ת"פ 29489/06/20 – מדינת ישראל נגד מוחמד חג' עוסמן
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 29489-06-20 מדינת ישראל נ' חג' עוסמן
|
|
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוחמד חג' עוסמן ע"י ב"כ עוה"ד ורד בירגר |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות ובעובדות המנויות בכתב האישום המתוקן, בכך שביום 1.1.2020, נהג הנאשם ברכבו, כאשר שוטרים שהיו בסביבה הבחינו כי הוא נוהג ללא חגורת בטיחות. השוטרים עיכבו את הנאשם כדי לרשום לו דו"ח תעבורה בגין כך. עם עיכובו, סירב הנאשם להזדהות והחל להתווכח עם השוטרים. אחד השוטרים, הודיע לנאשם כי במידה וימשיך בסירובו, הוא יעוכב לתחנת המשטרה לצורך זיהויו, אך הנאשם סרב להזדהות וסרב לצאת מהרכב. בשלב זה, פתח השוטר את דלת הרכב של הנאשם, בתגובה אחז הנאשם באלה שהיתה מונחת בסמוך למושב הנהג והרים אותה בתנועת איום כלפי השוטרים. השוטרים עצרו את הנאשם, תוך שהוא משתולל ומסרב למעצרו. עקב כך, אחד השוטרים נאלץ להשתמש בטייזר על מנת לכבול את הנאשם ולהוביל אותו לניידת. בגין מעשים אלה, הורשע הנאשם בעבירות של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (חוק העונשין) ובעבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין.
מהלך הדיון
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית ונשלח לשירות מבחן ולממונה על עבודות שירות.
2
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה כי הוא בן 31, נשוי ואב לילדה בת חודש. הנאשם מתגורר עם משפחתו באבו גוש ועובד מזה כחודשיים כנהג משאית בבית שמש. שירות המבחן גולל קורות חייו של הנאשם, מהן עולה כי סיים 12 שנות לימוד ללא תעודת בגרות ולאחר סיום לימודיו עבד בתחומים שונים, עד אשר הוציא רשיון למשאית ומאז עובד כנהג משאית. בעברו הפלילי של הנאשם 4 הרשעות קודמות בין השנים 2011 - 2014, בין היתר בעבירות פציעה, הפרעה לשוטר וירייה בנשק חם במקום מגורים. בגין עבירות אלה נידון למאסרים, ענישה מותנית וקנס. אשר לעבירות בהן הורשע, הנאשם סיפר כי ביום האירוע היה בדרכו לעבודה, זאת לאחר שיצא באיחור וככל הנראה שכח לחגור חגורת בטיחות. לאחר שעוכב על ידי השוטרים, כאשר לדבריו שכח את התעודה המזהה בבית, נלחץ מקבלת דו"ח תנועה, לכן נהג כלפי השוטרים בתוקפנות. שירות המבחן התרשם כי הנאשם קיבל אחריות על מעשיו, ביטא הבנה לחומרתם והביע חרטה, כאשר לדבריו מאז מאסרו האחרון, התרחק מחברה שולית ונמנע ממעורבות בפלילית. על כן, הנאשם ביטא בפני השירות אכזבה עצמית וחשש מפני מאסר. עוד סיפר הנאשם, כי כיום נמצא בחובות ומשלם אלפי שקלים בחודש על מנת להסדיר את החובות. הנאשם הביע נכונות להשתלב בטיפול במסגרת השירות, לכן שירות המבחן המליץ להטיל עליו 200 שעות של"ץ וצו מבחן לתקופה של שנה במהלכה ישתלב הנאשם בקבוצה לטיפול בכעסים.
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות וביקש להציבו בחברת קדישא ירושלים.
ראיות לעונש
לנאשם רישום פלילי הכולל 4 הרשעות קודמות בעבירות אלימות, האחרונה שבהן משנת 2015 בגינה נדון בשנת 2015 למאסר בן 21 חודשים. מאז לא נפתחו לו תיקים חדשים מאז התיק הנוכחי.
3
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה טען שיש להטיל על הנאשם עונש במרכז מתחם שבין מאסר קצר ועד 6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בעבודות שירות, בשים לב לנסיבות המקרה ולעברו הפלילי של הנאשם.
מאידך, הסניגורית ביקשה לאמץ את המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שמירה על כבודם וחייהם של השוטרים שעושים לילות כימים מנת לשמור על הסדר הציבורי ולהגן על אזרחי המדינה. הפגיעה בערך המוגן היא בינונית.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: העובדה הבולטת היא העדר השיפוט של הנאשם וחוסר השליטה בכעס, תוך שאינו מפחד מאיש לרבות שוטרים, מתחצף ומאיים על השוטר ומתפרע כדי למנוע את מעצרו; הנאשם אחראי בלעדית למעשיו והיה צריך להימנע מהם. בפועל נגרם נזק בשל עצם האירוע האלים והנזק הפוטנציאלי גדול יותר.
מדיניות הענישה הנוהגת - בחינת מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות של הפרעה לשוטר לצד עבירות נוספות, מלמדת כי בתי המשפט הטילו עונשים במנעד רחב, תלוי נסיבות הנאשם והמעשים. גם כאשר דובר על השתוללות פוגענית של ממש ובתקיפות שהסתיימו בחבלות שוטרים, נקבעו מתחמים הנעים בין מאסר מותנה לחודשי מאסר ספורים. בעפ"ג (י-ם) 23655-03-15 הגוס נ' מ"י (מיום 2.6.2015) הורשע נאשם בעבירה של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות ובית המשפט קבע כי מתחם הענישה צריך לנוע בין של"ץ למספר חודשי מאסר בפועל שיכול וירוצו בעבודות שירות.
4
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על של"ץ ומאסר מותנה ועד 8 חודשי מאסר בפועל.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: לחומרא שקלתי את עברו הפלילי של הנאשם, הגם שמדובר בעבר ישן יחסית. לקולא שקלתי את העובדה כי הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה וחסך מזמנו של בית המשפט; הנאשם קיבל אחריות על מעשיו, הביע צער וחרטה ונדמה כי מבין את חומרת מעשיו וההשלכות הצפויות ממעשים אלה; הנאשם נשוי ואב לתינוקת בת חודש ועובד קשה לפרנסת משפחתו ולסגירת חובותיו כספיים וצפוי להשתלב בטיפול במסגרת שירות מבחן. אני סבור כי בנסיבות העניין הטלת מאסר ולו בעבודות שירות, יפגע בנאשם ובמשפחתו שכן יפגע בפרנסת המשפחה ועלול לדרדר את הנאשם לעולם הפשע בשנית. התייצבות הנאשם בשנים האחרונות מבססת תשתית להאמין כי הוא עלה על דרך המלך.
המיקום במתחם - לאור האמור, יש למקם את הנאשם בתחתי המתחם שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 5 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה כלפי שוטרים וכן כל עבירת אלימות לרבות איומים בתוך שלוש שנים מהיום;
ב. קנס בסך 2,000 ₪, או 8 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ב-8 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש החל מיום 1.12.2021. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. מורה על קיזוז הקנס מההפקדה שבתיק, על אף כל הודעת עיקול. ככל שתיוותר יתרת חובה, תשולם כפי שקבעתי. ככל שתיוותר יתרת זכות תוחזר לנאשם בכפוף להיעדר כל הוראת עיקול;
5
ג. 450 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו החל מיום 12.12.2021 במקום שייקבע ע"י שירות המבחן ובפיקוחו. תוכנית של"ץ תוגש בתוך חודש מהיום. הנאשם הוזהר כי אי-קיום צו השל"ץ באופן משביע רצון עלול להביא להפקעת הצו ולדיון מחודש בשאלת גזר הדין הראוי לרבות אפשרות של הטלת מאסר בפועל;
ד. צו מבחן לתקופה של 18 חודשים. במהלך תקופה זו הנאשם מחויב בשיתוף פעולה עם שירות המבחן, כאשר מובהר כי הפרת הצו תוכל להביא לפתיחה מחודשת של המשפט וגזירת עונשו של הנאשם, לרבות עונש מאסר.
ה. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור את העבירות בהן הורשע במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ט חשוון תשפ"ב, 25 אוקטובר 2021, במעמד הצדדים.
