ת"פ 34338/10/20 – מדינת ישראל נגד אברהם שלו
ת"פ 34338-10-20 מדינת ישראל נ' שלו
|
|
1
בפני |
כבוד השופט אורן שגב
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשמים |
אברהם שלו |
|
|
|
גזר דין |
1. בישיבת ההקראה שהתקיימה בפניי ביום 13.03.22, הודה הנאשם בעובדות המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן: העסקה ללא ביטוח רפואי ואי הפקדה לפיקדון לעובד זר שהוא מסתנן בניגוד לחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991, והכל כמפורט בפרק ב' לכתב האישום.
2. ב"כ המאשימה טען לעונש והקדים וציין, כי העבירות פגעו במדיניות התעסוקה של ישראל, במדיניות ההגירה שלה והן בזכויות העובדים. אי הפקדת פיקדון לאורך תקופה, טען, פוגעת בכספים שנצברים לזכות העובד והדבר מוביל לפגיעה בזכויותיו. בנוסף, הפיקדון נועד להוות תמריץ למסתנן לעזוב את ישראל ולקבל את הכספים שנצברו עבורו, וככל שאי תשלום הפיקדון מתפרש על תקופה ארוכה יותר, כך הפגיעה גדולה יותר.
3. בנסיבות העניין, טען, המאשימה מציעה לראות בכלל העבירות אירוע אחד ולהציע מתחם ענישה אחד, ואולם, במלאכת גזירת העונש, צריך להתחשב במספר העבירות, בתדירותן, בשילוב ביניהן ובנזק שהן גרמו. בהתאם, המאשימה מציעה לקבוע מתחם ענישה שקובע מאסר בשילוב של קנס או קנס בלבד בשיעור שבין 50 אלף ₪ ל- 115 אלף ₪, כאשר הגבול העליון של המתחם מורכב מהקנסות המנהלים בגין העבירות בהן הורשע הנאשם.
2
4. ב"כ המאשימה הוסיף, כי בשים לב להיות העבירות במשלח ידו של הנאשם ובשים לב לכך שמדובר בעבירות כלכליות שמחייבות ענישה כלכלית; ובשים לב לחסכון בזמן השיפוטי, לגילו של הנאשם שהוא בן 84 ולמצבם הרפואי שלו ושל רעייתו; וכן בשים לב לעובדה שהנאשם נעדר עבר פלילי כלשהו, לרבות עבירה על חוק עובדים זרים; בשים לב לנזקים הכלכליים שספג בעקבות משבר הקורונה; ובשים לב לכך שהוא מתפרנס מניהול של בית קפה, המאשימה מבקשת שבית הדין יגזור מאסר על תנאי במשך של חצי שנה שיעמוד לתוקפו במשך של שנתיים וכן קנס בשיעור של 25,000 ₪.
5. ב"כ המאשימה סיים דבריו בכך, שככל שהנאשם יבקש לפרוס את הקנס לתשלומים, המאשימה מותירה את העניין לשיקול דעת בית הדין. בנוסף, ביקש כי ביה"ד יחייב את הנאשם לחתום על התחייבות כספית בגובה שיקבע בית הדין למשך 3 שנים.
6. ב"כ הנאשם טען, כי הנאשם קיבל ב- 2/2020 מכתב ממנהל אכיפה ובו הוא התבקש להפקיד פיקדון עבור אחד העובדים שלו בגין חודשיים ובסמוך לאחר מכן הופקד הפיקדון. לפיכך, הנאשם סבר שבזה זה נגמר והוא יכול להמשיך לנהל את עסקו. בפועל התברר לנאשם, כי מדובר בטעות ביחס למספר החודשים, וכי מדובר בתקופה ארוכה יותר. מכאן הדבר התגלגל לפתחו של בית הדין.
7. עוד הוסיף, כי הנאשם בן 84, אב ל- 3 ילדים, סב ל- 10 נכדים וסבא רבה ל- 7 נינים. שירת בכל מלחמות ישראל, שירת בשירות מילואים פעיל עד גיל 55 ולאחר מכן במשק לשעת חירום. בשנה שעברה רעייתו, בת 83, עברה אירוע מוחי, הפכה לסיעודית ונמצאת בטיפולו המלא.
8. משנת 1977 הנאשם מנהל עסק שנקרא בשם "פורת ספרים" שנוסד בשנת 1953. עד היום הוא העסיק עשרות עובדים ולא הוגש כנגדו כתב אישום כלשהו ועל כן הנאשם מבקש מבית הדין להתחשב ולפסוק לקולא בהתאם לנסיבות האישיות המפורטות ובהתאם לעברו הנקי של הנאשם.
3
9. הסניגור הוסיף, כי בתקופת הקורונה העסק של הנאשם ספג הפסדים כבדים בעקבות הסגרים ומסמכים בעניין הועברו לב"כ המאשימה. כמו כן, הועברו מסמכים רפואיים המעידים על מצבם הרפואי של הנאשם ושל רעייתו, ולאור האמור לעיל, הנאשם מבקש מבית הדין להשית קנס מינימלי ככל הניתן בהתחשב בכל הדברים הללו. עוד הוסיף בקשר למצבו הרפואי של הנאשם, כי הוא סובל ממחלת הסרטן.
10. הסניגור סיים דבריו בבקשה, כי כל קנס שיושת על הנאשם, ייפרס לתשלומים, באופן שהתשלום החודשי לא יעלה על 2,000 ₪.
11. בתום הדיון, הנאשם התחייב לפרוטוקול שלא לעבור על העבירות בהן הורשע בתיק זה למשך 3 שנים מהיום והצהיר, כי ידוע לו שככל שיפר את התחייבותו, הוא יהיה צפוי לקנס כספי בשיעור מקסימלי של 116,800 ₪.
דיון והכרעה
12. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוען של 23 יחידות עבירה, מהן 2 עבירות של העסקת עובד ללא ביטוח רפואי ו- 21 עבירות של העסקת עובד זר שהוא מסתנן ללא הפקדת פיקדון.
13. באשר לעבירה של אי הפקדת פיקדון, מקובלת עלי עמדתה העקרונית של המאשימה, לפיה יש להתחשב במספר העבירות, בתדירותן ובזיקה ביניהם ולקבוע מתחם עונש הולם אחד שייקח בחשבון שנעברו 21 עבירות תוך התחשבות בערך החברתי הנפגע, במידת הפגיעה בו ובמדיניות הענישה הנהוגה. במקרה זה, אי הפקדת הפיקדון פגעה בזכויותיו הבסיסיות של העובדה הזר, אך גם במדיניות ההגירה של מדינת ישראל, שכן נפגע התמריץ שנועד לעודד מסתננים לצאת את גבולות המדינה.
14. לאור האמור לעיל, מקובל עלי עקרונית מתחם הענישה שהוצע ע"י המדינה, ואולם, סבורני, כי בנסיבותיו האישיות של הנאשם, כפי שיפורט להלן, יש משום צידוק לחרוג לקולא ממתחם זה, ולהלן טעמיי.
15. ראשית, הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו, ובכך הראה, בין היתר, כי הפנים את העבירות שביצע ובנוסף, חסך זמן שיפוטי יקר. בנוסף, יש לקחת בחשבון את נסיבותיו האישיות של הנאשם מבחינה רפואית ומשפחתית, כמו גם את גילו המתקדם ואת העובדה שזהו לו המפגש הראשון עם העולם הפלילי. עוד לקחתי בחשבון את הטענה, שלא נסתרה, לפיה עסקיו של הנאשם נפגעו בתקופת הקורונה.
4
16. בנוסף, הנאשם התחייב שלא לעבור על העבירות בהן הורשע ובהתאם להלכה הנוהגת, התחייבות זו מהווה כשלעצמה עונש של קנס מותנה, הגם שמדובר בעונש הקל שבעונשים הקבועים בחוק העונשין (ראו דברי כב' הנשיא (בדימ') א. גרוניס בדנ"פ 8062/12 מדינת ישראל המשרד להגנת הסביבה נ' חברת נמלי ישראל פיתוח ונכסים בע"מ, (2.4.2015) עמ' 9-10, פיסקה 12.
17. בהקשר זה אציין, כי לאור העובדה שכאמור לעיל החלטתי לחרוג ממתחם הענישה לקולא בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם, החלטתי להחמיר עמו בכל הקשור לקנס המותנה ולחייב אותו בקנס מותנה בסך של 116,800 ₪. בנוסף, בשל ההחלטה להקל עמו במעט מבחינה כספית, החלטתי להיעתר לבקשת המאשימה ולגזור עליו עונש של מאסר על תנאי של חצי שנה למשך שנתיים מהיום. עוד לקחתי בחשבון את העובדה שהנאשם מיהר והסיר את המחדל בסמוך לאחר שהובא לידיעתו דבר קיומו.
אחרית דבר
18. לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
(א) קנס כספי בגובה 16,000 ₪, שישולם ב- 8 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים בסך של 2,000 ₪ כל אחד. מועד תשלומו של התשלום הראשון - 01.08.22 ובכל 1 לחודש לאחר מכן.
(ב) מאסר של חצי שנה על תנאי, שיעמוד לתוקפו במשך של שנתיים מהיום. התנאי יופעל ככל שהנאשם יעבור על אחת מהעבירות שבהן הורשע על פי הודאתו בתיק זה.
(ג) התחייבות למשך 3 שנים מהיום להימנע מביצוע העבירות בהן הורשע על פי הודאתו בתיק זה. גובה ההתחייבות - 116,800 ₪.
19. תשומת לב הנאשם מופנית להוראות הכלליות הבאות:
א. ככל שמועד התשלום חל בשבת או ביום חג, עליו להקדים את התשלום על מנת להימנע מקנסות ומריבית פיגורים.
ב. החוב מועבר למרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה, בהתאם למועדים והתשלומים שקבע בית הדין.
5
ג. ניתן יהיה לשלם את הקנס כעבור שלושה ימים מיום מתן גזר הדין לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il.
· מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000.
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
ניתן היום, כ"ז סיוון תשפ"ב, 26 יוני 2022, בהעדר הצדדים.
