ת"פ 31177/02/21 – מדינת ישראל נגד יהודה ווברמן
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
יהודה ווברמן |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד טליה רם |
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הודה בעובדות כתב אישום מתוקן במסגרת הסדר טיעון ללא הסכמה עונשית.
מעובדות האישום הראשון עולה כי, בסוף חודש ינואר שכר הנאשם חדר בבית מלון בירושלים לתקופה של שבועיים. ביום 1.2.2021 אִפְשֵר הנאשם לבנימין וייס (וייס) לעשות שימוש בחדר ונתן לו מפתח לשם כך. וייס החל לעשות שימוש בחדר, בכך שהתקלח, צפה בטלוויזיה ולן שם. ביום 3.2.2021, בעוד וייס נמצא בחדר, נמצאו שם 361.27 גרם קנבוס מפוזרים במקומות שונים בחדר המלון. בנוסף, בקטנוע בו החזיק הנאשם אשר חנה מחוץ למקום, נמצאה שקית פלסטיק ובה 30 אריזות שהכילו 153.75 גרם קנבוס.
בשישה אישומים נוספים, בין התאריכים 24-27.1.2021 תיאם הנאשם באמצעות אפליקציית "טלגראם" פגישות עם לקוחות שלא הייתה בינם לבין הנאשם היכרות מוקדמת ובשישה מועדים שונים, מכר לאותם לקוחות בין 10 ל - 40 גרם קנבוס בכל פעם תמורת כמה מאות שקלים. לכן הורשע הנאשם בשש עבירות סחר בסם, לפי סעיפים 13 ו-19א לפקודת הסמים המסוכנים, ובעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית בצוותא לפי סעיפים 7(א) ו-(ג) רישא לפקודה + סעיף 29 לחוק העונשין.
מהלך הדיון
2
נגד הנאשם הוגש כתב אישום יחד עם בקשה למעצר עד תום ההליכים נגדו ביום 15.2.2021. הנאשם שהה במעצר של ממש עד ליום 11.5.2021, עת שוחרר לקהילה הטיפולית "רטורנו". ביום 11.10.2021 הודה והורשע הנאשם בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון שלא כלל הסכמה עונשית ושירות המבחן הגיש תסקיר בעניינו.
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי הוא בן 20, רווק ומתגורר בהוסטל המשך של קהילת "רטורנו". מסקירת חייו כפי שפורטה על ידי שירות מבחן עולה, כי הנאשם גדל והתחנך בחינוך החרדי וסיים 10 שנות לימוד תוך מעבר תדיר בין מסגרות והתמודדות עם קשיים שונים. לאחר סיום לימודיו, עבד בעבודות מזדמנות עד מעצרו בתיק זה. הנאשם לא התגייס לצה"ל בשל ההליך הפלילי, אך לדבריו נרשם למכינה קדם צבאית כשבסיומה, יִּבָּחֵן בשנית גיוסו ליחידה קרבית. הנאשם שיתף, כי החל לעשות שימוש בסמים בגיל 15, בעיקר בקוקאין, כשלדבריו השימוש היווה עבורו בריחה מסוימת מהתמודדות עם קשיים מול משפחתו שחווה באותה עת, על רקע תהליכי התרחקות שלו מהדת. שירות המבחן מסר, כי במסגרת הליך המעצר הופנה הנאשם לקהילת "רטורנו", שם סיים את הטיפול בהצלחה, והתרשמות גורמי הטיפול היא, כי התהליך הטיפולי של הנאשם היה מכונן ומשמעותי. לאחר סיום הטיפול, שוחרר הנאשם להוסטל המשך, שם הוא ממשיך בטיפול ובמקביל עובד בבית קפה במסגרת אותם תנאים. אשר לעבירות בהן הורשע, התרשמות שירות המבחן היא, כי הנאשם קיבל אחריות מלאה על מעשיו, כאשר ייחס את המעשים להתנהלות לא בונה ולהתמכרות לקנבוס באותה תקופה וכן לקשיים כלכליים. שירות המבחן סבר, כי במסגרת ההליך הפלילי, גילה הנאשם כוחות לערוך שינוי חיובי בחייו, ומכאן לקיחת אחריותו המלאה על המעשים ועל חייו כאחד. לפיכך, המליץ שירות המבחן על הטלת 300 שעות של"ץ וצו מבחן למשך שנה לצד ענישה נלווית.
ראיות וטיעונים לעונש
הנאשם נעדר עבר פלילי.
לעניין העונש, עתרה המאשימה למתחמי ענישה שבין 6 ל-12 חודשי מאסר בגין כל עבירת סחר ומתחם שבין 12 ל-24 חודשים ביחס לעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. נטען כי ניתן למקם את הנאשם בתחתית מתחמי הענישה, דהיינו כי על הנאשם יוטל עונש מאסר בפועל לתקופה לא מבוטל וכן ענישה נלווית, הכרזה על הנאשם כסוחר סמים וחילוט התפוסים.
3
מנגד עתרה ב"כ הנאשם לאמץ את המלצת שירות המבחן נוכח נסיבותיו האישיות של הנאשם והמלצות שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה
בבסיס מתחם הענישה העולם עומד עקרון ההלימה, שהוא נגזרת של הערכים המוגנים שנפגעו מביצוע העבירה, מידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה הנוהגת.
אשר לערכים המוגנים - עבירות של סחר בסם הן עבירות חמורות מטבען, המסייעות להרחיב את נגע הסמים בקרב האוכלוסייה הכללית, נגע הפוגע בכל רבדיה ומערער את יציבות החברה וביטחונה. כב' השופט עמית עמד בע"פ 2596/18 זנזורי נ' מ"י (מיום 12.8.2018) על הקלות הבלתי נסבלת של ביצוע עבירות מעין אלה באמצעות הסתייעות ביישומונים בטלפונים הניידים ועמד על חומרת המעשים והצורך להרתיע מי שמבצע עבירות מסוג זה, גם אם מדובר באדם נורמטיבי שבחר ליטול סיכון ולהסתבך בעולם הפלילי (פסקה 8). מידת הפגיעה בערכים המוגנים נמוכה-בינונית.
אשר לנסיבות ביצוע העבירה לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: מדובר בעבירה מתוכננת ומחושבת, כאשר הנאשם הצטייד מראש בכמות מסחרית של סמים, תיאם עסקאות בטלגראס והגיע ממקום למקום באמצעות אופנוע לצורך ביצוע העסקאות. הוא ביצע שש עסקאות, והכל מתוך מניע כספי, מול לקוחות שלא הכיר. כמו כן נתפסה בחדרו בבית המלון כמות יחסית גדולה של סמים וכמות גדולה של כסף מזומן. אלו נסיבות לחומרא. לקולא, סוג הסם וגילו הצעיר מאוד של הנאשם בעת ביצוע העבירות. הנאשם אחראי בלעדית למעשים וצריך היה להימנע מהם. הנזק שנגרם בפועל מצומצם לאותם שישה לקוחות ואולם אם לא היה נתפס הנאשם, סביר להניח שהנזק היה רב יותר.
4
מדיניות הענישה הנוהגת - לרוב בעבירות מסוג זה, מבכר בית המשפט את שיקולי ההרתעה על-פני שיקולים אחרים. במקרה חמור בהרבה ממקרנו, שבו בוצעו עשרות מכירות קנביס לעשרות לקוחות לרבות לקטין אושרו מתחמים הנעים ממאסר קצר ועד 14 חודשי מאסר בגין מכירת סם, ועונשו של נאשם הוחמר מ-9 חודשי עבודות שירות ל-18 חודשי מאסר - רע"פ 7088/20 זוהר נ' מ"י (מיום 21.10.2020). ממקרה זה יש לגזור לקולא. ברע"פ 8632/19 כהן נ' מ"י (מיום 5.1.2020) אושר עונש של 9 חודשי עבודות שירות חלף עונש של של"ץ בנסיבות הדומות למקרנו, ואולם שם דובר במי שעמד לחובתו מאסר מותנה שהוחלט להפעילו בסופו של דבר ע"י ערכאת הערעור. מכאן שמדובר בנסיבות חמורות ממקרנו. ברע"פ 5494/19 רנד נ' מ"י (מיום 22.8.2019) אושר מתחם שבין 6 ל-18 חודשי מאסר ועונש של 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, במקרה שבו סחר נאשם פעמיים ב"קריסטל" ונמצאו אצלו סמים מסוג קוקאין והרואין. גם ממקרה זה ניתן לגזור לקולא. ברע"פ 5478/19 לוין נ' מ"י (מיום 25.8.2019) אושר עונש של 200 שעות של"ץ ומאסר על-תנאי בנסיבות חמורות יותר ממקרנו, של ריבוי מקרי סחר בטלגראס, לרבות סחר עם קטינים. נקבע כי באותן נסיבות לא ניתן היה להימנע מהרשעה. בפסיקה אליה היפנתה הסניגורית אכן ניתן למצוא דוגמאות לחריגה ממתחמי הענישה בנסיבות דומות למקרנו, ואף חמורות ממנו. כך לדוגמה: עפ"ג (י-ם) 33947-10-17 מ"י נ' קרוקוצקי (מיום 20.3.2018) שם אושרה הכרעת בית המשפט לבטל את הרשעתו של נאשם בנסיבות דומות לשלנו ולהסתפק בשל"ץ בהיקף נרחב מאוד בשל שיקולי שיקום. כך גם בעניין ת"פ (י-ם) 42276-07-17 מ"י נ' טבנס (מיום 25.9.2019) שם דובר בנסיבות חמורות בהרבה ממקרנו. כאמור אין זה הכלל, ההיפך מכך. ואולם אלו הם מקרים בהם ניתן משקל מכריע לשיקום.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לנוע חודש ל-12 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות וענישה נלווית. יש להתייחס למכלול האירועים כאל אירוע אחד, משום שמתקיים בין כל חלקי האירוע קשר הדוק.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם:הנאשם צעיר, ללא עבר פלילי. הנאשם קיבל אחריות מלאה למעשיו וכן לחייו, בכך שהצליח להשתלב (לא בלי קשיים) בתהליך טיפולי שאותו סיים בהצלחה רבה, וכיום ממשיך את הטיפול במסגרת הוסטל המשך. הנאשם בעל שאיפות נורמטיביות, נרשם למכינה קדם צבאית ומתכוון להתגייס לשירות קרבי. נדמה, כי למרות קשיים לא פשוטים בילדותו ובשנות התבגרותו, הנאשם נמצא כעת במסלול חיובי שאם יושלם כהלכה, יאפשר לו לתפקד באופן נורמטיבי לאורך חייו. מכאן שהמלצת שירות המבחן מתאימה. הנאשם היה עצור בתיק זה מעצר ממש לראשונה בחייו במשך מספר חודשים, ולאורך כל ההליך לא נפתחו נגדו תיקים חדשים. הדבר מאושש את מסקנת שירות המבחן.
5
מיקום הנאשם במתחם
אלמלא שיקולי שיקום, היה מקום להטיל על הנאשם מאסר בעבודות שירות עד לשליש העליון של המתחם. אם אמנע מהטלת עונש כזה, הרי שהדבר נובע מההערכה של שירות המבחן, לה אני שותף, כי הנאשם עבר תהליך משמעותי של שיקום במסגרת קהילת "רטורנו", תהליך שאינו פשוט, מבלי שפתח תיקים חדשים ואף ללא בעיות משמעת או חריגות התנהגותיות במהלך תקופת הטיפול. הנאשם עלה על פסים יצרניים ויש לו שאיפות להתגייס לצבא וטרם זאת להצטרף למכינה קדם צבאית. אני סבור כי הענישה צריכה לאפשר לנאשם להגשים מטרות אלו, ולחזק את הנטיות הפרודוקטיביות והנורמטיביות שהוא מגלה, כך שהן הנאשם והן החברה יֵצאו נשכרים מן ההליך הפלילי, ו"מעז ייצא מתוק". אני סבור כי הנאשם עומד בקריטריונים הנוגעים לשיקום ולסיכויי שיקום, ועוד סברתי, שהטלת מאסר ולו בעבודות שירות, לא יאפשר את הגשמת המטרות עליהן עמדתי. על-כן יש מקום לחרוג ממתחם הענישה לקולא כאמור לעיל. מפנה לפסיקה אליה היפנתה הסניגורית בנסיבות חמורות אף יותר.
גזירת הדין
נוכח כל האמור מכריז על הנאשם סוחר סמים, ומטיל עליו את העונשים הבאים:
א. 450 שעות שירות לתועלת הציבור בהתאם לתוכנית שיכין שירות המבחן ויגישה לבית המשפט בתוך 30 יום מהיום. העבודות לא יחלו לפני 27.3.2022. הובהר לנאשם שאם לא יבצע כראוי את השל"ץ, ניתן יהיה לגזור מחדש את דינו ולהטיל עליו כל עונש לרבות מאסר;
ב. 7 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שלוש שנים מהיום;
ג. חודש מאסר שלא ירוצה, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירת עוון לפי פקודת הסמים המסוכנים בתוך שלוש שנים מהיום;
ד. קנס בסך 5,000 ₪ או שבועיים מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.3.2022 ובכל 1 לחודש רציף ועוקב. לא ישולם תשלום במועד יועמד הקנס פירעון מיידי;
6
ה. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור בתוך שנתיים מהיום כל עבירת פשע לפי פקודת הסמים;
ו. צו מבחן למשך שנה מהיום. הנאשם מוזהר בדומה לשל"ץ, כי הפרת הצו עלולה להביא לפתיחה מחדש של העונש והטלת כל עונש לרבות מאסר.
ז. מורה על השמדת הסמים וחילוט המוצגים. אשר לאופנוע, מורה על חילוטו ככל שלא תוגש התנגדות מטעם טוען לזכות וזאת בתוך 60 יום מהיום. באחריות המאשימה ליידע את הבעלים הרשום לגבי האפשרות הנ"ל.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ו' אדר א' תשפ"ב, 07 פברואר 2022, במעמד הצדדים.
