ת"פ 26921/08/21 – מדינת ישראל נגד הרצל אלי
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד מאיר לוברבאום תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
הרצל אלי ע"י ב"כ עוה"ד שי ויזלברג מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום
1. הנאשם הורשע ע"פ הודאתו ללא הסדר בביצוע עבירה של הסעת שוהה בלתי חוקי, לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, בכך שביום 15.3.2021 בשעת אחר צהריים במרכז ירושלים, נמצא הנאשם מסיע את מר נאא'ף צביח, תושב האיזור ללא היתר שהיה כחוק. הנאשם מסר, כי הוא מכיר את מר צביח שנים רבות לפני האירוע ולאחריו והם עובדים ביחד, והיו לו היתרי שהיה לפני ואחרי האירוע.
2. מדובר בנאשם כבן 65, בעל עבר פלילי, נשוי ואב ל-3 ילדים. הנאשם סיפר כי הוא משווק תמרים לרשתות שיווק.
ראיות וטיעונים לעונש
3. לנאשם רישום פלילי הכולל 6 הרשעות קודמות בעיקר בעבירות אלימות, האחרונה שבהן משנת 2013 (עבירות מ-2010). כמו כן יש לו הרשעה קודמת בעבירת הסעת שב"ח משנת 2012 (עבירה משנת 2007) בגינה הוטל עליו של"ץ, מאסר מותנה וקנס.
4. מצד ההגנה הוגשו מסמכים המעידים על קיומו של אישור שהיה נוכחי לשב"ח וכן על מצבו הרפואי של הנאשם.
5. ב"כ המאשימה היפנה לעברו הפלילי של הנאשם, עתר למתחם שבין חודש ל-6 חודשי מאסר, קנס, תנאי והתחייבות. מנגד, הסניגור עתר להסתפק בענישה צופה פני עתיד.
קביעת מתחם העונש ההולם
6. בבוא בית המשפט לקבוע מהו העונש הראוי, עליו לקבוע תחילה את מתחם העונש ההולם לפי עקרון ההלימה, הנגזר מן הערכים המוגנים ומידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה הנוהגת.
7. אשר לערכים המוגנים - עבירות על חוק הכניסה לישראל הן עבירות הפוגעות בביטחון המדינה, בריבונותה ובעקרון שלטון החוק. בענייננו, מידת הפגיעה בערכים המוגנים נמוכה.
8. אשר לנסיבות ביצוע העבירה - הנאשם מכיר את השב"ח מזה שנים והם עובדים ביחד - עובדה זו לא נסתרה ע"י המאשימה כשהנאשם ציין זאת בתשובתו לאישום. ההסעה לא הייתה תמורת תשלום אם כי בהנחה שהשניים אכן עבדו יחד, הקשר בין השניים הוא בעל אופי כלכלי. הנאשם צריך היה להימנע מביצוע העבירה. בנסיבות המקרה, על סמך ההיכרות בין השניים, וכאשר הוכח שלתושב הזר ניתנו היתרי כניסה ועבודה אחרי המקרה, אין מדובר בפוטנציאל נזק חמור וגם הנזק שנגרם בפועל אינו חמור.
9. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - זו מגוונת בהתאם לנסיבות המעשה והעושה. במקרים מינוריים ניתן לסיים במאסר מותנה ושל"ץ ובמקרים חמורים ניתן לגזור עונש מאסר בפועל לתקופה של מספר חודשים.
א. רע"פ 4062/17 קואעין נ' מ"י (מיום 19.6.2017) - נאשם שהסיע 5 שב"חים נדון ל-5 חודשי מאסר בפועל (עונש שהוחמר בשל קיומו של מאסר מותנה), שם אושר מתחם שבין מאסר בעבודות שירות ועד חודשים בודדים.
ב. רע"פ 2057/19 מרזוק נ' מ"י (מיום 21.3.2019) - נאשם שהעסיק והסיע 5 שב"חים. אושר מתחם שבין מאסר מותנה ו-8 חודשי מאסר ועונש של 5 חודשי מאסר בעבודות שירות.
10. מתחם העונש ההולם הנגזר מן הנסיבות שתוארו לעיל יעמוד על מאסר מותנה ועד 5 חודשי מאסר וענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה והמיקום במתחם
11. מחד, הנאשם הודה במיוחס לו וחסך בזמן שיפוטי. מדובר באדם מבוגר בשנות השישים לחייו, הסובל מתחלואים שונים, כעולה מהמסמך הרפואי שהוצג. מאידך, לחובת הנאשם עבר פלילי, רובו אינו רלבנטי, אך יש לו הרשעה מ-2007 בעבירה זהה. עם זאת העבירות האחרונות שביצע הנאשם היו בשנת 2010 ונראה כי קיימת התייצבות במצבו.
12. נוכח זאת יש למקם את הנאשם בראשית המתחם, ולאזן את אי שליחתו למאסר בעבודות שירות נוכח גילו ומצבו הרפואי, בקנס גבוה יותר, מאסר על-תנאי משמעותי והתחייבות.
גזירת הדין
13. נוכח כל האמור, גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר על תנאי של 6 חודשים, שלא לעבור עבירה כל עבירה על חוק הכניסה לישראל בתוך 3 שנים מהיום;
ב. קנס בסך 5,000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 15.1.2023 ובכל 15 לחודש רציף ועוקב. לא ישולם מי מהתשלומים במועד, יועמד הקנס לפירעון מיידי;
ג. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל בתוך שנתיים מהיום.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
תשלומים ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול, וככל שקיימת יתרת זכות ולא קיים עיקול, ניתן להשיב ההפקדה למפקידים.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ' כסלו תשפ"ג, 14 דצמבר 2022, במעמד הצדדים.
