ת"פ 31589/11/18 – מדינת ישראל נגד חליל ג'יריס
|
ת"פ 31589-11-18
|
1
|
||
כב' הנשיא מירון שוורץ
|
||
המאשימה |
מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד ישראל שניידרמן |
|
-
|
||
הנאשם |
חליל ג'יריס ע"י ב"כ: עו"ד האני ברבארה |
|
הכרעת דין |
1. כנגד הנאשם, הבעלים והמנהל של עסק מורשה בשם "הום קליר שירותי ניקיון אחזקה והסעות", הוגש כתב אישום המייחס לו העסקה של עובדים וזאת ללא רישיון לעסוק כקבלן נותן שירות כהגדרתו בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, תשנ"ו-1996 (להלן: החוק).
2. כתב האישום מייחס לנאשם 12 יחידות עבירה לפי הוראות סעיפים 10א(א), ו- 20(ב1) לחוק. התקופה הרלוונטית לכתב האישום בה עסק הנאשם ללא רישיון כאמור בהתאם לחוק, היתה בחודשים ינואר 2016 ועד אוגוסט 2016.
3. בתשובתו לכתב האישום כפר הנאשם בעבירות המיוחסות לו.
4. במסגרת הליך ההוכחות התקיימו מספר ישיבות אשר הוקלטו ובהמשך תומללו. ביום 14.7.2020 וביום 14.9.2020 נשמעו עדי המאשימה וביום 8.11.2020 נשמעה עדותו של הנאשם ועד נוסף מטעמו.
בתום שמיעת ראיות הצדדים ביקשו ב"כ הצדדים לסכם טיעוניהם בכתב.
2
ראיות ועדויות
5. מטעם המאשימה נשמעו עדויותיהם שלגב' הדר מוסאי - חוקרת מפקחת באגף האכיפה הפלילית של חוקי העבודה במשרד העבודה; גב' חורי איווט - עבדה במשרד רואה חשבון עד לסוף שנת 2018; מר מוחמד עוואד - מנהל חשבונות; מר חיים דנין - בעל חברת הסעות "המטייל"; גב' עכראן חטיב - עבדה בתקופה הרלוונטית אצל הנאשם; גב' סלמה מריח - עבדה בתקופה הרלוונטית אצל הנאשם ומר אגרביה מוסטפא -בתקופה הרלוונטית שימש כשכיר המופקד על הנהלת חשבונות של חברת המטייל.
כמו כן הוגשו על ידי המאשימה:
תעודת עובד ציבור מאת עמית שלומן חוקרת רישוי סומן מ/1 ; מזכר מתאריך 11.1.2017סומן מ/2 ;מזכר מתאריך 15.2.2017 סומן מ/3תלושי שכר שסומנו מ/4 ; חשבוניות של הנאשם סומן מ/5 ; מסמך רשם החברות סומן מ/6 ; הודעת הנאשם ("גיליון חקירת חשוד" ) סומן מ/7 ; רשימת עובדים, סומן מ/8; תעודת עוסק מורשה (תאריך רישום 1.8.2013) סומן מ/9; פרטי עסק סומן מ/10; חשבוניות - חברת המטייל סומן מ/12;תלושי שכר שהונפקו לעובדים סומנו מ/13-מ/14 ; אישור מסירה אל מר עלי זבידאת - סומן מ/15.
6. מטעם הנאשם, העיד הנאשם בעצמו ומרבשארה חליל - אחיו של הנאשם ובעל חברת כוח אדם "הצפון הירוק שירותי ניקיון ואחזקה".
הנאשם הגיש מטעמו - תמלולי שיחות סומן נ/1; הודעה על החלטה שלא להעמיד לדין את מר חיים דנין סומן נ/5.
עיקר טענות הצדדים
7. המאשימה סבורה כי עמדה בנטל להוכיח מעל לכל ספק סביר את יסודות העבירות המיוחסות לנאשם ועל כן מבקשת להרשיע את הנאשם. לטענתה אין לקבל את פרשנותו של הנאשם לחוק לפיה עסק במתן שירותים ב"משק בית" - עיסוק שלטענתו לא נכלל בתחום הניקיון ועל כן לא היה צורך בקבלת רישיון.
3
המאשימה בסיכומיה מפנה לסיווג האחיד של משלחי היד 2011 ולכך שעובדי ניקיון מוגדרים כעובדי ניקיון ועוזרים מבצעים מגוון עבודות במשקי בית פרטיים, בבתי מלון, במשרדים, במשרדים, בבתי חולים ובמקומות אחרים וכן במטוסים ברכבות בקרונות נוסעים בחשמליות ובכלי רכב דומים. מדובר בעבודות ניקיון של החללים הפנימיים ובעבודות כביסה וגיהוץ של בגדים ואביזרי טקסטיל באופן ידני. רוב משלחי היד בקבוצה זו מצריכים רמת מיומנות התואמת לרמה הראשונה של הסיווג הבין לאומי של משלחי היד (ISCO). עוד מפנה המאשימה לכך כי משלחי היד בקבוצה ראשית זו כוללים בדרך כלל משימות כגון: טאטוא או שאיבת אבק, שטיפה והברקה של רצפות רהיטים וחפצים אחרים, דאגה למצעים נקיים וסידור מיטות, סיוע בהכנת ארוחות וניקוי מטבחים, שטיפת מכוניות וניקוי חלונות, כביסה גיהוץ של בגדים ואביזרי טקסטיל באופן ידני.
המאשימה עוד מפנה להצעת חוק ממשלתית 436 (מיום 16.6.2009) לפיה הוצע תיקון לחוק באמצעות הגדרה של קבלן שירות ומתן שירות לאלו הרוצים לעסוק בתחום. על פי ההצעה "קבלן שירות - מי שעיסוקו במתן שירות באמצעות עובדיו אצל זולתו".
מכאן טוענת המאשימה כי הנאשם עונה להגדרת "קבלן שירות" והיה מחויב בהוצאת רישיון. המאשימה מפנה לעדויות שנשמעו מהן עולה כי עסקינן בנאשם שסיפק שירותי ניקיון בהיקפים שונים לבתים פרטיים כמו גם פעולות רבות נוספות כאשר המטרה המרכזית היתה לעזור בניקיון בתים - לעניין זה טוענת המאשימה, כי התוספת השניה לחוק לא מבחינה בין מתן שירות ניקיון בבתים פרטיים לבין מתן שירותי ניקיון במשרדים מה גם שבמהלך שמיעת העדויות התברר כי שירותי הניקיון ניתנו גם במשרדים.
4
8. הנאשם אשר כפר בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום, כפר גם בטענת המאשימה כי עסק במתן שירותי ניקיון למזמיני שירות שונים וטען כי לא עסק במתן שירותי ניקיון אלא ב"מתן שירותי הסעות ומשק בית". לטענתו מדובר בתחום עיסוק אחר שהגדרת קבלן שירות בתוספת השניה לחוק אינה נכללת בה ועל כן, אינו מחויב בהוצאת רישיון.
הנאשם מפנה במסגרת סיכומיו לעדויות שנשמעו, לפיהן לטענתו העבודות שביצעו העובדים מטעמו אינן נכללות בגדר המונח "ניקיון" בתוספת השניה לחוק. הנאשם טוען כי בכדי לבדוק את חוקיות העבירה או האיסור הפלילי יש לפנות אל לשון החוק אשר במקרה זה קובעות במפורש "ניקיון". המחוקק בהגדרתו "קבלן שירות" יכל להפנות לכל מקור חקיקה אחר או לסיווג האחיד המתפרסם בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
הנאשם סבור כי המונח "ניקיון" הוא ברור ואינו מצריך פניה למקורות אחרים. לטענתו, המונח "ניקיון" כוונתו למצב של העדר לכלוך ובפרט אבק, כתמים, ריח רע פסולת ובכך כל פעולה להסרת אותו לכלוך, כך כהגדרתו המילולית בשפה העברית- ואין בהגדרה זו לכלול פעולות כגון : סידור ארונות בית, סידור מיטה, תליית כביסה, קיפול בגדים, גיהוץ, סידור מקרר ובישול.
הנאשם מפנה לאותה הצעת החוק אליה מפנה המאשימה ומפרט את תכליותיה כאשר בסיכומו של דבר טוען כי המחוקק לא ציין עבודות בית פרטי ולא משק בית ולא עבודות סידור הבית, סידור ארונות ומיטות תליית כביסה ובישול.
הנאשם סבור כי מטרת המחוקק היתה איסור אספקת עובדי ניקיון, ללא רישיון, לעסקים למשרדים, למקומות עבודה ולשירות הציבורי ולא לבית פרטי לעבודות משק בית.
דיון והכרעה
9. בסעיף 2(א) לחוק נקבע:
"לא יעסוק אדם כקבלן כוח אדם אלא אם כן הוא בעל רישיון לכך מאת השר ועל פי תנאי הרישיון."
סעיף 10א(א) לחוק שכותרתו "קבלני שירות" קובע:
5
"הוראות סעיפים 2 עד 9 והוראות פרק ד', ובכלל זה סמכות השר להתקין תקנות לפי סעיפים 2(ד), 3(א)(2) ו-4(ב), יחולו לגבי קבלן שירות, בשינויים המחויבים..."
מכאן שחובת הרישוי הקבועה בסעיף 2(א) לחוק חלה גם על קבלן שירות.
"קבלן שירות" מוגדר בסעיף 1 לחוק העסקת עובדים כ"מי שעיסוקו במתן שירות באחד תחומי העבודה המפורטים בתוספת השניה, באמצעות עובדיו, אצל זולתו;"
בתוספת השניה לחוק מוגדרים תחומי העבודה הבאים: ניקיון ושמירה - לא ניתן פירוט עבודות הניקיון החוסות תחת ההגדרה "ניקיון".
התיקון לחוק - "קבלן שירות"
10. על כוונת המחוקק בהגדרת המונח "קבלן שירות" ניתן ללמוד מדברי ההסבר לתיקון החוק. בהקשר להחלת חובת הרישוי על קבלני שירות צוינו הדברים הבאים (ה"ח הממשלה תשס"ט מס' 436 עמ' 348 לתיקון מס' 6 בסעיף 136 לחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010), תשס"ט-2009):
"מטרת החלת חובת הרישוי על קבלני שירות, היא לחזק את הפיקוח על קבלני השירות כדי לשמור על זכויותיהם של עובדים חלשים במשק. תחומי הניקיון, השמירה והאבטחה הכלולים בתוספת המוצעת לחוק קבלני כוח אדם, הם תחומי עבודה שבהם אין לחברות הנותנות שירותים "מפעל" משלהן...
כמו כן, עובדים המועסקים בתחומים אלה נמנים עם קבוצות העובדים החלשים יותר במשק...
...
חלק גדול מעובדים אלה מועסק במשרות חלקיות, כ- 35 אחוזים מהם בשמירה, באבטחה ובניקיון... עוד יצוין שתחלופת העובדים בענפים אלה גבוהה במיוחד....
על פי ההצעה יוגדר "קבלן שירות" כמי שעיסוקו במתן שירות בתחומים האמורים שנקבעו בתוספת, באמצעות עובדיו, אצל זולתו. לפיכך ההגדרה אינה כוללת קבלנים עצמאים בתחומים האמורים, שמבצעים עבודות עצמאיות אצל הזולת".
6
בעש"ר (ארצי) 34410-01-11 כוח עוצמה בע"מ נ' מדינת ישראל משרד המסחר התעשייה והתעסוקה, מיום 2.5.2011, עמד ביה"ד הארצי על תכלית התיקון לחוק, כך:
"מה הביא את המחוקק, כשלוש עשרה שנים לאחר שנקבע בחוק הסדר רישוי לקבלני כוח אדם, להחיל את אותו ההסדר על קבלני שירות בתחומי העיסוק האמורים? מסתבר שהתכלית כפי שעמדה בשעתו לפני המחוקק בהסדר הנוקשה כפי שנקבע לרישוי קבלני כוח אדם, להגנה על קבוצות עובדים חלשות, נמצאה דרושה וראויה לקבלני השירות בתחומי השמירה והאבטחה והניקיון.
בפסיקתו, כבר עמד בית דין זה לא אחת על מאפייני ההעסקה בתחומי השמירה והאבטחה והניקיון, ועל פגיעותן וחולשתן של אוכלוסיית העובדים בתחומים אלה.
יפים לענייננו דבריה של ד"ר שרון רבין מרגליות במאמרה על חברות השירותים לפיהם:
"כעשרה אחוזים מכלל העובדים השכירים בישראל מועסקים דרך חברות כוח אדם וחברות שירותים. נתון זה מחייב אותנו להתמודד עם ההיבטים הייחודיים של חיי עבודתם של אותם עובדים. ניסיונות הפיקוח שנועדו לצמצם את מימדי ההעסקה של עובדים לפרק זמן ממושך דרך מיני מתווכים - כשלו. במהלך הניסיון לשפר את איכות העבודה מצאו עצמם רוב העובדים מועסקים דרך חברות שירותים שלמעשה החליפו את חברות כוח האדם.
קבלני כוח אדם בחברות השירותים הביאה עימה תחלואים חדשים והבולט שבהם- הפרה שיטתית ומכוונת של זכויות עובדים בממדים נרחבים..." (ההדגשה שלי, ר.ר).
ללא ספק, הצורך בקביעת הסדר רישוי קפדני ומפורט לקבלני השירות התעורר נוכח פגיעה מתמשכת בזכויותיהם של העובדים בענפי תעסוקה אלה, כפי שארע שנים קודם לכן אצל קבלני כוח אדם. הדברים באים לידי ביטוי בדברי ההסבר להצעת החוק, הנסמכים בין השאר, על פסיקתו של בית דין זה. לפי המפורט בדברי ההסבר "מטרת החלת חובת הרישוי על קבלני השירות היא לחזק את הפיקוח על קבלני השירות כדי לשמור על זכויותיהם של עובדים חלשים במשק".
כמו בנוגע לקבלני כוח אדם, כך גם בקשר לרישוי קבלני שירות בתחום הניקיון, והשמירה והאבטחה, הרישיון נועד להבטיח שקבלן השירות יפעל על בסיס כלכלי איתן, תוך דאגה לזכויות עובדיו. "מטרה זו יכולה להיות מושגת רק בידי גוף רציני, מסודר, המתנהל כחוק, בשקיפות מלאה ותוך גילוי של אחריות ואמינות כלפי עובדיו, כמו גם כלפי גורמי הפיקוח עליו".
הנה כי כן, המגמה של "מיקור חוץ" של שירותי שמירה ואבטחה ושירותי ניקיון, הביאה עימה "תחלואים חדשים" בדמות פגיעה בזכויותיהם הסוציאליות של אוכלוסיות עובדים חלשות. אחת מן הדרכים להתמודד עם "התחלואים" הללו היא אימוץ ההסדר של רישוי ופיקוח כפי שנקבע לקבלני כוח אדם, והחלתו על העוסקים כקבלני שירות בתחומי עיסוק אלה".
7
11. מדברי ההסבר והפסיקה כמפורט לעיל עולה שתכלית חובת הרישוי של קבלני שירות בתחום הניקיון והשמירה היא להגן על עובדים בענפים אלה ולשמור על זכויותיהם, שכן מדובר בעובדים הנמנים על השכבות החלשות בשוק העבודה, אשר מועסקים על ידי נותני שירות בחצרים של אחרים.
מכאן שפרשנות תכליתית לסעיף 10א(א) לחוק העסקת עובדים מחייבת קביעה שלפיה מעסיק יחשב לקבלן שירות - ככל שניתנים על ידו שירותים בתחום הניקיון (או בשמירה לפי העניין) בחצרים של אחרים.
סבורני כי התכלית העולה מהצעת החוק אינה משתמעת לשני פנים ושימת הדגש כפי שביקש המחוקק בתיקון לחוק היתה על אופי ההתקשרות ביחסי עבודה בתחום עבודת הניקיון (והשמירה), עת שקבלן מבקש לספק שירות ניקיון באמצעות עובדים מטעמו.
12. בראי הפסיקה ותכלית החוק למונח "קבלן שירות", ועל מנת להוכיח את ביצוען של העבירות המיוחסות לנאשמים, על המאשימה להוכיח את כל יסודות העבירה - הן היסוד העובדתי והן היסוד הנפשי - במידה של למעלה מכל ספק סביר.
כלל הוא במשפט הפלילי כי נטל השכנוע מוטל על התביעה. היא הנושאת בעול הוכחת האשמה ואין היא יוצאת ידי חובה זו, אלא אם כן יש בחומר הראיות כולו, בין זה הבא מטעמה ובין זה הבא מטעם ההגנה, כדי להוכיח את כל יסודות העבירה נשוא האישום, במידה של למעלה מספק סביר .שוכנעתי כי המאשימה עמדה בנטל המוטל עליה.
13. בבחינת היסוד העובדתי - השאלה היא האם עסקינן בעובדות של הנאשם שביצעו עבודות ניקיון באופן שמאפשר קביעה כי הנאשם שימש כקבלן שירותי ניקיון. התשובה לכך חיובית. ואסביר:
8
14. מהעדויות שלהלן ניתן להתרשם מאופי השירותים שסיפק הנאשם, התואמים העסקה של קבלן שירות בתחום הניקיון. שוכנעתי מעל לכל ספק כי הנאשם סיפק שירותי ניקיון.
להלן יפורטו עיקרי העדויות הרלוונטיות בעניין:
גב' חטיב תיארה בעדותה ( עמוד 57 לפרוטוקול ואילך) את העבודה אליה נדרשה בתקופה הרלוונטית, כך:
"עו"ד שניידרמן: שורה 44 אוקי, שואלים אותך "מי הביא לך את חומרי הניקוי?",
...
ש: אם לא נמצא,
ש: כן עכשיו איזה חומרי ניקוי למה?
ת: מגב מטאטא סמרטוט חומרי ככה ריצפז
ש: לאבק ולרצפה. שאלו אותך גם "מי הביא לך את הציוד לניקיון? דלי מגב סמרטוט".
ת: כן.
ש: ואת השבת השבת פה חליל נכון?
...
ת: אני הייתי לפעמים מנקה רצפה.
ש: את יכולה לספר לנו איך מנקים רצפה מה עושים?
...
ש: אחרי הבישול הבנתי. טוב, ואמרת גם לגבי מדים פה, מדים נתנו לך בגדים מי נתן לך מדים?
ש: צבע לבן טוב, ומי אמר לך לנקות? אה סליחה ומי אמר לך, שאלו אותך ככה אני מקריא לך. "מי היה אומר לך איך לנקות ומה?", ואת אומרת "הלקוחה",
ת: הלקוחה.
ת: עבדתי אצל לילך עליזה וכן עליזה.
ש: ג'יריס, אוקי בסדר גמור אני חושב שזהו ברור. טוב עוד עבדת במקומות נוספים?
וכך השיבה בחקירה נגדית :
"עו"ד ברברה: עמוד גיליון 2 מתוך 2 שורה 6. "מי היה אומר לך איך לנקות ומה?".
העדה, גב' חטיב: הלקוחה כן.
ש: ואת ענית "הלקוחה". מהשאלה שלה של החוקרת,
ש: מה הבנת? כשהיא שואלת אותך שואל אותך 'מי אומר לך מה לנקות?'.
ת: כן הבנתי שהיא 'מי אמר לך איך לנקות', אז אני הבנתי שהלקוחה אמרה לי מה לנקות אבל יש תנאים.
ת: אסור לעלות על סולם, אסור לעשות חלונות ככה הכל היה מובן לי ולה ללקוחה גם.
ש: עכשיו מהשאלה של החוקרת ניתן להבין שאת רק ניקית בבית.
ת: רק בבית.
ש: לא הכוונה עשית רק ניקיון בבית או עשית דברים אחרים?
ת: לא רק ניקיון בבית. מה דברים אחריך כמו מה?
ש: הרי את אמרת שאת גם עושה כביסה,
ש: את אמרת גם,
ש: כן.
ש: מה אמרה לך לעשות? מה איזה הוראות נתנה לך?
ת: כל יום כשאני נכנסת כל פעם שאני נכנסת לבית היא אומרת לי, 'אנחנו עכשיו עושים מסדרים ארונות, את תתלי כביסה, תעזרי לי בבישול, ככה נתחיל כל דבר'.
ש: שלפעמים את עושה רצפה, המילה לפעמים הכוונה שלא כל הזמן את עושה רצפה את שוטפת רצפה?
ש: לא כל הזמן, כלומר היו פעמים שהלכת אצל בעלת הבית או לילך או עליזה כמו שאת אומרת.
ש: היו פעמים שלא ניקית נכון?
ש: כמה שעות עבודה עבדת כל פעם?
...
ת: קודם כל אני נכנסת לבית אני מסדרת ארונות, מיטות ככה אם יש עוד זמן עד 4 שעות אז אני עוזרת לה בתלייה או מורידה כביסה או ככה.
ש: כן. עכשיו אמרת גם היו לה תנאים, אחד התנאים שלא לנקות חלונות?
ת: כי לפעמים אתה צריך לעלות על סולם וזה אסור,
...
ש: איך ידעת מה הם רוצים לאכול?
ת: לא אני עוזרת לה היא אומרת לי.
ש: הבנתי שזה נקרא בישול? אוקי. אז אם לסכם את העבודה שלך בבתים בשני הבתים האלה, זה גם בישול גם סידור הבית,
ש: אוקי, ואת שכר קיבלת מג'יריס?
ש: אם את עובדת כלומר מה את יודעת בתור אישה שאם את עובדת רק בניקיון.
ת: ניקיון זה צריך לנקות הכל רצפה, חלונות אבק הכל.
ש: ואם את עובדת רק בניקיון אז את לא עושה דברים אחרים?
ת: לא.
ת: רק ניקיון.
ש: הבנתי, ואת לא נשלחת לנקות את נשלחת לעבוד כל מיני עבודות שסיפרנו כביסה, סידור הבית, סידור כביסה, בישול גם.
כך תיארה גב' מריח בעדותה (עמוד 66 לפרוטוקול ואילך) את העבודה אליה נדרשה בתקופה הרלוונטית, כך:
"ש: אוקי בסדר. במה עבדת שם? מה עשית?
ת: מנקים בתים, את האבק, הרצפה, תולים כביסה מקפלים.
ת: עבדתי עד 3 ימים כל פעם 3 שעות, עד 3 פעמים. הוא ג'יריס היה נותן לי הסידור אומר לי את הסידור מיום שישי, אז לפעמים זה היה 3 פעמים בשבוע לפעמים פחות יומיים יום, הוא יגיד לי.
ת: בכמה בתים? איפה שהוא שולח אותי אני הולכת.
ת: מנקים את הרצפה, אבק, תולים כביסה, לפעמים מבשלים, תולים כביסה על החבל בחוץ, שמים כביסה בתוך המכונה, מקפלים מסדרים ארונות. את האבק על הכיסאות על הארונות ככה מה יש.
ת: אנחנו מנקים אבל לא לא כל כך, לא שוטפים וזה וזה משהו,
ש: תראי אני אזכיר לך אני אמרת עכשיו רק מטאטים?
ת: לא לא רק מטאטים, מטאטים לפעמים כל בית יש לו.
ת: לפעמים ג'יריס בדרך כלל ג'יריס אבל לפעמים אם הבחורה רוצה חומר, בוא נגיד שהיא אוהבת את הריח שלו, תגיד לי אל תשימי מזה תשימי מזה לפעמים זה ככה.
ש: כי פה אני מפנה אותה לגיליון 1 גיליון 1 עמוד ב' עמוד 2 בשורה 44, שואלים אותה "מה בדיוק את מנקה?", ואת אומרת פה "תנור",
ש: נכון? "תולה מקפלת" נכון? "שוטפת רצפה".
ת: כן אבל לא בכל בכל בית הייתי שוטפת רצפה, אם היא רוצה ב-3 שעות אם אני אנקה את התנור ואנקה זה ואעשה סידור של ארונות וזה אז לא יהיה מספיק זמן שאני אשטוף לה. אז מה היא עד עד 3 שעות כל העבודה הזו אני לא יכולה לעשות ב-3 שעות, אז מה היא תבקש מה אנחנו. אז זה תלוי בבית מה שהיא רוצה.
ש: אוקי בסדר, ומי נתן לך הוראות עוד פעם במהלך עבודה שלך?
ת: הוראות אנחנו מקבלים מג'יריס ומבעלת הבית..."
כך השיבה בחקירה נגדית :
ש: מנקה בתים, ומה זה מנקה בתים מה תגדירי לנו את התפקיד שלך מנקה בתים?
ש: והיא רושמת החוקרת שהתפקיד שלך מנקה, מה זה מנקה את מאשרת מה זה מנקה?
...
ת: אמרתי מנקה את האבק, עוזרת לאישה לבחורה בבית שלה. כמו שאמרנו מנקה תנור, תולה כביסה, מקפלת כביסה,
ש: כן אבל עוזרת לאישה בבית שלה זה לא מנקה.
ש: החוקרת אומרת שאת מנקה הכוונה עשית רק ניקיון בבית.
ש: 'אני קראתי את זה וזה נכון אני ניקיתי בתים'.
ש: מזה ניתן להבין שרק עשית ניקיון.
ת: אה הבנתי עכשיו, לא לפעמים זה לא כל הבתים זה לא כל פעם שאני הולכת אני מבשלת. לפעמים היא אומרת זה נקי אז את יכולה לעזור לי להביא לי את זה, בבישול אני אומרת.
ש: כן. כלומר היו מקרים שאת היית בבית אצל מישהי ולא ניקית?
ש: כן.
ת: ואם היא רוצה יש מספיק זמן עד ה-3 שעות, רוצה להתחיל לעשות בוא נגיד את הסלט או משהו, 'אז תביאי לי את זה מהמקרר תביאי לי את זה, תחתכי לי', זה ככה אם יהיה מספיק זמן. אבל העבודה עבודה היא בערך זה ניקיון, ניקיון הבית את האבק ואת הזה מה שהיא,
...
ש: שוב אז כביסה את חושבת לתלות כביסה ולסדר כביסה זה גם ניקיון?
...
ש: יפה. אז תתארי לנו יום עבודה אחד מה עשית מבחנת זמנים ב-3 שעות מה עשית?
ת: אז יש לי בוא נגיד הבחורה תגיד לי 'אני רוצה היום שתעשי לי את האבק בחדר השינה, או אני רוצה שתקפלי את הכביסה הזו, שתיקחי אותה ותסדרי לי אותה, תסדרי לי את הארון של הבת שלי'. לפעמים אם היא אם היא לא תהיה בבית, והיא רוצה שאני אכין לה משהו קטן ככה ובבישול אז אני אעשה. 'תעשי לי את המקרר תסדרי לי אוטו, תנקי ותסדרי תנור',
ש: האם ג'יריס היה אומר לך איזה עבודה לעשות ואיזה עבודה לא לעשות.
ש: הבנתי, כמו מה מה הוא אמר לך למשל?
ת: הוא תמיד היה אומר 'שאל תעלו על מדרגות ותעשו', אמרתי לו שפעם,
כב' הש' שוורץ: את מתכוונת לסולם?
ש: ולגבי העבודה בבית אתן הייתן אומרות לו מה הייתן עושות בבית?
ש: אוקי, והאם הוא שלח אותכן פעם, אותך אני מדבר עלייך אותך שלח אותך פעם לנקות משרד?
ש: עכשיו את שאלה אותך החוקרת שישבתן בבית קפה, "את עובדת רק במשק בית?" את ענית "כן". את הבנת מה זה משק בית?
ת: משק בית זה מה שאמרתי לך לא? מה שאמרתי לך זה הכביסה ואת הרצפה את האבק, זה זה מה שאני מבינה ממשק בית, זה אותו עבודה.
ש: שאת שהיא שאלה אותך "אם את עובדת רק במשק בית?", זה הכוונה לא רק בניקיון משק בית כולל גם כביסה,
עו"ד ברברה: את אומרת ככה "תנור, כביסות תולה ומקפלת, שוטפת רצפה ומכינה אוכל".
ש: כל זה את מכניסה בעניין של הניקיון?
ת: כן כי ככה אני זה משק בית אתה אמרת אז משק בית".
15. בנוסף לעדויות הנוגעות לאופי עיסוקו של הנאשם כאמור, הונחה לפניי חקירת הנאשם (מ/7) אשר האמור בה מתיישב עם עדותיהן של העובדות ומחזק את העובדה כי הנאשם סיפק שירותי ניקיון.
13
כך למשל הנאשם מוסר בחקירתו: "אני לוקח את העובדות שלי לנקות במשק בית אצל אנשים שמתקשרים אליי צריכים ניקיון בית" (שורה 20 מ/7) ובהמשך "אני לא נותן שירותי ניקיון אני נותן שירותי משק בית עובדות שמנקות בבתים" (שורה 40 מ/7) כאשר בסיום חקירתו אישר כי במקרה אחד סיפק שירות ניקיון לחברה דאטומייט בע"מ (שורה 367 למ/7).
ולגבי אופי עבודות הניקיון מוסר בחקירתו כך:"העובדות נכנסות הביתה והבית מבולבל והיא עושה גיהוץ כביסה ולפעמים שטיפה" (שורה 52 למ/7).
וכאשר נשאל האם "לא תמיד העובדת שוטפת את הבית? " השיב: "לא תמיד. לפעמים כן ולפעמים לא. זה תלוי במה שהלקוח מבקש" (שורות 54-52 למ/7).
גם שם עסקו של הנאשם "הום קליר שירותי ניקיון אחזקה והסעות" מלמד על כך שהנאשם היה מודע לכך שהוא מספק שירותי "ניקיון" וביקש לשווק עצמו באופן זה. יתרה מכך, עיון במ/10 מעלה כי ברישום עסקו של הנאשם לרשויות, הענף הראשי שעסקו סווג בו הינו "שירותי ניקיון אחרים" כשבתאור פעילות העסק נרשם: "שירותי ניקיון ואחזקה לבתים משרדים נסיעות".
אשר לסוגיית הגדרת "משק בית" כפי שביקש לדבוק בה הנאשם, זו כוללת אמנם מגוון עבודות בית, אולם גם היא מתבססת בראש ובראשונה על עבודות ניקיון ובכל מקרה, התרשמתי כי עיקר עיסוקן של העובדות שסופקו על ידי הנאשם היה בתחום הנקיון, כאשר פעולות נוספות, ככל שבוצעו, היו משניות לעבודת הניקיון.
16. ובאשר ליסוד הנפשי - התרשמתי מעל לכל ספק כי לנאשם היתה המודעות, לכל הפחות בדרך של עצימת עיניים, לחובת הרישוי המוטלת עליו.
המודעות באה לידי ביטוי למשל בכך שהנאשם היה מודע לבעייתיות העולה בהגדרת עיסיקו ב"משק בית" לצורך קבלת רישיון כאשר הפנה לכך שאחיו מר באשרה התקשר למשרד התמ"ת בטרם פתח עסק עצמאי על מנת לברר את הנחיצות בקבלת רישיון (עמוד 38 לפרוטוקול שורות 16-21).
14
כך גם בעדותו של מר בשארה אשר טוען כי מצוי בקשר "24 שעות יחד כל צעד ובכל דבר" (עמוד 51 לפרוטוקול שורה 11) עם הנאשם ואשר ביקש לברר עבורו בדרך של פניה למשרד התמ"ת את נחיצות הרישיון לנוכח עבודות הניקיון או משק הבית שסיפק הנאשם, מר בשארה העיד, כי נאמר לו על ידי פקיד תמ"ת בפירוש כי "לא צריך רישיון" (עמוד 51 לפרוטוקול שורה 19).
17. לפנינו הונח תמליל השיחות שניהל מר בשארה עם פקידי התמ"ת (נ/1) כאשר המאשימה בסעיף 41 לסיכומיה מבקשת לטעון בעניין כי אותם תמלולים הם בבחינת עדות מפי השמועה.
כך או כך, עיון בתמלולים שהוגשו מלמד כי התשובות שקיבל מר בשארה מפקיד בשם "משה" או "אורי" ממשרד התמ"ת אינן מתיישבות עם הגרסה שמסר בנחרצות, ולפיה כביכול נאמר לו חד משמעית כי אין צורך ברישיון. נהפוך הוא.
18. מכל מקום, אף מבלי להדרש לתוכן הדברים, עצם העובדה כי הנאשם או מי מטעמו מצאו לנכון לברר אודות הצורך ברישיון לנאשם, בנסיבות העניין, כדי ללמד על היסוד הנפשי שהיה טמון אצל הנאשם לעניין קבלת רישיון לעיסקו.
סוף דבר
19. על יסוד המפורט לעיל, שוכנעתי כי הנאשם העסיק עובדות במסגרת שירותי הניקיון אותם סיפק, מבלי שיהיה בידו רשיון לעסוק כקבלן שירותי נקיון.
20. לפיכך, אני מרשיע את הנאשם בעבירה של עיסוק כקבלן שירות ללא רישיון, עבירה על סעיפים 10א(א), ו 20(ב1) לחוק.
נקבע לטיעונים לעונש ליום 11.10.21 שעה 12:20.
ניתנה היום, י"ג אב תשפ"א, (22 יולי 2021), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
|
מירון שוורץ, נשיא |
