ת"פ 31649/11/20 – מדינת ישראל נגד ד' ש'
ת"פ 31649-11-20 מדינת ישראל נ' ש'
|
|
1
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
||
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ גב' אביה בניסטי, מתמחה מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
ד' ש' ע"י ב"כ מר משה חי עמרם, מתמחה ועו"ד מתניאל בן שטרית מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
מעובדות כתב האישום עולה, כי הנאשם והמתלוננת היו נשואים 34 שנים נכון למועד כתב האישום ולהם ארבעה ילדים בגירים. ביום 4.9.2020 בביתם, במהלך וויכוח בין הנאשם למתלוננת על ביקור שערך הנאשם בבית הוריו, היכה הנאשם את המתלוננת בכתפה. לאחר מכן, איים הנאשם על המתלוננת כי יהרוג אותה. המתלוננת חששה מהנאשם וברחה לשכנה. בגין כל אלו הורשע הנאשם בביצוע עבירה של תקיפה סתם של בת זוגו, לפי סעיף 382(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (חוק העונשין) ובעבירת איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין.
מהלך הדיון
הצדדים הגיעו להסדר דיוני לפיו הנאשם יודה בכתב האישום ויישלח לשירות המבחן, ולאחר מכן יבואו הצדדים בדברים.
תסקיר
2
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי הנאשם כבן 59, נשוי ואב לארבעה ילדים בגירים וסב לנכדים. הוא עובד בניקיון ומתגורר בירושלים. מתיאור קורות חייו עולה, כי הוא סיים 12 שנות לימוד, ללא תעודת בגרות ובגיל המתאים התגייס לצה"ל וסיים שירות צבאי מלא כטבח. לאחר שחרורו מהצבא, עבד במשך 20 שנה במפעל של "תנובה" כעובד ייצור, עד סגירת המפעל. בהמשך עבד בתחומים שונים וכיום מזה 7 חודשים עובד בניקיון. הנאשם שיתף כי בשנת 2003 נפצע בפיגוע דקירה בירושלים ותיאר את החוויה כטראומטית עבורו. הנאשם נישא למתלוננת בגיל 23, כשברקע רצונו להתרחק ממשפחתו ומהאלימות שחווה מצד אביו. לדבריו, גם אשתו המתלוננת חוותה אירועים טראומטיים בילדותה במסגרת משפחתה, והנישואים היוו עבור שניהם מפלט. שירות המבחן עמד על אופי היחסים בין הנאשם למתלוננת. שירות המבחן ציין, כי זו ההפניה השלישית של הנאשם אל השירות, כאשר הפניה האחרונה הייתה בשנת 2006, בגין ביצוע עבירות אלימות במשפחה, כשבסיום הליך טיפולי שעבר הנאשם, הוטלו עליו של"ץ וצו ומבחן. ביחס לעבירות בהן הורשע, שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל אחריות חלקית לביצוען, תוך טשטוש וצמצום חומרת מעשיו והבעת אמביוולנטיות לטיפול בשל חוסר פניות פיזית לכך בשל עבודתו והיותו המפרנס העיקרי. שירות המבחן שוחח עם המתלוננת, אשר הציגה תמונה של יחסים יציבים עם הנאשם. השירות התרשם מעמדה מגוננת של המתלוננת כלפי הנאשם, תוך הבעת חרטה על הגשת התלונה וכן הבעת חשש מהשלכות העונש שיוטל על הנאשם בשל מצבה הכלכלי של המשפחה. שירות המבחן התרשם מסיכון נמוך להישנות העבירות והמליץ להטיל על הנאשם 160 שעות של"ץ לצד ענישה נלווית.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה עתרה למתחם בין עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר. היא עתרה להטיל על הנאשם עונש קצר בעבודות שירות וענישה נלווית. מאידך, הסניגורים ביקשו להסתפק במאסר מותנה, קנס והתחייבות וביקשו להימנע מהטלת של"ץ נוכח נסיבות חייו של הנאשם.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של כבוד האדם שלומו וביטחונו. עבירות של אלימות במשפחה הן חמורות יותר מבחינת פגיעתן בשל זהות הצדדים הקרובים המעורבים בהן. בענייננו, מידת הפגיעה בערך המוגן נמוכה.
3
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין מדובר בעבירה מתוכננת אלא בביטוי להתלהטות יצרים ולתגובה מוגזמת ובלתי מידתית; הנאשם אחראי בלעדית לביצוע העבירה וצריך היה להימנע ממנה; הנזק שנגרם הוא הבהלה שנגרמה למתלוננת, כשהנזק הפוטנציאלי גדול אף יותר. עם זאת, אין מדובר באירוע ברף חומרה גבוה בסוג זה של עבירות, מבלי להמעיט מהפסול שבמעשים ומעצם התרחשותם.
מדיניות הענישה הנוהגת- בכל הנוגע למדיניות הענישה הנוהגת, סקירת הפסיקה מלמדת, כי קים מנעד רחב של עונשים המושתים על הנאשמים השונים אשר הורשעו בביצוע עבירות של אלימות בתוך המשפחה, כאשר העונש המוטל על הנאשמים במקרים השונים הינו תלוי חומרת המעשים והאלימות שננקטה, ותוצאותיהם, לרבות הנזק שנגרם, הישנות העבירות, נסיבותיו האישיות של הנאשם וכיו"ב. יחד עם זאת ברע"פ 6466/17 פלוני נ' מ"י (מיום 18.9.2017) באישום דומה, אישר בית המשפט העליון מתחם ענישה שבין מאסר על-תנאי לצד ענישה נלווית לבין מספר חודשי מאסר שיכול שיבוצעו בדרך של עבודות שירות. בעפ"ג (מחוזי י-ם) 11194-01-16 פלוני נ' מ"י (מיום 6.12.2016) נקבע מתחם ענישה שבין של"צ נרחב במקרים חריגים עד 15 חודשי מאסר בנסיבות של ריבוי עבירות של תקיפה חבלנית כלפי בת הזוג - מקרה חמור לאין שיעור מהמקרה שלפניי. בפסיקה אליה היפנו הסניגורים ניתן למצוא מתחמי ענישה דומים, וסיום הליכים תוך הסתפקות במאסר מותנה בלבד - ראו למשל ת"פ (רמלה) 25374-04-13 מ"י נ' ורולקר (מיום 27.10.2015).
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על מאסר על-תנאי ושל"ץ ועד מספר חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם מבוגר בעל עבר פלילי ישן אך ממין העניין. הנאשם קיבל אחריות למעשיו, גם אם חלקית, וחסך את עדות המתלוננת ומזמנו של בית המשפט. הנאשם סבור כי אינו זקוק לטיפול וגם אם אינני מסכים עמו, זו זכותו. לא אזקוף זאת לחובתו. הטלת מאסר בפועל ולו בעבודות שירות תפגע בכלכלת הנאשם והמתלוננת, כאשר הנאשם הוא המפרנס העיקרי והרושם המתקבל הוא כי השניים מקיימים אורח חיים צנוע.
המיקום במתחם - יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם. יחד עם זאת, עקרון ההלימה מחייב ענישה מוחשית, ולא ניתן לסיים הליכים בנסיבות שכאלו, כשלנאשם רישום פלילי ישן אך רלבנטי, בהיעדר רכיב של שירות למען הציבור.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
4
א. של"ץ בהיקף 100 שעות בפיקוח שירות המבחן על-פי תוכנית שתוגש לבית המשפט בתוך 45 יום מהיום. הנאשם הוזהר כי אם לא יבצע כראוי את השל"ץ ניתן יהיה להטיל עליו כל עונש חלופי אחר לרבות מאסר בפועל;
ב. חודשיים מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת אלימות פיזית או מילולית כלפי בן משפחה למעט פגיעה ברכוש בתוך שנתיים מהיום;
ג. קנס בסך 1,000 ₪, אשר ישולם החל מיום 1.10.2022, או 5 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-4 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
ד. התחייבות בסך 2,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת אלימות פיזית או מילולית כלפי בן משפחה למעט פגיעה ברכוש בתוך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, ד' אב תשפ"ב, 01 אוגוסט 2022, במעמד הצדדים.
