ת"פ 28147/01/21 – מדינת ישראל ע"י נגד אברהים חנש ע"י
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד מאיר לוברבאום מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
אברהים חנש ע"י ב"כ עוה"ד פיראס דראושה |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
הנאשם הורשע ע"פ הודאתו בביצוע עבירת הסעת 3 שוהות בלתי חוקיות ללא אישורי שהייה בישראל (אחת מהן קטינה), בניגוד לסעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 ברכבו. המעשה היה בתוך ירושלים.
מהלך הדיון
הצדדים הגיעו להסדר דיוני של כך שהנאשם הודה בכתב האישום ללא הסכמה עונשית, והוסכם על שליחת הנאשם לשירות המבחן. בהמשך שלחתיו גם לממונה על עבודות השירות.
תסקירי שירות מבחן
מהתסקירים עולה כי הנאשם כבן 24, רווק ומתגורר עם הוריו בירושלים. הנאשם נעדר עבר פלילי. מסקירת חייו, עולה כי הנאשם סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות. במהלך לימודיו וגם לאחר סיומם, עבד בעבודות מזדמנות תוך כדי טיפול מסור בהוריו אשר סובלים ממחלות קשות. אשר לעבירה בה הורשע, שירות המבחן התרשם כי הנאשם הביע הכרה פורמאלית בביצועה, כשלדבריו אסף את הנוסעות באופן תמים כ"טרמפ" ולא ידע שאינן תושבות ישראל. הנאשם תיאר כי לאחר מעצרו חשש מהשלכות ההליך הפלילי. שירות המבחן מסר כי הנאשם התקשה לשתף פעולה באופן מלא עם תהליך האבחון ובשלב מסוים ניתק את הקשר עימו. בסופו של דבר הוגש תסקיר משלים שבו הומלץ על הטלת של"ץ בהיקף 120 שעות בספריה המרכזית במזרח ירושלים. שירות המבחן עמד על גילו הצעיר של הנאשם, היעדר עברו הפלילי והיעדר דפוסים עברייניים ועל כך ביסס המלצתו.
2
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הממונה מצא את הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות בהדסה הר הצופים בירושלים.
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה עתר למתחם שבין 5 ל-12 חודשי מאסר ועתר להטיל על הנאשם עונש בתחתית המתחם במאסר או בעבודות שירות וענישה נלווית.
מאידך, הסניגור ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן -עבירה של הסעת שב"ח פוגעת בביטחון המדינה ובריבונותה ובנסיבות מסוימות, פוטנציאל הנזק לביטחון המדינה עלול להיות גדול. בענייננו מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית נמוכה.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אין מדובר בעבירה מתוכננת, והנאשם אסף את השב"חיות, ביניהן קטינה, במסגרת "טרמפ" וביקש "לעשות להן טובה". הדבר אינו מוריד מחומרת המעשה ומכך שהנאשם צריך היה להימנע ממנו, או לכל הפחות, לבדוק אם יש להן אישורי שהיה כדין, ובכך היה נמנע המקרה המיותר. הנזק שנגרם מוגבל, כיוון שהנאשם נתפס עם השב"חיות; הנזק הפוטנציאלי לביטחון המדינה ושלום הציבור הוא גדול, וניסיון העבר מוכיח זאת; מדובר בנאשם צעיר שצריך היה להימנע מן המעשה.
מדיניות הענישה הנוהגת - ברע"פ 2844/16 ביאלה נ' מ"י (מיום 13.4.2016) נבע מתחם ענישה שבין חודשיים עבודות שירות ועד 15 עבודות שירות, וברע"פ 2057/19 מרזוק נ' מ"י (מיום 21.3.2019) נקבע מתחם ענישה בין מאסר על-תנאי ל-8 חודשי מאסר, שם הסתיים ההליך ב-5 חודשי מאסר בעבודות שירות בנסיבות של הסעת 5 שב"חים - נסיבות חמורות יותר מענייננו. רע"פ 7726/13 נסאסרה נ' מ"י (מיום8.1.2014) מבטא רמת ענישה חמורה יותר הנובעת מנסיבות חמורות יותר (4 נוסעים) ועבר פלילי של הנאשם. לכן הפסיקה אינה רלבנטית לענייננו.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על בין מאסר על-תנאי ועד 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות או בפועל.
3
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בנאשם צעיר בגילו, נורמטיבי ללא עבר פלילי, עובד לפרנסתו ומטפל בהוריו. הנאשם שיתף תחילה פעולה עם שירות מבחן, אך ביטא הכרה פורמאלית בלבד לביצוע העבירה.
המיקום במתחם - יש למקם את הנאשם בתחתית מתחם הענישה. נדמה, כי עונש של של"ץ נרחב יעמוד בקנה אחד עם עקרון ההלימה, יחד עם הטלת מאסר מותנה וקנס משמעותיים. סברתי ששליחת הנאשם למאסר ולו בעבודות שירות, יפגע במקורות פרנסתו, בהיותו המפרנס של הוריו המבוגרים.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 300 שעות של"ץ על-פי התוכנית שהכין שירות המבחן שיבוצע בספריה במזרח ירושלים. השל"ץ יחל לא לפני 1.12.2022. הנאשם הוזהר כי אם לא יבצע כראוי את העונש, ניתן יהיה להטיל עליו כל עונש חלופי לרבות מאסר;
ב. 5 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם כל עבירה לפי חוק הכניסה לישראל במשך שלוש שנים מהיום;
ג. 6 חודשי פסילה מלהחזיק ברישיון נהיגה או מלקבלו, וזאת על-תנאי למשך שנתיים מהיום בכל עבירה או ניסיון עבירה לפי חוק הכניסה לישראל;
ד. קנס בסך 5,000 ₪, אשר ישולם החל מיום 1.11.2022, או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים ב-1 בכל חודש עוקב ורצוף. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
ה. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה לפי חוק הכניסה לישראל במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ב אלול תשפ"ב, 18 ספטמבר 2022, במעמד הצדדים.
