ת"פ 29335/04/12 – מדינת ישראל נגד מרדכי ריץ
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 29335-04-12 ואח', מדינת ישראל נ' ריץ
|
|
1
בפני |
כבוד השופט ירון מינטקביץ
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מרדכי ריץ
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות הבאות: התפרצות לבנין וגניבה, היזק בזדון, החזקת סמים לצריכה עצמית (3 עבירות), שימוש בכח כדי למנוע מעצר, תגרה, גניבת כרטיס חיוב והונאה בכרטיס חיוב (11 עבירות).
הודאת הנאשם באה במסגרת הסדר דיוני אשר כלל צירוף מספר תיקים, תוך תיקון חלק מכתבי האישום, ללא הסכמה בין הצדדים בשאלת העונש.
ואלו העבירות בהן הורשע הנאשם:
2
ת"פ 29335-04-12: ביום 12.10.11 שבר הנאשם חלון של דוכן פיס, גנב מתוכו קופת צדקה וברח מהמקום. בשל כך הורשע בהתפרצות והיזק לרכוש.
ת"פ 63410-12-13: ביום 19.8.13 גנב הנאשם מחנות מרכול ארגז ובו שני בקבוקי וודקה ובקבוק וויסקי בשווי כולל של מעל 200 ש"ח. בשל כך הורשע בגניבה.
ת"פ 48982-03-14: ביום 21.3.13 החזיק הנאשם 8 טבליות אמפטמין לצריכתו העצמית בלבד.
ת"פ 53032-10-14: ביום 9.2.14 החזיק הנאשם קנביס לצריכתו העצמית בלבד.
ת"פ 19046-09-12: ביום 14.8.11 החזיק הנאשם קנביס לצריכתו העצמית בלבד.
ת"פ 50149-07-14: ביום 18.3.14 עיכבו שוטרים את הנאשם משום שהיו תלויים נגדו שני צווי הבאה. השוטרים הורו לנאשם להתלוות עימם לתחנת משטרה והנאשם סירב. השוטרים הודיעו לנאשם כי הוא עצור וביקשו לאזוק אותו והנאשם התנגד למעצרו, השתולל, הניף את ידיו ודחף את השוטרים. כתוצאה נשרט אחד השוטרים בידו. שוטרת שהיתה במקום ריססה את הנאשם בגז פלפל והנאשם ברח ונעצר לאחר מרדף של כ- 100 מטר. בשל כך הורשע הנאשם בעבירה של שימוש בכח כדי למנוע מעצר.
פל"א 396421/2014: ביום 5.9.14 בשעה 4:00 השתתף הנאשם בתגרה בין שלושה אנשים נוספים ליד פאב במרכז ירושלים והכה אחד מהמשתתפים באגרופו.
פל"א 447806/2013: בחודש אוגוסט 2013 גנב הנאשם כרטיס אשראי מאדם אצלו התארח וביצע בו 11 רכישות, בסכומים שבין עשרות ש"ח ועד 200 ש"ח.
טענות הצדדים
ב"כ המאשימה שם דגש על ריבוי העבירות בהן הורשע הנאשם, חומרתן ועברו הפלילי של הנאשם. כן התייחס לכך ששירות המבחן מצא, כי הנאשם אינו מתאים להליך טיפולי. לאור אלה ביקש להשית על הנאשם עונש כולל של 24 חודשי מאסר, הכולל הפעלה של מאסרים מותנים שלחובתו.
ב"כ הנאשם מנגד, התיחס לכך שכל אחת מן העבירות בהן הורשע הנאשם אינה חמורה, בעמדה לבדה, הפנה לנסיבות חייו הקשות של הנאשם ולמאמציו לשקם עצמו, גם אם לא צלחו. כן הפנה לכך שחלה התמתנות בביצוע עבירות, שכן הרשעתו האחרונה של הנאשם היא בשל ארוע מלפני שנה. לאור אלה ביקש לנהוג בנאשם מידת הרחמים ולהשית עליו עונש של מאסר שירוצה בעבודות שירות, ולכל היותר עונש מאסר קצר, שיחפוף את המאסרים המותנים שלחובתו.
הנאשם ביקש לומר את מילתו. בדבריו הביע חרטה על מעשיו ואמר כי "כמה חודשים טובים לא עבר שום עבירה כמעט". עוד אמר כי הוא עוסק כיום במוזיקה וצפוי לעמוד בקרוב למבחן במה חשוב.
מתחמי העונש ההולם
3
הנאשם עבר עבירות שונות זו מזו, במועדים שונים וכלפי קורבנות שונים. משכך, אקבע מתחם עונש נפרד בגין כל אחד מן האישומים.
עבירת ההתפרצות מושא ת"פ 29335-04-12: אמנם כותרת התיק היא התפרצות, אך למעשה מדובר בשבירת חלון של דוכן פיס וגניבת קופת צדקה. מבלי להקל ראש במעשה, מדובר בארוע נטול תחכום אשר חומרתו נופלת במידה ניכרת מזו של עבירת התפרצות "רגילה". מתחם העונש ההולם את המעשה נע בין מאסר מותנה ושל"צ ועד שנת מאסר בפועל.
עבירת הגניבה מושא ת"פ 63410-12-13: מתחם העונש ההולם עבירה זו נע בין מאסר מותנה ושל"צ ועד מאסר קצר בפועל.
עבירות החזקת סמים לצריכה עצמית, מושא ת"פ 48982-03-14, ת"פ ות"פ 19046-09-12: מתחם העונש ההולם עבירות אלו נע בין מאסר מותנה ועד מאסר קצר בפועל.
עבירת הכשלת המעצר מושא ת"פ 50149-07-14: הנאשם התנגד לעיכוב, השתולל ודחף שוטרים, אשר ביקשו לעכבו ולעצרו על פי צו שיפוטי. התנהגות זו מבטאת העדר מורא חוק והעדר כבוד לשוטרים. מלאכתם של שוטרי הסיור קשה, שוחקת וכפוית טובה. אין מקום לקבל כי יבצעו אותה תחת חשש של אלימות וזלזול מצד עבריינים ופורעי חוק. לא ניתן להבליג על התנהגות מעין זו או לעבור עליה לסדר היום. מתחם העונש ההולם עבירה זו נע בין מאסר קצר ועד ארבעה חודשי מאסר (אזכיר, בהקשר זה, כי העונש המרבי שלצד העבירה הוא ששה חודשי מאסר - וחסד נעשה עם הנאשם שלא יוחסו לו הוראות חיקוק מחמירות יותר, העולות ממעשיו, כפי שאפרט בהמשך).
עבירת התגרה מושא פל"א 396421/2014: מתחם העונש ההולם עבירה זו נע בין מאסר מותנה ועד מספר חודשי מאסר בפועל.
עבירות גניבת כרטיס אשראי והונאה בכרטיס אשראי, מושא פל"א 447806/2013: חומרתם של מעשי הנאשם מתבטאת בניצול העובדה שבעל הכרטיס ארח אותו בביתו, על מנת לגנוב את רכושו. ענין זה, של הפגיעה באמון אשר ניתן בנאשם וגמילת רעה תחת הטובה שנעשתה לו, משווים חומרה למעשים. מעבר לכך, המעשים מבטאים זלזול ברכוש הזולת ואף גרמו לנזק כספי ממשי. מתחם העונש ההולם את המעשים נע בין מאסר קצר ועד שנת מאסר בפועל.
נסיבות אשר אינן קשורות לעבירה
הנאשם יליד 1990,
רווק. לחובתו מספר הרשעות קודמות, בעבירות סמים, רכוש, הפרעה לשוטר, החזקת סכין
וסיכון חיי אדם. בגין אחת מן ההרשעות נדון בשנת 2013 ל- 11 חודשי מאסר בפועל ובגין
יתר הרשעותיו נדון למאסרים מותנים. בין
4
מתסקיר שירות המבחן עולה, כי הנאשם החל להשתמש בסמים עוד בנערותו, ועל רקע זה נקלע למעורבות עמוקה בפלילים. בהליכים קודמים אשר נוהלו נגד הנאשם נעשו נסיונות טיפוליים, אשר נכשלו בזה אחר זה, בשל חוסר מודעותו של הנאשם לחומרת מצבו. חרף כשלונות קודמים, נעשה נסיון נוסף גם בתיק זה לשלב את הנאשם בקהילה טיפולית, לאור נכונות מילולית לכך אותה הביע. למרבה הצער, הנאשם לא שיתף פעולה עם התהליך, לא התייצב לראיון אשר נקבע לו וניתק את הקשר עם שירות המבחן.
לאור זאת המלצתו של שירות המבחן היא להשית על הנאשם עונש מאסר, אשר יציב לנאשם גבולות. השירות ציין, כי ככל שיבקש הנאשם לערוך שינוי בחייו, יוכל להשתלב בהליך גמילה אגב מאסרו.
הפעלת מאסר מותנה שבת"פ 11044-08-11
ב"כ המאשימה
ביקש להפעיל נגד הנאשם מאסר מותנה שהוטל עליו בת"פ 11044-08-11 ביום 24.6.12.
בגזר הדין נקבע, כי יוטלו על הנאשם 4 חודשי מאסר אם יעבור תוך שנתיים מיום שחרורו
מהמאסר עבירה על סימן ח' של פרק י' ל
מעובדות כתב האישום בת"פ 50149-07-14 עולה, כי אגב התנגדות למעצר, תקף הנאשם שני שוטרים לשוטר אחד נתן מכה בחזה באמצעות מרפקו ולשוטרת שניה נתן מכה ביד באמצעות מרפקו. מכאן עולה, כי הנאשם עבר שתי עבירות תקיפה, הגם שלא יוחסה לו הוראת חיקוק זה. פסיקה עקבית קובעת, כי המבחן בהפעלת מאסר מותנה אינו פורמלי אלא מהותי - לא הוראת החיקוק בה הורשע נאשם, אלא המעשים המקימים אותה. ר' למשל ע"פ 308/06, מ"י נ' סבן (מיום 15.5.06)
אך מעבר לכך, כבר נפסק לא אחת, כי המבחן להפעלת עונש מאסר על תנאי התלוי כנגד נאשם אינו טכני-פורמלי אלא ענייני-מהותי. דרך כלל, אם התנהגותו הפלילית של נאשם בגינה הוא הורשע מקיימת באורח מהותי ולאו דוקא טכני את עיקריה של עבירת התנאי, כי אז יש מקום להפעלת התנאי גם אם אין זהות מוחלטת בין יסודות עבירת התנאי והעבירה הנוספת
אוסיף, כי גם ב"כ הנאשם לא חלק על כך שניתן להפעיל את שני המאסרים המותנים שלחובתו, אלא שבקשתו היתה לא להשית עונש החורג מהם. מכאן עולה, כי ניתן להפעיל מאסר מותנה זה.
דיון והכרעה
לזכות הנאשם זקפתי את הודעתו ואת גילו הצעיר. מנגד, כל יתר השיקולים בתיק פועלים לחובת הנאשם:
5
הרשעותיו הקודמות של הנאשם, כמו גם ריבוי הרשעותיו בתיק זה, מעידים בו כי הפך את העבריינות לדרך חיים והרגיל עצמו לפגוע ברכושם ובגופם של אחרים. אמור בהקשר זה, כי נקודת המבט אותה הציע ב"כ הנאשם, בחינה של כל אחד מן האישומים בנפרד, מקלה עם הנאשם מעבר לראוי. במקרה שלפני, יש לבחון את מכלול מעשיו של הנאשם, ולא כל מעשה בנפרד.
מתסקירי שירות המבחן עולה בבירור, כי הרקע לעבירות אותן עבר הנאשם הוא צריכת סמים - וצריכת סמים איננה גזירת שמיים אלא עבירה אותה עובר אדם במודע. יתרה מכך - הנאשם אינו מוכן לעשות שינוי בחייו ולהגמל מסמים, ועל כן לא ניתן לראות בצריכת הסמים נתון מקל אלא נתון מחמיר.
בעבר נדון הנאשם לעונשים מקלים בגין מעשיו - וככל הנראה פרש ההקלה עימו כרשות להמשיך בדרכו. עונשי מאסר מותנה אשר הוטלו עליו לא היה בהם כדי להרתיעו מלהמשיך ולבצע עבירות.
לאור כל אלה, לא ראיתי מנוס מלהשית על הנאשם עונש מאסר ממשי, אשר יבטא את חומרת מעשיו ויעביר לו - בלשון ברורה ומובנת - את המסר המתחייב בדבר הפסול שבמעשיו.
לא ראיתי כי הטלת עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות, כפי שהציע ב"כ הנאשם, יש בה כדי לבטא את חומרת המעשים או את הצורך להחמיר עם הנאשם על מנת להסיטו מדרכו הרעה.
בסופו של יום, ראיתי לגזור על הנאשם עונש אחד בגין מכלול מעשיו, של תשעה חודשי מאסר בפועל, וכן להפעיל את המאסרים המותנים אשר לחובתו, בחופף זה לזה, אך במצטבר לעונש המאסר.
לפיכך גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. תשעה חודשי מאסר בפועל. תחילת ריצוי העונש ביום 8.11.15.
ב. מפעיל מאסר מותנה של ארבעה חודשים אשר הושת על הנאשם בת"פ 11044-08-11 ביום 24.6.12 וכן מפעיל מאסר מותנה של ארבעה חודשים אשר הושת על הנאשם בת"פ 4643/09 ביום 7.2.11. עונש אלו יופעלו בחופך זה לזה ובמצטבר לעונש המאסר שבסעיף א', כך שסך הכל ירצה הנאשם שלושה עשר חודשי מאסר בפועל, מיום 8.11.15.
ג. ששה חודשי מאסר, אותו לא ירצה אלא אם יעבור כל עבירה שהיא פשע תוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר.
ד. שלושה חודשי מאסר, אותו לא ירצה אלא אם יעבור כל עבירת רכוש או אלימות שהיא עוון תוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר.
ה. חודש מאסר, אותו לא ירצה אלא אם יעבור עבירת סמים שהיא עוון תוך שנתיים מיום שחרורו מהמאסר.
6
הנאשםיתאם כניסתולמאסר עםענףאבחוןומיוןשלשירותבתי הסוהר בטלפונים 08-9787377 או 08-9787336. ככל שלא יקבל הנאשם הנחיה אחרת, עליו להתייצב עד השעה 9:00 במתקן המעצר במגרש הרוסים בירושלים עם תעודה מזהה והעתק גזר הדין.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים תוך 45 יום.
ניתן היום, י"א תשרי תשע"ו, 24 ספטמבר 2015, במעמד הצדדים.
