ת"פ 28270/11/15 – משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נגד תמיר בוקובזה
בית משפט השלום ברמלה |
|
ת"פ 28270-11-15 משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נ' בוקובזה(עציר)
|
|
1
בפני |
כב' השופט ד"ר עמי קובו, סגן הנשיאה
|
|
בעניין: |
משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
תמיר בוקובזה (עציר)
|
|
2
|
|
הנאשם |
ב"כ המאשימה: עוה"ד מאור לונדנר וזהר שוקרי שוורץ
ב"כ הנאשם: עו"ד גיא פרידמן
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן בעבירות כדלקמן:
אישום ראשון:
א. סחר בסמים, לפי סעיף
אישום שני ורביעי:
א. קשירת קשר לפשע, לפי סעיף
אישום שלישי:
א. תיווך בסמים, לפי סעיף
2. על-פי המתואר בחלק הכללי של כתב האישום, כתב האישום הינו חלק מפרשיית סחר בסמים במסגרתה נחשפה רשת ענפה של סוחרי סמים אשר עסקו באופן שוטף במכירה, הפצה והספקה של סמים, בין היתר לקטינים. הנאשם בתיק דנן לא תיווך ישירות לקטינים וכן לא מכר או עשה עסקה אחרת ישירות עם קטינים.
על פי עובדות האישום הראשון, ביום 14.7.15, מכר הנאשם לחן גאני (להלן: "חן"), על פי בקשתו, סם מסוג קוקאין תמורת 2,500 ₪. באותו יום ולמחרת שוחח הנאשם עם חן וסיכם עימו כי אחר יחליף את הסמים שרכש חן, לאחר שחן התלונן על איכותם.
3
על פי עובדות האישום השני, ביום 20.7.15 קשר הנאשם קשר לבצע עסקה אחרת בסם מסוג קוקאין. הנאשם שוחח עם חן והם סיכמו ביניהם כיצד יערבבו את הסמים עם חומרים נוספים וימכרו אותם לאחרים.
על פי עובדות האישום השלישי, תיווך הנאשם בין אחר לבין חן בכך שביום 23.7.15 פנה הנאשם לחן ואמר לו למכור סמים מסוג קוקאין לאחר וכן ציין כי בהמשך יועבר לו תשלום. בהמשך, העביר חן את הסמים לאחר וסיפר על כך לנאשם.
על פי עובדות האישום הרביעי, ביום 17.8.15 שוחח הנאשם עם חן וסיכם כי ימכור לו סמים מסוג MDMAמחולקים לבקבוקים תמורת 5,000 ₪ כדי למכור לאחרים.
3. הצדדים הגיעו להסדר דיוני, לפניו הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן. הצדדים הסכימו כי מיקומו של הנאשם בהיררכיה הינו מתחת לחן, המוזכר בכתב האישום, וקרוב לעידן גרשון, אשר הורשע במסגרת אותה פרשה בכתב אישום נפרד. המאשימה הצהירה כי עמדתה למאסר בפועל לצד עונשים נלווים וכי ההגנה תהיה חופשיה בטיעוניה.
תסקירי שירות המבחן
4
4. על פי תסקירי שירות המבחן, הנאשם כבן 24, רווק המתגורר עם הוריו. עובד מחודש אוגוסט בפיצרייה לשביעות רצון מעבידו. טרם מעצרו עבד כאחראי חדר אוכל בבסיס צה"ל בצריפין. הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם בגרות חלקית, גויס לצה"ל ושירת שירות צבאי מלא כתומך לחימה בצריפין. בגיל 21 החל להשתמש בסמים מסוג גראס וקוקאין לסירוגין למשך שנה וחצי בנסיבות חברתיות. שלל התמכרות וצורך בטיפול בנושא. לדבריו סחר בסמים בשל התחברותו לחברה שולית וזאת למשך שלושה חודשים עד למעצרו. שירות המבחן התרשם כי בבסיס השימוש בסמים עמד הצורך בהשתייכות חברתית וכי למרות שלא פיתח התמכרות לסמים גילה התנהלות בעייתית ושולית בתחום הסמים. במסגרת פיקוח המעצר השתלב הנאשם בקבוצה טיפולית לעצורי בית בין החודשים פברואר- ספטמבר 2016. הנאשם הגיע למפגשים וביטא מוטיבציה לבדיקת התנהלותו ולרכישת מיומנויות התמודדות ותפקוד תקינות יותר. הנאשם לקח חלק פעיל בשיח הקבוצתי והיה מסוגל להכיר באופן ראשוני בקשיי התנהלותו. בהמשך הצליח להתבונן בהתנהלותו ובבחירותיו וביטא רצון לערוך שינוי בדפוסי חשיבתו. בהתייחסו לעבירה תיאר הנאשם התחברות לחברה שולית וקיומו של קשר אינטנסיבי עם קרוב משפחה וחבריו שעסקו בסחר בסמים. לדבריו נענה לבקשותיו של קרוב המשפחה להשגת סמים וזאת ללא מטרת רווח. שירות המבחן מציין כי תיאור זה עומד בפער לדברים שמסר בחקירת המעצר לפיה פעל מתוך תמריץ כספי משמעותי ומידי. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מצמצם מהתנהלותו השולית וכי התנהל מתוך שקולי רווח ותועלת ומתוך צרכיו האישיים להשגת תחושת שייכות, חשיבות והכרה, תוך שהוא מנותק ממשמעויות מעשיו. הנאשם ביצע שתי בדיקות שתן אשר נמצאו נקיות משרידי סמים. בתאריך 28.9.16 השתלב הנאשם בקבוצה טיפולית, הגיע אליה באופן סדיר ויציב ושיתף פעולה בשיח הקבוצתי. שירות המבחן התרשם מנאשם צעיר המגלה יציבות במסגרות לאורך השנים, אשר גדל בסביבה משפחתית שלא העניקה לו תמיכה רגשית וכי הוא חווה בדידות אשר השפיעה עליו בקשיים לבסס התנהלות נורמטיבית ויצירת קשרים חברתיים תקינים. לנאשם נטייה לריצוי חברתי באופן המעמיד אותו בסיכון. עם זאת מתנהל במרבית הזמן באופן תקין, משתף פעולה עם גורמי הטיפול ונעדר דפוסי עבריינות מגובשים. בנוסף התרשם שירות המבחן כי הנאשם גיבש תפיסה המשליכה אחריות על גורמים חיצוניים והוא מתקשה לווסת דחפים ומחפש ריגושים כדרך להתמודד עם תחושת ריקנות ובדידות מהן סובל. לנוכח כל זאת וכן נוכח הסיכון להישנות מעשים המליץ שירות המבחן להעמידו בצו פיקוח וכן להטיל עליו עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות.
בתסקיר נוסף שהתקבל בעניינו עלה כי הנאשם המשיך השתתפותו בקבוצה הטיפולית ואולם בתאריך 8.12.16 דווח כי חלה הידרדרות בשיתוף הפעולה של הנאשם ועל כן נקבעה עימו פגישה בה שוקפה לו התנהלות וכי מאז דווח כי התנהלותו השתפרה, הגעתו היתה יציבה וניכר כי הנאשם משתמש יותר בקבוצה כדי לבחון את התנהלותו בחייו. שירות המבחן התרשם כי קיימת חשיבות להמשך התהליך הטיפולי וכי הנאשם מגלה מוטיבציה להמשך הטיפול בקבוצה. לפיכך שב וחזר שירות המבחן על המלצתו.
ראיות לעונש
5. עדות אביו של הנאשם - תיאר את הגילוי על מעשיו של הנאשם כהלם מוחלט. מאז הגילוי סובלת רעייתו מבעיות רפואיות שלטעמו קשורות בלחץ שנלווה למקרה. מאז המקרה הוא ערני ויודע בכל שעה היכן הנאשם נמצא ומה הוא עושה. כיום הנאשם מבין את מעשיו. הוא נמצא בשירות המבחן ועובר שם הליך טיפולי חיובי. הוא עובד ובהמשך ירשם ללימודים אקדמאיים.
טיעוני הצדדים
5
6. לטענת ב"כ המאשימה, עוה"ד מאור לונדנר וזהר שוקרי שוורץ, הנאשם יליד 1992, נעדר עבר פלילי, הודה והורשע בעבירות סמים. מכתב האישום עולה כי הנאשם היה מעורב במספר עסקאות סמים בהן מעורבים סכומי כסף גבוהים. הנאשם פעל להפצת הסם לשם רווח אישי. מעשיו לוו בתכנון, ארגון ולא ניתן לשלול כי לולא נתפס בכף היה ממשיך במעשיו. העובדות מלמדות על המשכיות וחזרתיות וכן על יכולת ההשפעה שיש לנאשם על העסקאות. מתחם העונש לגבי כל אחד מהאישומים הינו בין 7 ל- 18 חודשי מאסר. הנאשם קרוב במדרג ההיררכיה לנאשם אחר בפרשה (עידן גרשון) אשר נדון ל- 14 חודשי מאסר בפועל. מתסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם מצמצם מחומרת מעשיו, מעורה בחברה שולית יותר מכפי שהוא מתאר וכי יש סיכון להמשך התנהלות עבריינית. מהתסקיר השני עולה כי ישנה הידרדרות בשיתוף הפעולה. מדובר בעבירות שהינן ברף הגבוה ולפיכך עתרו ב"כ המאשימה להשית על הנאשם עונש מאסר בפועל של 14 חודשים לצד מאסר על תנאי, קנס, פסילה בפועל ועל תנאי.
7. לטענת ב"כ הנאשם, עו"ד גיא פרידמן, לא ניתן ליצור הקבלה בין הנאשם לבין עידן גרשון, שכן עידן גרשון הורשע בשני כתבי אישום וב- 20 אישומים. הנאשם לא מכר סמים לקטינים, הפעילות היתה מול עבריין סמים אחר שהיה בכיר ממנו בהיררכיה (חן). בנוסף הנאשם נרתם להליך טיפולי. הנאשם בחר להודות ולקחת אחריות מלאה על מעשיו, הוא נעדר עבר פלילי ולא נפתחו נגדו תיקים נוספים. הנאשם לא הפר את תנאי שחרורו. תסקיר שירות המבחן מלמד על קשיים אובייקטיבים שהיו לו במהלך חייו. הנאשם משתף פעולה עם ההליך הטיפולי בשירות המבחן. נכון שהיתה לו מעידה ואולם הוא התאושש ממנה וממשיך בדרך הטיפולית. העבירות נעברו בפרק זמן קצר. מאז נותקו הקשרים עם חן ועם עידן גרשון. לצד הנאשם עומדת משפחה תומכת ונורמטיבית. הנאשם עובד בצורה מסודרת בדייקנות ובמסירות (נ/1). אימו חלתה במהלך התקופה ונזקקה לטיפולים רפואיים (נ/2). העבירות אינן מאפיינות את דרך חייו ועל כן עתר ב"כ הנאשם לאמץ את המלצת שירות המבחן ולהשית על הנאשם מאסר שירוצה בעבודות שירות וכן להימנע מהטלת פסילה בפועל ומהטלת קנס גבוה.
8. הנאשם הביע חרטה על מעשיו.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם
9. כתב האישום מתאר מספר מקרים בעל אופי דומה, אשר התרחשו בסמיכות זמנים ומהווים חלק מאותה מסכת עבריינית ומשכך יש לראותם כאירוע אחד, ומכאן שיש לקבוע בגינו מתחם עונש הולם אחד.
10. במקרה דנן, הערך החברתי אשר נפגע הינו ההגנה מפני הנזקים הישירים והעקיפים אשר נגרמים עקב השימוש בסמים.
רבות נכתב על אודות על נזקי הסחר בסמים והעבירות הנלוות לסחר בסמים. יפים לעניין זה דברי כב' השופט א' שהם בע"פ 3117/12 ארביב נ' מדינת ישראל (6.9.12):
6
"אכן, נגע הסמים הפוגע קשות בחברתנו מחייב מלחמת חורמה והעונשים שיגזרו על ידי בתי המשפט בשל עבירות סמים צריכים להשתלב במאבק הכולל להדברת הנגע. על כן, יש ליתן משקל ממשי לשיקול ההרתעתי אל מול השיקולים האישיים, אשר משקלם יהיה נמוך יותר במקרים כגון אלה".
על החומרה שיש לנקוט כלפי המעורבים בשרשרת הפצת הסם ראו ע"פ 211/09 אזולאי נגד מדינת ישראל (22.6.10):
"...הענישה בעבירות מסוג זה נועדה, קודם לכל, לשרת את מטרת הגמול לעבריין על עיסוק בסם העלול לסכן חיי אדם ולפגוע בבריאות המשתמשים בו; שנית, על העונש להעביר מסר חד-משמעי של הרתעה ביחס לעבריינים פוטנציאליים, ולשמש אות אזהרה אפקטיבי לכל מי שמתכוון לקחת חלק במערכת ההעברות והסחר בסמים, תהא אשר תהא הפונקציה אותה הוא ממלא בשרשרת זו של העברת הסם מיד ליד. מזה זמן רב, מדגישים בתי המשפט בפסיקתם את חשיבות הערך הענישתי בעבירות סמים כאחד הכלים החשובים בפעילות לביעורו של נגע הסמים. ההחמרה בענישה בגין עבירות סמים משרתת את מטרות הגמול וההרתעה, שהן היעדים העיקריים של הענישה בתחום הסמים".
11. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן הינה ברף משמעותי. זאת נוכח סוגי הסמים (קוקאין ו- MDMA) שהינם סמים קשים ובפרט הסם מסוג קוקאין שהינו מן הקשים שבסמים; כמויות הסם הנלמדות מסכומי הכסף המשמעותיים ששולמו בגינם; וכן מידת המעורבות של הנאשם אשר מצביעה על בקיאות וידע בנושא הסחר בסמים (החלפת סחורה שאינה באיכות מספקת; ערבוב).
12. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים במנעד רחב כמפורט להלן:
א. ברע"פ 7996/12 יוסף נ' מדינת ישראל (23.1.13), נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירות של סחר בסם מסוכן, סחר בסם מסוכן בצוותא, תיווך בעסקת סמים והחזקת סם מסוכן לצריכה עצמית. הנאשם סחר עם אחר בסם מסוכן מסוג חשיש במשקל 5.38 גרם נטו תמורת 200 ש"ח. בנוסף תיווך בעסקת סחר בסם מסוכן מסוג חשיש במשקל 2.93 גרם נטו בתמורה ל- 100 ש"ח, וכן החזיק סם מסוכן מסוג קוקאין במשקל 0.3465 גרם. הנאשם צעיר, בעל הרשעה בגין העדר משירות וכן שירות המבחן בא בהמלצה שיקומית בעניינו, נידון ל- 21 חודשי מאסר ועונשים נלווים.
ב. ברע"פ 126/15 חביף נ' מדינת ישראל (13.1.15) נדחתה בקשת רשות ערעורו של נאשם שהורשע בסחר בסם מסוכן מסוג קוקאין בשלוש הזדמנויות במשקל 0.39, 0.81 ו-2.5 גרם נטו. בית משפט השלום שדן בתיק קבע מתחם לכל עבירת סחר בין 8 ל-18 חודשי מאסר. נידון ל-16 חודשי מאסר בפועל, וכן הופעל מאסר מותנה בן 4 חודשים (סה"כ 20 חודשים), ועונשים נוספים.
ג. ברע"פ 8408/15 חביב נ' מדינת ישראל(9.12.15), נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירות של סחר בסם מסוכן והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. הנאשם ואחר נהגו לסחור בסמים מסוכנים, תוך תכנון ותאום טלפוני מקדים לעסקאות הסמים עם צרכני הסם. הנאשם בעבר עבר פלילי ואולם שירות המבחן המליץ להקל בעונשו. נקבע מתחם בין שמונה לשמונה עשר חודשי מאסר בפועל, לכל אחד משלושת האישומים. נידון ל- 17 חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים.
ד. ברע"פ 7681/13 דקה נ מדינת ישראל (21.1.14) נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בשתי עבירות של סחר בסמים. הנאשם מכר לסוכן משטרתי בשתי הזדמנויות שתי מנות הרואין במשקל מצטבר של 2.8 גרם. לנאשם עבר רלוונטי ישן מאוד וכן הוא עבר טיפול גמילה מסמים. נידון ל-10 חודשי מאסר בפועל.
ה. בעפ"ג (מח' מרכז-לוד) 31724-08-12 בן שטרית נ' מדינת ישראל (25.12.12), התקבל ערעורו של נאשם, אשר הורשע בארבעה אישומים בביצוע עבירות של סחר בסם מסוכן ואספקת סם מסוכן. בית המשפט המחוזי הפחית את עונשו של הנאשם מ-17 חודשי מאסר בפועל ל-12 חודשים.
ו. בעפ"ג (מח' ת"א) 32826-05-11 מירילאשוילי נ' מדינת ישראל (14.11.11), נדחה ערעורו של נאשם, אשר הורשע בארבעה אישומים של סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל כולל של 1.99 גרם. הנאשם נורמטיבי, ללא הרשעות קודמות, נדון ל-7 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט המחוזי דחה כאמור את הערעור תוך שקבע כי בעבירה של סחר בסמים אין מקום להסתפק בענישה שאינה כוללת תקופת מאסר מאחורי סורג ובריח.
8
ז. בת"פ (י-ם) 28420-12-14 מדינת ישראל נ' אבו סאלח (19.7.15) הורשע נאשם בשלוש עבירות של סחר בסם מסוכן בכך שמכר לסוכן משטרתי סם מסוג הרואין בשלוש הזדמנויות. פעם אחת במשקל 0.45 גר' נטו, פעם שניה במשקל 0.44 גר' נטו ופעם שלישית במשקל 0.49 גר' נטו. הנאשם בעל עבר פלילי, נידון ל-21 חודשי מאסר בפועל.
ח. בת"פ (ת"א) 36176-07-12 מדינת ישראל נ' סטריוק (28.1.13), הורשע הנאשם בשלוש עבירות של סחר בסם, בעבירה של החזקת סם לצריכה עצמית ובעבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. הנאשם נעדר עבר פלילי, נורמטיבי אשר עלה לארץ בכדי להתגייס ולשרת בצבא ונמצא במדינת ישראל לבדו. נידון ל- 15 חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים.
ט. בת"פ (ב"ש) 31131-08-15 מדינת ישראל נ' אבו רקייק (15.12.15) הורשע נאשם בסיוע לסחר בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל 0.52 גרם נטו, סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין במשקל 0.8 גרם נטו ועבירות נוספות. הנאשם צעיר, ללא הרשעות קודמות. נידון ל-14 חודשי מאסר בפועל ועונשים נוספים.
י. בת"פ (רמ') 51628-06-11 מדינת ישראל נ' אבו טיר (14.2.12) הורשע נאשם בעבירה של סחר בסם מסוג הרואין במשקל של 0.7 גרם. הנאשם מכר לסוכנת משטרתית את הסם תמורת 200 ₪. הנאשם בעל עבר פלילי רלוונטי ואף ריצה מאסרים בעברו. נידון ל- 13 חודשי מאסר בפועל.
יא. בת"פ (פ"ת) 47319-07-15 מדינת ישראל נ' שחר (28.2.16) הורשעה נאשמת בעבירת סחר בסם מסוכן מסוג קוקאין בכך שמכרה לסוכנת משטרתית קוקאין במשקל 1.05 גר'. בנוסף הורשעה בשני אישומים נוספים של תיווך בסם מסוכן בכך שנמכרו לסוכנת משטרתית 3.07 גר' קנבוס ו-1.61 גר' קוקאין בתיווכה של הנאשמת. הנאשמת נעדרת עבר פלילי, נידונה ל-6 חודשי מאסר בעבודות שירות ועונשים נוספים.
9
13.
במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף
14.
בהתאם לתיקון 113 ל
15. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם, לחומרה או לקולא. השיקול השיקומי הינו ממין העניין נוכח גילו הצעיר של הנאשם שהינו יליד 1992 והעדר עבר פלילי. הנאשם אף נרתם להליך טיפולי במסגרת שירות המבחן, תחילה השתלב בקבוצה לעצורי בית במסגרת צו הפיקוח בו היה נתון בין החודשים פברואר לספטמבר 2016, במהלכה שיתף פעולה, הכיר באופן ראשוני בקשיי התנהלותו ובהמשך הצליח להתבונן בהתנהלותו וביטא רצון לערוך שינוי. בהמשך, בספטמבר 2016, השתלב בקבוצה טיפולית בה במסגרתה שיתף פעולה בשיח הקבוצתי. עם זאת בחודש דצמבר דווח כי חלה הידרדרות בשיתוף הפעולה של הנאשם בהליך הטיפולי והוא זומן לשיחה שלאחריה השתפרה התנהגותו. בנוסף מתוך תסקירי שירות המבחן עולה כי הנאשם מצמצם מהתנהלותו השולית, תוך שמסר לשירות המבחן תיאור העומד בסתירה לדברים שמסר במועד המעצר, וכי בניגוד לדברים שמסר כעת לשירות המבחן, הרי שהנאשם התנהל מתוך שקולי רווח ותועלת ומתוך צרכיו האישיים תוך שהוא מנותק ממשמעויות מעשיו. עוד התרשם שירות המבחן כי בצד העדר דפוסים עברייניים מגובשים, גיבש הנאשם תפיסה המשליכה אחריות על גורמים חיצוניים, כי הוא מתקשה לווסת דחפים ומחפש ריגושים כדרך להתמודד עם ריקנות ובדידות, ומכאן גם הסיכון להישנות המעשים. לפיכך, סבורני כי הגם שנראה כי הנאשם החל בהליך טיפולי מסוים, הרי שמדובר בהליך ראשוני אשר ידע עליות ומורדות ולא בהליך אשר מצדיק סטייה ממתחם העונש. עם זאת סבורני כי יש מקום להתחשב בהליך הטיפולי שעבר הנאשם במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם.
גזירת העונש המתאים לנאשם
10
16. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לכך שהנאשם יליד 1992, רווק המגורר אצל הוריו. הנאשם סיים 12 שנות לימוד, שירת שירות צבאי מלא והינו נעדר עבר פלילי. הטלת עונש מאסר בפועל לריצוי מאחורי סורג ובריח תפגע בו ללא ספק. הנאשם הודה במיוחס לו, הביע חרטה ונטל אחריות על מעשיו, על אף שבפני שירות המבחן נטה לצמצם ממעשיו. הנאשם נרתם להליך טיפולי במסגרת שירות המבחן. הנאשם גדל בסביבה משפחתית אשר לא העניקה לו תמיכה רגשית והוא חווה בדידות אשר השפיעה עליו בקשיים לבסס התנהלות נורמטיבית ויצירת קשרים חברתיים תקינים. על רקע זאת פעל הנאשם מתוך צרכיו האישיים להשגת תחושת שייכות, חשיבות והכרה.
17. שיקול משמעותי לענישה במקרה דנן נוגע לעקרון האחידות בענישה. כפי שקבע כב' השופט י' דנציגר בע"פ 5769/14 אלרואי נ' מדינת ישראל (20.9.15) עקרון האחידות בענישה הינו עקרון יסוד במשפט הפלילי:
"עקרון זה מורה כי יש להחיל שיקולי ענישה דומים על מי שביצעו עבירות דומות במהותן, בנסיבות דומות, ושהינם בעלי נסיבות אישיות דומות. כאשר מדובר בנאשמים שונים המורשעים בגדרה של אותה פרשה, עקרון זה מקבל משנה תוקף. במצב דברים זה מצדד עקרון אחידות הענישה בהטלת עונשים דומים על מי שביצעו מעשים דומים וכן בשמירה על יחס של שקילות בין מבצעיהם של מעשים הנבדלים זה מזה במניינם, חומרתם או בנסיבותיו האישיות של המבצע".
18. בפרשה זו הורשע עידן גרשון, במסגרת ת"פ (רמ') 28296-11-15 מדינת ישראל נ' גרשון (5.7.16), אשר מיקומו בהיררכיה של הרשת, על פי הסכמת הצדדים, היה דומה למיקומו של הנאשם בתיק דנן. עידן גרשון נדון, במסגרת הסדר טיעון, ל- 14 וחצי חודשי מאסר בפועל, ואולם גרשון הורשע ב- 20 אישומים שעניינם 16 עבירות של קשירת קשר לפשע, שתי עבירות של תיווך בסם מסוכן, שתי עבירות של סחר בסם ועבירה אחת של החזקת סמים לשימוש עצמי. בנוסף צירף עידן כתב אישום נוסף בו הורשע באיומים והיזק לזדון. עניינו של חן טרם הסתיים.
19. בהשוואה בין עניינו של הנאשם בתיק דנן לבין עניינו של עידן גרשון, סבורני כי עונשו של הנאשם בתיק זה ראוי שיהיה קל יותר מעונשו של גרשון וזאת נוכח כמות האישומים הקטנה יותר באופן משמעותי וכן נוכח השתלבותו בהליך טיפולי והמלצת שירות המבחן. עם זאת, אין בשיקולי אחידות הענישה כדי להצדיק חריגה מהמתחם או כדי להצדיק הימנעות מהטלת מאסר בפועל.
20. עוד יש לתת את הדעת לשיקול הרתעת היחיד בגדרו של המתחם, וזאת בשים לב להתרשמות שירות המבחן בדבר הסיכון להישנות המעשים.
11
21. עוד יצוין כי הנאשם שהה במעצר החל מיום 2.11.15 עד ליום 24.12.15 ואז הומר למעצר באיזוק אלקטרוני עד הסרתו ביום 11.7.16.
22. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש מאסר ברף הנמוך של המתחם לצד עונשים נלווים. אני ער להמלצת שירות המבחן להשית על הנאשם עונש שירוצה בעבודות שירות, ואולם סבורני כי לא יהיה בכך כדי לאזן כראוי את שיקולי הענישה. כמו כן אני ער לכך שהטלת עונש מאסר בפועל לתקופה קצרה, בניכוי ימי מעצרו שהינם קרוב לחודשיים מובילה לתוצאה שבה יתרת המאסר שתיוותר לנאשם עשויה להיות קרובה לתקופה של שישה חודשי עבודות שירות. עם זאת, סבורני כי תוצאה של עבודות שירות לא תאזן כראוי בין שיקולי הענישה השונים ויהיה בה כדי להעביר מסר שגוי בכל הנוגע לחומרה שיש בעבירת הסחר בקוקאין.
סוף דבר
23. אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 8 חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו מיום 2.11.15 ועד ליום 24.12.15.
הנאשם יתייצב לריצוי מאסרו בבית הסוהר הדרים ביום 28.5.17 עד השעה 10:00, כשברשותו תעודת זהות או דרכון. על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפון: 08-9787377, 08-9787336.
ב.
10
חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שלוש שנים מיום שחרורו מן המאסר כל
עבירה מסוג פשע לפי
ג.
5
חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שנתיים מיום שחרורו מן המאסר כל עבירה
מסוג עוון לפי
ד. קנס כספי בסך של 5,000 או 50 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון שבהם ביום 1.8.17 לא ישולם תשלום כלשהו במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
ה.
6
חודשי פסילה על תנאי מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לבל יעבור הנאשם במשך שנתיים
מיום שחרורו מן המאסר כל עבירה לפי
מזכירות בית המשפט תמציא העתק גזר דין לשירות המבחן.
12
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, ו' ניסן תשע"ז, 02 אפריל 2017, בנוכחות הצדדים.
