ת"פ 35265/10/12 – מדינת ישראל נגד מוחמד גית
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 35265-10-12 מדינת ישראל נ' גית(עציר)
ת"פ 33727-11-14 מדינת ישראל נ' גית(עציר)
ת"פ 2567-11-14 מדינת ישראל נ' גית(עציר)
ת"פ 42597-04-13 מדינת ישראל נ' גית(עציר)
|
|
1
בפני |
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוחמד גית (עציר) |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הודה
והורשע על יסוד הודאתו בכתב אישום מתוקן, בארבע עבירות של סחר בסם מסוכן, לפי סעיף
במסגרת ת"פ 54883-02-11, הורשע הנאשם בעבירות
של פריצה לרכב בכוונה לגנוב, לפי סעיף
במסגרת ת"פ 33727-11-14, הורשע הנאשם בעבירות
של סחר בסם מסוכן לפי סעיף
במסגרת ת"פ 2567-11-14, הורשע הנאשם בעבירה
של החזקת סם לצריכה עצמית, לפי סעיף
במסגרת ת"פ 42597-04-13, הורשע הנאשם בעבירה
של החזקת סם שלא לצריכה עצמית, לפי סעיף
2
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 35265-10-12, מכר הנאשם לסוכן משטרתי, בארבע הזדמנויות שונות בין יום 27.9.12 לבין יום 15.10.12, סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של גרמים בודדים בכל פעם, זאת בתמורה לסך של 100 ₪ בשלושה מקרים ו-200 ₪ במקרה אחד. המכירות התבצעו לאחר תאום טלפוני ביוזמת הסוכן.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 54883-02-11, באמצע חודש 10/08, פרץ הנאשם לרכב, עיקם את דלת הנהג וגנב מהרכב רדיו טייפ ודיסקים.
על פי עובדות כתב האישום בת"פ 33727-11-14, ביום 15.9.14 מכרו הנאשם ואחר סם מסוכן מסוג חשיש, במשקל 22.5 גרם בתמורה לסך של 1,500 ₪, זאת לאחר קשר טלפוני עם סוכן משטרה, קביעת מקום מפגש, וביצוע המכר ברכבו של הסוכן. על פי האישום השני בתיק זה, ביום 22.9.14 לאחר שיחה טלפונית נפגשו הנאשם והסוכן בתחנת דלק. לאחר שהעביר לידי הנאשם 1,700 ₪ עבור רכישת סם, המתין הסוכן לנאשם אולם זה לא שב.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 2567-11-14, ביום 21.8.12 החזיק הנאשם בתחנת משטרת הראל סם מסוג חשיש במשקל 8.18 גרם לצריכה עצמית. הנאשם הכניס את הסם לפיו וניסה לבולעו.
על פי עובדות כתב האישום בת"פ 42597-04-13, ביום 17.10.12 נתפס הנאשם בחצות לערך בשואבה כשהוא מחזיק סכין וסם מסוג חשיש במשקל 33.91 גרם.
3
3. בית המשפט ליווה את הנאשם, לאורך למעלה משנתיים, בהליך טיפולי שעבר. שירות המבחן תיאר את ההליך, בתסקירים שהוגשו לבית המשפט, וכן תיאר את נסיבות חיי הנאשם. מדובר ברווק בן 23, התגורר אשר התייתם מאביו בגיל 11 ואמו מרותקת לכיסא גלגלים. שירות המבחן התרשם, כי הנאשם גדל ללא דמות מכוונת, בתנאים קשים, ולצד חוויות טראומטיות. הנאשם מתקשה בהצבת גבולות ובמתן הסבר למעשים הפסולים והאסורים שמבצע. הנאשם נוטה להשליך על הסביבה את האחריות לחייו ולמעשיו,והשתמש בסמים אף בתוככי הכלא. נסיון גמילה שעבר בשנת 2012 לא צלח. בהתאם לרצונו לנסות ולהיגמל מסם, שולב הנאשם בקהילה הטיפולית "אל פטאם" בטייבה. הנאשם התמיד בטיפול, וכאשר כמעט סיים את שלב הקהילה הטיפולית, הושעה ממנה, כיון שבבדיקת שתן שמסר לאחר חזרה מביתו לקהילה - נמצאו שרידי סם. בית המשפט היה איפשר לנאשם הזדמנות נוספת, ואולם הנאשם נמנע ממסירת בדיקות שתן בחמש הזדמנויות שניתנו לו. בתקופה זו, הנאשם אף נעדר מדיונים בבית המשפט. בשל אי שיתוף הפעולה מצידו, וחוסר הבהירות בנוגע לשימוש בסמים, המליץ שירות המבחן להפנותו לממונה על עבודות השירות ולחילופין, אם לא ימצא מתאים, להשית עליו מאסר בפועל לצד מאסר מותנה.
טיעוני הצדדים
4. במסגרת התיק העיקרי, המאשימה היפנתה לריבוי העבירות בהם הודה הנאשם, בהן מיקרי סחר בסם מסוג חשיש. לטענת המאשימה, מתחם העונש לכל מקרה שכזה נע בין 6 ל-12 חודשי מאסר. המאשימה סבורה כי הנאשם מצוי באמצע המתחם, כיון שכמות הסם היתה קטנה והתמורה בהתאם.
אשר לת"פ 54883-02-11, מדובר בעבירות פריצה לרכב וגניבה ממנו, עבירות חמורות לשיטת המאשימה, אך כיון שהנסיבות אינן ידועות למאשימה, עתרה להשית על הנאשם 4 חודשי מאסר. לגבי ת"פ 42597-04-13, טענה המאשימה כי הנאשם החזיק כ-35 גרם חשיש שלא לצריכה עצמית תוך החזקת סכין, דבר ההופך את החזקת הסם והסכין לחמורות יותר. מתחם העונש בגין אישום זה נע בין 6 ל12 חודשי מאסר. המאשימה הפנתה לפסיקה לעניין החזקת הסכין.
בת"פ 33727-11-14, בו התרחשו העבירות בחודש ספטמבר האחרון, מתחם הענישה נע בין 12 חודשי מאסר ל-24 חודשי מאסר.
בת"פ 2567-11-14, מתחם הענישה נע בין מאסר מותנה ועד חצי שנת מאסר, שכן מדובר בסם בכמות מועטה לצריכה עצמית.
4
המאשימה ציינה את לחומרה את הפגיעה הקשה של נגע הסמים בחברה. אשר לנסיבות הנאשם, מדבור באדם שאינו מפסיק לבצע עבירות סמים חמורות, כאשר נסיונות גמילה מסם לא עלו יפה. המאשימה עתרה להשית על הנאשם עונש כולל של 8 שנות מאסר בפועל, הכולל הפעלת מאסר מותנה התלוי כנגדו.
5. הסנגור סבר, כי יש להשית על הנאשם עונש פחות משמעותית. לטענתו, במסגרת התיק העיקרי, הדיח הסוכן את הנאשם במהלך תקופה קצרה מאוד, למכור לו סם ב-4 הזדמנויות שונות בכמות זעומה ובתמורה זעומה. בת"פ 2567-11-14, מדובר בהחזקת סם לצריכה עצמית בכמות קטנה. לגבי ת"פ 42597-04-13,טען הסנגור כי העונש המתאים הוא מאסר מותנה וקנס כספי. אשר לעבירות הפריצה לרכב והגניבה ממנו, סבר הסנגור כי העונש המקובל לעברות מסוג זה בנסיבות המיוחדות לנאשם, מגיע עד כדי 3 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות.
הסנגור היפנה לכך, שלמעט תיק אחד, יתר המקרים בהם הורשע הנאשם אירעו לפני ששהה בקהילה הטיפולית. עוד טען לנסיבות ילדותו הקשות של הנאשם, שאיבד את אביו בגיל 11 וכעבור זמן קצר איבד את אימו מבחינה תפקודית. נסיבות אלה מסבירות אולי את נקודת השבירה של הנאשם, אשר התמיד במשך כשנה בהליך הגמילה .לפיכך, עתר הסנגור להתחשב בנאשם, תוך שהציג פסיקה התומכת בעמדתו העונשית.
הנאשם הסביר כי פנה לגמילה כיוון שביקש להתנקות מסמים, הביע נכונות לחזור לקהילה הטיפולית, והסכים לקבל על עצמו את כל התנאים הנדרשים.
מתחמי ענישה
6. כיוון שמדובר במספר אירועים ובסוגים שונים של עבירות, יש לקבוע מתחמי ענישה לכל אירוע ואירוע.
ת"פ 35265-10-12 סחר בסם
7. עבירות הסם ובפרט הסחר בו, הינן בעלות השלכה ותוצרי לוואי חמורים, כאשר המשתמש בסם פוגע בעצמו ובסביבתו הקרובה:
5
"סוחרי הסמים גורמים להרס חייהם של רבים ובעיקר צעירים הנופלים למעגל של מסכנות וצער והגורמים אומללות למשפחותיהם"
(רע"פ 3443/07 מחמוד מכאווי נ' מדינת ישראל (26.7.07))
הפסיקה התייחסה לצורך במלחמה כנגד סוחרי הסמים, תוך הטלת ענישה מחמירה כנגדם, לרבות הטלת קנסות, לאור המוטיבציה הכספית העומדת בבסיס ביצוע העבירות. יחד עם זאת, יש לשקול את נסיבותיו של כל מקרה ומקרה, זאת לנוכח המנעד הרחב של עבירות הסמים.
בנסיבות המקרים שלפני הנאשם , מדובר במכירת סם מסוג חשיש, אשר מוכר כסם שאינו "סם קשה". בנוסף, מדובר במכירות לאותו סוכן משטרה, בארבע הזמנויות שונות בהן הסוכן פנה אל הנאשם, במהלך תקופה קצרה בת שלושה שבועות, וזאת לפני שלוש שנים. בכל אחת מהפעמים, מדובר בכמות זעירה, ובתמורה נמוכה ביותר. נוכח הנסיבות הדומות של מקרים אלה, יש לקבוע מתחם זהה לגבי כל אחד מהם.
אציין כי הפסיקה אליה היפנתה המאשימה, איננה מתאימה לנסיבות ביצוע העבירה במקרה זה, המצויות ברף הנמוך ביותר של ביצוע עבירות הסחר בסם.
לאחר שקלתי את מידת הפגיעה בערך המוגן, נסיבת ביצוע העבירה וכן הפסיקה הנוהגת, אני קובע כי מתחם הענישה בגין כל אירוע בתיק זה, נע בין מאסר למשך שלושה חודשים ועד מאסר למשך שמונה חודשים, לצד ענישה נלווית של מאסר מותנה, פסילת רשיון נהיגה, פסילת רשיון על תנאי, וקנס כספי. לענין גובה הקנס, יש להתחשב בתמורה שהפיק הנאשם בכל עסקת סחר, וכן במצבו הכלכלי. בנסיבות אלה, מתחם הענישה לענין הקנס נע בין 500 ל- 3,000 ₪ לכל מקרה.
ת"פ 33727-11-14 סחר בסם
6
8. בנסיבות אירוע זה, מדובר בסחר בסם מסוג חשיש, שאינו מוכר כ"סם קשה". בשונה מהמקרים הקודמים, מדובר בסחר של כ-22 גרם סם, בתמורה לסך של 1,500 ₪. כמות הסם אינה גבוהה, ואולם התמורה הינה משמעותית. גם במקרה זה, מדובר בסחר לסוכן משטרתי. הנאשם ביקש לשוב על מעשיו לצד מבצע נוסף, כעבור שבוע, ולא היסס לקבל סכום כסף נכבד עבור סם אותו לא סיפק בסופו של דבר.
לאחר שנתתי דעתי למידת הפגיעה בערך המוגן, נסיבת ביצוע העבירה וכן הפסיקה הנוהגת, אני קובע כי מתחם הענישה בגין כל עבירת הסחר אירוע נע בין ארבעה לעשרה חודשי מאסר, לצד מאסר מותנה, פסילת רשיון נהיגה, פסילת רשיון על תנאי, וקנס הנע בין 2,000 ל- 5,000 ₪.
ת"פ 2567-11-14 החזקת סם והכשלת שוטר
9. הנאשם החזיק, בהיותו בתחנת משטרה, כ-8 גרם סם מסוג חשיש. משקל הסם וסוגו, מציב אירוע זה ברף נמוך של ביצוע העבירה. הנאשם ניסה ניסה לבלוע את הסם, ובכך הכשיל שוטר, עובדה המשווה מימד של חומרה לעבירת החזקת הסם.
לאחר שנתתי דעתי למידת הפגיעה בערך המוגן, נסיבת ביצוע העבירה וכן הפסיקה הנוהגת, אני קובע כי מתחם הענישה נע בין מאסר מותנה לבין מאסר למשך 7 חודשים בפועל, מאסר מותנה, פסילת רשיון נהיגה ופסילת רשיון על תנאי.
ת"פ 42597-04-13 החזקת סם וסכין
10. החזקת סכין הינה עבירה המסכנת את שלום הציבור, ולפכיך ראה המחוקק לקבוע אותה כעבירה מסוג פשע. בתי המשפט שבו וקראו להחמיר בענישה כנגד נושאי סכינים, בהיותם כלי משחית הניתן לשימוש מיידי, ובשל השכיחות המצערת בה נעשה בהם שימוש. בית המשפט העליון קרא חזור וקרוא ל נקוט יד קשה כנגד "תת תרבות הסכין" :
"לא נלאה, בהמשך לפסקי דין רבים שיצאו תחת ידו של בית משפט זה, כולל בימים אלה ממש, להצהיר בקול רם וצלול על הצורך במאבק שיפוטי "בתת תרבות הסכין", וזאת בכל גילוייה בין ה"קלים" כהחזקת סכין, ובין הקשים במיוחד, דקירות שסופן אף רחמנא ליצלן"....
(ע"פ 7924/05 אבו דעוף נ' מדינת ישראל (11.1.07))
7
בנסיבות האירוע בתיק זה נתפס הנאשם בנושאו סכין, לגביה לא נמסר תיאור. בנסיבות אלה, החזיק הנאשם בסם מסוכן, שלא לצריכתו העצמית. מדובר בכמות מועטה יחסית, של סם מסוג חשיש שאינו מוכר כ"סם קשה". העובדה שהנאשם החזיק בסכין בנסיבות בהן החזיק אף בסם שלא לצריכה עצמית, מהווה משקל מחמיר לנסיבות אירוע זה.
לאחר שנתתי דעתי למידת הפגיעה בערך המוגן, נסיבת ביצוע העבירה וכן הפסיקה הנוהגת, אני קובע כי מתחם הענישה באירוע זה נע בין שלושה לשמונה חודשי מאסר בפועל, מאסר מותנה, פסילת רשיון נהיגה ופסילת רשיון על תנאי.
ת"פ 54883-02-11 התפרצות לרכב
11. התפרצות לכלי רכב מהווה פגיעה בקניינו של אדם, וכן חלק מתופעה נרחבת, בשלה קבע המחוקק החמרה בענישה לגבי עבירות הקשורות ברכב. עבירות אלה פוגעות הן בקורבן העבירה, הנפגע כלכלית ובתחושת ביטחונו האישי, והן בציבור הרחב הנאלץ לשלם פרמיות ביטוח גבוהות בשל ריבוי העבירות.
ניסוח כתב האישום, אינו מספק נתונים על מנת לקבוע אם מדובר בהתפרצות שבוצעה בתחכום או תוך תכנון מוקדם. הנאשם אף לא השתמש בציוד לצורך הפריצה, וכן גנב מהרכב רכוש בשווי שאינו גבוה, ולכל הפחות שווי שלא פורט לפני.
לאחר שנתתי דעתי למידת הפגיעה בערך המוגן, נסיבת ביצוע העבירה וכן הפסיקה הנוהגת אני קובע כי מתחם הענישה במקרה זה נע בין מאסר קצר שירוצה בעבודות שירות, לבין מאסר למשך 8 חודשים, וכן מאסר מותנה.
העונש המתאים
8
12. הנאשם הינו אדם צעיר, לחובתו שתי הרשעות קודמות, כשהאחרונה בגין החזקת סם לצריכה עצמית, בגינה הוטל כנגדו מאסר מותנה למשך 4 חודשים, שהינו חב הפעלה. לאחר ביצוע העבירות בהן הורשע הנאשם, למעט המיוחס לו בת"פ 33727-11-14, החל הנאשם הליך טיפולי משמעותי ויסודי, במסגרת קהילה טיפולית. הנאשם השלים כמעט שנה של טיפול אפקטיבי, אך כשבועיים בטרם סיים את הקהילה ועבר להוסטל, נמצאו שרידי סם בבדיקת שתן שמסר. הליך הגמילה מסמים, ידוע כבעל עליות ומורדות, ולפיכך קיבל הנאשם הזדמנות נוספת מבית המשפט, ושירות המבחן התבקש לבחון שוב את שילובו במסגרת הטיפולית. לאחר דיון זה, הוזמן הנאשם 5 פעמים למסירת בדיקות שתן, אך לא התייצב. תחת זאת, ביצע הנאשם את עבירת הסחר וכן קבלת דבר במרמה, המפורטים בת"פ 33727-11-14. השתלשלות דברים זו, מעידה על כשלון ההליך הטיפולי במקרה הנוכחי. יחד עם זאת, יש לזקוף לזכות הנאשם את קבלת האחריות על מעשיו, ואת המוטיבציה שגילה תוך שילוב בהליך טיפולי קשה וממושך. עוד יש להתחשב בנסיבות חייו הקשות באופן חריג של הנאשם, כמפורט בתסקיר, וכן בכך שמדובר בנסיבות ביצוע המצויות ברף הנמוך של העבירות בהן הורשע הנאשם.
התנהלות הנאשם, אשר התמיד בהליך טיפולי לאורך חודשים רבים מבלי שביצע עבירות, מעידה כי ישנו סיכוי שיוכל לעלות בעתיד על מסלול חיים נורמטיבי, תוך נקיון מסמים. יש לקוות שמאסרו הראשון של הנאשם, יהווה עבורו גורם מרתיע, וידרבן אותו לשוב להליך טיפולי, בין כתלי שב"ס. לפיכך, לא אמצה את הדין עם הנאשם, על אף מספר העבירות שביצע.
בנסיבות תיק זה, נוכח הרקע לאירועים כמפורט לעיל, אני מוצא כי יש להטיל על הנאשם עונש אחד בגין כל העבירות, אשר ישקלל את מידת הענישה ההולמת לגבי כל אישום ואישום, תוך מתן משקל לחלוף הזמן בת"פ 54883-02-11.
13. לאחר ששקלתי את כל השיקולים המפורטים, החלטתי לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 20 חודשי מאסר בפועל.
ב. אני מורה
על הפעלת המאסר המותנה שמשכו 4 חודשים אשר הוטל על הנאשם במסגרת ת"פ 53102-11-11
שלום ירושלים. בהתאם לנסיבות תיק זה המפורטות לעיל, לא מצאתי לחרוג מהוראת סעיף
9
ג. קנס בסך 3,000 ₪ או חודשיים מאסר תמורתו. הקנס ישולם בעשרה תשלומים שווים, החל מיום 1.12.15 ומידי חודש בחודשו.
ד. 7 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם, אלא אם יעבור תוך שלוש שנים משחרורו עבירת סמים מסוג פשע.
ה. 3 חודשי מאסר אותם לא ירצה הנאשם, אלא אם יעבור תוך שלוש שנים משחרורו עבירת רכוש מסוג עוון או עבירת סמים מסוג עוון או עבירה של הכשלת שוטר או עבירה של החזקת סכין.
ו. אני פוסל את הנאשם מלהחזיק ברשיון נהיגה למשך שנה משחרורו.
ז. אני פוסל את הנאשם מלהחזיק ברשיון נהיגה למשך שנה, זאת על תנאי שלא יעבור עבירת סמים במשך שנתיים משחרורו.
ח. ניתן בזאת צו להשמדת הסמים והסכין.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ל' ניסן תשע"ה, 19 אפריל 2015, במעמד הצדדים.
