ת"פ 34131/07/15 – מדינת ישראל נגד יאיר אברמוב,סרגיי גאידוקוב,אלכסיי יאשקין
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 34131-07-15 מדינת ישראל נ' אברמוב(עצור בפיקוח) ואח'
|
|
1
בפני |
כבוד השופט ירון מינטקביץ
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.יאיר אברמוב 2.סרגיי גאידוקוב 3.אלכסיי יאשקין
|
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין - נאשם מס' 2 |
רקע
2
נאשם מס' 2 הורשע על פי הודאתו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, הונאה בכרטיסי חיוב (ריבוי עבירות), ניסיון הונאה בכרטיס חיוב (ריבוי עבירות), גניבה (ריבוי עבירות) וניסיון גניבה (ריבוי עבירות).
ואלו העובדות בהן הורשע הנאשם:
במהלך החודשים מרץ-אפריל שנת 2015, זייפו אנשים, אשר זהותם אינה ידועה, עשרות כרטיסי חיוב. המזייפים השיגו בדרך מתוחכמת פרטי כרטיסי חיוב שונים בהם נעשה שימוש במכשירי כספומט בארבעה סניפי בנק באיזור המרכז, לרבות הקוד הסודי המשמש למשיכת כסף. לאחר מכן העלו המזייפים את פרטי הכרטיסים על כרטיסים מגנטיים ריקים ורשמו עליהם את מספר הקוד הסודי.
הנאשמים קיבלו יחדיו את הכרטיסים המזויפים והשתמשו בהם על מנת למשוך סכומי כסף שונים ממכשירי כספומט ולעשות בהם שימוש. מעובדות האישום עולה, כי הנאשמים פעלו בצוותא, אך חלק מהמשיכות בוצעו על ידי חלקם בנפרד וחלקן בוצעו בצוותא. סך הכל משכו הנאשמים יחדיו סכום כולל של כ- 56,000 ש"ח וכן ניסו ללא הצלחה למשוך סכום כולל של כ- 37,000 ש"ח.
על פי האישום הראשון, חלקו המדויק של נאשם מס' 2 השתמש יחד עם נאשם מס' 1, ב- 13 כרטיסים מזוייפים, והשניים משכו יחדיו כ-1627 ₪ וכן ניסו למשוך ללא הצלחה סכום כולל של כ-4377 ₪.
על פי האישום השני, נאשם מס' 2 ביצע לבדו בכרטיסים משיכות ושימושים בשני כרטיסים נוספים בסכום כולל של כ-6,025 ש"ח וכן ניסה למשוך, ללא הצלחה, סכום נוסף של כ-5,464 ש"ח בארבעה כרטיסים נוספים.
לצד זאת עולה מכתב האישום, כי נאשם מס' 2 לבצע משיכות ושימושים נוספים, שמספרם המדויק וסכומי הכסף אותם ניסה לגנוב אינם ידועים.
אדגיש, כי מכתב האישום עולה כי שלושת הנאשמים ביצעו בצוותא את כל העבירות המפורטות בכתב האישום, ועל כן נאשם מס' 2 אחראי גם משיכות אותן לא ביצע בעצמו.
טיעוני הצדדים
ב"כ המאשימה שם דגש על ריבוי העבירות שביצע הנאשם ועל חומרתן, על התחכום שבדרך זיוף הכרטיסים ועל כך שהנאשם פעל עם אחרים. לפיכך ביקש לקבוע בגין כל אחת מן העבירות מתחם עונש נפרד, וסך הכל ביקש להשית על הנאשם עונש של שלוש שנות מאסר לצד מאסר מותנה וכן לחייבו בפיצוי לקרבנותיו וקנס.
3
ב"כ הנאשם שם דגש על נסיבות חייו הקשות של הנאשם, על כך שהתמכרותו לסם היא שהניעה אותו לבצע את העבירות מושא האישום. כן הפנה לכך שהנאשם הודה, נטל אחריות למעשיו וחסך בכך זמן שיפוטי יקר. אשר על כן עתר למקם את הנאשם במתחם עונש שבין עבודות שירות לשמונה חודשי מאסר בפועל, תוך התחשבות בנסיבותיו.
מתחם העונש ההולם
ראשית, ראיתי לקבוע מתחם עונש אחד למכלול מעשי נאשם מס' 2. אמנם מדובר בעבירות רבות, אך הן כמעט זהות זו לזו (מלבד סכומי הכסף וכרטיסי החיוב בהם נעשה שימוש), ובוצעו בפרק זמן קצר.
לעניין זה ר' דנ"פ 2999/16 ערן מזרחי נ' מדינת ישראל:
"מעשיו של העותר שלובים זה בזה, ופיצולם לאירועים שונים גורע מאופיים הייחודי של מעשיו כמכלול, ונכון לראות כמסכת עבריינית אחת. לשיטת השופט סולברג, תוצאה זו נתמכת גם בשיקולים מעשיים...לשאלה אימתי עסקינן באירוע אחד ואימתי במספר אירועים, כאשר עסקינן בפרשה פלילית רבת היקף, לא תיתכן "תשובת מחשב", והיא תלויה - גם בהגדרות המשוכללות ביותר - בנסיבות המקרה ובמבטו הכולל של בית המשפט על הפרשה. לשיקול הדעת נודע מקום מובהק, ובית המשפט ישקול אם צריך הוא להיכנס ל"פרטנות חשבונאית" או לקבוע שורה תחתונה ראויה".
על כן, יש לקבוע מתחם עונש הולם אחיד לכל עבירותנשוא כתב האישום, שכן הן מהוות מסכת עבריינית אחת.
ובאשר למתחם:
הנאשם השתמש בכרטיסי חיוב מזויפים על מנת למשוך במרמה סכומי כסף המצטברים לכ- 25,000 ₪, וכן ניסה למשוך סכומי כסף נוספים, ללא הצלחה. המעשים בוצעו לאורך תקופה של כשבועיים (מיום 9.6.15 ועד ליום 24.6.15).
כרטיסי אשראי הם אמצעי תשלום מרכזי במשק, והמדינה אף מתמרצת שימוש באשראי על פני מזומן, על מנת לצמצמם העלמות מס. פגיעה באמצעי תשלום זה גורמת לנזקים רחבים במסחר התקין ופוגעת באמון הציבור והמגזר העסקי באמצעי תשלום זה.
ר' בהקשר זה פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בת"פ (מחוזי י-ם) 1271/00 מדינת ישראל נ' משה 17/5/2001):
4
"מגמת החמרה בענישה ראויה גם לגבי עבירות השימוש בכרטיס החיוב. אמצעי תשלום זה הפך בשנים האחרונות למרכזי ונפוץ ביותר. אמינות המסחר באמצעותו מחייבת, כי השימוש בו ייעשה על-ידי הבעלים בלבד. לפיכך, כל שימוש בידי מי שאינו מורשה לכך, וכל שכן בידי מי שגנב את הכרטיס, עלול לשבש את מהלך המסחר התקין ולפגוע באמינותו של אמצעי מסחרי זה."
בקביעת מתחם העונש יש להביא בחשבון את הפגיעה בערכים המוגנים. ברור לכל כי מעשיו של הנאשם גוררים נזק כלכלי קשה אשר אינו מסתכם רק בגובה הסכום שנלקח במרמה. מדובר בעבירות שיש בהן כדי לפגוע בקניינו של הפרט, בביטחון הכלכלי ובחיי המסחר.
העבירות מושא כתב האישום הן עבירות שרשויות האכיפה מתקשות לחשוף אותן והפיתוי לבצען גדול, שכן טמון בצדן רווח כספי ניכר, אותו ניתן להשיג במאמץ לא גדול. מדובר במעשים אשר חותרים תחת המבנה הכלכלי המודרני תוך פגיעה ביכולת לנהל חיי מסחר תקינים.
כמו כן, העבירות בוצעו בצוותא, דבר המשווה להן חומרת יתר. לצד זאת יאמר, כי בפועל, חלקו של נאשם מס' 2 היה קטן מזה של האחרים.
המאשימה הפנתה בטיעונה לעפ"ג 11196-02-15, פרננדז, שם קבע בית המשפט המחוזי כי מתחם עונש שבין שנה וחצי לארבע שנים, אותו קבעתי בעבירות של הונאה בכרטיס חיוב, הוא מקל. נסיבותיו של אותו מקרה חמורות במידה ניכרת, שכן היה מדובר בנאשם אשר הגיע מחו"ל במיוחד לשם ביצוע העבירות, יחד עם אחרים, והיה שותף לזיוף הכרטיסים, תוך שימוש בציוד מתוחכם וידע "מקצועי". אזכיר, כי הנאשמים שלפני קיבלו כרטיסים אותם זייפו אחרים, ואין כל אינדיקציה לקשר שבין הנאשמים למעשי הזיוף עצמם - ועל כן לא ניתן להשוות את עניינם לעניינו של פרננדז.
לאור אלה, מתחם העונש ההולם את העבירות נע בין תשעה חודשי מאסר בפועל ועד שנתיים וחצי. לאור העובדה כי מדובר בעבירה כלכלית, יש להשית בצידה קנס כספי ופיצוי לקרבנות.
נסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה
הנאשם יליד 1961, גרוש ואב לשניים. לחובת הנאשם שתי הרשעות קודמות, בעבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית ובעבירה של החזקת רכוש חשוד כגנוב, בגינן נדון למאסרים מותנים.
תסקיר שירות מבחן מפרט על חייו של הנאשם. ניכר כי חווה קשיים ומשברים לא מעטים במרוצת חייו. שירות מבחן מתרשם כי הנאשם משתמש בסמים כדרך מפלט מבעיותיו ולצורך ניתוק מהמציאות. הנאשם מקבל אחריות על מעשיו ומתחרט על ביצוע העבירות אך עם זאת אינו מביע מוטיבציה לטיפול. עוד עולה מהתסקיר, כי הנאשם מכור לסמים קשים ואינו מעוניין להשתלב במסגרת שיקומית. אשר על כן שירות מבחן לא בא בהמלצה טיפולית בעניינו של הנאשם אך המליץ, כי תקופת המאסר שתוטל עליו לא תהיה ארוכה זאת בשל ההשלכות הקשות שייגרמו לנאשם.
דיון והכרעה
לזכותו של הנאשם זקפתי את נסיבות חייו הקשות, הודאתו במיוחס לו, אשר חסכה זמן שיפוטי רב ויקר, ויש בה ללמד על חרטתו.
5
לחובת הנאשם זקפתי את העובדה כי אין זו הסתבכותו הראשונה עם החוק ולחובתו שתי הרשעות קודמות (גם אם בעבירות שאין בהן חומרה רבה). עוד נתתי דעתי לעובדה כי הנאשם לא הביע נכונות לשיקום או הליך טיפולי.
לאור אלה, יש מקום להשית על הנאשם עונש הנמצא ברף הנמוך של מתחם הענישה.
לפיכך גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. שנה מאסר בפועל. ימי המעצר ינוכו מתקופת המאסר והצדדים יגישו הודעה בענין זה בדחיפות, ולא יאוחר מיום 22.6.16.
ב. ארבעה חודשי מאסר, אותו לא ירצה אלא אם יעבור אחת מן העבירות בהן הורשע תוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר.
ג. פיצוי למתלוננים בסך 15,000 ש"ח. הסכום ישולם עד ליום 1.12.16. המאשימה תעביר למזכירות בית המשפט עד ליום 1.8.16 פירוט מי נשא בנזק הכספי כתוצאה מן העבירות.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים תוך 45 יום.
ניתן היום, ח' סיוון תשע"ו, 14 יוני 2016, במעמד הצדדים.
חתימה
