרו עליה 5 חודשי מאסר על תנאי לצד קנס בסך 1,500 ₪.
גזירת העונש בתוך מתחם הענישה
11. כאמור, הנאשם בן 34, נשוי ואב ל-3 ילדים קטינים צעירים, הודה במיוחס לו, חסך מזמנו של בית המשפט, הביע צער וחרטה על מעשיו, וכל זאת אזקוף לזכותו.
12. כפי שסיפר הנאשם בדבריו לעונש וכעולה מתסקיר שירות המבחן וטיעוני הסניגור, הנאשם עושה מזה כשנתיים שינוי באורחות חייו, במטרה לנהל חיים נורמטיביים ויצרניים. הנאשם העתיק את מקום מגוריו לדרום, הוא חי בעיר ירוחם יחד עם משפחתו, עובד כמתווך בחברת "רימקס", וזוכה להכרה כמצטיין בעבודתו (כעולה מאסופת המסמכים שהוגשה מטעמו - טל/2). כמו כן הנאשם, פעל להסדרת חובותיו, ומאז ביצוע העבירה חלפו שנתיים וחצי ולא נפתחו נגדו תיקים חדשים.
13. מנגד נתתי דעתי כי לנאשם עבר פלילי הכולל 5 הרשעות קודמות מאז שנת 2009 (בגין העדר מהשירות), כמו גם עבירות אלימות, ועבירות רכוש של גניבה, היזק לרכוש במזיד, והחזקת טובין מפרים משנת 2017 - הרשעה בגינה נדון לעונש מאסר מותנה וקנס. משמע, שלנאשם הרשעה בעבירה זהה, והליך משפטי שהתנהל נגדו אז לא הרתיעו מלבצע את העבירה דנן.
14. יתרה מכך, תסקיר שירות המבחן שהתקבל בעייתי, שכן אף שהנאשם הוכיח עצמו כמי ששואף לשיקום חייו, נטילת האחריות על מעשיו חלקית. זאת ועוד, הנאשם לא היה נכון לבצע של"צ וגם לא ליטול חלק בקבוצה טיפולית של שירות המבחן, היות שלדבריו יהיה בכך לפגוע ביכולת הפרנסה שלו. לכן, אני סבורה כי הנאשם אומנם מביע הכרה בטעות שעשה פעם נוספת, אך מוכן לשאת בעונש הכרוך בכך במידה חלקית. הוסף לכך את העובדה כי גם בעבר הנאשם לא סיים לרצות עונש של"צ שנגזר עליו בגין עבירת גניבה, חרף הארכה תקופת הצו.
15. מטעמים אלו, אני סבורה כי יש ממש בעתירת המאשימה לעונש מאסר מוחשי בעבודות שירות, כפי שהמליץ שירות המבחן, ובהתאם לטווח הענישה המוסכם. בה בעת, מצאתי כי הדרך החיובית שעושה הנאשם מזה תוקפה ארוכה, ולאור הרצינות שהוא מגלה לשינוי אורחות חייו, נכון להסתפק בתוקפה מתונה באופן יחסי של מאסר בעבודות שירות, שפחותה מתקרת העונש לו עתרה המאשימה במסגרת הסדר הטיעון.
אשר על כן, מצאתי לכבד את הסדר הטיעון ואני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. עונש מאסר למשך חודשיים שירוצה בעבודות שירות, החל מיום 4.6.2023 (או במועד אחר שיקבע הממונה על עבודות השירות). על הנאשם להתייצב במשרדי הממונה על עבודות השירות בשב"ס - שלוחת דרום, סמוך לכלא באר-שבע, באותו מועד בשעה 08:00. הנאשם מוזהר כי עליו לקיים את הוראות הממונה על עבודות השירות, אחרת יכול שיופקע העונש כך שירצה אותו במאסר מאחורי סורג ובריח.
ב. מאסר מותנה למשך 4 חודשים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירות על פקודת סימני מסחר למשך 3 שנים, מסיום ריצוי עבודות השירות.
ג. הנאשם ישלם לחברות נפגעות העבירה פיצוי בסך של 5,000 ₪ עד ליום 1.7.2023 (בחלוקה שלהן: 2500 ₪ לחברה שבבעלותה הסימן המסחרי "REPLAY"; 2,000 ₪ לחברה שבבעלותה הסימן המסחרי "Calvin Klein"; ו-500 ₪ לחברה שבבעלותה סימן המסחרי "UNDER ARMOUR". המאשימה תעביר את פרטי החברות למזכירות בית המשפט עד ליום 23.4.2023, ותעדכן אותן על אודות תוצאות גזר הדין והפיצוי שנפסק.
ד. הנאשם ישלם קנס בסך 500 ₪, או שני ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם עד ליום 1.8.2023.
ככל שקיימת לטובת הנאשם הפקדה בתיק זה או בתיק קשור אליו, בהסכמת הנאשם, היא תקוזז מהפיצויים והקנס והיתרה תושב לו כפוף לכל דין, לרבות עיקול.
תשלום קנס והפיצויים ייעשה ישירות לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגביה באחת הדרכים הבאות: בכרטיס אשראי באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה (חיפוש בגוגל "תשלום גביית קנסות"): www.eca.gov.il (ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט). או באמצעות מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז הגבייה) בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000. או במזומן בסניפי בנק הדואר, בהצגת תעודת זהות (ללא צורך בשוברים).
ניתן צו כללי למוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט מחוזי מרכז-לוד בתוך 45 ימים.
ניתן היום, כ"ב ניסן תשפ"ג, 13 אפריל 2023, בנוכחות ב"כ המאשימה עוה"ד ליאור אחרק, הנאשם ובא כוחו עוה"ד מתן סדן.
