ת"פ 27597/06/11 – המאשימה:,מדינת ישראל נגד הנאשמים:,ברק גאון,יליד 1974,דוד גאון,יליד 1939,בר גאון אנרגיה (2003) בע"מ,ח.פ. ,בר גאון בע"מ,ח.פ.
1
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
||
ת"פ 27597-06-11 רשות המיסים, היחידה המשפטית אזור מרכז ותיקים מיוחדים ואח' נ' גאון ואח'
|
|
15 פברואר 2015
|
לפני כב' השופטת זהבה בוסתן
המאשימה: מדינת ישראל
באמצעות המחלקה המשפטית לתיקים מיוחדים -מע"מ
- נגד -
הנאשמים: 1. ברק גאון
יליד 1974
2. דוד גאון
יליד 1939
3. בר גאון אנרגיה (2003) בע"מ
ח.פ. 513360123
4. בר גאון בע"מ
ח.פ. 512720764
גזר דין
הנאשמים 1 ו-2 הם אב (הנאשם 2) ובנו (הנאשם 1) (יחדיו "הנאשמים"). הנאשמות 3 ו-4 הן חברות פרטיות מוגבלות במניות בבעלות הנאשמים (להלן : "החברות").
כנגד הנאשמים, החברות ו-3 אחרים (שימי גולן, רם גאון ורובי אילנה בע"מ), הוגש כתב אישום שכלל 20 אישומים שקובצו בחמישה פרקים. 16 אישומים מתוכם יוחסו לנאשם 1, חלקם יחד עם מי מהחברות. חמישה מבין האישומים שיוחסו לנאשם 1 יוחסו גם לנאשם 2 (להלן: "כתב האישום המקורי").
במהלך שמיעת הראיות הסתיים עניינם של האחרים בעקבות הסדרי טעון שכללו תיקון כתב האישום בעניינם, ודינם כבר נגזר.
הנאשמים והחברות הגיעו אף הם להסדר טעון שכלל את תיקון כתב האישום והסכמה לעניין העונש. כתב האישום המתוקן מכיל אף הוא חמישה פרקים ובהם 14 אישומים שכולם מיוחסים לנאשם 1. חלק מהאישומים מיוחסים גם לחברות. לנאשם 2 מיוחס אישום אחד בלבד.
2
על פי כתב האישום המתוקן, בין השנים 2008-2010 (להלן: "התקופה הרלוונטית"), עסקו הנאשמים והחברות בענף הדלק. במסגרת זו, הם פעלו לביצועה של תוכנית עבריינית, במסגרתה גרפו לכיסם סכומי עתק שלא כדין.
הנאשם 1, שימש כמנהל החברות והיה הרוח החיה ומתווה הפעילות העבריינית, אותה ביצע במסגרת החברות. הנאשם 1 ניווט ו/או השתמש בכספי החברות האחת לצורכי השניה כך שבפועל התנהלו החברות על ידי נאשם 1 במסגרת כספית אחת.
שימי גולן (הנאשם 3 בכתב האישום המקורי) היה רשום כעוסק מורשה הנושא שם "קבוצת גולן" (להלן: "קבוצת גולן") ופעל בהנחיית נאשם 1 וביחד עימו, לביצוע העבירות.
חלק מהעבירות בהן הורשעו הנאשמים והחברות בוצעו בנסיבות מחמירות וזאת בהתחשב במרמה ובשיטתיות בה נקטו הנאשמים, בריבוין, ובסכומי המס הגבוהים שמתשלומם התחמקו בביצוע העבירות.
בעקבות הודאת הנאשמים בעובדות כתב האישום
המתוקן הורשע הנאשם 1 בעבירות של קבלת דבר במרמה ואיומים לפי
על פי הסדר הטיעון מבקשים ממני הצדדים לגזור על הנאשמים את העונשים הבאים:
על הנאשם 1 , 48 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי לתקופה של 12 חודשים, אם יעבור עבירה בה הורשע תוך 24 חודשים ממועד גזר הדין, וקנס כספי בסך 440,000 ₪ שישולם ב-52 תשלומים או 10 חודשי מאסר חלף הקנס.
על הנאשם 2, 6 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שרות (לאחר שהממונה מצא אותו כשיר לרצות עונש בדרך של עבודות שירות), מאסר על תנאי למשך 6 חודשים, אם יעבור את העבירה בה הורשע תוך 12 חודשים ממועד גזר הדין, קנס כספי בסך 40,000 ₪ שישולם ב-10 תשלומים או 60 ימי מאסר חלף הקנס.
על הנאשמת 3, קנס כספי סמלי בסך של 1,000 ₪.
על הנאשמת 4, קנס כספי סמלי בסך של 19,000 ₪ שישולם בשני תשלומים שווים.
לטענת הצדדים ההסדר העונשי אליו הגיעו מאוזן באופן שנשמר האינטרס הציבורי מול טובת ההנאה של הנאשמים.
3
המאשימה ערה לעובדה כי ההסדר מקל אך יחד עם זאת שקלול מכלול הנסיבות והאינטרסים, הינו ראוי. השיקולים עליהם הצביעה המאשימה כשיקולים שהנחו אותה בהסדר הטעון בעניינם של הנאשמים 1, 3 ו - 4 היו ריבוי העבירות, חומרתן וסכומן הגבוה וכן הנסיבות המחמירות בהן בוצעו העבירות של קבלת דבר במרמה והעבירות על חוק הלבנת הון.
נאשמים אלה היו מחוללי הפשיעה העיקריים והמרכזיים, הם אשר הפיקו את מירב ההנאה מפירות העבירות בהם הורשעו, והכספים שנגרעו מקופת המדינה הגיעו לכיסם.
עוד נתנה המאשימה את דעתה למשך ביצוע העבירות (כשנתיים), העובדה שאין המדובר במעידה חד פעמית, העובדה שהעבירות בוצעו בתחכום, בשיטתיות תוך שננקטו פעולות להסוואתן. נשקלו גם האינטרסים המוגנים של פגיעה בכלכלת המדינה, בקופה הציבורית ובערך השוויון בנשיאה בנטל חבות המס. נשקלה המדיניות שהותוותה בפסיקה לפיה על מדיניות הענישה לשקף את הסכנה הטמונה בעבריינות כלכלית ואת יסוד ההרתעה הנדרש.
לקולה שקלה המאשימה את הודיית הנאשמים ולקיחת האחריות הנלווית להודאתם בטרם הסתיימה פרשת התביעה ובטרם העידו עדים מרכזיים בתיק, דבר שהביא לחסכון ניכר בזמן שיפוטי. נשקל גם עברו הנקי של הנאשם 1.
נדבך נוסף בשיקולי המאשימה היתה השלכה רוחבית באופן שבמקביל להסדר בתיק זה, הסתיימו הליכים המתנהלים בבתי משפט אחרים והסכום הנכבד שיכנס לקופת המדינה - כ- 12,000,000 ₪ כתוצאה מהחילוטים ועוד סך של 500,000 ₪ כתוצאה מהקנס.
נלקחה בחשבון המורכבות הראייתית של התיק, לרבות מורכבותם של האישומים הנוגעים לחשבוניות הפיקטיביות של קבוצת גולן ועבירות הלבנת הון הנובעות מהן במיוחד לנוכח העובדה כי הם מבוססים על ראיות נסיבתיות.
באשר לנאשם 2 שהורשע בעבירה אחת לפי
סעיף
ב"כ הנאשמים אזכר את הליך הגישור הארוך שנערך בפני כב' השופטת ברודי וידע עליות ומורדות עד שבסופו של דבר הניב את הסדר הטעון המוסכם שיש בו כדי להצביע כי התוצאה הסופית מהווה את האיזון הראוי בין כל השיקולים הרלוונטיים.
ב"כ הנאשמים פירט את רקעו ונסיבותיו האישיות של כל אחד מהנאשמים ואת תרומתו של נאשם 1 לקהילה.
4
ב"כ הנאשמים סקר את דרכו המקצועית של הנאשם 1 החל מהיות נהג מכלית דלק ועד הגיעו לתפקיד מנהל בעל חברות שקיבל רשיון של חברה יצרנית לדלק שרשאית למשוך דלק ישירות מבז"ן. ב"כ הנאשמים הדגיש כי החלק הארי של פעילות החברות שהסתכמה במחזורים של עשרות מיליוני שקלים היה לגיטימי. עם תחילת החקירה וכחלק מהחשד לביצוע עבירות של הלבנת הון נתפסו כל נכסי היחידים והחברות ופעילות החברות הופסקה, דבר שהביא להתמוטטות כלכלית והליכים משפטיים שחלקם עוד מתנהלים (הוגשו מסמכי הוצל"פ ועיקולים - ע/3 וע/4).
במסגרת התפיסה נתפסו נכסים בהיקף של כ-12 מיליון ₪ שיחולטו. ברכוש התפוס נכלל גם הון שמקורו איננו בפעילות העסקית של הנאשמים, המקשה עד מונע את תשלומי חובות הנאשמים והחברות למי שבאו אתם במגע עסקי לגיטימי.
ב"כ הנאשמים הצביע גם על הנזק שנגרם לנאשמים כתוצאה מפרסומי רשות המסים בעיתונות לפיהם פעילותם העיקרית הייתה בעסק של מהילת דלקים כאשר בכתב האישום המתוקן, בו הודו הנאשמים, לא נכלל אישום זה כלל, ואולם הפרסומים בעיתונות גרמו לחלק מהלקוחות לבטל צ'קים מעותדים בעקבות החשש/חשד שנמכר להם דלק מהול. נזק זה מתבטא, לטענת ב"כ הנאשמים, במיליוני שקלים.
לענין הנאשם 2, הדגיש ב"כ הנאשמים כי לא היה לו חלק פעיל בניהול החברות והפעלתן.
לאחר ששמעתי טענות הצדדים והשיקולים שהנחו אותם בגיבוש הסדר הטיעון אני רואה לאמצו.
תיק זה במקור כלל, כאמור, 5 פרקים ו-20 אישומים ולמעלה מ-300 עדים. עד גיבוש הסדר הטיעון שמע ביהמ"ש למעלה מ-100 עדים, חלקם עדים מרכזיים. ביהמ"ש נחשף לקושי בזימון חלק מהעדים שניסו ככל יכולתם להתחמק ממתן עדות שחששו מהפללה עצמית וחששו פן יבולע להם אם יעידו, כדי להוכיח את עובדות כתב האישום היה צורך להגיש באמצעות העדים מאות מסמכים ולהסביר את הרשום בהם על מנת שיוכחו הפעולות האסורות שנעשו, והחסכון בזמן בהעדת העדים הנוספים הוא ניכר.
מתוך העדויות שכבר נשמעו נחשף ביהמ"ש לתחכום בו נעשו המעשים, לשיטתיות, לריבוי המעשים ולאופנים השונים בהם נקטו הנאשמים במטרה להונות את שלטונות המס ולהתחמק מתשלום מס אמת.
אף אני סבורה, כי עונש המאסר בהסדר הטעון הוא על הצד המקל אך אינו מקל במידה שאינה מאפשרת את אימוצו, במיוחד כשעונש זה מאוזן בפן הכספי הכולל קנס וחילוט.
הליכי הגישור בתיק התנהלו ברובם במקביל לשמיעת ההוכחות ולא פעם שיתפו אותי הצדדים בתחושתם כי הליך הגישור עומד לשאת פירות ולאחר מכן התברר שעוד רחוקה הדרך, עד שלבסוף השכילו להגיע להסכמה כפי שהוצגה בפני.
בשולי גזר הדין אני מבקשת להודות לכב' השופטת ברודי שלא אמרה נואש והשכילה לנווט את הליך הגישור ולהביא את הצדדים לסיום המוסכם.
השיקולים שהנחו את הצדדים להגיע להסדר כפי שהוצגו בפני הם שיקולים ראויים, רלוונטיים ומקיפים.
5
לאור האמור אני מטילה על הצדדים את העונשים הבאים:
על הנאשם 1:
· 48 חודשי מאסר, בניכוי ימי מעצרו. הצדדים יגישו אישור מוסכם על תקופת הניכוי.
הנאשם יתייצב לריצוי עונשו ביום 17.5.15 כשהוא מצויד בפסק דין זה ובתעודת זהות. ההתייצבות תהיה בבית כלא הדרים או בכל מקום עליו יורה שב"ס.
· מאסר על תנאי לתקופה של 12 חודשים שלא יעבור תוך 24 חודשים מיום גזר הדין עבירה בה הורשע.
· קנס כספי בסך של 440,000 ₪ או 312 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם ב-52 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים. תשלום ראשון ביום 1.4.15.
על הנאשם 2:
· 6 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות.
הנאשם יתייצב בפני הממונה על עבודות השירות ביום 29.3.15 בשעה 08:00, במפקדת מחוז דרום בבאר שבע.
· מאסר על תנאי לתקופה של 6 חודשים, שלא יעבור תוך 12 חודשים מיום גזר הדין עבירה בה הורשע.
· קנס כספי בסך של 40,000 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו.
הקנס ישולם ב-10 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים. תשלום ראשון ביום 1.4.15.
על הנאשמת 3:
· קנס כספי בסך 1,000 ₪.
ניתנת ארכה של 14 יום לתשלום על הקנס.
על הנאשמת 4:
· קנס ספי בסך 19,000 ₪ שישולם בשני תשלומים חודשיים, שווים ורצופים. תשלום ראשון ביום 1.4.15.
6
עד להתייצבות הנאשמים לריצוי עונשם תשמש יתרת הכספים כמפורט בהסדר, כערובה להתייצבותם.
כמו כן יחתום הנאשם 1 על התחייבות עצמית ותחתם ערבות צד ג' על ידי שני ערבים על סך של 50,000 ₪ כל אחד.
ערבות צד ג' תחתם עד יום 17.2.15 שעה 13:00.
ניתן בזה צו לעיכוב יציאתו של הנאשם 1 מהארץ.
זכות ערעור תוך 45 יום.
ניתנה והודעה היום כ"ו שבט תשע"ה, 15/02/2015 במעמד הנוכחים.
